Zoek
Sluit dit zoekvak.
21 februari 2023

Tips voor een eerste skivakantie van een (inmiddels) niet meer zo onervaren wintersporter

Tips voor je eerste wintersportvakantie

Hartstikke spannend, zo’n eerste keer wintersporten. Want welke kleding neem je mee en waar ga je naartoe? Ga je het skiën onder de knie krijgen en vind je het überhaupt leuk om te doen? Deze vragen schoten allemaal door mijn hoofd toen ik dit jaar voor de eerste keer ging skiën. Inmiddels heb ik mijn eerste skivakantie achter de rug en staat de tweede zelfs al op de planning. Hoog tijd dus om mijn tips te delen voor je eerste keer wintersport.

1. NEEM THUIS VAST EEN LESJE OP DE SKIBAAN

Zodra ik wist dat ik op wintersport zou gaan, heb ik direct een paar lessen ingepland bij de lokale skibaan. Ik heb van tevoren uiteindelijk een paar keer privéles gehad op de borstelbaan en bij SnowWorld en ik ben heel blij dat ik dat heb gedaan. Echt goed skiën leer je natuurlijk op de sneeuw, maar ik kon wel vast oefenen. In het begin voelde het echt super onwennig om op van die lange latten te staan, maar na twee lessen had ik al een beetje zelfvertrouwen gekregen. Daardoor hoefde ik eenmaal in Frankrijk niet helemaal bij nul te beginnen en kon ik vrij snel naar de boven met mijn skileraar.

Wintersport in Les Sybelles, Frankrijk
Wintersport in skigebied Les Sybelles in Frankrijk

2. KIES EEN WINTERSPORTGEBIED DAT GESCHIKT IS VOOR BEGINNERS

Maak het jezelf niet te moeilijk en kies voor een skigebied dat is ingericht op beginnende wintersporters. Een plek met lekker veel groene en blauwe afdalingen, goede skileraren en brede pistes. Wat dat laatste betreft kun je bijvoorbeeld beter naar Frankrijk dan naar Oostenrijk. Zelf leer ik skiën in de Franse Savoie Mont Blanc. Het eerste jaar in skigebied Les Sybelles, het jaar daarna in Les Menuires. Benieuwd waarom dit de ideale plek is voor beginnende wintersporters? Lees ook mijn uitgebreide artikel over leren wintersporten in Les Sybelles.

3. IS ER OOK GENOEG TE DOEN ALS JE NIET WILT SKIËN OF SNOWBOARDEN?

Bij het uitzoeken van een skigebied voor je eerste keer wintersport is het slim om ook te kijken naar wat er nog meer te doen is. Misschien heb je een dagje spierpijn of even geen zin om te skiën, misschien vind je het zelfs wel helemaal verschrikkelijk. Dan is het fijn als je ook op een andere manier je dag kunt invullen. Maak bijvoorbeeld een huskytocht, ga kaas proeven, sleeën of ziplinen.

Wintersport in Les Sybelles, Frankrijk

4. VERGEET JE REISVERZEKERING NIET

Heb je een doorlopende reisverzekering? Dan ben je waarschijnlijk niet automatisch verzekerd voor wintersportreizen. Je moet bij de meeste verzekeringsmaatschappijen een aparte module afsluiten en deze kost je een paar euro per jaar extra. Vergeet dus niet om je verzekering te checken en aan te passen, want anders heb je een aardig probleem als je tijdens je skivakantie brokken maakt op de pistes.

5. LEEN SKIKLEDING VAN IEMAND ANDERS

Wintersporten is een dure hobby, zeker als je al je materiaal nieuw gaat kopen. Ik raad het niet aan om al direct voor je eerste wintersport te investeren in een complete uitrusting. Misschien vind je het helemaal niet leuk? Ski’s en toebehoren kun je huren op de plek van bestemming en wintersportkleding kun je misschien wel van iemand lenen. Ik kon broek, handschoenen, skisokken en een skibril lenen van een vriendin, super handig! Inmiddels weet ik dat ik het heel leuk vind, dus ga ik nu rustig mijn eigen spullen bij elkaar zoeken.

Lukt het echt niet om iets te lenen van iemand? Bij Decathlon verkopen ze degelijke skispullen voor een klein prijsje.

Tips voor je eerste wintersportvakantie
Tips voor je eerste wintersportvakantie

6. DRAAG EEN OPVALLEND SKIPAK

Heb je iets te kiezen wat betreft je skikleding? Zorg dan voor een lekker opvallende wintersportjas. Want als je een beetje opvalt op de piste, dan kan je skileraar jou beter in de gaten houden. Ik droeg deze jas van Protest en dat heeft echt mijn leven gered. Als ik weer eens uit de bocht vloog en in een noodgang naar beneden zoefde, duurde het niet lang voordat mijn skileraar me had geïdentificeerd en gered van een valpartij.

7. EERSTE KEER WINTERSPORTEN: WELKE KLEDING NEEM JE MEE?

Zorg dat je in ieder geval de volgende zaken in je tas hebt zitten

Skijas & skibroek
• Lekkere dikke fleecetrui
Thermobroek & thermoshirt
• Skibril
• Skihandschoenen
Skisokken
Sneeuwschoenen (of waterdichte wandelschoenen met een goed profiel)

Ski’s of snowboard, stokken, schoenen en een helm kun je huren op de plek van bestemming.

Tips voor je eerste wintersportvakantie
Tips voor je eerste wintersportvakantie

8. EEN PAKKETREIS IS VAAK GOEDKOPER

Heb je wel eens de prijzen voor een wintersportvakantie bekeken? Als je apart voor je reis, hotel en skipas betaalt, dan ben je per persoon honderden euro’s verder. Je moet er dus wat voor over hebben als je voor de eerste keer op wintersport gaat. Tenzij je een pakketreis boekt. Ik ben zelf totaal geen fan van pakketreizen, maar na een beetje zoeken kwam ik tot de conclusie dat het vele malen goedkoper is.

Via touroperators als TUI betaal je een vast bedrag voor overnachtingen en een skipas, en de prijzen zijn verrassend aantrekkelijk. Als ik kijk naar het aanbod in Les Sybelles zie ik al prijzen voorbij komen van € 250 voor een 8-daagse wintersportvakantie inclusief skipas. Je moet dan alleen nog zelf op de plek van bestemming zien te geraken.

Reistips

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp