Zoek
Sluit dit zoekvak.
3 januari 2023

Hanami: 10 tips voor het bekijken van de kersenbloesem in Japan

Hanami: 10 tips voor het bekijken van de kersenbloesem in Japan

De kersenbloesem in Japan is een van de mooiste natuurverschijnselen die ik ooit heb gezien. Het is daarom extra bijzonder om juist tijdens de sakura een reis naar Japan te plannen, want wát is het land mooi in die periode. Het markeert het begin van de lente en complete steden gaan dan gehuld in kleine, roze bloemetjes. Geweldig om te zien.

Heb jij een reis gepland tijdens de kersenbloesem in Japan? Met deze 10 tips haal je het meest uit de sakura.

Japan tip: Ga je rondreizen door Japan en ga je ook Kyoto, Osaka en andere plekken bezoeken? Investeer dan in een Japan Rail Pass, waarmee je onbeperkt gebruik kan maken van de treinen in Japan. Hier lees je alles over reizen met de trein in Japan, de JR Pass kun je bestellen via JRailPass.com.

1. Houd de voorspellingen in de gaten

Wanneer de kersenbomen in bloei staan is natuurlijk afhankelijk van het weer, het klimaat en het soort boom. Toch wordt er elk jaar een vrij nauwkeurige voorspelling gedaan door het meteorologische instituut van Japan. Wil je zoveel mogelijk kersenbloesem spotten tijdens je reis naar Japan, dan is het slim om je planning aan te passen op deze voorspellingen.

Zo mooi is de kersenbloesem in Japan

2. Hanami: picknicken tussen de kersenbomen

Doe wat de locals doen en organiseer een hanami voor je reisgenoten, Japanse vrienden of kamergenoten van je hostel. Hanami betekent letterlijk ’kijken naar de kersenbloesem’ en houdt in dat je gaat picknicken in het park. Een activiteit die vaak de hele dag duurt: de eerste mensen claimen al rond 5 uur (!) ’s morgens een plekje in het park en blijven soms tot middernacht zitten. Een lange zit, maar tegelijkertijd een feestelijke bijeenkomst. Ik kan het aanraden om hier een dagje aan mee te doen en je eigen hanami te organiseren.

3. Zet de wekker

De vroege lente is de drukste periode in Japan en je moet dan parken, straten en natuurgebieden delen met heel veel andere mensen. Wil je ongestoord foto’s maken zonder mensen in beeld, of een goed plekje voor je picknickkleed uitzoeken? Zet de wekker en kom vroeg naar het park.

Zo mooi is de kersenbloesem in Japan

4. Wat neem je mee naar het park?

Een geslaagde picknick vraagt om de nodige voorbereiding, dus doe goed inkopen voordat je naar het park gaat. Neem in ieder geval een picknickkleed met geplastificeerde onderkant mee, en zet ook onderstaande dingen op je lijstje:

 • Eten en drinken
 • (Plastic) Bordjes, bekers en bestek
 • Vuilniszakken
 • Vochtige schoonmaakdoekjes
 • Toiletpapier
 • Boek of tijdschrift
 • Spelletjes
 • Camera + voldoende geheugenkaartjes

5. Eten en drinken

Wellicht overbodig, maar zorg dat je genoeg eten en drinken bij je hebt als je de hele dag blijft zitten. Het is slim om van tevoren boodschappen te doen, want het kan overdag erg druk zijn bij de supermarkten rondom de parken. Wat handig is om mee te nemen? In grote supermarkten vind je vaak een groot aanbod aan kant en klare voedselpakketen, zoals bentoboxen en verse sushi. Perfect voor een picknick. In de grotere parken staan tijdens de kersenbloesem ook veel eetstalletjes waar je Japans street food kan kopen. Daar kun je natuurlijk ook terecht voor een hapje eten.

Zo mooi is de kersenbloesem in Japan

6. Etiquette

Hanami wordt erg serieus genomen in Japan en gaat dan ook gepaard met enkele etiquetteregels.

 • Ga niet met je schoenen op het picknickkleed zitten
 • Neem niet teveel plek in en wees niet te luidruchtig
 • Ruim al je rotzooi weer op en neem het mee als je geen prullenbak kan vinden
 • Wees lief voor de natuur: blijf van de bomen en bloesem af
 • Houd rekening met de regels van het park, zo mag je in sommige parken geen alcohol drinken.
Zo mooi is de kersenbloesem in Japan

7. Zoek de mooiste plekjes op

Wil je de kersenbloesem op z’n mooist zien, dan is het slim om een beetje research te doen. Dit zijn de mooiste plekken voor de kersenbloesem in Tokyo, Kyoto en Osaka:

Hanami in Tokyo:

Ueno Park – Een van de bekendste plekken voor hanami, met meer dan 1000 kersenbomen en genoeg picknickplekken.
Shinjuku Gyoen Park – In dit park vind je verschillende soorten kersenbomen, in totaal meer dan 1000 stuks.
Sakura-Dori – Deze straat loopt dwars over een begraafplaats en is daardoor minder geschikt om te picknicken, maar het uitzicht is wel heel mooi.

Hanami in Kyoto

Arashiyama – De heuvels van Arashiyama staan vol met bloeiende kersenbomen. Je vindt er volop mooie picknickplekken langs de rivier.
Tenryu-Ji Tempel – De tuin rondom deze tempel staat vol met verschillende soorten kersenbomen en is een populaire plek om naar de bloesem te kijken.
Filosofenpad – Het mooiste plekje van Kyoto, met veel bankjes langs de waterkant om in alle rust naar de bloesem te kijken.

Osaka:

Osaka Castle – Rondom het Osaka Castle staan maar liefst 4000 kersenbomen. Je kunt er picknicken met uitzicht over het kasteel
Kema Sakuranomiya Park – Hier vind je eindeloze rijen met kersenbomen en genoeg mooie plekken om een picknickkleed neer te leggen.
Japan Mint – De beroemde tunnel van kersenbloesem op het terrein van het Osaka Mint Bureau, deze plek gaat speciaal open als de bomen in bloei staan.

Op de website van JRailPass vind je een compleet overzicht met mooie plekken om de kersenbloesem te bekijken.

Zo mooi is de kersenbloesem in Japan

8. Yozakura: Kersenbloesem bewonderen na zonsondergang

Geen reden om na zonsondergang je spullen te pakken, want vaak is de kersenbloesem dan nog mooier. Op veel plekken worden de bomen namelijk fraai verlicht door tijdelijke lichtinstallaties. Deze vind je met name in de grotere parken, maar ook bij bepaalde tempels. Uiteraard hebben de Japanners ook een mooi woord voor deze festiviteit: Yozakura.

9. Vergeet je paraplu niet

Het kersenbloesemseizoen valt vroeg in het voorjaar, dus wees voorbereid op slecht weer. Neem een dikke trui en een jas mee, maar vergeet ook je paraplu niet. Dat hoeft de pret niet te drukken, want een heleboel mensen lopen hier met een doorzichtige paraplu waarmee je gewoon omhoog kan kijken. Deze zijn voor een paar euro te koop bij kleine supermarkten zoals Lawson en Family Mart.

Hanami: 10 tips voor het bekijken van de kersenbloesem in Japan

10. Boek op tijd je hotel

Ik zeg het nog maar even voor de zekerheid, maar boek op tijd je hotel. De lente is het hoogseizoen in Japan en rondom de kersenbloesem zijn de meeste hotels volgeboekt. In het ideale geval boek je ruim 6 maanden van tevoren je accommodatie, want dan heb je nog de meeste keus uit betaalbare hotels en guesthouses.

Van plan om een rondreis door Japan te gaan maken? Hier lees je alles over de voorbereiding. In dit artikel staat meer informatie over het seizoen van de kersenbloesem in Japan. Heb jij nog tips voor hanami?

Reizen naar Japan

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Japan

Japan is het land van sushi, kersenbloesem, geisha’s en hogesnelheidstreinen. Een land met boeiende gebruiken en tradities, maar waar je als reiziger ontzettend comfortabel kan rondreizen. Of je nou een ervaren backpacker bent of voor het eerst in Azië komt, wedden dat je al op de eerste dag verliefd wordt op de cultuur en haar bewoners?

Wil je meer weten over reizen in Japan? Lees hier alles over een rondreis door Japan.

Japan Rail Pass

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset