Zoeken
Sluit dit zoekvak.
6 november 2023

6 tips voor een bezoek aan het Land van de Peel

Land van de Peel

In het zuidoostelijke hoekje van Brabant ligt een stukje Nederland waar uitgestrekte heidevelden, veenmoerassen en dichte bossen eeuwenlang het landschap bepaalden. Dit is het Land van de Peel, waar de cultuur, religie en historie sterk beïnvloed zijn door de natuur. Wat je er allemaal kan doen? Stap in een klassieke DAF en reis langs oude kastelen en geheimzinnige kloosters, wandel door ongerepte natuurgebieden en val in slaap met uitzicht op de alpaca’s. 

Land van de Peel

Land van de Peel

Waar ligt het Land van de Peel?

Het Land van de Peel is een gebied dat in het zuidoosten van de provincie Brabant ligt. De regio wordt gevormd door zes Brabantse gemeenten: Helmond, Asten, Deurne en Gemert-Bakel, Laarbeek en Someren. Het Land van de Peel is een regio vol bijzondere bezienswaardigheden en leent zich uitstekend voor een dagje of weekendje ontdekken. Benieuwd wat je allemaal kan doen? In deze blog vind je de leukste tips.

➞ Land van de Peel tip: Check ook www.landvandepeel.nl voor een overzicht van alle bezienswaardigheden.

Reis in stijl en huur een DAFje

De leukste manier om het Land van de Peel te ontdekken? In een oude DAF van oldtimerverhuur Liessel. De allereerste DAF rolde in Eindhoven van de band, maar de oprichters komen oorspronkelijk uit de Peel-regio. Toepasselijk, toch? Tijdens een tochtje in een oldtimer moet je geen haast hebben, maar draait het des te meer om de reis zelf. Je tuft op rustig tempo door het Land van de Peel en hebt alle tijd om te stoppen bij mooie plekjes en bezienswaardigheden. En die vind je hier volop, want de regio wordt gekenmerkt door uitgestrekte heidegebieden, bossen, kastelen en oude kloosters.

Land van de Peel
Land van de Peel

Ga op zoek naar hooglanders en vlonderpaden op Landgoed Stippelberg

Veenmoerassen, heidevelden en bossen: er zijn veel mooie natuurgebieden in het Land van de Peel. Zo kun je hier onder andere een bezoek brengen aan de Strabrechtse Heide en Nationaal Park Groote Peel, maar Landgoed Stippelberg is ook een leuke tip. Dit is een relatief onbekend stukje natuur in het Land van de Peel en je komt er relatief weinig andere wandelaars tegen. 

En dat terwijl het er heel mooi wandelen is. Onderweg heb je namelijk grote kans om Schotse Hooglanders tegen te komen en goed verstopt in het bos ligt ook een mooi vlonderpad. 

De blauwe wandelroute van Natuurmonumenten is zo’n 7,5 kilometer lang en komt langs een aantal van de mooiste plekjes. Zin om een langere wandeling te maken? Je kunt de blauwe route uitbreiden met de rode wandelroute, voor een totale lengte van twaalf kilometer. 

➞ Land van de Peel tip: Je kunt parkeren ter hoogte van de boswachterswoning aan Stippelberg 1.

Landgoed Stippelberg - Land van de Peel
Land van de Peel

Wandel een stukje van Ons Kloosterpad

Nog een wandeltip: Ons Kloosterpad is een langeafstandswandeling van in totaal 330 kilometer en loopt dwars door Brabant. De route brengt je in vijftien etappes langs vijftig voormalige kloosters en abdijen, en een deel daarvan komt ook door het Land van de Peel. Als je op zoek bent naar een sportieve uitdaging kun je het hele pad lopen, maar een stukje is natuurlijk ook een optie. 

In Aarle-Rixtel kun je een mooie rondwandeling maken bij Missieklooster Heilig Bloed. Hoewel kloosterzuster een uitstervend beroep is en veel Nederlandse kloosters een andere invulling krijgen, wordt Missieklooster Heilig Bloed nog steeds bewoond. Extra bijzonder dus om hier ook even een korte wandeling door de tuin te maken, waar je een kijkje kan nemen in de Lourdesgrot.

Ons Kloosterpad Brabant

Doe een koffietje bij de Brabantse Kluis

We blijven nog even in Aarle-Rixte, want in de boerderij naast het missieklooster kun je na je wandeling aanschuiven voor een welverdiend kopje koffie of een hapje eten bij de Brabantse Kluis. Met name in de herfst is dat een aanrader, want van oktober tot eind december staat er wild op het menu. Ook een tip: ze verkopen hier allerlei lekkere streekproducten. Een leuk aandenken van je reis door het Land van de Peel.

Brabantse Kluis

Proef het Gemertse speciaalbier Rabauw bij Gastrobar Buskens

Midden in het centrum van Gemert staat het indrukwekkende Kasteel Gemert, dat momenteel grondig wordt gerenoveerd. Binnenkort opent hier een luxe hotel, maar tot die tijd kun je gelukkig ook al van het mooie plaatje genieten. Vanaf de terrasjes die aan het gezellige Ridderplein liggen heb je goed uitzicht over het kasteel. 

Schuif bijvoorbeeld aan bij Gastrobar Buskens, waar ze niet alleen creatieve gerechtjes serveren, maar ook het lokale Rabauw-bier schenken. Een mooi initiatief, want dit Gemertse bier wordt gebrouwen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze maken verschillende soorten biertjes en bij Buskens kun je ze allemaal proeven. Zélfs als je nog met je oude DAF de weg op moet, want er is zelfs een alcoholvrije variant.

Gastobar Buskens in Gemert

Val in slaap tussen de alpaca’s bij In De Hei

Het eerste wat je ziet als je bij In De Hei ’s ochtends de gordijnen openschuift? Een alpaca! Bij deze alpacaboerderij kun je namelijk blijven slapen in een tiny house op slechts enkele passen van het weiland. Een goed begin van je dag, al is dat niet de enige reden om hier een nachtje te boeken. De tiny houses zijn gezellig ingericht en een heerlijke plek voor een weekendje cocoonen. Zorg dat je voldoende proviand bij je hebt, steek de houtkachel aan, stook de hottub warm en geniet van het uitzicht over de alpaca’s. Een van de leukste tips voor het Land van de Peel!

➞ Land van de Peel tip: Niet overnachten? Je kunt bij In De Hei ook terecht voor een lekkere lunch of een alpaca-wandeling. 

Overnachten tussen de alpaca's in Land van de Peel

Reizen in Nederland

Foto van Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset