Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 april 2022

Op vakantie naar de Wadden: de leukste tips voor Terschelling

Wat te doen op Terschelling? Tips en activiteiten

Een vakantiegevoel in eigen land, daarvoor moet je op de Waddeneilanden zijn. Nergens in Nederland voel je je zo ver verwijderd van het dagelijks leven als op de Wadden. Een van de mooiste Nederlandse Waddeneilanden is Terschelling, dat is gezegend met schitterende stranden. Een bestemming voor natuurliefhebbers, maar ook als fijnproever kom je hier aan je trekken. Dompel je onder in de Waddenzee en haar tradities, en geniet van een heerlijk weekendje weg op de Waddeneilanden.

TIPS TERSCHELLING

WAT TE DOEN OP TERSCHELLING?

Een paar jaar geleden werd Texel getipt als de must visit van het jaar, maar ik ben zelf vooral gecharmeerd van een heel ander Waddeneiland: Terschelling. Het is het grootste Waddeneiland van Nederland en leent zich uitstekend voor een weekendje weg of langer verblijf. Er valt ontzettend veel te zien en te doen, en het eiland is elk seizoen de moeite waard. Benieuwd wat je allemaal kan zien en doen op Terschelling tijdens een weekendje weg of langer verblijf? Hieronder vind je mijn persoonlijke tips en aanbevelingen.

Ben je op zoek naar nog meer inspiratie voor een vakantie naar de Waddeneilanden? Lees ook mijn tips voor Vlieland en tips voor Ameland.

OVERNACHTEN OP TERSCHELLING

Allereerst een praktische tip voor jouw vakantie op Terschelling. Op het eiland zijn verschillende hotels, vakantiehuisjes en vakantieparken te vinden. Als je op zoek bent naar een bijzondere plek om te overnachten, dan raad ik het aan om eens te kijken bij het aanbod van Natuurhuisje. Kies je liever voor een verblijf in een vakantiepark, dan heb je keus uit twee verschillende parken van Landal. Daarnaast kun je ook via Booking.com appartementen boeken bij vakantiepark Résidence Terschelling in Midsland.

TIP: HUUR EEN FIETS

Terschelling is vrij uitgestrekt en de verschillende dorpjes liggen nog best een eindje uit elkaar. Omdat het vrij duur is om de auto mee te nemen op de boot, raad ik het daarom aan om direct bij aankomst een fiets te huren. Je kunt dan op eigen kracht van de ene naar de andere kant van het eiland fietsen en bent niet afhankelijk van het openbaar vervoer. Terschelling barst bovendien van de mooie fietsroutes en kilometerslange fietspaden, dus een fietstochtje is ook nog eens heel erg leuk. Zet tijdens je fietstocht over Terschelling bijvoorbeeld koers naar bezienswaardigheden als het Wrakkenmuseum in Formerum of het drenkelingenhuisje in Oosterend.

Fietsen zijn al direct in de haven te huur, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je eigen tweewieler mee aan boord te nemen. De overtocht kost dan wel iets meer, maar als je langere tijd op Terschelling blijft heb je dat geld er snel uit.

DORPJES OP TERSCHELLING

Er zijn verschillende dorpen op Terschelling, die her en der over het eiland liggen verspreid. West-Terschelling is de naam van het grootste dorp en tevens de ‘hoofdstad’ van het eiland. Dit is de plek waar je aanmeert met de ferry en de meeste winkels, restaurants en bezienswaardigheden van Terschelling kan vinden, zoals de iconische vuurtoren De Brandaris. Andere leuke dorpen op Terschelling zijn Midsland, Formerum en Oosterend.

Wat te doen op Terschelling?

CULINAIRE WADSAFARI

De Waddenzee mag je zeker tot de bekendste bezienswaardigheden van Terschelling rekenen. De terugtrekkende Waddenzee is een uniek natuurgebied. Een van de leukste manieren om het te beleven is tijdens een culinaire safari over het wad. Samen met een geboren eilandbewoner schuifel ik over de drassige zeebodem, speurend naar lekkere plukjes zeesla, mooie oesters en om met mijn vingers kokkels uit de modder te peuteren. Een wandeling die wordt besloten met een glaasje wijn, de verste oesters die ik ooit heb gegeten en broodjes met tapenade van zeesla.

Lees ook mijn uitgebreide verslag over deze leuke activiteit op Terschelling.

Proef de Waddenzee tijdens het wadlopen op Terschelling
Proef de Waddenzee tijdens het wadlopen op Terschelling

SUPPEN EN SURFEN

Er valt ontzettend veel te doen op Terschelling en er zijn tal van activiteiten op het water te beleven. Persoonlijke favoriet? Neem een lesje suppen of surfen! Er zit een surfschool aan het strand bij West aan Zee, waar je het trucje kan leren van ervaren surfleraren. Je kunt hier als beginner prima terecht en in een middagje krijg je de belangrijkste technieken uitgelegd. Ligt jouw talent niet bij het surfen? Je kunt ook een SUP board huren en oefenen met stand up paddle.

Wat te doen op Terschelling?

WADLOPEN OP TERSCHELLING

Wadlopen moet je eenmaal in je leven gedaan hebben. Vanwege de getijden in de Waddenzee valt het wad tweemaal per dag droog en kun je op bepaalde momenten over de zeebodem lopen. Dat is ontzettend leuk om te doen, want wadlopen is een waar avontuur. Je zakt bij elke stap diep in de modder en moet bovendien de tijd in de gaten om te voorkomen dat je wordt ingesloten door het water. Echte fanatiekelingen lopen helemaal door naar het vasteland, maar je kunt ook een kortere tocht maken en op zoek gaan naar alle beestjes die zich laten zien op het drooggevallen wad.

Let op: je mag niet zomaar op eigen gelegenheid gaan wadlopen op Terschelling. Je hebt een officiële vergunning nodig of moet onder begeleiding zijn van een gids. Dat laatste is geen straf, en wat mij betreft juist de leukste manier om het wad te leren kennen. Gidsen weten namelijk precies welke dieren op het Wad leven en welke rol zij hebben in het ecosysteem. Super interessant!

Wat te doen op Terschelling?

DE MOOISTE ZONSONDERGANG VAN TERSCHELLING

Vraag vaste Terschelling-gangers naar het mooiste plekje om de zonsondergang te bekijken, en ze zullen steevast strandtent De Walvis in West-Terschelling noemen. Persoonlijk denk ik dat je beter op de heuvel áchter de strandtent kan gaan staan. Vanaf hier heb je een panoramisch uitzicht over de glinsterende zee, het dorp en het groene strand, dat op deze plek on-Nederlands aandoet. Zorg dat je op tijd boven bent om getuige te zijn van die laatste zonnestralen van de dag.

Wat te doen op Terschelling? Tips en activiteiten

UITWAAIEN OP HET GROENE STRAND VAN TERSCHELLING

Verreweg mijn favoriete plekje op Terschelling is het prachtige ‘groene strand’. Een grote groene vlakte in het westen van het eiland met aan het eind indrukwekkende zandduinen. Van een afstandje waan je je even op de steppen in een willekeurig Afrikaans land, zo mooi. Ik zou er uren naar kunnen kijken, maar een wandeling over dit bijzondere strand is minstens zo leuk. Het Groene Strand ligt op loopafstand van West-Terschelling, maar je kunt er ook eenvoudig met de fiets komen.

Wat te doen op Terschelling?

ANDERE MOOIE STRANDEN OP TERSCHELLING

Terschelling is gezegend met vele kilometers aan mooie stranden en eigenlijk kun je overal aan de noordkust van Terschelling goed terecht. De stranden zijn breed en rustig, dus je hebt er alle plek om te genieten van een dagje aan zee. Mijn persoonlijke favoriet is het strand dat ik hierboven noem, maar ook ter hoogte van Midsland en natuurgebied de Boschplaat vind je mooie plekjes.

Wat te doen op Terschelling?

CRANBERRYTAART ETEN BIJ STRANDTENT DE WALVIS

Er is niets fijner dan na een lange strandwandeling of fietstocht door de duinen op te warmen bij een leuke strandtent. In het uiterste westen van Terschelling vind je Strandtent De Walvis. Je kunt er lunchen met uitzicht op het groene strand, bijvoorbeeld met heerlijke viskroketten of jezelf trakteren op een flinke punt cranberrytaart. Cranberry’s zijn een echt Waddenproduct en die komen uitstekend tot hun recht in een taartje van De Walvis.

Wat te doen op Terschelling? Tips en activiteiten

HORIZONTOER FESTIVAL

De reden van mijn bezoek aan de Waddeneilanden is festival Horizontoer. Een varend festival dat van eiland naar eiland gaat voor concerten en optredens. Het is een goed idee om je bezoek aan een van de eilanden te plannen tijdens dit festival, maar het is nog leuker om mee te varen met de bands en vrijwilligers van het festival. Je vaart dan via Texel, Vlieland, Terschelling en Ameland naar Harlingen, en kunt elke avond optredens bekijken. Heel erg tof om mee te maken.

10 x doen op Terschelling en Vlieland

TERSCHELLING OF VLIELAND?

Ik heb beide eilanden bezocht en vind het moeilijk om een keus te maken. Terschelling is echt ontzettend mooi en vooral de stranden in het westen van het eiland zijn waanzinnig. Toch denk ik dat mijn voorkeur uitgaat naar Vlieland, omdat het allemaal iets kleinschaliger is opgezet. Het is iets primitiever en daar houd ik persoonlijk wel van. Maar ik kan me ook goed voorstellen dat je juist op zoek bent naar wat meer faciliteiten. In dat geval is Terschelling een betere optie.

Bekijk ook mijn tips voor Vlieland

REIZEN NAAR TERSCHELLING – ZO KOM JE ER

Je kunt vanuit Harlingen met de boot naar Terschelling reizen. De haven ligt op loopafstand van het station in Harlingen en de boot doet er ongeveer 01:45 uur over. Je kunt al van tevoren een kaartje boeken via de website van Rederij Doeksen. Een retourtje naar Terschelling kost € 27. Het is ook mogelijk om met de sneldienst naar Terschelling te reizen, maar zo’n kaartje kost aanzienlijk meer geld. Ik vind dat zelf niet echt de moeite waard.

Wat te doen op Terschelling? Tips en activiteiten

KUN JE OOK EILANDHOPPEN OP DE WADDEN?

Vind je het leuk om tussen de verschillende Waddeneilanden te reizen? Ga Wadhoppen! In de zomermaanden zijn er directe verbindingen tussen de verschillende Waddeneilanden en hoef je dus niet steeds via het vasteland te reizen. Bekijk hier een overzicht van alle verbindingen tussen de Waddeneilanden.

Reizen in Nederland

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset