Verre reizen en afdingen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Van souvenirs tot een hotelkamer, wie goed zijn best doet kan overal op besparen. Afdingen hoort erbij en moet je ook zeker blijven doen, want het is in het belang van de lokale bevolking dat prijzen normaal blijven. Afdingen is niet moeilijk en zelfs verslavend leuk. Lees hier de 10 geboden voor het bedingen van de juiste prijs.
#1 KIES HET JUISTE MOMENT
Het juiste moment is van groot belang bij het bedingen van een goede prijs. Zorg ten eerste dat het rustig is in de winkel en de verkoper alle ruimte heeft om met jou te onderhandelen. Daarnaast kan het moment van de dag grote invloed zijn. In veel culturen brengt de eerste verkoop van de dag geluk en heb je als eerste klant dus meer kans op korting. Dat merkte ik zelf vooral tijdens mijn reis door Marokko. Aan het eind van de dag kan een verkoper met jouw aankoop zijn dagopbrengst goedmaken, dus ook dat is een goede onderhandelingspositie.
#2 KOM VOORBEREID
Ga nooit bij de eerste de beste souvenirwinkel naar binnen om te onderhandelen. Vergelijk materialen en producten, en koop niet meteen op je eerste dag een souvenir. Kijk eerst een beetje rond bij andere verkopers en kies er bij voorkeur eentje uit die niet midden in het centrum zit. Hoe chiquer de winkel(straat), hoe hoger de prijzen. Bedenk daarnaast wat je maximaal wil uitgeven en bedenk vast wat goede argumenten waarom de prijs omlaag zou moeten.
#3 BEGIN NOOIT MET HET OPENINGSBOD
De gouden regel als het gaat om afdingen: begin nooit zelf met het openingsbod. Degene die als eerste een prijs noemt zal nooit op een betere prijs gaan uitkomen, dus laat je niet verleiden om als eerste te beginnen met de onderhandeling. Tip: een van de leukste plekken waar ik heb geleerd om te onderhandelen was op de bazaar in Sarajevo.
#4 KEN GEEN SCHAAMTE
Ga na openingsbod van de verkoper heel ver onder de vraagprijs zitten en schaam je er niet voor. Vaak wil je uitkomen op ongeveer een derde van de vraagprijs, dus begin altijd met een (veel) lager bod dan je bereid bent te betalen. Oefen daarnaast op je pokerface en laat vooral niet blijken dat je het product graag wil hebben, probeer kalm en nonchalant over te komen.
#5 HEB KENNIS VAN ZAKEN
Of het nou gaat om een Perzisch tapijt op de bazaar in Istanbul of een polyester t-shirt op de night market in Taipei, het helpt als je een beetje kennis hebt van zaken. Kijk kritisch naar de materialen, klopt het wel wat de verkoper zegt? Bestudeer de labels en geloof niet alles wat verkopers proberen op je mouw te spelden. Zorg dat je het verschil weet tussen zijde en synthetisch materiaal, hoe echt zilver eruitziet en hoe je een handgeknoopt tapijt herkent. Laat je niet bedonderen, lees je van tevoren goed in en vraag bij twijfel eventueel advies in je hotel of guesthouse.
#6 NEEM IEMAND MEE
Laat je niet door iemand anders, zoals een gids, naar de winkel brengen, want dan komt zijn of haar commissie nog bovenop de prijs. Wat wel kan helpen is een reisgenoot meenemen. Speel een overtuigend spelletje good cop/bad cop, overleg (indien mogelijk) regelmatig in het Nederlands met elkaar en trek flink wat moeilijke gezichten.
#7 HEB GEDULD
Onderhandelingen kunnen soms lang duren, dus heb geduld. Zo heb ik ooit anderhalf uur in een tapijtenwinkel in Chefchaouen in Marokko doorgebracht om uiteindelijk tot een deal te komen. Zorg zeker bij grote aankopen dat je de tijd hebt om te onderhandelen en geen overhaaste beslissingen hoeft te nemen.
#8 ONDERHANDEL OVER EXTRA’S
Verkopers zijn altijd te paaien als je interesse hebt in meerdere dingen. Onderhandel over eventuele extra producten. Je wilt niet alleen de ketting, maar bent bereid om er ook een armband bij te kopen. Mits de verkoper je een hele goede prijs geeft natuurlijk. Of beding extra korting als je twee dezelfde producten koopt, bijvoorbeeld een boeddhabeeldje om thuis weg te geven.
#9 LOOP WEG ALS DE PRIJS JE NIET ZINT
De beste truc als het gaat om onderhandelen: gewoon weglopen. Negen van de tien keer komt de verkoper je achterna met een betere prijs. Hapt de verkoper niet? Uiteindelijk gaat het erom dat jij het gevoel hebt een goede aankoop te hebben gedaan, dus laat het erbij als je niet tot een prijs komt. Leg je erbij neer en probeer het bij de concurrent.
#10 ZIE AFDINGEN ALS EEN SPORT
Ten slotte: zie het onderhandelen als een sport en neem het niet persoonlijk op. Onthoud dat je niets te verliezen hebt en probeer de lol ervan in te zien. Soms moet je er even inkomen, dus als je van plan bent om veel geld uit te geven aan een bepaald souvenir kun je misschien beter even oefenen met wat sleutelhangers.
Meer praktische reistips? Deze blogs vind je misschien ook interessant:
• Handig: De ultieme inpaklijst voor backpackers en wereldreizigers
• 20 x onmisbaar tijdens het backpacken
• 10 trucjes voor het vinden van goedkope vliegtickets
• Dit moet je weten over het afsluiten van een reisverzekering
16 reacties
Als je wilt afdingen moet je inderdaad wel over een soort schaamtegrens heen, maar daarna vond ik het best leuk om te doen haha
Een kwestie van durven inderdaad :D
Ik vind het ook altijd moeilijk om te onderhandelen maar als je het inderdaad als een sport ziet ga je het ook nog leuk vinden maar ik ga toch nooit tot het uiterste. Zo hebben wij ooit eens met locals in Ubud vier uur op de grond gezeten (met eten en drinken) en hebben wij gedamd op een prachtig houten schaakbord/dambord met alles erop en eraan. We hadden het al na anderhalf uur gekocht maar de locals vonden het leuk om met ons te dammen en wij trouwens ook. Een leuk idee om met de locals in contact te komen overigens. Het schaakbord heeft een wereldreis gemaakt want nu ligt het op Bonaire.
Mooi verhaal! Dat maakt het ook zo leuk om bij kleine ondernemers te kopen, dit soort verhalen zijn goud waard!
Goeie tips, hier heb je echt wat aan! Wij moesten in het begin erg wennen aan het afdingen, maar als je eenmaal een grens over bent, wordt het leuk! :D
Precies! Onderhandelen is leuk!
Wat een handig artikel, afdingen vind ik zo eng, ik moet me daar echt overheen zitten. Ik weet vooral niet waar je moet beginnen, maar ik moet dus niet zelf beginnen. Hopelijk lukt het met deze tips wel
Als ik eenmaal in de onderhandelmodus zit wil ik alles wat los en vastzit kopen, haha. Geen moeite mee. Ik zou zeggen, boek een ticket naar Marokko en ga het daar eens proberen ;)!
Haha, nummer 6 is toch wel onze specialiteit.. Ingrid gaat met halve interesse kijken en ik trek mijn meest norse kop (die ik sowieso al heb..) op en blijf op een afstandje ongeduldig staan kijken. Werkt vaak goed, al gaan we nooit tot op het bot. Beide partijen moeten er een goed gevoel aan overhouden :-)
Hahaha herkenbaar! En eens met je opmerking over hoe ver je moet gaan, je moet gewoon van tevoren weten wat je maximaal wil betalen en daar aan vasthouden.
Ik vind afdingen altijd heel erg leuk! Ik doe altijd heel overdreven alsof ik schrik van de prijs, dan moet de verkoper altijd lachen en dat breekt het ijs een beetje :-)
Ja precies, dat helpt!
Ik snap het feit dat moet afdingen (je wordt ook anders afgezet), maar moet je moeilijk doen om een 50 cent of 1 euro?
Ik vind het altijd een beetje jammer dat niemand praat over een eerlijke prijs (voor beide). Bijna iedereen die in dit soort landen reist heeft het welvarend gezien beter dan de mensen daar. En dan ga je toch nog moeilijk doen over 50 cent?
Zoals idd het woord schaamtegrens al voorbij is gekomen. Tijdens mijn reis heb ik wel eens mensen gezien die zich echt wel mogen schamen.
Hier wordt toch ook niet geschreven om 50 cent of een euro? :) Als je uiteindelijk op een prijs uitkomt waar beide partijen tevreden mee zijn, dan heb je een goede deal.
Ik laat overigens mijn vriend meestal afdingen; die is daar heel wat beter in dan ik. Ik wijs vooral aan wat mijn interesse heeft en dan mag hij het verder regelen, haha!
Haha goed geregeld! Ik vind afdingen zelf erg leuk, zeker als ik er eenmaal in zit!
Ha John, helemaal gelijk. Moet je moeilijk doen om 50 cent of 1 euro? Aan de andere kant, bij het sluiten van een deal zijn twee mensen betrokken. Als je je als verkoper of koper laat afzetten, dan is dat je eigen schuld. Je bent niet verplicht om akkoord te gaan.