Search
Close this search box.
8 november 2023

8 tips voor een bezoek aan de catacomben van Parijs

Catacomben in Parijs bezoeken

Parijs is de stad van liefde en licht, ténzij je afdaalt in de beroemde catacomben. Op zo’n 25 meter onder de grond vind je een ingenieus gangenstelsel uit de tijd van de Romeinen, dat helemaal vol ligt met de overblijfselen van zo’n 6 miljoen Parijzenaren. Dit doolhof van botten is ontstaan aan het eind van de achttiende eeuw, toen de Parijse begraafplaatsen zo vol lagen dat men moest uitwijken naar de oude Romeinse steengroeve.

Catacomben van Parijs

Catacombes in Parijs bezoeken

Tips voor een bezoek aan de Catacomben van Parijs

Tijdens een bezoek aan de catacomben maak je een wandeling van 1,5 kilometer door de krochten van Parijs. Het startpunt ligt bij metrostation Denfert-Rocherau, en je komt bij Avenue René Coty weer naar boven. 

1. Koop van tevoren je toegangskaartje met tijdslot

Al in het jaar 1809 werden de Catacomben van Parijs opengesteld voor publiek en nog steeds geldt het als een van de meest opvallende bezienswaardigheden. De attractie kent echter zijn beperkingen. Er zit een limiet aan het aantal mensen dat tegelijkertijd naar binnen mag, met lange rijen als gevolg. Vooral in het hoogseizoen zijn les catacombes een populaire attractie. Kaartjes zijn vaak een paar dagen van tevoren al uitverkocht, dus het is slim om op tijd een ticket met tijdslot te kopen. Je weet dan zeker dat je naar binnen kan en hoeft bovendien minder lang te wachten. 

Tickets zijn onder andere te koop via Tiqets.nl (prijs is inclusief audioguide).

2. De Catacomben van Parijs zijn niet voor iedereen geschikt

Een bezoek aan de catacomben is niet voor iedereen een leuk uitje. Ten eerste moet je er maar zin in hebben om oog in oog te staan met miljoenen dode mensen, maar vanwege de kleine ruimtes is het ook niet echt geschikt voor reizigers met claustrofobie. Je zit tientallen meters onder de grond en de gangen zijn op sommige plekken erg smal. Het is eenrichtingsverkeer, dus als je eenmaal bent begonnen zul je het parcours moeten afmaken. Een bezoek aan de catacomben wordt daarom ook afgeraden aan mensen die slecht te been zijn of zwanger zijn.

➞ Lees ook: De leukste tips voor alle 20 arrondissementen in Parijs

Catacombes in Parijs bezoeken

3. Draag fijne schoenen

De catacomben liggen tientallen meters onder de grond en er gaat geen lift naar beneden. Om er te komen moet je 131 traptreden afdalen en aan het eind weer 112 traptreden omhoog. Tussen het begin- en eindpunt is een route van zo’n 1,5 kilometer uitgezet, dus je bent veel aan het lopen tijdens een bezoek aan de catacomben. Daarnaast kan de vloer vochtig en glad zijn, met serieuze kans om te vallen of te glijden. Pas daar je schoeisel op aan.

4. Houd rekening met de temperatuur

Op zoek naar een leuk uitje als het regent in Parijs? Of juist als er een hittegolf is? In de catacomben wordt het nooit echt warm of koud. Het is er constant 14 graden, ongeacht de weersomstandigheden. Neem dus zeker in de zomermaanden een extra jas of vestje mee, want het kan fris worden. 

5. Je moet ongeveer een uurtje uittrekken voor een bezoek aan de catacomben van Parijs

In totaal ligt er zo’n 300 kilometer aan ondergrondse tunnels onder Parijs, maar slechts een heel klein deel van deze catacomben is toegankelijk voor publiek. Er is een route van zo’n 1,5 kilometer uitgezet, die je in een uurtje langs stapels beenderen en sculpturen loodst. De route staat heel duidelijk aangegeven en verdwalen is geen optie: alle mogelijke zijsporen zijn afgesloten met hekken. 

Catacombes in Parijs bezoeken

6. Verdiep je een beetje in de geschiedenis van de catacomben

Het uitgestrekte gangenstelsel onder Parijs is eigenlijk een oude steengroeve uit de Romeinse tijd. Het kalksteen werd destijds gebruikt voor de bouw van verschillende beroemde gebouwen en monumenten. In de 18e eeuw kende Parijs een snelle bevolkingsgroei en daarmee raakten ook de begraafplaatsen overvol. Dat bracht niet alleen stank, maar ook gevaren voor de volksgezondheid met zich mee. Om die reden gaven Parijse autoriteiten opdracht om miljoenen botten van overvolle begraafplaatsen naar de verlaten steengroeven onder de stad te brengen. 

Best interessant, nietwaar? Als je meer wilt weten over de geschiedenis van de catacomben in Parijs, dan is het interessant om tijdens je bezoek te luisteren naar een audioguide. Als je een kaartje koopt via Tiqets is de audioguide inbegrepen. Deze is onder andere in het Engels beschikbaar en duurt 45 minuten.

7. Heb respect voor de doden

De vele opgestapelde schedels en sculpturen van botten maken de ervaring een beetje plastisch, maar vergeet niet dat het hier om echte mensen gaat die ook ooit door de straten van Parijs liepen. Een beetje respect is daarom wel op zijn plaats. Dat betekent: niet aanraken en niets meenemen.

Catacombes in Parijs bezoeken

8. Ga op pad met een gids en verken een afgesloten deel van de catacomben

Is de opengestelde route door de catacomben nog niet spannend genoeg voor jou? Tijdens een rondleiding met gids kom je ook in delen van de catacomben die niet voor iedereen toegankelijk zijn. Deze tour duurt twee uur en is onder leiding van een gids die je meer kan vertellen over de mysterieuze Parijse onderwereld. 

Reizen naar Parijs

Zin in Parijs? Met de Eurostar kun je jezelf binnen drie uur en twintig minuten omringen met de lekkerste croissants, goede wijnen en… skeletten. Als je op tijd boekt heb je al vanaf € 35 een enkeltje via de website van NSInternational.

Eenmaal in Parijs is het aanbod aan leuke hotels groot. Benieuwd naar onze aanraders? Wij zijn fan van het COQ Hotel, dat slechts vier metrohaltes verderop ligt.

Catacombes in Parijs bezoeken

Reizen naar Frankrijk

Picture of Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol is hét toonaangevende reisblog van Nederland. Een online magazine vol reistips over de mooiste bestemmingen wereldwijd. Op de hoogte blijven? Volg Expeditie Aardbol op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Frankrijk

Frankrijk is het ultieme vakantieland. Je hebt er mooie steden, fijne stranden en kunt er optimaal genieten van het goede leven. Maar dat is niet alles. Ook in de winterperiode is Frankrijk een geliefde bestemming, want met kilometers aan sneeuwzekere pistes en gezellige skidorpen kun je er uitstekend wintersporten.

Wil je meer weten over reizen in Frankrijk? Lees hier alle reisblogs over Frankrijk.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset