Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 maart 2023

Wat te doen met je reisfoto’s? 10 tips voor het maken van een écht mooi fotoboek

Strand in Sint Maarten

Napret is misschien nog wel leuker dan voorpret, zeker als je iets creatiefs doet met de foto’s die je op reis hebt gemaakt. Laat ze dus niet op je camera of telefoon staan, maar bundel je beste reisfoto’s bijvoorbeeld in een mooi fotoboek. Een fotoboek maken is tegenwoordig gelukkig vrij makkelijk met alle online mogelijkheden. Je hebt het vaak binnen een paar klikken in elkaar gezet, maar met onderstaande trucjes maak je er pas écht een blikvanger van.

1. KIES ÉÉN STIJL

Wil je een strak en minimalistisch fotoboek of kies je juist voor een speelse stijl waarbij je ruimte overlaat om zelf losse toegangstickets en stickers toe te voegen? Wil je teksten en titels toevoegen of wil je juist het verhaal vertellen met alleen de foto’s? Het kan en mag allemaal, maar probeer in het hele boek één vaste stijl aan te houden en ga voor consistentie. 

2. BLADER EENS DOOR ANDERE FOTOBOEKEN

Als je niet zo goed weet welke kant jij op wil met je fotoboek, laat je dan inspireren door anderen. Neem een kijkje bij de (online) boekhandel en blader door de fotoboeken van bekende fotografen. Zo zal je opvallen dat de mooiste fotoboeken vaak gebruik maken van veel witruimtes. Op die manier wordt alle aandacht getrokken naar de foto.

3. OF DOE INSPIRATIE OP VIA PINTEREST

Nog een plek waar je inspiratie kan opdoen voor het maken van een fotoboek: via Pinterest! Hier vind je eindeloos veel voorbeelden van mooie fotoboeken en kun je je laten inspireren voor jouw eigen ontwerp. Goede zoektermen zijn bijvoorbeeld ‘fotoboek inspiratie’ en ‘layout photobook’. 

Lombok, Indonesië

4. WELK VERHAAL WIL JE VERTELLEN?

Voordat je je foto’s een plekje geeft in het boek, is het slim om héél even na te denken over het verhaal dat je wilt vertellen met het boek. Dat heet storytelling en is een hele krachtige manier om een boodschap over te brengen. Een chronologische volgorde van je foto’s ligt het meest voor de hand, maar je kunt het boek ook aan de hand van een paar thema’s (bijv: eten en drinken, slaapplekken, mooie stranden en leuke steden).

5. BEWERK AL JE FOTO’S OP DEZELFDE MANIER

De gouden tip voor consistentie in je fotoboek: bewerk alle foto’s op dezelfde manier. Daardoor wordt het een mooi geheel. De meeste fotografen gebruiken daar presets voor, een soort filters waarmee je in één klik je foto kan bewerken. Je kunt zelf presets maken, maar ze ook kant-en-klaar downloaden via bijvoorbeeld de Expeditie Aardbol Shop.

6. SELECTEER ALLEEN JE MOOISTE FOTO’S

Je hoeft niet al je foto’s af te laten drukken. Kill your darlings, dat geldt zeker voor het maken van een fotoboek. Selecteer alleen de leukste en mooiste exemplaren en wees kritisch. Alles wat onscherp, onduidelijk, te donker, te licht of gewoon niet echt past binnen jouw selectie kun je eruit laten. 

Sint Maarten

7. WERK MET KADERS

Heb je een foto die een beetje uit de toon valt, maar te leuk is om niet af te drukken? Los dat op met behulp van kaders. Gebruik bijvoorbeeld het kader van een polaroidfoto voor foto’s van een avondje stappen.

8. VOEG EEN KAARTJE TOE

Heb je een rondreis gemaakt? Het is ook leuk om een kaartje toe te voegen. De makkelijkste manier is een screenshot maken via Google Maps of iets bij elkaar klikken in My Maps, maar het kan professioneler. Via Youtube vind je allemaal toffe tutorials hoe je met behulp van gratis tools zelf een kaartje in elkaar knutselt. 

9. ONTWERP JE EIGEN TEMPLATE

Dan het ontwerpen. Als je een online fotoboek bestelt, dan heb je vaak keus uit vaste templates en formats. Handig als je niet veel tijd hebt, want je hoeft je foto’s alleen maar naar de juiste pek te slepen. Echter, als je een beetje gevoel hebt voor esthetiek en tijd om te experimenteren, dan kun je ook zelf een layout in elkaar zetten. Mooie foto gemaakt? Waarom zou je deze niet over twee pagina’s laten afdrukken? Durf te spelen met het formaat van je foto’s en geef ze de ruimte die ze verdienen.

10. WEES CREATIEF

Tot slot: wees niet bang om creatief te zijn. Maak gebruik van alle mogelijkheden in het ontwerpprogramma en ga er vooral even voor zitten. Werk met iconen, uitsnedes, achtergronden en lettertypes en maak er – kortom – je eigen verhaal van.

Reistips

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Eén reactie

  1. Dat is absoluut waar dat de napret net zo leuk is als de voorpret. Mijn andere hobby is bezig zijn met foto’s. Ik druk de foto’s af en maak er een echte scrapbook van. Heerlijk het foto album oppimpen met kaartjes, entreetickets die ik tijdens de reis heb verzameld. Zo blijven we bezig met vakantie vieren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp