Zoek
Sluit dit zoekvak.
18 mei 2022

13 tips om lekker te slapen in het vliegtuig

Vliegtuig

Lekker slapen in het vliegtuig, het is een gave waar niet iedereen mee gezegend is. Het is lawaaierig en je zit niet lekker; allemaal factoren die ervoor zorgen dat je niet kan inslapen. Zelf heb ik ook jarenlang niet kunnen slapen aan boord van een vliegtuig. Ik lag uren wakker en kwam doodmoe aan op mijn bestemming. Nog steeds heb ik moeite met doorslapen tijdens het vliegen, maar inmiddels lukt het wel om aan boord die broodnodige rust te pakken. Heb jij binnenkort een lange vlucht voor de boeg? Hier vind je mijn tips om lekker te slapen in het vliegtuig.

SLAPEN IN HET VLIEGTUIG: 13 TIPS

KIES EEN FIJNE PLEK IN HET VLIEGTUIG

Lekker slapen in het vliegtuig begint al tijdens het inchecken. Kies een plek waar jij het lekkerste zit en die het meeste comfort geeft. Persoonlijk zit ik graag aan het raam omdat je dan geen last hebt van anderen die naar het toilet moeten én omdat je tegen het raam kan leunen. Via Seatguru kun je checken welke stoelen in het vliegtuig het lekkerste zitten.

LEG NIET TEVEEL DRUK OP JEZELF

Dit is misschien wel de belangrijkste tip voor als je lekker wilt slapen in het vliegtuig: leg niet teveel druk op jezelf. Als ik van mezelf MOET slapen, dan lukt het vaak niet. Probeer dus een positieve mindset te hebben. Het doel is om uitgerust op je bestemming aan te komen en dat kan ook door lekker ontspannen te zitten en een beetje te lezen of series te kijken. Ik zeg daarom tegen mezelf dat elke minuut slaap aan boord is meegenomen, en sindsdien lukt het veel beter om te ontspannen en in slaap te vallen tijdens het vliegen.

Vliegtuig

MAAK ER EEN AVONDRITUEEL VAN

Wat mij ontzettend helpt om lekker te slapen in het vliegtuig, is om de tijd te nemen voor mijn standaard avondritueel. Doe zoals je normaal ook doet en poets je tanden, trek een lekkere slaapoutfit aan en haal je make-up eraf. Lees jij normaal een boek voordat je gaat slapen? Neem ook dat mee in je ritueel aan boord. 

PAS OP MET WAT JE EET EN DRINKT

Het is slim om in de uren voordat je wilt gaan slapen een beetje op je voeding te letten. Eet niet te zwaar, vermijd suikers en drink geen koffie. Eigenlijk alles wat je ook thuis niet zou doen vlak voordat je naar bed gaat. Een glaasje wijn voor het slapengaan kan soms wel helpen, maar te veel alcohol heeft een averechts effect.

VRAAG HET CABINEPERSONEEL OM JE TE LATEN SLAPEN

Lig je net lekker te slapen, word je wakker gemaakt voor het eten. Dat kun je maar beter voor zijn, dus stem het even af met het cabinepersoneel. Sommige vliegtuigmaatschappijen hebben speciale stickers die je op je trui kan plakken om te voorkomen dat je gestoord wordt tijdens je schoonheidsslaapje. 

Compensatie als je vlucht is vertraagd

INVESTEER IN EEN GOED NEKKUSSEN

Een goed nekkussen is goud waard in het vliegtuig. Ik heb door de jaren heen verschillende soorten nekkussen geprobeerd, maar de fijnste exemplaren zijn gevuld met schuim in plaats van lucht. Daarnaast is het handig als je het kussentje om je nek vast kan zetten, zodat je het niet verliest tijdens het slapen.

NEEM EEN VOETENSTEUNTJE MEE

Wat mij het meest in de weg zit als ik lekker wil slapen in het vliegtuig, is mijn houding. Ik kan gewoon niet zittend in slaap vallen. Gelukkig kun je daar wat aan doen, ook als je in een krappe economystoel zit. Via bol.com verkopen ze namelijk opblaasbare voetenbankjes. Deze hebben verschillende groottes en daarmee kun je jezelf net dat extra beetje zitcomfort geven. Ik ben fan.

DRAAG EEN SLAAPMASKER

Het helpt enorm als je je een beetje kan afsluiten voor de prikkels om je heen. Ik draag daarom altijd een goed slaapmasker als ik wil slapen in het vliegtuig. Daarmee geef je meteen een signaal af naar de mensen om je heen: laat mij slapen.

PRO TIP: OORDOPJES ÉN NOISE CANCELLING

Oordopjes zijn daarnaast ook onmisbaar. Als je het echt goed wilt doen gebruik je oordopjes met noisecancelling, maar goedkope oordopjes van de drogist werken ook prima. Mijn ultieme tip tegen dat irritante geluid van de vliegtuigmotoren? Draag oordopjes van schuim en daaroverheen een goede noise cancelling koptelefoon. Stilte gegarandeerd.

Vliegtuig

DOE EEN MEDITATIE

Vliegen is stressvol en ronduit spannend voor sommigen. Heb je moeite om te ontspannen? Wellicht dat een meditatie helpt. Je hebt speciale meditatie apps voor je smartphone die je helpen om de stress te verlichten en in slaap te komen.

HELP DE NATUUR EEN HANDJE

Echte slaapmedicatie gaat mij persoonlijk te ver voor een nachtje in het vliegtuig, maar je kan de natuur best een handje helpen. Melatonine is een hormoon dat invloed heeft op je slaapritme en pilletjes daarvan zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist. Het kan net dat extra zetje geven om in slaap te vallen.

HOUD EEN FLESJE WATER BIJ DE HAND

Je kunt een ontzettend droge mond krijgen tijdens het vliegen en al helemaal als je slaapt. Dan is het handig als je een flesje water bij de hand hebt. Mocht je halverwege wakker worden, dan hoef je niet eerst op zoek te gaan naar water voordat je verder kan slapen.

Vertraging met het vliegtuig

DRAAG MAKKELIJKE KLEDING

Probeer maar eens te slapen in het vliegtuig met een strakke spijkerbroek aan of een beugelbeha die niet lekker zit. Een joggingbroek, naad- en beugelloze beha en fijne sokken helpen zeker mee als je een beetje comfortabel wilt inslapen.

Reistips

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp