Zoeken
Sluit dit zoekvak.
12 april 2022

Dit moet je weten over reizen naar Madagascar

Tips voor reizen naar Madagascar

Reizen in Madagascar is soms een aardige uitdaging en het is slim om goed voorbereid op reis te gaan. Het is nou eenmaal een van de armste landen ter wereld en het reizen is hier anders dan je gewend bent in Europa, Azië en de rest van Afrika.

Ik krijg inmiddels bijna dagelijks mails met vragen over reizen in Madagascar, dus hoog tijd om mijn belangrijkste reislessen en tips op een rijtje te zetten.

TIPS

Praktische tips voor reizen naar Madagascar

MADAGASCAR IS EEN VAN DE ARMSTE LANDEN TER WERELD

Ik noemde het hierboven al even: Madagascar is een van de armste landen ter wereld. Om dat feit kun je ook als toerist niet omheen. Je zult tijdens je reis door Madagascar aardig wat armoede tegenkomen en dat maakt gegarandeerd indruk. Ik ben zelf in huilen uitgebarsten na een ritje in een pousse-pousse (fietstaxi) en ik kan me ook alle bedelende kinderen langs de weg nog zo goed herinneren.

Dat Madagascar een ontwikkelingsland is zul je daarnaast ook op organisatorisch vlak merken. Ik kreeg laatst een mailtje met de vraag hoe het in Madagascar is geregeld met zaken als pechhulp en vervangende auto’s. Daar kan ik vrij kort over zijn: dat is namelijk vrijwel niet geregeld. Er staan geen instanties paraat die gestrande toeristen binnen no time weer op weg helpen. Als je ergens veraf zit, kan het een paar dagen duren voordat iemand je kan helpen. Houd daar rekening mee.

Autorijden en een auto huren in Madagascar

PINNEN GAAT GELUKKIG STEEDS MAKKELIJKER

Voorheen was pinnen best wel een gedoetje in Madagascar. Het aantal pinautomaten was schaars en je kon op veel plekken alleen met een VISA-card terecht. Reizigers werd aangeraden om veel cash mee te nemen en deze ter plekke te wisselen. Je moet er maar zin in hebben: rondreizen met duizenden euro’s aan cash op zak.

Dat soort dingen wil ik je daarom echt afraden. Tegenwoordig kun je namelijk in veel dorpen met je Maestro pas betalen. Bij de BFV-SG bank wordt deze gewoon geaccepteerd. Nog steeds kun je niet in elk gehucht pinnen, maar de grotere steden (zoals Antsirabe, Fianarantsoa, Morondava en Ambositra) hebben meerdere pinautomaten waar je uit kan kiezen.

Mijn tip voor als je gaat reizen door Madagascar: neem voor de zekerheid een creditcard en iets van 100-200 euro aan contant geld mee. Het is bovendien slim om een vooruitziende blik te hebben wat betreft je route en welke plaatsen je gaat aandoen. Als je dan bij elke gelegenheid wat geld pint, heb je altijd voldoende Ariary op zak.

JE HOEFT NIET PER SÉ MET EEN CHAUFFEUR TE REIZEN

Je kunt lekker comfortabel aansluiten bij een groepsreis of een chauffeur huren, maar er zijn meer manieren om door Madagascar te reizen. Het is misschien wat spannender, maar je kunt prima op eigen gelegenheid een rondreis door Madagascar maken. Wij huurden zelf een auto en gingen zonder chauffeur en zonder reisorganisatie op pad. De route stippelden we helemaal zelf uit en hotels legden we van tevoren vast via booking.com of via de mail.

Route: 3 weken rondreizen en backpacken in Madagascar

MAAR LEG WEL RUIM VAN TEVOREN JE HUURAUTO VAST

Mocht je ervoor kiezen om net zoals ik met huurauto zonder chauffeur te gaan reizen, leg dit dan alsjeblieft zo snel mogelijk vast. Het aanbod is niet heel groot en als je te lang wacht zijn alle auto’s vergeven. Ik heb hier al meerdere mailtjes over gehad, van mensen die ter plekke wel even een huurauto zonder chauffeur gingen regelen. Dat is in de meeste gevallen echt kansloos. Je zit in Madagascar, niet op Sicilië. Reizen met een chauffeur is hier nog steeds de norm, dus als je daarvan afwijkt moet je het echt op tijd vastleggen. Lees hier al mijn tips voor autohuur in Madagascar.

JE KUNT JE VISUM OP DE LUCHTHAVEN KOPEN

Voor reizen door Madagascar heb je een visum nodig. Deze kun je van tevoren aanschaffen bij het consulaat in Rotterdam, maar op de luchthaven in Antananarivo gaat het net zo makkelijk. Een visum voor Madagascar kost 35 euro per persoon en is 30 dagen geldig. Je kunt op de luchthaven in euro’s en in dollar’s betalen en je paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn op de dag dat je vertrekt uit Madagascar.

Let op: controleer altijd voor vertrek de huidige regels omtrent het visum voor Madagascar via de ambassade.

Route: 3 weken rondreizen en backpacken in Madagascar

ER KOMT MALARIA VOOR OP MADAGASCAR

Of je malariapillen moet slikken op Madagascar? Op advies van de GGD heb ik dat wel gedaan. Met name in de hooglanden schijnt malaria voor te komen en daar wil je geen risico mee lopen. Ik moest met mijn kuur beginnen zodra ik de hoofdstad Antananarivo achter mij zou laten.

CHECK HOE HET STAAT MET DE VEILIGHEID IN MADAGASCAR

Ik heb me geen moment onveilig gevoeld tijdens mijn reis door Madagascar, maar feit blijft dat het niet overal even veilig is. Met name in het westen van Madagascar, op de weg naar Tsingy de Bemaraha, vinden soms overvallen plaats. Vraag bij je hotel hoe veilig het is en rijd dit stuk niet zelf zonder dat je op de hoogte bent van de situatie. Ik deed een georganiseerde excursie naar Tsingy en daar werd die dreiging heel serieus genomen. Zo kregen we politiebegeleiding en moesten we verplicht in colonne rijden met andere voertuigen.

Op de website van Nederland Wereldwijd kun je het actuele reisadvies voor Madagascar checken.

Allée des Baobabs in Madagascar

JE GAAT SOWIESO EEN KEER ZIEK WORDEN

Ga er maar vanuit dat je een keer ziek wordt tijdens jouw reis door Madagascar. Ik was ziek, zwak en misselijk tijdens mijn bezoek aan Tsingy de Bemaraha, mijn vriend moest het ontgelden toen we bij Isalo zaten. De kwaliteit van eten en drinken is op veel plekken twijfelachtig en alle reizigers die we onderweg tegenkwamen hadden wel een keer last gehad van hun buik. Wees dus op je hoede en sla voldoende paracetamol, diarreeremmers en ORS in. Zo kregen wij in Miandrivazo een pizza voorgezet waarvan de bodem groen was van de schimmel. In een land als Madagascar ben je het normaal gezien aan de mensen verplicht om je bord netjes leeg te eten, maar dit heb ik toch echt laten staan.

KOOP EEN LOKALE SIMKAART

Het is heel slim om een lokale simkaart te kopen en daar eventueel een aparte telefoon voor mee te nemen. Niet omdat je dan kan blijven internetten, maar vooral om bereikbaar te zijn in geval van nood. Reizen in Madagascar kan vrij onvoorspelbaar zijn, dus dan is het handig als je even je hotel kan bellen dat je later bent. Of stel dat je met autopech in de middle of nowhere terecht komt (wat best een reëel scenario is), dan kun je toch even bellen met de verhuurder. Een simkaart kun je overal op straat kopen en opladen.

Ranomafana National Park, Madagascar

HET KAN ’S WINTERS NOG BEST KOUD WORDEN

Je winterjas kun je thuislaten, maar het kan in de Malagassische winter nog aardig fris worden. De seizoenen zijn omgekeerd, dus als je in juni-juli-augustus naar Madagascar reist, dan zou ik in ieder geval een dikke trui inpakken. Het stadje Antsirabe is het koudste plekje van Madagascar en de kans is zeer groot dat je daar een keer belandt. In andere delen van het land is het overigens een stuk warmer, dus het is slim om met verschillende weersomstandigheden rekening te houden.

OOK NAAR MADAGASCAR? ZO REGEL JE HET!

Wil je ook op reis naar Madagascar? Er zijn verschillende reisorganisaties die je kunnen helpen met het plannen van een mooi rondreis of roadtrip. Een betrouwbare reisorganisatie is bijvoorbeeld Riksja Travel. Bij hun kun je kant-en-klare rondreizen boeken, maar ook een voorstel op maat aanvragen. Reis je liever met een groep, dan kun je onder andere terecht bij de reisexperts van Djoser. Je kunt via hen geheel vrijblijvend een gratis reisgids met meer informatie aanvragen.

