Naar een verre bestemming vliegen met een baby, je moet er maar zin in hebben. Nou, dat hadden we. Wij namen onze dochter van acht maanden mee op reis naar Mexico, toch een zit van elf uur (als je rechtstreeks vliegt). En verrassing: het ging hartstikke goed. Sterker nog, de tijd vloog (ha!) voorbij en het lange vliegen was een stuk minder saai dan voordat we een baby kregen.
Ver vliegen met baby
Tips voor een eerste lange vlucht met je baby
Voor het eerst op een verre reis met je kersverse baby kan nogal een onderneming zijn, maar wel een hele leuke. Zeker als je onderstaande tips voor een lange vlucht ter harte neemt. De gouden tip geven we je hier alvast mee: blijf relaxt en probeer zoveel mogelijk mee te bewegen met de behoeftes van je baby. Komt het vast allemaal goed, en zo niet, dan toch.
1. Ga je vliegen met je baby? Maak eerst een ‘proefreis’
Je eerste keer vliegen met baby hoeft niet meteen naar de andere kant van de wereld, je kunt ook beginnen in Europa en eens ervaren hoe dat is. Wij namen onze dochter eerst mee naar Zuid-Spanje en konden zo al een keertje ‘proefdraaien’ in het vliegtuig. Dat gaf zeker vertrouwen voor de langere vlucht die we een paar maanden later naar Mexico maakten. Sowieso is het een aanrader om eerst een iets minder avontuurlijke vakantie te plannen met je pasgeboren kindje. Wij gingen lekker met de auto naar Frankrijk toen onze dochter drie maanden was.
2. Overweeg een vlucht met overstap
Een rechtstreekse vlucht heeft bij ons bijna altijd de voorkeur. De reis duurt niet onnodig lang, het is beter voor het milieu en je hoeft maar één keer te slepen met je bagage en baby. Toch valt er ook wat te zeggen voor een vlucht met overstap. Breek de reis op in twee delen en je kunt tussendoor even de benen strekken met je kleine. Bijkomend voordeel: je kunt waarschijnlijk de nodige euro’s besparen.
3. Boek een hotel op de luchthaven
Heb je een vroege vlucht en woon je ver weg van de luchthaven? Doe jezelf en je baby een groot plezier door een hotel bij het vliegveld te boeken. Elk extra uurtje nachtrust is mooi meegenomen. Als je jezelf even volledig in de watten wilt leggen, dan kun je een kamer boeken bij Hilton Schiphol. Dat ligt ook nog eens op loopafstand van de terminal. Wij kiezen echter vaak voor een verblijf bij Ibis, omdat je bij hen ook heel goedkoop voor langere tijd je auto kan parkeren.
4. Neem de juiste documenten mee
In tegenstelling tot vroeger heeft je baby een eigen reisdocument nodig. Een paspoort of identiteitskaart is vijf jaar geldig en moet je op tijd aanvragen. Daarnaast zijn er nog wat documenten die je bij je moet hebben, zeker als je buiten het Schengengebied op vakantie gaat.
Als je niet getrouwd bent kunnen ze bij de marechaussee vragen om een document waarop staat dat beide ouders gezag hebben over het kind. Wij waren het vergeten… Gelukkig mochten we uiteindelijk wel gewoon verder reizen, maar het zorgt voor onnodig oponthoud en stress. De volgende keer dat we gaan vliegen met onze dochter zit het document netjes in mijn tas.
Wanneer je zonder de andere ouder gaat vliegen met je baby, dan heb je mogelijk toestemming nodig. Dat kan via een toestemmingsformulier, te downloaden via de website van de Rijksoverheid.
5. Baby Care Lounge op Schiphol
Op Schiphol hebben ze in het intercontinentale deel speciale baby care lounges waar je in alle rust je baby kan verschonen en voeden, maar ook even je kindje op bed kan leggen. Ideaal als je nog een tijdje moet wachten op je vlucht en je baby een slaapje moet doen.
6. Reserveer een bassinet seat
Reserveer ruim van tevoren een zogenoemde bassinet seat, je zit dan op een plek waar een reiswiegje opgehangen kan worden. Extra voordeel, je hebt op deze plekken ook lekker veel beenruimte. Wij vlogen met KLM en konden dat eenvoudig (en gratis!) regelen via Whatsapp.
7. Gratis extra bagage voor je baby
Bij veel airlines mag je een gratis item inchecken voor je baby, zoals een buggy of autostoeltje. Wij konden daarom onze eigen maxi cosi meenemen voor de huurauto. Scheelde enorm veel geld en je weet zeker dat je baby een veilig zitje heeft. Vertel bij het inchecken dat je ‘m meeneemt tot aan de gate en laat hem labelen zodat ie op de plek van bestemming ook bij het uitstappen al meteen weer voor je klaarstaat.
8. Extra vloeistoffen mee aan boord
Met een baby mag je meer vloeistoffen in je handbagage meenemen dan normaal, zodat je altijd schoon water bij de hand hebt om een flesje te maken. Zo’n extra fles water is overigens ook handig voor dorstige ouders.
9. Laat je baby drinken of op een speentje zuigen tijdens het opstijgen en landen
Het schijnt dat baby’s huilen tijdens het vliegen omdat ze niet weten hoe ze hun oren moeten klaren. Dat geldt vooral tijdens het opstijgen en landen. De truc: je baby iets laten drinken. Als je borstvoeding geeft is dat wat lastiger, want je baby moet vanwege veiligheid wel recht op schoot blijven zitten. In dat geval werkt een speentje ook. Onze dochter gaf overigens geen kik tijdens het opstijgen en landen, dus lang niet alle kindjes hebben er last van.
10. Plan niet meteen teveel na aankomst op je bestemming
Plan niet te veel op de dag van aankomst. Boek een hotel vlak bij de luchthaven en ga pas de volgende dag op avontuur. Even rustig bijkomen van de lange reis en goed slapen voordat je lange stukken gaat reizen en rijden. Wij kozen er zelfs voor om onze huurauto niet meteen na aankomst op te halen, omdat we dat niet zagen zitten na een lange vlucht van 11 uur.