Zoek
Sluit dit zoekvak.
21 december 2023

De leukste dingen om te doen in Nationaal Park Nieuw Land

Tips voor Nationaal Park Nieuw Land

Een van ’s lands nieuwste nationale parken is Nieuw Land, een uitgestrekt natuurgebied dat grotendeels uit water bestaat. Het ligt in de provincie Flevoland en omvat onder andere de Oostvaardersplassen, de Marker Wadden en een deel van het Markermeer. Het bijzondere aan dit park is dat de natuur is aangelegd door mensen. Sterker nog: met een oppervlak van 29.000 hectare is het zelfs het grootste man-made natuurpark ter wereld. Op de bodem van de vroegere Zuiderzee lopen nu kuddes konikpaarden rond en kun je bijzondere vogels spotten. En dat is wel een bezoekje waard.

NP NIEUW LAND

De leukste dingen om te doen in NP Nieuw Land

Nationaal Park Nieuw Land leent zich uitstekend voor een weekendje weg in de natuur. In het gebied zijn tal van leuke wandelingen uitgezet, maar je kunt er ook mooi fietsen en uiteraard ook varen. Blijven slapen kan onder andere in een van de huisjes op de Marker Wadden, maar bij Buytenplaats Suydersee kun je ook bijzonder overnachten.

Benieuwd wat je allemaal kan doen in Nationaal Park Nieuw Land? Hieronder vind je de leukste activiteiten.

WANDELEN OF FIETSEN LANGS DE LEPELAARPLASSEN

De Lepelaarplassen behoren tot Nationaal Park Nieuw Land en zijn een populaire stek onder verschillende water- en moerasvogels. De landschappen in dit mooie natuurgebied worden namelijk bepaald door plassen, rietvelden, wilgenbossen en graslanden. Je kunt hier mooi wandelen en fietsen, en onderweg regelmatig even stoppen om vogels en andere dieren te spotten. Bij bezoekerscentrum De Trekvogel start een 12 kilometer lange route die je zowel te voet als per fiets kan afleggen. Vergeet niet om je verrekijker mee te nemen, want je komt onder andere langs observatiehut De Lepelaar. Hier worden regelmatig ijsvogeltjes gespot, maar er zitten ook bevers en zeearenden in de buurt.

Tips voor Nationaal Park Nieuw Land

DOE EEN AUDIOFIETSTOUR DOOR NATIONAAL PARK NIEUW LAND

Het is weer eens wat anders: in zes nationale parken kun je sinds dit jaar een audiofietsroute doen. Zo ook in Nationaal Park Nieuw Land. Met de audiotour Meesterwerk Nederlands Landschap luister je onderweg naar verhalen over de geschiedenis van het landschap en zie je hoe oude meesters en moderne kunstenaars de omgeving interpreteren. Je gaat op excursie langs een aantal van de mooiste plekjes in het park en onderweg kun je regelmatig even stoppen om te genieten van de bijzondere landschappen. De audiofietsroute door Nationaal Park Nieuw Land is 35 kilometer lang en je kunt de app gratis downloaden via de Google Play Store en App Store.

Tips voor Nationaal Park Nieuw Land

MAAK EEN DAGTOCHT NAAR DE MARKER WADDEN

De Marker Wadden is een groep van vijf nieuwe eilanden in het Markermeer. Het zijn kunstmatige eilandjes, aangelegd met het doel om het ecosysteem een boost te geven. De eilandjes zijn onbewoond, maar het grootste eiland is wel toegankelijk voor dagjesmensen. Daar kun je ook overnachten in een handjevol hele bijzondere ecohuisjes van Landal, al moet je er wel rekening mee houden dat deze accommodatie heel populair is en al ruim een jaar van tevoren volgeboekt. Wees er dus op tijd bij. Gelukkig hoef je niet per sé te overnachten. Op de Marker Wadden kun je mooie wandelingen maken, vogels spotten en het uitzicht bewonderen vanaf uitkijktoren De Steltloper. Je komt hier echt om een dagje de stilte en de natuur te ervaren. Van maart tot en met oktober vaart er veerdienst van Natuurmonumenten, maar je kunt ook aansluiten bij een georganiseerde dagtocht.

Tips voor Nationaal Park Nieuw Land
Foto: Ellen van den Doel

FIETSRONDJE DOOR DE NATUUR VAN ALMERE

Je kunt ontzettend mooie fietstochten maken door Nationaal Park Nieuw Land en een van de aanraders is de fietsroute Pampushout en de Lepelaarsplassen. Dit is een rondje van 17 kilometer en in ongeveer anderhalf uur kom je langs veel mooie plekjes. 

Tips voor Nationaal Park Nieuw Land
Foto: Ellen van den Doel

OP VOGELEXCURSIE

Als je het leuk vindt om vogels te spotten, dan is het een aanrader om aan te sluiten bij een vogelexpeditie in Nationaal Park Nieuw Land. Zo kun je deelnemen aan een vogelexcursie naar de Marker Wadden, waarbij je samen met een ervaren vogelgids gaat speuren naar vogels. Ook Staatsbosbeheer organiseert regelmatig vogelwandelingen in het gebied. Tijdens een zogenoemde Vroege Vogelwandeling ga je net na zonsopgang de natuur rondom de Oostvaardersplassen in om te ervaren hoe de verschillende vogels ontwaken. 

Tips voor Nationaal Park Nieuw Land
Tips voor Nationaal Park Nieuw Land
Foto: Ellen van den Doel

WANDELEN DOOR HET KOTTERBOS

Het Kotterbos is een vrij onbekend bos aan de rand van de Oostvaardersplassen. Met name in de herfst is dit een goede plek voor een wandeling, als de bomen zijn getooid in de mooiste herfstkleuren. Je kunt er herten spotten, maar het stikt er ook van de paddenstoelen. Een deel van het bos is rustgebied voor de dieren en daarom afgesloten voor publiek, maar tijdens een excursie mag je deze delen wel betreden. Je gaat dan op pad met een natuurgids die je de mooiste plekjes van het Kotterbos laat zien. 

Reizen in Nederland

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset