Zoeken
Sluit dit zoekvak.
30 november 2023

10 x doen in het Braziliaanse Amazonegebied

10 x doen in het Braziliaanse Amazonegebied

Het hart van Brazilië wordt gevormd door het mysterieuze Amazonegebied. Een reusachtig regenwoud waar je niet alleen exotische dieren en planten kan tegenkomen, maar ook inheemse stammen en natuurvolken die diep in de jungle wonen, ver weg van de bewoonde wereld en haar moderne gemakken. Het bezoek aan het Amazonegebied was een van de hoogtepunten van mijn reis door Brazilië. Zelf heb ik alleen het gebied rondom de stad Belém bezocht, maar ik zou graag terug willen en verder reizen.

Lees ook: Route en planning: 3 weken rondreizen door Brazilië

TIPS VOOR MANAUS EN BELEM

Benieuwd wat je allemaal kan doen in het Amazonegebied en wat mijn tips zijn voor Manaus en Belem? Samen met reisorganisatie Riksja Travel heb ik een lijstje samengesteld met 10 avonturen die je in de Braziliaanse wildernis kan beleven.

#1 EEN RIVIERCRUISE MAKEN OVER DE AMAZONE

De Amazonerivier begint in het Andesgebergte in Peru en mondt zo’n 6500 kilometer verderop uit in de Atlantisch Oceaan, ter hoogte van de Braziliaanse stad Belém. Het kolkende bruine water snijdt dwars door het Amazonewoud en is op sommige plekken wel veertig kilometer breed. Een rivier waar je alleen maar onder de indruk van kan zijn. De beste manier om het echte Amazone-gevoel te krijgen is tijdens een riviercruise. In de stad Manaus, gelegen grofweg halverwege de Amazone, kun je aan boord stappen van een typische Amazone platbodemboot. Overdag maak je excursies in de omgeving, ’s nachts val je in slaap met de geluiden van de natuur op de achtergrond. Tip: koop in Belém of Manaus een hangmat en slaap tijdens deze bijzondere reis op het dek onder de sterren.

10 x doen in het Braziliaanse Amazonegebied

#2 EEN JUNGLETOCHT MAKEN MET GIDS

Ik denk niet dat het een slim idee is om op eigen houtje de jungle in te gaan, niet alleen vanwege je eigen veiligheid, maar ook omdat je dan een hoop bijzondere verhalen zou missen. De Amazone is rijk aan voedsel en exotische planten, en die leer je alleen herkennen onder leiding van iemand die de weg kent. Samen met een gids ga ik op excursie in het Amazonegebied en krijg ik onderweg uitleg over bomen, planten en insecten. Ik zie papegaaien vliegen, vogelspinnen kruipen en lokale bewoners in bomen klimmen, op zoek naar paranoten en andere vruchten.

10 x doen in het Braziliaanse Amazonegebied

#3 SLAPEN IN EEN ECOLODGE IN DE RIMBOE

De stad Manaus wordt gezien als de toegangspoort tot de Amazone. Niet alleen vertrekken hier de meeste riviercruises, je kunt er in de omgeving ook logeren in een ecolodge. Tijdens dit avontuur reis je per boot naar een lodge diep in de jungle. De kamers waar je zal overnachten zijn eenvoudig, maar er is niets mooier dan ontwaken met uitzicht op de rimboe.

10 x doen in het Braziliaanse Amazonegebied

#4 WINKELEN OP DE VER-O-PESO MARKT

Op de beroemde versmarkt in Belem kijk je je ogen uit. Op de Ver-o-Peso markt komen handelaren en vissers uit het Amazonegebied samen om hun waren te verkopen. Je hebt een hal vol grote vissen, karren vol fruit en kramen met hangmatten en souvenirs, maar het meest bijzonder zijn de stalletjes met natuurlijke medicijnen. In de Amazone vind je voor elk kwaaltje een plantje of kruid, en op de markt in Belém is het te allemaal te koop. Van menstruatieklachten tot erectieproblemen, na een bezoek aan Belém ben je er vanaf.

Lees ook: Winkelen op de Ver-o-Peso markt in Belem

Brazilië: De Ver-o-Peso markt in Belém
Brazilië: De Ver-o-Peso markt in Belém

#5 OP PIRANHA’S VISSEN

Niet alleen in de Pantanal, ook in het Amazonegebied van Brazilië kom je piranha’s tegen. Die zijn overigens minder gevaarlijk dan je denkt, want het schijnt zelfs dat je er zonder vrees tussen kan zwemmen. Ik zou dat persoonlijk niet willen uitproberen, want ik heb gezien dat ze aardig scherpe tanden hebben. Wat ik wel kan aanraden? Vissen op piranha’s! Wat is nou een mooier avontuur dan midden in de Amazone je hengel uitwerpen en je eigen eten binnen hengelen? Als ze op de barbecue zijn geweest smaken ze een beetje naar kip.

Lees ook: Vissen op piranha’s in de Pantanal in Brazilië

Bezienswaardigheden Pantanal, Brazilië

#6 VAREN LANGS MEETING OF THE RIVERS

Maak je vanuit Manaus een boottochtje over de Amazone, dan is de kans groot dat je langs het punt Meeting of the Rivers vaart. Hier komt de Rio Amazonas samen met de Rio Negro, maar vanwege verschillen in temperatuur, snelheid en zuurgraad zullen de verschillende wateren niet met elkaar mengen. Een bijzonder gezicht, want het bruine water van de Amazone vormt een bijzonder contrast met het donkere water van de Rio Negro.

10 x doen in het Braziliaanse Amazonegebied

#7 LOKAAL GEBROUWEN AMAZONEBIER PROEVEN

Diep in de Amazone hoef je vrij weinig te verwachten. Geen elektriciteit, geen hotels, geen winkels en geen restaurants, maar eenmaal in de bewoonde wereld mag je jezelf best trakteren op een lekker biertje. Kies bij voorkeur voor Amazon Beer, een lokaal speciaalbier dat wordt gebrouwen in Belém. Dit biertje weerspiegelt de smaken van de Amazone en maakt gebruik van ingrediënten als açai, cacao en Bacuri, een fruitsoort die alleen in de Amazone vorkomt. Je proeft deze biertjes in de brouwerij in Belém, gevestigd in cultureel complex Estação das Docas. Hier kun je proosten met uitzicht op de rivier.

Brazilië: De Ver-o-Peso markt in Belém

#8 VOGELSPINNEN AAIEN EN KAAIMANNEN SPOTTEN

In de Amazone stikt het logischerwijs van de wilde dieren, maar je moet echt een beetje geluk hebben om toekans, jaguars of tapirs te spotten. Welke dieren je hoogstwaarschijnlijk wel tegen kan komen? Vogelspinnen, zwarte kaaimannen en de roze Amazonedolfijn. Houd tijdens het varen je ogen constant open en let op aanwijzigingen van je gids als je een jungletocht maakt. Voor je het weet heb je een exemplaar op je hand zitten…

10 x doen in het Braziliaanse Amazonegebied
10 x doen in het Braziliaanse Amazonegebied

#9 ZONSOPKOMST BEKIJKEN BIJ ILHA DOS PAPAGAIOS

Op ongeveer een uurtje varen van Belém ligt het magische Ilha dos Papagaios. Dit is een eilandje waar honderden felgekleurde papegaaien wonen en je elke ochtend getuige bent van een bijzonder ritueel. Deze papegaaien zijn van nature monogaam en bij zonsopkomst gaan ze met veel kabaal op zoek naar hun geliefde. Een oorverdovend gekrijs, maar het is ontzettend speciaal om de vogels vervolgens in paartjes te zien vertrekken.

Lees ook: Liefdesverhaal op Ilha dos Papagaios

10 x doen in het Braziliaanse Amazonegebied

#10 KENNISMAKEN MET LOKALE BEWONERS EN INHEEMSE TRADITIES

Het mooie aan het Amazonewoud is dat er zoveel bijzondere stammen wonen. Indianen die bijna niet in aanraking zijn geweest met de moderne mens en nog volledig leven volgens de wetten van de natuur. De écht afgelegen indianenstammen zul je niet tegenkomen, maar een ontmoeting met de lokale bewoners ligt binnen handbereik. Je komt ze tegen op de markt in Belém en tijdens excursies, en ze geven je een fascinerend inkijkje in hun leven in de natuur.

10 x doen in het Braziliaanse Amazonegebied

PRAKTISCHE INFORMATIE: HET BRAZILIAANSE AMAZONEGEBIED BEZOEKEN

Het Amazoneregenwoud omvat een gebied van 5,5 miljoen vierkante kilometer. Vanuit zowel Brazilië als de buurlanden kun je tochten maken door de wildernis. Manaus is de geijkte uitvalsbasis voor een bezoek aan de Amazone, maar ook in Belém krijg je een mooi beeld van het gebied. Vanwege de uitgestrektheid kun je het best per vliegtuig naar Manaus of Belém reizen. Zowel Belém als Manaus hebben rechtstreekse verbindingen met onder andere Rio de Janeiro, Sao Paulo en de hoofdstad Brasilia, en de prijs voor een retourtje begint al bij een paar tientjes.

Tip: Ben je je rondreis door Brazilië aan het uitstippelen en wil je ook een stukje van de Amazone meepakken? Kijk dan eens op de website van Riksja Brazilië. Hier kun je met behulp van bouwstenen (delen van) je eigen individuele rondreis samenstellen.

Reizen naar Brazilië

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

3 reacties

  1. Woow zie er geweldig uit, zou ik binnekort samen met mijn verloofde ook wel eens willen doen. Ik blijf je volgen,

    Alvast dank vor de inspiratie !

    groetjes

    Karen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Brazilië

Er zijn maar weinig landen die zo tot de verbeelding spreken als Brazilië. Het Zuid-Amerikaanse land is een van de mooisten op aarde en een fantastische reisbestemming. Hier vind je het namelijk allemaal: indrukwekkende wereldsteden, ongerepte natuurgebieden, mooie stranden en het broodnodige avontuur.

Meer weten over reizen naar Brazilië? Lees hier alle blogs.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset