Is Japan duur? Raad je het aan om van tevoren een hotel te boeken? Merk je veel van de taalbarrière? Wanneer kun je de kersenbloesem spotten? Het is een greep uit de vele lezersvragen die wij krijgen over reizen naar Japan. Een vakantiebestemming die tot de verbeelding spreekt en daarom waarschijnlijk ook de nodige vragen oproept bij reizigers. Tijd dus om de meest voorkomende vragen te bundelen. In deze blog vind je al onze tips voor Japan.
Japan
Japan tips
Japan is een van de interessantste bestemmingen van Azië, en dat komt mede doordat de dingen hier doorgaans net een tikkeltje anders gaan dan je gewend bent. Het is iets om rekening mee te houden als je een rondreis gaat maken. Ga jij binnenkort naar Japan? We delen een aantal tips die je helpen om alles uit je reis naar Japan te halen.
1. De lente en herfst zijn de drukste periodes
Goed om te weten als je een reis naar Japan gaat boeken: de lente en de herfst zijn doorgaans het drukst. In de lente komt iedereen op de kersenbloesem af, in de herfst zijn het de herfstkleuren die veel publiek trekken. Waarom het handig is om daar rekening mee te houden? De hotels zitten snel vol, de attracties worden massaal bezocht en ook op straat is het in de toeristische delen gewoon een stuk drukker. Niet alleen komen er veel reizigers vanuit andere landen, ook de Japanners zelf trekken er in deze periode graag op uit in eigen land.
2. Check de kersenbloesem voorspelling
Over het algemeen duurt het seizoen van de kersenbloesem in Japan van eind maart tot half april. De precieze bloeiperiode kan worden beïnvloed door het weer, maar in die weken zit je hoogstwaarschijnlijk goed. Het meteorologisch instituut van Japan geeft elk jaar rond februari een voorspelling af voor de verschillende regio’s. Daaruit kun je precies aflezen wanneer de bomen in bloei staan. Handig als je tijdens de kersenbloesem naar Japan reist.
3. Japan is echt niet zo duur als je denkt
Het is een hardnekkig gerucht dat Japan kneiterduur zou zijn. Zoals je in deze uitgebreide blog kunt lezen, valt dat best mee. Het is natuurlijk niet te vergelijken met de standaard backpacklanden in Azië, maar als je een béétje je best doet hoef je echt niet extreem veel geld kwijt te zijn.
Allereerst is het slim om al heel vroeg je hotels vast te leggen, omdat je dan nog volop keus hebt uit goedkope slaapplekken. Daarnaast kun je heel veel geld besparen met een treinpas. Ook eten is helemaal niet zo duur, zeker niet als je regelmatig aanschuift voor een kom ramen. Super lekker en kost je doorgaans nooit meer dan een paar euro. Tip: kies voor restaurants waar je via een bestelautomaat je bestelling doorgeeft. Deze zijn vaak goedkoper dan plekken waar je aan tafel wordt bediend en doen qua lekker eten echt niet voor elkaar onder.
4. In Japan doen ze niet aan reizen op de bonnefooi
In een land dat zo gestructureerd is als Japan is men niet zo’n fan van reizen op de bonnefooi. Het is niet gebruikelijk om hier zonder reservering bij een hotel aan te kloppen, dus ik raad je aan om dat ook niet te doen. Het heeft daarnaast ook zo zijn voordelen om niet te wachten tot het laatste moment. Zeker als je in een drukke periode reist, zijn de goedkope hotelkamers vaak snel uitverkocht. Als je geen zin hebt om van tevoren je reis uit te stippelen, dan kun je het best een paar dagen van tevoren iets boeken via bijvoorbeeld Booking.com.
5. Hete zomers, koude winters
Het Japanse klimaat wordt gekenmerkt door hete zomers en koude winters. Tijdens mijn reizen door Japan heb ik het allemaal meegemaakt: van sneeuw in de Japanse Alpen tot temperaturen rond de 40 graden in Tokyo. Check dus even het weerbericht voordat je je tas inpakt.
6. In Japan geef je geen fooi
Hoe het zit met fooien verschilt per land. In Japan is het makkelijk: daar doen ze niet aan. Sterker nog, het kan zelfs opgevat worden als een belediging. Je betaalt het bedrag dat op de rekening staat en dat is het.
7. Aparte slippers voor buiten, binnen én het toilet
De Japanse cultuur kent veel etiquetteregels en daar moet je als reizigers wel van op de hoogte zijn. Een van de belangrijkste regels die je moet onthouden gaat over de slipperetiquette. Zoals in veel culturen moet je ook in Japanse huizen je schoenen uitdoen. Vervolgens heb je keus uit drie verschillende slippers: een paar voor binnenshuis, een paar voor buitenshuis en een paar voor op het toilet. Maar let op: de slippers voor binnenshuis mag je niet dragen in tatamikamers. Dit zul je als toerist vooral tegenkomen bij traditionelere hotels en ryokans, waar altijd een rijtje slippers klaarstaat voor algemeen gebruik.
8. Neem je eigen afval mee
De straten van Japan zijn verrassend schoon: er is nauwelijks zwerfafval te vinden. Ook geen prullenbakken trouwens, want de Japanners nemen hun eigen afval altijd netjes mee naar huis. Dat is even wennen, maar eigenlijk een hele goede gewoonte. Deden we dat thuis ook maar! Neem je een bentobox mee in de Shinkansen of ga je picknicken in het park, pak dan ook even een tasje in voor je vuile spullen.
9. Japanners zijn super behulpzaam
Ik krijg doorgaans veel vragen van lezers over Japan en dan met name over de Japanse taal en het Japanse schrift. Voel je je hier echt Lost in Translation? Ik vond het wel meevallen. Ja: veel dingen zijn in het Japans aangegeven, maar het land is heel goed ingericht op de niet-Japanse toerist én de inwoners zijn ontzettend behulpzaam. Met een beetje puzzelen en behulp van apps op je telefoon ben je er vaak snel uit en als het dan nog niet lukt is er altijd wel iemand die je wil helpen. Spreek een beambte aan op het station als je hulp nodig hebt bij het kopen van een treinkaartje, of vraag het gewoon aan een willekeurige voorbijganger. Men spreekt over het algemeen prima Engels en denkt graag met je mee.
10. In je nakie in een onsen
De Japanse badhuizen zijn een ware ervaring. Deze zogenoemde onsens worden verwarmd met vulkanisch water en er gaat een hele etiquette mee gepaard. Veel hotels en herbergen hebben hun eigen onsen in plaats van badkamers, en dat betekent dat je hier en plein public jezelf moet wassen. Er is overigens niemand die daarvan opkijkt. Mannen en vrouwen hebben hun eigen wasruimtes en eigenlijk is het best wel chill om jezelf na een lange dag sightseeing in het gloeiendhete water te laten zakken. Tijdens mijn laatste reis naar Tokyo had ik wel een eigen badkamer, maar zat ik uiteindelijk alsnog elke avond in de onsen van het hotel. Heerlijk.
➞ Lees ook: Alles wat je moet weten over een bezoek aan een onsen in Japan
11. Gebruik een Japan Rail Pass om goedkoop met de trein te reizen
Als je een rondreis door Japan gaat maken, dan is een Japan Rail Pass onmisbaar. Met deze pas kun je namelijk onbeperkt gebruik maken van het Japanse spoorwegnetwerk. Je hebt passen voor verschillende regio’s en eilanden, en ze zijn verkrijgbaar voor 7, 14 en 21 dagen. Zo’n JR Pass is niet goedkoop, maar het geld heb je er snel uit. Uiteraard zitten er wel een aantal voorwaarden aan het gebruik van de pas, maar al met al is het echt een goede investering. Lees hier mijn ervaringen met de Japan Rail Pass.
12. In sommige herbergen slaap je op de grond
Goed om te weten als je een hotel boekt in Japan: in sommige herbergen slaap je op de grond. Het is namelijk niet ongebruikelijk dat een hotelkamer is ingericht met tatamimatten en futonbedden. In veel traditionele hotels slaap je dus op een dunne matras op de grond en dat is toch even wennen. Heb je bijvoorbeeld last van je rug of wil je gewoon in een normaal bed slapen? Houd daar dan rekening mee met het boeken van een hotel.
13. Japanse badkamers zijn teeny-tiny
Nog een laatste tip dan. In Japan zijn ze ontzettend inventief als het gaat om sanitair. Een eerste bezoekje aan een Japans toilet kan zomaar een tijdje duren, want je wilt natuurlijk wel alle knopjes uitgeprobeerd hebben (hallo föhn!). Dat geldt ook voor de badkamers. Omdat Japanse huizen over het algemeen klein zijn, moet je ook niet gek opkijken van de piepkleine badkamers. De wasbak zit vaak bovenop het toilet gemonteerd en de badkuip/douchecabine kun je ook gebruiken om je kleding te drogen. Wil je echt even de tijd nemen voor je schoonheidsritueel, dan kun je misschien beter een bezoekje brengen aan een onsen.
Ook op reis naar Japan?
Na het lezen van bovenstaande tips ben je helemaal voorbereid op een reis naar Japan. Hoog tijd dus om ook daadwerkelijk iets te boeken! Goedkope vliegtickets met overstap vind je via Tix.nl, maar je kunt natuurlijk ook altijd rechtstreeks via KLM boeken.
Vervolgens is het slim om zo snel mogelijk je hotels te gaan vastleggen, want dat kan veel geld schelen. Wij boeken onze accommodaties in Japan meestal via Booking.com.