Zoek
Sluit dit zoekvak.
8 mei 2023

Tips voor als je een auto wilt huren op Sicilië

Huurauto Sicilië

Sicilië is zonder meer een avontuurlijke bestemming voor een roadtrip. Het is een prachtig eiland, maar achter het stuur moet je je hoofd er wel bij houden. De wegen zijn niet allemaal even goed onderhouden en de Sicilianen staan daarnaast bekend om hun pittige rijstijl.

Huurauto Sicilië

Auto huren op Sicilië

Tips voor als je een auto gaat huren op Sicilië

Als je een reis gaat maken over Sicilië is een huurauto vrijwel onmisbaar. Je hebt hier wel een redelijk goed netwerk van openbaar vervoer, maar dat is toch een beetje onhandig als je bijvoorbeeld verlaten strandjes wilt bezoeken of een afgelegen vakantievilla hebt gehuurd. Met een huurauto heb je de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt.

Maar waar moet je op letten als je een auto gaat huren op Sicilië en via welke partij kun je dat nou het beste doen? In deze blog heb ik mijn ervaringen met autohuur in Sicilië op een rijtje gezet en deel ik mijn beste tips.

Een auto huren op Sicilië: mijn ervaringen

Ook ik heb tijdens mijn vakantie op Sicilië gebruik gemaakt van een huurauto. In tien dagen maakte ik een roadtrip over het gehele eiland en dat was zonder huurauto niet gelukt. Reizen met een huurauto gaat nou eenmaal een stuk sneller en efficiënter dan met het openbaar vervoer.

Wij huurden onze auto op Sicilië via Sunny Cars. Negen dagen in een kleine Peugeot voor net iets minder dan € 300. Dat is goed bevallen en ik kan het iedereen aanraden. Ik had veel spookverhalen gehoord over de staat van de wegen en het Siciliaanse temperament van de automobilisten, maar dat viel reuze mee. Natuurlijk, je moet blijven opletten en rijden in Palermo is echt een uitdaging, maar er is eigenlijk helemaal niet misgegaan en ik heb de auto zonder schades weer ingeleverd bij de verhuurder.

Auto huren op de luchthaven in Catania

Ik heb de huurauto direct bij aankomst op de luchthaven in Catania opgehaald en daar ook aan het eind van de reis weer ingeleverd. Omdat veel vakantiegangers een auto huren op Sicilië vond ik de wachttijden op het vliegveld wel erg tegenvallen. Het halve vliegtuig huurt een auto en daardoor kunnen de wachttijden bij de balies flink oplopen. Als je geen zin hebt om een uur te moeten wachten, dan kan ik het aanraden om te kiezen voor de snelservice van Sunny Cars. Dit kost misschien iets meer, maar het scheelt wel tijd.

Auto huren op Sicilië

Autorijden op Sicilië

Autorijden en een auto huren op Sicilië is niet zo spannend, maar waarschijnlijk wel uitdagender dan je gewend bent. De grote tolwegen zijn over het algemeen redelijk onderhouden en zien er in mijn ervaring oké uit. Daarbuiten moet je niet opkijken van hier en daar wat slechte plekken in het wegdek. Met name richting de berm zitten soms flink wat deuken en gaten, maar als je goed blijft opletten is dat niet iets om je hele grote zorgen om te maken.

Wat mij wel opviel was dat er ’s avonds niet overal verlichting is langs de weg. Zeker op de provinciale en regionale wegen moet je daarom erg alert zijn en niet te hard rijden, want je ziet dan zo een gat over het hoofd.

Het rijgedrag van de Sicilianen

Daarnaast moet je natuurlijk rekening houden met het rijgedrag van de Sicilianen. Italianen zijn op zijn zachtst gezegd assertieve automobilisten en lijken altijd haast te hebben. Op Sicilië al helemaal. Dat merk je bijvoorbeeld in de grote steden zoals Palermo en Catania, maar er wordt ook flink geracet op de snelweg. Probeer op de grote wegen daarom zoveel mogelijk rechts te houden en wees een beetje voorbereid op asociale inhaalacties.

Auto huren via Sunny Cars

Ik boek mijn huurauto’s eigenlijk altijd via Sunny Cars. Of ik nou in Italië of Zuid-Afrika zit, ik heb met hun gewoon hele goede ervaringen. Sunny Cars heeft geen eigen wagenpark, maar werkt samen met lokale verhuurders en dat scheelt in de prijs.

All inclusive autohuur

Maar belangrijker nog is hun all inclusive formule voor autohuur. Dit betekent dat je nooit voor onverwachte kosten komt te staan, ook niet als je bijvoorbeeld schade hebt gereden. Je krijgt bij hun altijd je eigen risico terug en hoeft ter plaatse geen extra verzekeringen af te sluiten. Sommige autoverhuurders in het buitenland proberen je bij de verhuurbalie nog allerlei extra’s aan te smeren, maar die kun je dan allemaal afslaan. Wel zo prettig en zeker met een huurauto is het fijn als je je geen zorgen hoeft te maken om eventuele schade.

Wat ik zelf ook heel fijn vind aan Sunny Cars is hun Nederlandse klantenservice én alle extra’s die zij bieden. Zo kun je via hen heel eenvoudig een auto huren zonder creditcard door te kiezen voor de Geen Waarborg service. Ook is het mogelijk om via hen een auto te huren als je nog niet aan de minimumleeftijd voldoet. En heel prettig in tijden van onzekerheid: met de Flexservice kun je tot vier uur voor vertrek gratis je boeking wijzigen.

Auto huren op Sicilië

Hoe zit het met parkeren op Sicilië?

Dan het parkeren. Voor de grote steden geldt dat dat best voor wat kopzorgen kan zorgen. Parkeren in Palermo is bijvoorbeeld een crime. Als je daar een hotel boekt, adviseer ik om een exemplaar te kiezen met privéparking. Mijn vriend en ik sliepen in dit hotel met eigen parking. de weg ernaartoe (dwars door hartje Palermo) was al een heel avontuur en we hebben de sleutels uiteindelijk maar aan de eigenaar gegeven zodat hij de auto kon wegzetten voor ons.

Buiten de grote steden valt het wel mee met parkeren. Veel van de kleine stadje hebben net buiten het centrum een parkeerplaats waar je voor een paar euro je auto de hele middag kwijt kan. Het is handig om hier altijd wat kleingeld voor op zak te hebben, want er wordt niet overal gewerkt met een electronisch systeem. Als je wilt besparen op parkeergeld dan raad ik het ook in dit geval aan om hotels te kiezen met eigen parking.

En wellicht overbodig, maar zorg ook altijd dat je geen waardevolle spullen in je auto achterlaat. Het zou toch jammer zijn wanneer je camera of paspoort wordt gejat. Als toerist blijf je een makkelijke prooi voor diefstal.

Auto huren op Sicilië

Reizen naar Italië

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis ITalië

Italië heeft boeiende steden, volop culturele hoogtepunten, een overheerlijke keuken én het is er bijna het hele jaar lekker weer. Reden genoeg dus om een vakantie naar Italië te plannen. Of je nu gaat kamperen in het noorden, een stedentrip maakt naar Rome of op zoek gaat naar de mooiste stranden van de Amalfitaanse kust, hier draait het om genieten met een hoofdletter G.

Wil je meer weten over een vakantie naar Italië? Lees hier alle reisblogs over Italië.

BESTEMMINGEN

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset