Een vleugje zijderoute, een snufje Sovjet Unie en vooral een grote dosis eigen karakter: zoals Tbilisi is er geen andere stad. De Georgische hoofdstad sprankelt, barst van de contrasten (Azië of Europa?) en zorgt met gemak voor een weekend vermaak. Wij vertellen je met veel liefde wat je allemaal kan doen in Tbilisi.
Tbilisi
Wat te doen in Tbilisi?
Tbilisi is voor veel reizigers het startpunt van een rondreis door Georgië en een aangename bestemming om even te landen na je vliegreis. Benieuwd wat je allemaal kan doen tijdens een paar dagen rondkijken in Tbilisi? In deze blog vind je de leukste tips.
1. Het charmante oude centrum
Het oude centrum van Tbilisi (Dzveli Tbilisi) barst van de statige panden met houten luiken en gietijzeren balkonnetjes, gelegen aan straten met grote bomen en kinderkopjes. Verwacht echter geen keurig opgepoetst geheel met gebouwen die strak in de verf staan. Zeker in de zijstraten zijn veel panden vervallen, soms tot het punt dat ze bijna instorten. Zonde natuurlijk, maar het heeft ook een bepaalde charme. Begin je verkenning van het oude centrum bij een traditionele bakkerij (Tone), waar ze de broden tegen de wanden van een kleioven bakken. Caravanserai (13/40 Sioni St) is een aanrader. En ga vervolgens simpelweg dwalen, heuvel op, heuvel af, om de sfeer van deze wijk te beleven. Dan kom je ook vanzelf fijne plekken tegen voor een koffie of lunch.
➞ Tbilisi tip: Het metrosysteem Tbilisi heeft een uitstekend, goedkoop (en wat lawaaiig) metrosysteem, dat net als veel andere voormalige Sovjet-metro’s indrukwekkend diep onder de grond ligt. Je koopt een Metromoney Card voor 2 GEL (0,71 euro) en zet hier tegoed op. Elk ritje kost 50 cent (0,17 euro) en mag maximaal anderhalf uur enkele reis zijn. Ook de stadsbussen en kabelbaan naar het Narikala Fort zijn hierbij inbegrepen.
2. Fantastische vlooienmarkt
Voor de Dry Bridge Market (Mshrali Khidi) wil je echt even de tijd nemen, ook als je niets met vlooienmarkten hebt. De markt ontstond in de jaren 90, na de val van het communisme, en was toen een plek waar de bevolking hoopte een zakcentje te verdienen met de verkoop van hun persoonlijke bezittingen. Inmiddels is de markt een stuk toeristischer, maar vind je er nog steeds schatten. Antiek, boeken, handgemaakte producten en dingen die je voorstelling te boven gaan: hier scoor je de beste en vreemdste souvenirs. Dagelijks open van 11 tot 17 uur.
3. Ontbijt: op z’n Georgisch of lekker hip
Bij een bezoek aan Georgië kan je niet om de khachapuri heen: het warme brood gevuld met kaas, ei en boter. Georgiërs eten het de hele dag – en dus ook als ontbijt. Zeker weten dat je daarna energie hebt voor een ochtend stad verkennen. Bij Retro en Sakhachapure #1 eet je naar verluid de beste khachapuri. Ga je toch liever voor havermout met pompoenpuree of pancakes? Dat moet je bij de hippe boekenwinkel They said books zijn. Of weet je wat, anders ontbijt je toch lekker twee keer.
4. Speuren naar socialistische sporen in Tbilisi
Niet alle locals worden er graag aan herinnerd, maar Georgië was tientallen jaren onderdeel van de Sovjet-Unie. Het land is sinds begin jaren negentig zelfstandig, maar de sporen van de Sovjet-tijd zijn in de hoofdstad nog volop te vinden. Op sommige plekken hebben de architecten zich zo mogen uitleven, dat de gebouwen mooi zijn van lelijkheid. Ze groeiden uit tot unieke bezienswaardigheden van Tbilisi. In de heuvelachtige straat Nutsubidze zijn drie kolossale betonnen flatgebouwen met elkaar verbonden door loopbruggen op grote hoogte. Ze zouden niet misstaan in een science fictionfilm. Hetzelfde geldt voor het voormalige trouwpaleis (nu te huur voor feestjes) en het gebouw waarin inmiddels de Bank of Georgia zetelt.
5. Zonsondergang boven de stad
Het zou een regel moeten zijn: heeft een stad een kabelbaan, dan moet je die gebruiken. Ze bieden je per definitie het mooiste uitzicht over de stad. Zo ook de kabelbaan in Tbilisi. Stap in het Rike Park in en laat je naar het Narikala Fort op de heuvel brengen, bij voorkeur net voor zonsondergang.
6. Heilige grond
De Georgiërs zijn een gelovig volk en Tbilisi staan dan ook vol met kleine en grote christelijke kerken. De meest indrukwekkende is waarschijnlijk de enorme Sameba-kathedraal. Hij is nog hartstikke nieuw en in oppervlakte een van de grootste religieuze gebouwen ter wereld. Zorg voor bedekkende kleding, leen bij de ingang een hoofddoekje en verbaas je over de pracht en praal die hoort bij het Georgisch-Orthodoxe geloof, inclusief glanzen iconen.
7. Dineren in de tuin
In het centrum van Tbilisi kan je het ene moment aan een razenddrukke straat aan en het volgende moment tussen de tsjilpende vogels in een verborgen binnentuin – als je weet waar je moet zijn. Het restaurant Keto and Kote is zo’n verborgen pareltje, vlak naast metrostation Rustaveli. Hier eet je Georgische gerechten in een chic jasje, in de tuin van een historisch pand. Mocht het weer even tegenzitten, dan geniet je binnen van het stijlvolle interieur vol planten.
8. Laat de wijn maar stromen
Georgië is een van de oudste wijnlanden ter wereld. Eigenlijk is het zonde om het land te bezoeken en wijnregio Kakheti over te slaan, maar vooruit: een wijnbar in Tbilisi is een goed alternatief. Aanraders zijn Lerika Wine Cellar en Terrior. Lerika is zo sfeervol dat het iemands persoonlijke wijnkelder zou kunnen zijn, met eigenaren die je warm welkom heten en de wijn uit karaffen schenken. Bij het kleine Terrior drink je wijnen van kleine familie-wijngaarden die geen chemicaliën en pesticiden gebruiken.
9. Streetart en nieuwe ontdekkingen in Tbilisi
Neem de metro naar Marjanhishvili om het jonge gezicht van Tbilisi te ontdekken. Begin bij Fabrika, een oude Sovjet-fabriek die is omgetoverd tot cultureel centrum. Je drinkt er goede koffie, shopt er een tweedehands outfit en smult er van internationale gerechten en kleurrijke streetart. Ben je echt fan, dan kan je hier ook een nachtje blijven slapen. Ook buiten het fabrieksterrein waait er een frisse, hippe wind door de straten. Een van de meest geliefde plekken is Barbarestan, meer een culinaire ervaring dan een restaurant. De eigenaren baseerden het concept op een feministisch kookboek uit 1914 en serveren de mooiste gerechten in een fantasierijk historisch decor. Vergeet niet te reserveren, want Barbarestan zit altijd vol.
10. Stinkend stomen
De invloed uit het oosten ervaar je goed in de sulfurbaden; een bezoek daaraan is een onvergetelijke tip voor Tbilisi. Je herkent ze in het oude centrum aan de koepeltjes. Binnen doen de badhuizen denken aan hamams, met als groot verschil de geur: in Tbilisi baad je in water met sulfur. Bereid je dus voor op de geur van rotte eieren, maar weet ook waar het goed voor is: de mineralen in het water zijn goed voor de huid, de bloedsomloop, de gewrichten en heel veel meer. Gulo’s Thermal Spa is geliefd bij locals en toeristen.
11. Dagtrip tip vanuit Tbilisi: wijnregio Kakheti
De Georgische wijnen smaken natuurlijk het best als ze vers van de (druiven)pers zijn. Goed nieuws: Vanuit Tbilisi rijd je in een kleine twee uur naar Kakheti, de bekendste wijnregio van het land. Het landschap heeft wat van Toscane en ook de wijnen zijn minstens zo goed als die uit de Italiaanse regio. Je drinkt er wijnsoorten als chunri, rkatsiteli en alexandrouli, gemaakt in aardewerken potten.
12. Ga de bergen van Kazbegi in
Als je vanuit Tbilisi in noordelijke richting gaat, zijn ze niet te niet missen: de ruige pieken van het Kaukasusgebergte, met als hoogtepunt de 5.642 meter hoge Mount Elbrus. Met iets meer dan drie uur rijden sta je in het dorpje Kazbegi, omringd door de bergen. De frisse berglucht inademen doe je het best op het terras van het stijlvolle Rooms Hotel, waar de koffie goed is en de lokale honingtaart nog beter. Maar als je er toch bent, wil je ook naar het kerkje van Gergeti wandelen. Na een uur stevig klimmen begrijp je waarom dit bouwwerk, tegen een decor van woeste bergwanden, misschien wel de meest gefotografeerde plek is van heel Georgië.
➞ Georgië tip: Je kunt een auto huren of met het openbaar vervoer, maar als je het echt onvergetelijk wilt maken, dan huur je een 4×4 met daktent.