Zoek
Sluit dit zoekvak.
6 april 2022

Gids voor Holešovice, de leukste wijk van Praag

Holešovice: de leukste wijk van Praag

Je kunt Praag niet bepaald een onontdekte parel noemen. Het is een van de mooiste hoofdsteden van Europa en trekt logischerwijs ontzettend veel toeristen. Toch wil ik je een tip geven voor een deel van de stad dat minder bekend is, namelijk Holešovice. Deze buurt staat bekend als een van de leukste wijken in Praag, maar is relatief onontdekt. Je vindt er hippe restaurants, galeries en een geweldig kunstmuseum, en het leent zich uitstekend voor een dagje struinen. Ga je binnenkort op stedentrip naar Praag? Gebruik onderstaande tips om een dagje in Holešocive te plannen.

HOLEŠOVICE

Tips voor de leukste wijk van Praag

Holešovice staat bekend als dé hippe wijk van Praag. Op het eerste gezicht een buurt met overwegend lelijke Oostblok flats, maar wie beter kijkt ziet hele andere dingen. Holešovice heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot een buurt vol creatieve concept stores, hippe restaurants en culturele instellingen. Oftewel: je zou Holešovice best mogen omschrijven als de hipsterenclave van Praag. Hoe dan ook, het is zeker een aanrader om hier een hotel te boeken. En zo niet, dan kun je gelukkig ook vrij eenvoudig een dagje op en neer vanuit het historische stadscentrum van Praag.

MARKTHALLEN

Op de plek waar vroeger het slachthuis en de veemarkt zat, vind je tegenwoordig de grootste markt van Praag. Op het gigantische complex kun je alles kopen: van verse groenten en fruit tot tweedehands spullen en goedkope merkkleding. Er is een hele hal vol met Aziatische producten, maar sommige van de gebouwen doen ook dienst als galerie of restaurant. Dit gedeelte van Holešovice is een leuke plek om te struinen en rond te kijken, en een glimp op te vangen van het dagelijks leven in Praag.

Holešovice: de leukste wijk van Praag
Holešovice: de leukste wijk van Praag
Holešovice: de leukste wijk van Praag

TRAFO GALLERY

Kunstliefhebber? In het meest zuidoostelijke hoekje van de markt vind je de Trafo Gallery, een kleine onafhankelijke kunstgalerie waar lokale artiesten een podium krijgen. Tijdens mijn bezoek was er een fototentoonstelling, maar de kunstwerken wisselen regelmatig.

Holešovice: de leukste wijk van Praag
Holešovice: de leukste wijk van Praag

JATKA 78

Een van de leukste plekken op de markt is Jatka 78. Dit cultureel podium zit in een van de markthallen en is dé creatieve hotspot in Holešovice. Er worden regelmatig voorstellingen gegeven, maar je kunt er buiten theatertijden ook terecht voor een borrel of een lekkere lunch.

Uit eten in Praag: tips voor leuke eettentjes en hotspots in Praag

CROSS CLUB

Dit is zonder meer een bijzondere plek. De Cross Club is in principe een nachtclub, maar overdag geopend als restaurant. Het eten is prima, al kom je hier vooral voor de bijzondere entourage. Deze toko is namelijk bijna volledig gemaakt van auto-onderdelen en industrieel afval. Je kunt je hier maar moeilijk concentreren op het eten, want boven je hoofd hangen tandwielen en motorblokken.

VNITROBLOCK

Je moet van het bestaan van Vnitroblock afweten, want anders loop je er zo aan voorbij. Vnitroblock is een soort concept store en zit in een anoniem pand ergens midden in de wijk. Het biedt onderdak aan ateliers, winkels en horecagelegenheden. Wat mij betreft daarom een hele leuke plek om tijdens je bezoek aan Holešovice even te stoppen voor een kopje koffie. In de wintermaanden kun je binnen plaatsnemen op de vintage leren banken, in de zomermaanden hebben ze een klein terras waar je koffie kan drinken tussen de street art.

Uit eten in Praag: tips voor leuke restaurants
Uit eten in Praag: tips voor leuke restaurants
De leukste tips voor een stedentrip Praag

DOX CENTRE FOR CONTEMPORARY ART

Een van de hoogtepunten in Holešovice is zonder twijfel DOX, het museum voor moderne kunst. Er zijn wisselende tentoonstellingen van artiesten uit heel Tsjechië, maar je moet ook zeker een bezoekje brengen aan het dak van het museum. Hier staat namelijk een enorm, zeppelin-achtig kunstwerk dat van binnen wordt gebruikt voor voorstellingen. Bijzonder om te zien!

Holešovice: de leukste wijk van Praag
Holešovice: de leukste wijk van Praag

ALTERNATIVE TOUR

Met bovenstaande tips kun je eenvoudig zelf op pad in Holešovice, maar je kunt ook aansluiten bij een speciale tour. Alternative Prague organiseert rondleidingen langs de leukste onontdekte plekken en probeert het toeristische centrum zo veel mogelijk te vermijden. In plaats daarvan ga je met een gids op pad in de minder bekende wijken van Praag en ligt de focus vooral op toffe plekken in de wijk Holešovice. Ik heb deze tour zelf niet gedaan, maar de reviews zijn goed en daarom wil ik het toch even noemen.

Holešovice: de leukste wijk van Praag

RESTAURANTS IN HOLEŠOVICE

Lekker eten kan overal in Holešovice. Van traditioneel Tsjechisch tot hippe gerechten uit alle windstreken. Op het complex van de markt zit bijvoorbeeld het hippe Aziastische restaurant SaSaZu, maar je kunt er ook aanschuiven bij het hierboven genoemde Jatka 78. Een andere persoonlijk tip in Holešovice is Cobra, dat iets meer richting Letna Park zit. In het boekje The 500 hidden secrets of Prague vind je nog veel meer tips voor leuke restaurants in Holešovice.

Tip: lees ook mijn uitgebreide blog met tips voor leuke restaurants in Praag.

Holešovice: de leukste wijk van Praag
Holešovice: de leukste wijk van Praag
Uit eten in Praag: tips voor leuke eettentjes en hotspots in Praag

TIP VOOR EEN LEUK HOTEL IN HOLEŠOVICE

Het aanbod van hotels is in Holešovice nog niet heel groot, maar je kunt hier wel blijven slapen bij het hippe hotel Mama Shelter. Dit is een hele leuke hotelketen met vestigingen overal in Europa, en ze zitten dus ook in Praag. De vestiging in Holešovice heeft fijne kamers met goede bedden, een uitgebreid ontbijt en gezellige lounge. De tram stopt praktisch voor de deur, dus je zit vanaf hier ook zo in het oude centrum van Praag.

HOE KOM JE IN HOLEŠOVICE?

De wijk Holešovice ligt op slechts enkele minuten reizen vanuit de binnenstad van Praag. Ik heb me regelmatig afgevraagd waarom hier zo weinig buitenlandse toeristen komen, want je bent er echt zo. Met de metro is het een paar haltes naar station Vltavská. Vanaf daar is het nog een klein stukje lopen naar bezienswaardigheden als de markt en Vnitroblock. Er gaan daarnaast ook trams die vanuit het centrum rechtstreeks naar hartje Holešovice rijden.

Holešovice: de leukste wijk van Praag

Reizen naar Tsjechië

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Tsjechië

De Tsjechische hoofdstad Praag is natuurlijk de grote publiekstrekker, maar wist je dat er nog veel meer te zien en te doen valt? Tsjechië staat bekend om haar indrukwekkende natuurgebieden, charmante dorpjes en eeuwenoude kastelen, hoogtepunten die je tijdens een roadtrip aan de lopende band zult tegenkomen.

Meer lezen over reizen en backpacken in Tsjechië? Lees hier alle blogs.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset