Zoeken
Sluit dit zoekvak.
6 april 2022

Dit moet je weten over autohuur in Zuid-Afrika

Tips voor autohuur in Zuid-Afrika

Een huurauto is onmisbaar als je een rondreis door Zuid-Afrika maakt, want alleen dan heb je alle vrijheid om de mooiste plekken te bezoeken. Met een huurauto kun je bijvoorbeeld op eigen gelegenheid de Panoramaroute volgen of dieren gaan spotten in het Kruger Park. Maar het is ook leuk om een omweg te nemen langs minder bekende plekken zoals de Magoebaskloof. Zuid-Afrika is daarnaast goed ingericht op automobilisten en de afstanden zijn groot, dus genoeg redenen om een auto te huren.

Ik huurde zelf ook een auto tijdens mijn rondreis door Zuid-Afrika. Een geweldig avontuur: samen met mijn vriend leg in totaal bijna 2000 kilometer af in drie weken. Benieuwd naar mijn ervaringen met autohuur in Zuid-Afrika? Hieronder vind je een overzicht van mijn tips voor als je een auto gaat huren in Zuid-Afrika.

AUTO HUREN IN ZUID AFRIKA

Mijn ervaringen in Zuid-Afrika

Zoals gewoonlijk reserveerden wij onze huurauto in Zuid-Afrika via Sunny Cars. Waarom? Bij Sunny Cars ben je altijd 100 procent verzekerd en krijg je bij schade altijd je eigen risico terug. Mocht er onderweg iets gebeuren, dan hoef je op financieel vlak dus niets te vrezen. Je kunt bovendien eenvoudig online boeken en als je nog iets wilt wijzigen dan is er een Nederlandse helpdesk die je reservering kan aanpassen. Zo heb ik wel eens data moeten veranderen of stond het verkeerde geslacht bij de hoofdhuurder aangegeven, en dan is het wel fijn als je dat gewoon even kan afstemmen via de telefoon.

Eenmaal in Zuid-Afrika konden wij de auto op de aangegeven tijd ophalen bij de lokale verhuurder. We hadden gekozen voor een premium pakket waarbij alles al voor je klaarligt en kregen daarom lekker snel onze auto mee.

➞ Lees ook: Een auto huren in het buitenland: mijn ervaringen met Sunny Cars

WELKE AUTO HEB JE NODIG IN ZUID-AFRIKA?

Het is niet zozeer de vraag óf je een auto nodig hebt. Het gaat er eerder om welk type auto je moet kiezen. En dat hangt een beetje af van de plekken die je gaat bezoeken. Ben je van plan om rond te reizen in de omgeving van Kaapstad en ga je weinig op safari? Dan is een kleine, compacte auto voldoende. Wil je echter veel wildparken bezoeken en bijvoorbeeld deze route volgen, dan is een grotere auto geen overbodige luxe. Een van de voordelen van een hogere auto is bijvoorbeeld dat je de dieren beter ziet. Daarnaast zijn de wegen in de wildparken doorgaans niet zo goed en dan zit je in een grote auto toch een stuk stabieler.

Omdat wij rondom Johannesburg veel wildparken zouden bezoeken, huurden wij zelf een SUV. Je betaalt daar bijna twee keer zoveel voor, maar achteraf was ik hier heel blij mee. Bij het ophalen van de auto kregen we een Toyota Rush mee. Niet het duurste model SUV, maar wel een degelijke bak die ons heelhuids door Zuid-Afrika heeft gereden. We zijn een aantal ontzettend kutwegen tegengekomen en dan ben je echt blij als je een fatsoenlijke auto bij je hebt.

HOEVEEL KOST EEN HUURAUTO IN ZUID-AFRIKA?

Een auto huren in Zuid-Afrika is verrassend goedkoop. Je hebt al een all inclusive huurauto vanaf ongeveer € 100 per week. Dat is dan wel het goedkoopste model, maar je hoeft dus geen enorm budget te hebben om een auto te huren in Zuid-Afrika. Kies je net als wij voor een grotere auto, dan moet je ongeveer het dubbele rekenen. Wij waren voor 3 weken iets meer dan € 600 euro kwijt. Benieuwd hoeveel jouw avontuur gaat kosten? Vergelijk hier de prijzen voor een huurauto in Zuid-Afrika.

Let op: je betaalt een one way fee als je je huurauto in een andere stad inlevert en het kost vaak ook extra als je met de auto de grens oversteekt naar bijvoorbeeld eSwatini of Lesotho. Houd daar rekening mee als je bijvoorbeeld een roadtrip maakt van Johannesburg naar Kaapstad.

Een auto huren in Zuid-Afrika: mijn ervaringen

IS AUTORIJDEN VEILIG IN ZUID-AFRIKA?

Voor vertrek heb ik aardig wat waarschuwingen gehad over de veiligheid in Zuid-Afrika. Natuurlijk kan er altijd iets gebeuren, maar over het algemeen moet je je niet laten tegenhouden door de indianenverhalen. Wij hebben tijdens onze roadtrip geen spannende dingen meegemaakt of situaties gehad waarin we ons onveilig voelden. Nu hoeft dat natuurlijk niet exemplarisch te zijn en vind ik het altijd een beetje moeilijk om de veiligheid in een land te duiden op basis van eigen ervaringen, maar er reizen elk jaar vele duizenden toeristen door Zuid-Afrika en het overgrote deel komt heelhuids weer thuis. Met een beetje gezond verstand zal je het allemaal wel loslopen.

Een paar dingen waar je op kan letten:

 • Rijd niet in het donker
 • Rijd altijd met de deuren op slot
 • Stop nooit langs de kant van de weg, maar zoek een officiële parkeerplaats op
 • Stop ook niet als er iets naar je auto of op de weg wordt gegooid
 • Neem geen lifters mee
 • Rijd liever door rood dan dat je in een onveilige situatie bij een stoplicht blijft wachten
Een auto huren in Zuid-Afrika: mijn ervaringen

AUTORIJDEN EN CORRUPTIE

Waar je als toerist wel mee te maken kan krijgen: corruptie. In Zuid-Afrika wordt vrijwel het gehele politiekorps als corrupt gezien en het verkeer is wat dat betreft de belangrijkste bron van inkomsten. Je wordt dan zomaar uit het verkeer geplukt met de mededeling een boete te betalen.

Het overkwam ons op de weg van Magoebaskloof naar Waterberg. We zouden zogenaamd te hard hebben gereden en moesten even 2000 rand (120 euro) aftikken. Ga hier áltijd tegenin als je zeker weet dat je niets fout hebt gedaan. Wij hielden ons netjes aan de snelheid en gingen daar echt niet zo’n hoog bedrag voor betalen. Die man wilde gewoon wat aan ons verdienen. Houd voet bij stuk, zeg dat de politieagent het mis heeft en praat jezelf onder die zogenaamde boete uit. Uiteindelijk heeft hij ons alsnog 200 rand weten af te troggelen, maar dat was vooral omdat wij nog een lange rit voor de boeg hadden en van het gezeik af wilden zijn.

Tip: Het schijnt dat sommige autoverhuurders in Zuid-Afrika je een soort anti-corruptie brief mee kunnen geven. Vraag hiernaar bij het ophalen van je huurauto.

NAVIGEREN IN ZUID-AFRIKA

Of je een Tomtom moet huren als je een roadtrip door Zuid-Afrika gaat maken? Nee joh. Laat het je niet aansmeren, want het kost je onnodig veel extra geld. Mijn gouden tip vrijwel overal ter wereld: download de app maps.me. Met deze app kun je kaarten downloaden waarmee je offline kunt navigeren. De meeste hotels, restaurants en musea staan in de app aangegeven en je kunt zelf ook dingen toevoegen. Je moet de kaarten wel downloaden als je WiFi hebt, maar daarna kun je ze zelfs in de vliegtuigmodus van je telefoon gebruiken. Ideaal.

➞ Lees ook: Tip: Offline navigatie-app Maps.me

Tips voor autohuur in Zuid-Afrika

PARKEREN

Parkeren is niet zo’n probleem in Zuid-Afrika. In de steden en bij winkelcentra zijn de parkeerplaatsen te herkennen aan de parkeerwachters. Zij helpen je met het zoeken naar een plekje en soms zelfs met het inladen van de boodschappen. Uiteraard wordt daar wel een kleine fooi voor terug verwacht, maar dat hoeft maar een klein bedrag te zijn. Ik zorgde altijd dat ik een hele lading muntjes van 5 rand in mijn zak had om weg te geven bij dit soort gelegenheden. Een prima deal: zij zorgen dat je auto veilig staat, jij kan wat teruggeven aan de lokale gemeenschap.

TOL BETALEN

Op de grote wegen in Zuid-Afrika moet je tol betalen. Soms heb je een kastje in je auto die dat automatisch voor je regelt, maar bij ons werkte het helaas niet. Zorg daarom altijd dat je contant geld bij je hebt, want niet overal wordt een creditcard geaccepteerd. Afhankelijk van het stuk dat je rijdt, kost een tolweg vaak een paar euro. Als er tolpoortjes aankomen, dan wordt dat al een paar kilometer van tevoren aangegeven.

AUTORIJDEN IN JOHANNESBURG

Het wordt afgeraden om met je huurauto Johannesburg in te gaan. Wij hebben dit ook niet gedaan en de huurauto weer ingeleverd voordat we naar Johannesburg gingen. Je kunt veel beter een UBER nemen, deze rijden overal in de stad en zijn de veiligste manier om je van A naar B te verplaatsen. Wil je wel met je eigen huurauto Johannesburg in, houd dan de tips voor veiligheid in je achterhoofd. Ook is het handig om een hotel te kiezen met een parkeergarage of andere plek waar je auto veilig kan staan.

➞ Lees ook: Zuid-Afrika: Van townships tot street art in Johannesburg

Een auto huren in Zuid-Afrika: mijn ervaringen

TIPS

OOK EEN AUTO HUREN IN ZUID-AFRIKA?

RIJDEN AAN DE LINKERKANT

In Zuid-Afrika rijden ze aan de linkerkant en dat is even wennen. Het autorijden en schakelen vond ik zelf redelijk makkelijk gaan, maar haalde soms wel de ruitenwissers en knipperlichten door de war. Houd in ieder geval altijd je hoofd erbij als je wilt afslaan, invoegen of een rotonde oprijdt, want daar kan het misgaan met het kiezen van de juiste weghelft.

HUUR EEN AUTOMAAT

De tip voor iedereen die het spannend vind om links te rijden: huur een automaat. Je hoeft je dan geen zorgen te maken over het schakelen en kunt je volledig concentreren op de weg. Niet alleen handig als je links rijdt, maar ook op slechte wegen met veel gaten en kuilen. Je kunt hier eenvoudig op selecteren bij het reserveren van een huurauto.

INTERNATIONAAL RIJBEWIJS

Officieel heb je voor autorijden in Zuid-Afrika een internationaal rijbewijs model 1968 nodig. Dit internationale rijbewijs kost € 24,95 en is drie jaar geldig. Wij zijn geen enkele keer gevraagd naar ons internationale rijbewijs, ook niet toen we werden aangehouden door de politie of bij het ophalen van de huurauto. Toch is het zeker aan te raden om een exemplaar aan te schaffen, omdat bij een ongeval je verzekering moeilijk kan gaan doen. Dat risico wil je niet lopen.

➞ Lees ook: Het internationale rijbewijs: voor welke landen heb je het nodig?

Een auto huren in Zuid-Afrika: mijn ervaringen

KIES ALTIJD EEN ALL INCLUSIVE HUURAUTO

Een all inclusive verzekering is geen overbodige luxe in Zuid-Afrika. Zo rijden ze hier aan de andere kant van de weg en dat is toch even wennen. Ook zijn de wegen hier soms ronduit slecht en heb je overal langs de kant van de weg venijnige doornstruiken staan die krassen kunnen veroorzaken. Wij hebben een paar keer gehad dat we via een ontzettend slecht pad naar onze accommodatie moesten rijden en toen was ik enorm blij dat onze auto volledig verzekerd was. Bij Sunny Cars is je auto altijd volledig verzekerd.

MINIMUM LEEFTIJD

Voor autohuur in Zuid-Afrika geldt vaak een minimumleeftijd. Afhankelijk van je verhuurder is dit 21, 23 of 25 jaar. Ben je jonger en wil je toch een auto huren, dan moet je per dag een paar tientjes extra betalen voor leeftijdsverlaging. Houd daar rekening mee in je reisbudget. Let op: daarnaast moet je minstens één jaar je rijbewijs hebben, anders krijg je de auto niet mee.

Tips voor autohuur in Zuid-Afrika

MOOIE ROUTES

Aan mooie autoroutes geen gebrek in Zuid-Afrika. Een van de bekendste routes is de Panoramaroute, deze loopt ten westen van het Krugerpark. Onderweg kom je langs enkele fantastische uitzichtpunten en torenhoge watervallen. Andere mooie routes zijn de Tuinroute en Route 62, die beiden tussen Kaapstad en Port Elizabeth lopen. Wil je inspiratie voor je algehele roadtrip, lees dan ook mijn uitgebreide blog met de route van mijn rondreis door Zuid-Afrika.

REISVIDEO

Roadtrip door Zuid-Afrika

➞ Abonneer je op mijn Youtube kanaal

Reizen naar Zuid-Afrika

Foto van Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

3 reacties

 1. Dag Stephanie,

  Leuk artikel! En wat spannend dat het reizen door ZA niet zonder gevaren gaat. Vet dat je de uitdaging aan bent gegaan. Ik zit er al een tijdje over na te denken om naar Zuid Afrika te reizen en wil daar dan wel mijn eigen gang op kunnen gaan dus erg handig om dit terug te lezen.

  Groetjes,
  Anne

 2. Hi,

  Wij landen rond half 10 savonds in Kaapstad. Is het aan te raden om dan direct een auto te huren en naar Kaapstad Seepunt te rijden of om eerst een overnachting te boeken bij het hotel bij de luchthaven?

  1. Ik zou een hotelletje op de luchthaven boeken. Je komt uit een vlucht van 12 uur, het is donker buiten, je moet nog in de rij voor koffers en douane etc. Grote kans dat de autoverhuurbalie al gesloten is tegen de tijd dat je daar aankomt. De volgende dag fris op pad is ook wat waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Zuid-Afrika

Als je een keer de Big 5 wilt spotten, dan is Zuid-Afrika echt een bestemming voor jou. Je hebt er de mooie reservaten voor het oprapen en gaat er gegarandeerd veel mooie dieren tegenkomen. Zuid-Afrika is daarnaast het land van de mooie roadtrips en een huurauto is een must. Een van de hoogtepunten? Sla de spectaculair mooie Panoramaroute zeker niet over.

Meer lezen over een reizen in Zuid-Afrika? Lees hier alle reisblogs over Zuid-Afrika.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

Reisorganisaties