ZELFSTANDIG EEN REIS NAAR MADAGASCAR BOEKEN

Houd jij liever alle regie? Je kunt ook zelf een rondreis door Madagascar plannen. Dat heb ik ook gedaan en is makkelijker dan je denkt. Met Kenya Airways en Ethiopian Airlines kun je goedkoop naar Madagascar vliegen, maar je kunt er ook voor kiezen om met KLM/Air France te reizen. Ik raad het in ieder geval aan om vliegtickets te vergelijken via Tix.nl.

Dan wat betreft overnachtingen. De meeste van mijn hotels op Madagascar boekte ik een paar maanden van tevoren via Booking.com. Wat handig is om te weten: niet alle hotels op Madagascar zijn te vinden via Booking.com. Soms moet je even een mailtje sturen om een kamer te reserveren.

Reizen naar Madagascar

Foto van Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

7 reacties

  1. Wanneer ben jij daar geweest? Ik lees op de site van Rijksoverheid best wel serieuze waarschuwingen wat betreft (gewapende) overvallen. Mijn ervaring met Rijksoverheid is dat ze best wat overdreven kunnen zijn…. Dus ben verder aan het kijken en informeren hoe het ervoor staat. Daarom ben ik erg benieuwd wanneer jij er was.

    1. Dag Inge, wij waren er in 2018. Toen werd daar ook voor gewaarschuwd en in het westen van Madagascar is het toen ook wel onrustig geweest. Je moest bijvoorbeeld in colonne naar Morondava en Tsingy rijden, omdat er gewapende overvallen waren onderweg. Naar Tsingy hebben wij wel politiebegeleiding gehad, maar het stuk naar Morondava niet. Wel iets om rekening mee te houden, maar de lokale bevolking is daar beter van de hoogte dan de Rijksoverheid is mijn ervaring

    2. Wij zijn deze zomerverblijf maand in Madagascar geweest. Dit blog is ongeveer het enige wat eerlijk weergeeft hoe het is om door Madagascar te reizen. Helaas lezen enthousiaste toeristen heen over wat er écht staat: je zal soms dagen reizen zonder onderweg ergens te kunnen stoppen.(buiten de bewoonde wereld een lunchafspraak maken en in de bosjes naar de wc) Je zal cash geld bij je moeten hebben omdat visa etc het 9 van de 10 x niet doet en je soms een week geen “stadje” tegenkomt met een bank. Zelfde geldt voor boodschappen: inslaan voor 5 dagen want er zijn geen winkels. Er is onderweg niets voor toeristen: de mensen leven in lenen hutjes en hebben geen water, geen elektriciteit etc. Ze hebben niets. Alleen in de avond kom je aan bij een vrij westers hotel waar je in het donker binnen moet blijven. Toeristen zijn levende geldmachines in de ogen van de inwoners. Ze zullen altijd en overal bedelen om geld, snoep en cadeaus. Reizen zonder chauffeur is eigenlijk niet verantwoord. Je krijgt zéker een keer autopech in the middle of nowhere en je spreekt de taal niet, als er al mensen in de buurt zijn. De wegen zijn onvoorstelbaar slecht dus je doet uuuren over wat je hier in een half uur rijdt. Je wordt zéker een keer behoorlijk ziek en er zijn geen artsen of apotheken in de buurt. Er zijn maar een paar plekken die toeristisch zijn en alles eromheen (95%) is dat niet en er zijn dus geen voorzieningen etc. Vergis je er niet in. Het valt niet mee en je regelt het al helemaal niet ter plekke. Ga heel goed voorbereid op reis (reisapotheek etc incl zwachtels ) . En voor kinderen is het niet leuk. Het zal een reis zijn die je nooit zult vergeten maar het is wel afzien.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RONDREIS MADAGASCAR

Avontuurlijke reizigers zetten koers naar Madagascar, ook wel het Rode Eiland genoemd. Dit unieke paradijs voor de kust van Zuid-Afrika is de ultieme bestemming voor liefhebbers van wildlife en ongerepte natuur, en een geweldig roadtrip land. Huur een 4×4 en zoek de ultieme wildernis op, of ontdek dit bijzondere land in stijl en kies voor een roadtrip met een oude Renault 4.

Wil je meer weten over reizen en backpacken in Madagascar? Lees hier alle reisblogs over Madagascar.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REISORGANISATIES