Zoek
Sluit dit zoekvak.
4 december 2023

Van street art tot urban exploring: de leukste tips voor alternatief Berlijn

Street Art in Berlijn

Na de val van de Berlijnse Muur is de Duitse hoofdstad uitgegroeid tot een smeltkroes van (sub)culturen. Krakers, punkers, kunstenaars, studenten, hipsters en migranten hebben elk hun stempel op de stad gedrukt en dat maakt Berlijn een van de leukste én alternatiefste steden van Europa. 

Al eerder kon je op Expeditie Aardbol leuke tips lezen voor een weekendje Berlijn, maar als je juist de rauwe kant van de stad wilt ontdekken moet je vooral verder lezen. Benieuwd waar je alternatief Berlijn het beste kan ervaren? Zet onderstaande plekken op je lijstje.

STREET ART IN ALTERNATIEF BERLIJN

Bewonderaars van street art, graffiti en openbare kunst hoeven in Berlijn niet lang te zoeken. Want als we zeggen dat je hier op elke hoek van de staat vette murals, stencil art en graffiti tegenkomt, dan bedoelen we dat letterlijk. ’s Werelds grootste straatkunstenaars hebben hun handtekening achtergelaten en het verloop is vrij hoog. Zo kan dat ene toffe kunstwerk plotseling verdwenen zijn tijdens je volgende bezoek. Dat heeft ook zo zijn voordelen, want er is daarom eigenlijk altijd wel iets nieuws te ontdekken. Ga je binnenkort voor de zoveelste keer naar Berlijn? We durven te wedden dat je weer een hoop nieuwe kunstwerken gaat tegenkomen.

Teufelsberg bezoeken, een voormalig afluisterstation in Berlijn

FLUGHAFEN TEMPELHOF

Ook wat betreft verlaten gebouwen heeft Berlijn niet bepaald achteraan gestaan. In tegenstelling tot Nederland wordt het hier echter niet direct platgegooid en krijgt het soms zelfs een compleet nieuwe bestemming. Zo ook Flughafen Tempelhof, het oude vliegveld van Berlijn. Onder leiding van Adolf Hitler groeide het in de jaren dertig uit tot een van de grootste vliegvelden ter wereld. Ten tijde van de Koude Oorlog diende het als luchtbrug. Inmiddels is het dus niet meer als zodanig in gebruik, maar kun je wel legaal een kijkje nemen in de vroegere vertrekken. Daarvoor moet je aansluiten bij een wandeltocht met gids, en dat is echt een aanrader. Na afloop kun je vervolgens uitwaaien op de vroegere landingsbanen, want het omliggende gebied doet nu dienst als park.

Berlijn Flughafen Tempelhof

Doe een gratis wandeltour van Alternative Berlin

Geen specifieke plek, maar wel een leuke tip om alternatief Berlijn te ervaren: sluit aan bij een wandeltocht van Alternative Berlin. Deze tours worden geleid door locals die precies weten waar je de beste graffiti, vetste muziek en beste verhalen van de stad vindt. Ze nemen je mee op een wandeling langs de alternatieve hotspots van Berlijn, waarvan enkelen ook in dit lijstje staan. Een leuke manier om de stad te leren kennen, want de gids kan je ook allerlei tips geven voor leuke restaurants in de omgeving. En het leuke: deze tour is helemaal gratis (maar het is wel gebruikelijk om achteraf een fooi te geven).

Wandeltour Alternative Berlin

URBEX

Is een wandeling met gids jou iets te soft? Echte liefhebbers gaan in Berlijn gewoon zelf op avontuur. Urban Exploring, oftewel het ontdekken van verlaten gebouwen is populair in Berlijn en dat komt onder andere door de vele leegstaande gebouwen. Neem bijvoorbeeld een kijkje in het voormalige kinderziekenhuis in de wijk Weißenzee, dat ook wel het zombie hospital wordt genoemd. Wat daar daadwerkelijk van waar is, dat zul je met eigen ogen moeten bekijken. Maar je kunt hier in ieder geval op je gemak rondkijken en bovendien heel wat vette street art vinden. Voor meer info over Urbex in Berlijn is het aan te raden om de website Abandoned Berlin in de gaten te houden. 

Teufelsberg bezoeken, een voormalig afluisterstation in Berlijn

MAUERPARK

Nog een leuke plek om de zondag door te brengen: het Mauerpark. Zoals de naam al doet vermoeden ligt dit park op de vroegere grens van oost en west Berlijn, en op zondag is dit dé plek om uit te brakken. Je kunt hier dan een kijkje nemen op de gigantische rommelmarkt, een hapje eten bij een van de vele eetstalletjes of genieten van ’s werelds gezelligste karaokeshow. Joe’s Bearpit Karaoke is een begrip in Berlijn en trekt elke week honderden enthousiaste zangers en toeschouwers. En hadden we al gezegd dat je hier ook heel veel street art kan spotten? 

RAW-GELÄNDE

Het kloppend hart van alternatief Berlijn is het RAW-Gelände. Hier werd vroeger aan treinstellen gesleuteld, maar inmiddels is het een van de levendigste plekken in heel Berlijn. In de oude loodsen vind je nu aantal nachtclubs, een zwembad, skatehal en de nodige culturele initiatieven. Het is allemaal overgoten met een flinke dosis street art en er valt altijd wel iets te beleven. Zo worden er regelmatig openluchtfilmavondjes georganiseerd, er staan eetkraampjes en op zondagen is er een vlooienmarkt. 

10 x doen tijdens je eerste bezoek aan Berlijn

HAUS SCHWARZENBERG

Elke alternatieve stadstour komt erlangs: Haus Schwarzenberg. Het is een van de street art hotspots van Berlijn, maar als je het niet kent dan kun je makkelijk aan het smalle straatje voorbij lopen. En dat terwijl het een van de minst gepolijste plekjes in de hele wijk Mitte is. Je vindt hier een aantal ateliers, een bioscoop en twee bars, maar ook een heleboel street art. Een van de bekendste kunstwerken is het portret van Anne Frank, maar in het hofje zijn nog veel meer kunstwerken te vinden. 

10 x doen tijdens je eerste bezoek aan Berlijn

FIETSTOUR DOOR ALTERNATIEF BERLIJN

Een van de leukste dingen om te doen in Berlijn is een fiets huren en al helemaal als je het combineert met een tour langs de alternatieve hoogtepunten van Berlijn. Via Berlin on Bike kun je met een gids op pad die je in een dagdeel meeneemt langs de leuke alternatieve plekjes van de stad. Tours worden onder andere in het Nederlands gegeven en fietshuur is bij de prijs inbegrepen. Ik vond het een leuke manier om de stad te leren kennen.

Fietstour door Alternatief Berlijn

YAAM

YAAM staat voor Young African Art Market en is een gezellig stadsstrand aan de oevers van de Spree. Je kunt hier met je voeten in het zand genieten van een lekker drankje, goed gezelschap en een fijne sfeer. Hoewel veel plekken in Berlijn ten prooi vallen aan gentrificatie en projectontwikkelaars, is dat hier verrassend genoeg nog niet echt het geval. YAAM verdient daarom zeker een plekje in dit lijstje met tips voor alternatief Berlijn. Je zit hier temidden van de graffiti en kunt een hapje eten bij stalletjes die vooral gerechten uit de Afrikaanse en Caribische keuken serveren. 

EAST SIDE GALLERY

Niet bepaald onbekend, maar wél een geweldige plek voor wie op zoek is naar vette street art. De East Side Gallery is met een lengte van 1,5 kilometer de grooste openlucht galerie ter wereld. De Berlijnse Muur deed dienst als canvas voor 118 kunstenaars die elk een deel van de muur onder handen mochten nemen. Het resultaat is een bont palet aan kunstwerken, waarvan de beroemde kus van Sovjetleider Leonid Brezjnev en DDR-politicus Erich Honecker.

East Side Gallery Berlijn

Reizen naar Duitsland

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Eén reactie

  1. Hey hallo, daar wij in de maand juni naar berlijn de stad gaan verkennen ben ik zeer geintereseert in de street art zoals hier vermeld is.
    Mijn vraag naar jullie toe is hebben jullie soms de coordinaten van deze mooie straatjes die we zeker moeten doen.
    Vriendelijke groeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Duitsland

Buurland Duitsland is een geliefde vakantiebestemming en dat komt natuurlijk omdat het zo dichtbij ligt. Vanuit Nederland is het maar een klein stukje rijden naar steden als Keulen en Hamburg, maar je kunt hier ook hele mooie roadtrips maken door bijvoorbeeld het Zwarte Woud en Beieren. En ben je ooit al een keer op een Duitse kerstmarkt geweest?

Wil je meer weten over reizen in Duitsland? Lees hier alle reisblogs over Duitsland.

Duitse milieusticker nodig?

BESTEMMINGEN

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset