Search
Close this search box.
5 juni 2023

Dit wil je weten over reizen naar Georgië

Tips voor reizen naar Georgië

Op de grens van Europa en Azië biedt Georgië een spannende mix van bekend en onbekend. Maar hoe kun je het land het best bereizen, waar slaap je en doe je er goed aan om vooraf te sparen? Wij hebben praktische én leuke tips voor Georgië.

Georgië tips

Route en planning voor Georgië
Foto: Daphne Damiaans

Tips voor een reis naar Georgië

Had ik al gezegd dat Georgië een van mijn favoriete landen is? In ieder geval om doorheen te reizen. Het is een fascinerende bestemming, maar waarschijnlijk wel anders dan je gewend bent. Gelukkig ben je met onderstaande tips een beetje voorbereid op je reis naar Georgië.

1. Op de grens van Europa en Azië

Georgië is een van de drie landen in de Kaukasus, een gebergte én geografisch gebied op de grens van Europa en Azië. Het land grenst aan Rusland, Azerbeidzjan, Armenië en Turkije. Vanaf Schiphol vlieg je in 4,5 uur rechtstreeks naar de hoofdstad Tbilisi (meerdere vluchten per week). Ook de steden Kutaisi en Batumi hebben eigen vliegvelden die je met een overstap bereikt.

Kazbegi, Georgië
Foto: Daphne Damiaans

2. Reis met de Marshrutka

Backpacken in Georgië en uitsluitend het openbaar vervoer gebruiken, is goed mogelijk. Tussen de grote steden rijden treinen en de gebieden daarbuiten bereik je met Marshrutka-minibusjes of gedeelde taxi’s. Treinkaartjes zijn eventueel online verkrijgbaar, maar het is het handigst om hiervoor naar het lokale treinstation te gaan en bij de balie te informeren naar prijzen en tijden. In guesthouses weten ze vaak meer over de routes en vertrektijden (over het algemeen pas als ze vol zijn) van de Marshrutka’s.

3. Of pak toch een huurauto voor je rondreis door Georgië

Pak je het liever iets comfortabeler aan, dan is een huurauto een goede optie. Huurauto’s zijn goed betaalbaar en er is buiten de steden volop ruimte op de weg – al deel je deze soms wel met overstekende koeien. Georgiërs rijden in veel gevallen iets ‘vrijer’ dan wij gewend zijn en de wegen zijn niet overal van de beste kwaliteit, dus het is goed om met enig zelfvertrouwen achter het stuur te zitten. De verkeersborden zijn in het Georgisch (prachtig om te zien maar voor de leek onbegrijpelijk) en Latijns schrift.

➞ Georgië tip: Huur je auto via Sunny Cars, zodat je 100 procent verzekerd op pad gaat en altijd je eigen risico terugkrijgt. Oók als je schade hebt gereden.

Auto in Georgië
Foto: Daphne Damiaans

4. Doe de homestay en toon respect

Door Georgië reizen is vanuit Nederlands/Belgisch perspectief goed betaalbaar. Zo heb je een uitgebreide avondmaaltijd voor zo’n 10 à 15 euro, inclusief drank. Voor een bed in een hostel hoef je niet meer dan 10 euro te betalen, reken voor een goed hotel op 50 euro per nacht. De leukste en meest lokale Georgië ervaringen doe je op als je verblijft in homestays. Door het hele land verhuren Georgiërs kamers in hun huis, met gedeelde of eigen badkamer. Hiervoor betaal je zo’n 20 euro per nacht, inclusief uitgebreid ontbijt en een kijkje bij de mensen thuis.

Georgische jongeren spreken in veel gevallen Engels, maar bij de oudere bevolking kom je hier niet ver mee. Ook in homestays kun je tegen wat kleine communicatieproblemen aanlopen als je geen Georgisch of Russisch spreekt. Georgië is een religieus land en alhoewel je op straat kunt dragen wat je wilt, is dit niet het geval in kerken. Bij de ingang vind je in de meeste gevallen doeken om over je hoofd (vrouwen) en indien nodig blote benen/strakke broek (vrouwen en mannen) te dragen. Doe dit ook zeker, want je word de kerk uitgestuurd als je dit respect niet toont.

5. Beste reistijd voor Georgië: voorjaar en zomer

Het voorjaar en de zomer zijn in Georgië in grofweg dezelfde maanden als bij ons. Dat maakt dit ook de prettigste periode om naar het land af te reizen. In Tbilisi wordt het ’s zomers zo’n 30 graden, terwijl in de bergen de temperatuur vaak niet boven de 20 graden komt. Wil je het land op een rustig moment bezoeken, ga dan voor het begin van het voorjaar (april) of het eind van de zomer (oktober). In deze maanden is de kans op regen wel iets groter.

Tips voor reizen naar Georgië
Foto: Daphne Damiaans

6. No-go zones en veiligheid

Je zult je tijdens een rondreis in Georgië niet snel onveilig voelen. Er is niet veel criminaliteit en in de grote steden moet je vooral op je hoede zijn voor zakkenrollers. Een uitzondering zijn de gebieden Abchazië en Zuid-Ossetië, die zich in 2008 tijdens de oorlog met Rusland onafhankelijk van Georgië verklaarden. Het is hier nog steeds erg onrustig en zelfs in het grensgebied loop je de kans gevangen genomen te worden door gewapende groepen. Helaas is homoseksualiteit niet algemeen geaccepteerd in Georgië, al zijn er wel gay clubs in Tbilisi.

Tbilisi, Georgië
Foto: Daphne Damiaans

7. Eindeloos proosten

Georgiërs staan bekend als een gastvrij volk, wat je ook merkt als je in homestays verblijft of een wijnboer bezoekt (nuchter vertrekken is geen optie). Maaltijden zijn uitgebreid en gaan gepaard met veel proosten en met wat geluk tref je zelfs traditionele live-muziek bij het diner – bij samenkomsten met vrienden mag muziek niet ontbreken en zingt en speelt iedereen mee.

8. Heb je een visum nodig voor Georgië?

Je hebt voor Georgië geen visum nodig. Zorg wel dat je paspoort/identiteitskaart nog minimaal drie maanden geldig is bij binnenkomst in het land.

Chiatura, Georgië
Foto: Daphne Damiaans

9. Tip: als je dan toch in de Kaukasus bent…

Ook de andere landen van de Kaukasus, Azerbeidzjan en Armenië, zijn een bezoek waard. Azerbeidzjan heeft het mooie oude Sheki, een stad waar de kamelenkaravaans ooit tussenstops maakten, en de moderne hoofdstad Baku. In Armenië reis je tussen enorme bergtoppen, duizend jaar oude kerken en de levendige hoofdstad Jerevan. Wil je een deel van de reis per auto doen, dan kun je beter in elk land een andere auto huren.

Let op: vanwege een nog lopend conflict is het niet mogelijk de grens tussen Armenië en Azerbeidzjan over te steken. Kies dus een reisroute waarbij je Georgië als tussenland bezoekt. Tussen Azerbeidzjan en Georgië gaan geen bussen of treinen de grens over. Wel kun je een bus tot de grens nemen, deze lopend oversteken en aan de andere kant de volgende bus nemen. Tussen Tbilisi en Jerevan rijden (nacht)treinen, een bijzondere ervaring met nog steeds een licht Sovjet-tintje.

Reizen naar Georgië – Zo kom je er

Enthousiast geworden van een reis naar Georgië? Het is zeker een aanrader om dit mooie land op je lijstje te zetten. Vliegtickets vergelijken doe je via de zoekmachine van Tix.nl en het is slim om daarna meteen je hotel voor de eerste nacht vast te leggen. Het Betlemi Old Town Hotel is een aanrader in het oude centrum van Tbilisi.

Wil je geld besparen op je huurauto? Reserveer je auto zo vroeg mogelijk, want dat kan behoorlijk schelen qua prijs. Je hebt al een huurauto in Georgië vanaf € 65 per dag, dat is inclusief het uitgebreide verzekeringspakket.

Tbilisi, Georgië
Foto: Daphne Damiaans

Meer tips voor een reis naar Georgië? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Ga op reis

Eén reactie

  1. Georgië lijkt ons echt een heel bijzonder land, nog lekker buiten de gebaande paden! Precies waar wij altijd naar zoeken, ook al gaat onze voorkeur vaak uit naar tropische bestemmingen. Het berggebied ziet er prachtig en indrukwekkend uit. Dit land zetten we ook op onze bucketlist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Dit Nederlandse reisblog is het gelukkige huwelijk tussen mijn twee grote passies.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset