Zoek
Sluit dit zoekvak.
21 december 2023

The Atlas Trail: een episch wandelavontuur in de Marokkaanse bergen

The Atlas Trail in Marokko

Ontdek Marokko tijdens het avontuur van je leven: een meerdaagse trektocht door de mooiste landschappen van de centrale Hoge Atlas. Met majestueuze bergtoppen, uitgestrekte valleien en traditionele Berberdorpen is deze tocht een perfecte mix van natuur, cultuur en uitdaging. Tijdens The Atlas Trail zul je het land niet alleen doorkruisen, maar ook écht leren kennen. 

The Atlas Trail is onderdeel van de Belgisch-Nederlandse reisorganisatie Travelbase, die nog veel meer onvergetelijke reizen organiseert. Check hier alle reizen van Travelbase.

The Atlas Trail

The Atlas Trail in Marokko

Wat is The Atlas Trail?

Het Atlasgebergte is een van de mooiste regio’s in Marokko. Een ruig gebied dat wordt onderverdeeld in de Midden-Atlas, de Anti-Atlas en de Hoge Atlas. Je kunt er prachtig hiken, maar de Hoge Atlas is geen gemakkelijke regio om alleen op pad te gaan. Er staan geen routes aangegeven en de omstandigheden kunnen uitdagend zijn. Een goede reden dus om je in te schrijven voor The Atlas Trail, want tijdens deze georganiseerde wandelreis hoef je je geen zorgen te maken over de logistieke details. Je krijgt een trailbook mee met de volledige route én er zijn lokale gidsen die de omgeving op hun duimpje kennen. 

Is The Atlas Trail iets voor jou? Iedereen tussen de 16 en de 65 jaar met een goede conditie, gezondheid én een portie doorzettingsvermogen zou deze trail moeten kunnen afleggen. Vanwege het ruige terrein en warme klimaat zul je echter wel een beetje getraind aan de start moet verschijnen. Gelukkig hoef je je kampeeruitrusting niet zelf te dragen, want je backpack (max. 12 kilo) wordt elke dag met ezeltjes naar de volgende slaapplek vervoerd. Je daypack met daarin je snacks en water voor onderweg moet je wel zelf meenemen. En je camera natuurlijk: als je die ene mooie bergtop hebt bereikt wil je dat moment ook vastleggen.

The Atlas Trail in Marokko

Kamperen in de wildernis

The Atlas Trail loopt dwars door de centrale Hoge Atlas, een dunbevolkt gebied met weinig voorzieningen. Overnachten doe je daarom in een tent in the middle of nowhere. Er zijn geen sanitaire voorzieningen of stromend water, maar daar krijg je wel de meest unieke slaapplekken voor terug. Je kunt je eigen tent en matje meenemen, maar het is ook mogelijk om je uitrusting te huren via de organisatie

The Atlas Trail in Marokko

De route

De route start in het dorp Zawyat Oulmizi, op een hoogte van 2150 meter. Gedurende de week maak je wandelingen van zo’n 12 tot 16 kilometer en zul je ook de nodige hoogtemeters overbruggen. De trail voert door prachtige valleien, langs terrasvormige akkers en traditionele Berberdorpjes waar je de kans hebt om hun levensstijl van dichtbij te ervaren. Je trekt langs het beroemde M’Goun massief, de op één na hoogste bergtop van Marokko, maar het stuk dat door de M’gounkloof loopt is minstens zo memorabel. In totaal maak je in zes dagen een ronde van zo’n 80 kilometer. Het eindpunt van de route ligt in Timit.

The Atlas Trail in Marokko
The Atlas Trail in Marokko

Dag 1: Marrakech – Zawyat Oulmzi

Vandaag reis je vanuit Marrakech naar het startpunt in Zawyat Oulmzi. Je slaapt in een lodge met slaapzalen.

Dag 2: Zawyat Oulmi (2150m) – Izoughar – Boulibi (2700m)

Afstand: 13,3 km
Stijging: 655 m
Daling: 90 m
Wandeltijd: 4-5 uur

Dag 3: Boulibi (2700m) – Asderm Kloof – Erg (2200m)

Afstand:13,4 km
Stijging: 517 m
Daling: 1194 m
Wandeltijd: 4-5 uur

Dag 4: Erg (2130m) – Imi N’irekt (2010m)

Afstand: 13 km
Stijging: 496 m
Daling: 688 m
Wandeltijd: 4-5 uur

Dag 5: Imi N’irekt – Ouzirimt Vallei – Talat Righane (2250m)

Afstand: 15 km
Stijging: 499 m
Daling: 260 m
Wandeltijd: 5-6 uur

Dag 6: Talat Righane (2250m) – Ait Imi Bronnen (2000m)

Afstand: 15,8 km
Stijging: 687 m
Daling: 1024 m
Wandeltijd: 6-7 uur

Dag 7: Ait Imi Bronnen (2000m) – Bakliouen – Timit (1840m)

Afstand: 11,7 km
Stijging: 285 m
Daling: 707 m
Wandeltijd: 3 uur

Dag 8: Marrakech – thuis

Na een nachtje bijkomen in een hotel in Marrakech (check onze tips hier!), komt het avontuur van The Atlas Trail toch echt ten einde.

Wandelreis naar het Atlasgebergte in Marokko
Wandelreis naar het Atlasgebergte in Marokko

Data en prijzen van The Atlas Trail

The Atlas Trail vindt twee keer per jaar plaats: in de herfst en in de lente. Je kunt je nu inschrijven voor de editie van 2024, maar wees er snel bij want de boekingen gaan hard!

Dit zijn de data voor 2024:

  • van 25/05 tot 01/06
  • van 01/06 tot 8/06
  • van 7/09 tot 14/09
  • Van 14/09 tot 21/09

De basisprijs is € 559 per persoon, dat is is inclusief vijf overnachtingen in de natuur en één nacht in een lodge in Zawyat Oulmzi. Ook transport ter plaatse, bagagevervoer, stromend water op de kampeerplaatsen en begeleiding door lokale gidsen is inbegrepen. 

Extra’s zoals maaltijden (€ 150), kampeermateriaal (€70) en verzekeringen kun je apart erbij boeken. Daarnaast komt er natuurlijk ook nog een vlucht naar Marrakech bij.

The Atlas Trail in Marokko

Check ook deze avontuurlijke reizen van Travelbase

The Atlas Trail is een concept van de Belgisch-Nederlandse reisorganisatie Travelbase, die je misschien ook wel kent van hun andere bucketlistwaardige reizen. Zo kun je bijvoorbeeld ook The Balkan Trail lopen of kamperen op de wilderniscamping van Nordic Woods in Zweden. 

Benieuwd naar alle reizen van Travelbase? Neem een kijkje op de website of check deze vette trips:

Reizen naar Marokko

Picture of Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol is hét toonaangevende reisblog van Nederland. Een online magazine vol reistips over de mooiste bestemmingen wereldwijd. Op de hoogte blijven? Volg Expeditie Aardbol op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Marokko

Marokko ligt op slechts 3 uur vliegen van Nederland, maar voelt als de andere kant van de wereld. Marrakech is als een sprookje uit 1001-nacht, het Atlasgebergte bestaat uit indrukwekkende rotsformaties en er zijn maar weinig plekken zo kleurrijk als het blauwe Chefchaouen. De leukste manier om dit land te verkennen? Met een huurauto! Zet koers richting de Koningssteden of doorkruis het Atlasgebergte, de keus is aan jou.

Wil je meer weten over een vakantie naar Marokko? Lees hier alle reisblogs over Marokko.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset