De leukste tips voor Terschelling

Wat te doen op Terschelling? Tips en activiteiten
Home » Nederland » De leukste tips voor Terschelling

Een vakantiegevoel in eigen land, daarvoor moet je op de Waddeneilanden zijn. Nergens in Nederland voel je je zo ver verwijderd van het dagelijks leven als op de Wadden. Een van de mooiste Nederlandse Waddeneilanden is Terschelling, dat is gezegend met schitterende stranden. Een bestemming voor natuurliefhebbers, maar ook als fijnproever kom je hier aan je trekken. Dompel je onder in de Waddenzee en haar tradities, en geniet van een heerlijk weekendje weg op de Waddeneilanden.

TIPS TERSCHELLING

WAT TE DOEN OP TERSCHELLING?

Terschelling is een van de mooiste Waddeneilanden en leent zich uitstekend voor een weekendje weg of langer verblijf. Benieuwd wat je allemaal kan zien en doen op Terschelling? Hieronder staan mijn persoonlijke tips en aanbevelingen. Nog meer inspiratie voor een vakantie naar de Waddeneilanden? Lees ook mijn tips voor Vlieland.

TIP: HUUR EEN FIETS

Allereerst een praktische tip voor Terschelling. Het eiland is vrij uitgestrekt en ik kan het daarom aanraden om een fiets te huren. Je kunt dan op eigen kracht van de ene naar de andere kant van het eiland fietsen en bent niet afhankelijk van openbaar vervoer. Fietsen zijn al direct in de haven te huur, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je eigen tweewieler mee aan boord te nemen. Dat kost wel iets meer, maar als je langere tijd op Terschelling blijft, dan heb je dat geld er snel uit.

CULINAIRE WADSAFARI

De Waddenzee mag je zeker tot de bekendste bezienswaardigheden van Terschelling rekenen. De terugtrekkende Waddenzee is een uniek natuurgebied. Een van de leukste manieren om het te beleven is tijdens een culinaire safari over het wad. Samen met een geboren eilandbewoner schuifel ik over de drassige zeebodem, speurend naar lekkere plukjes zeesla, mooie oesters en om met mijn vingers kokkels uit de modder te peuteren. Een wandeling die wordt besloten met een glaasje wijn, de verste oesters die ik ooit heb gegeten en broodjes met tapenade van zeesla.

Lees ook mijn uitgebreide verslag over deze leuke activiteit op Terschelling.

Proef de Waddenzee tijdens het wadlopen op Terschelling
Proef de Waddenzee tijdens het wadlopen op Terschelling

WADLOPEN OP TERSCHELLING

Vakantie op de Waddeneilanden? Dan moet je eigenlijk ook een keer gaan Wadlopen. Vanwege de getijden in de Waddenzee kun je op bepaalde momenten over de zeebodem lopen. Ikzelf doe dat tijdens bovengenoemde wadsafari, maar je kunt ook zonder culinair thema doen. Ik vond het heel bijzonder om een keer mee te maken.

Proef de Waddenzee tijdens het wadlopen op Terschelling

DE MOOISTE ZONSONDERGANG VAN TERSCHELLING

Vraag vaste Terschelling-gangers naar het mooiste plekje om de zonsondergang te bekijken, en ze zullen steevast strandtent De Walvis in West-Terschelling noemen. Persoonlijk denk ik dat je beter op de heuvel áchter de strandtent kan gaan staan. Vanaf hier heb je een panoramisch uitzicht over de glinsterende zee, het dorp en het groene strand, dat op deze plek on-Nederlands aandoet. Zorg dat je op tijd boven bent om getuige te zijn van die laatste zonnestralen van de dag.

Wat te doen op Terschelling? Tips en activiteiten

UITWAAIEN OP HET GROENE STRAND VAN TERSCHELLING

Verreweg mijn favoriete plekje op Terschelling is het prachtige ‘groene strand’. Een grote groene vlakte in het westen van het eiland met aan het eind indrukwekkende zandduinen. Van een afstandje waan je je even op de steppen in een willekeurig Afrikaans land, zo mooi. Ik zou er uren naar kunnen kijken, maar een wandeling over dit bijzondere strand is minstens zo leuk.

Wat te doen op Terschelling? Tips en activiteiten

CRANBERRYTAART ETEN BIJ STRANDTENT DE WALVIS

Er is niets fijner dan na een lange strandwandeling of fietstocht door de duinen op te warmen bij een leuke strandtent. In het uiterste westen van Terschelling vind je Strandtent De Walvis. Je kunt er lunchen met uitzicht op het groene strand, bijvoorbeeld met heerlijke viskroketten of jezelf trakteren op een flinke punt cranberrytaart. Cranberry’s zijn een echt Waddenproduct en die komen uitstekend tot hun recht in een taartje van De Walvis.

Wat te doen op Terschelling? Tips en activiteiten

HORIZONTOER FESTIVAL

De reden van mijn bezoek aan de Waddeneilanden is festival Horizontoer. Een varend festival dat van eiland naar eiland gaat voor concerten en optredens. Het is een goed idee om je bezoek aan een van de eilanden te plannen tijdens dit festival, maar het is nog leuker om mee te varen met de bands en vrijwilligers van het festival. Je vaart dan via Texel, Vlieland, Terschelling en Ameland naar Harlingen, en kunt elke avond optredens bekijken. Heel erg tof om mee te maken.

10 x doen op Terschelling en Vlieland

TERSCHELLING OF VLIELAND?

Ik heb beide eilanden bezocht en vind het moeilijk om een keus te maken. Terschelling is echt ontzettend mooi en vooral de stranden in het westen van het eiland zijn waanzinnig. Toch denk ik dat mijn voorkeur uitgaat naar Vlieland, omdat het allemaal iets kleinschaliger is opgezet. Het is iets primitiever en daar houd ik persoonlijk wel van. Maar ik kan me ook goed voorstellen dat je juist op zoek bent naar wat meer faciliteiten. In dat geval is Terschelling een betere optie.

Bekijk ook mijn tips voor Vlieland

REIZEN NAAR TERSCHELLING – ZO KOM JE ER

Je kunt vanuit Harlingen met de boot naar Terschelling reizen. De haven ligt op loopafstand van het station in Harlingen en de boot doet er ongeveer 01:45 uur over. Je kunt al van tevoren een kaartje boeken via de website van Rederij Doeksen. Een retourtje naar Terschelling kost € 27. Het is ook mogelijk om met de sneldienst te varen, maar een kaartje kost aanzienlijk meer geld.

Wat te doen op Terschelling? Tips en activiteiten

KUN JE OOK EILANDHOPPEN OP DE WADDEN?

Vind je het leuk om tussen de verschillende Waddeneilanden te reizen? Ga Wadhoppen! In de zomermaanden zijn er directe verbindingen tussen de verschillende Waddeneilanden en hoef je dus niet steeds via het vasteland te reizen. Bekijk hier een overzicht van alle verbindingen tussen de Waddeneilanden.

Meer lezen over reizen in Nederland? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Wadlopen op Terschelling: Beleef en proef de Waddenzee
• De leukste tips voor Vlieland
• Bijzonder overnachten in de natuur: wakker worden op Vakantieboot Frederiek
• Een roadtrip maken in eigen land: toeren met een lelijke eend
• Toerist in eigen land: een weekendje weg in Arnhem

OVER EXPEDITIE AARDBOL

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, allen geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.