Zoek
Sluit dit zoekvak.
20 maart 2023

Tips voor wandelparadijs Picos de Europa

Tips voor wandelen in de Picos de Europa

Het Picos de Europa National Park is een indrukwekkend natuurgebied in het noorden van Spanje. Letterlijk betekent het ‘Pieken van Europa’ en die naam is niet voor niets gekozen. In het natuurgebied zijn namelijk veel bergtoppen van meer dan 2400 meter te vinden, en dat maakt het een paradijs voor wandelaars.

Picos de Europa

September is een goede maand om de Picos de Europa te bezoeken en als je van wandelen houdt kun je hier makkelijk een week voor uittrekken. Wij bezochten Picos de Europa tijdens onze camperreis door Noord-Spanje, en maakten verschillende mooie wandelingen in het gebied. In deze blog lees je onze tips en ervaringen.

Picos de Europa met een camper

Check voordat je het gebied in gaat je camper op olie en koelvloeistof. De wegen zijn goed, maar vragen soms veel van je camper. We hebben ook nog een leuke tip voor een overnachting. Een fijne camping in de regio is Camping Naranjo de Bulnes. Je hebt hier schoon sanitair, wasmachines en een goed restaurant.

➞ Lees ook: De mooiste route voor een camperrondreis door Noord-Spanje

Potes: poort van de Picos de Europa

We zetten koers naar het lieflijke stadje Potes, ook wel de poort naar de Picos genoemd. Achter Potes doemen de pieken van de Picos als granieten reuzen op. Het is een genot om hier door de smalle straatjes te wandelen. 

Potes, Picos de Europa
Foto copyright: @lidy.scheltus

Fuente Dé

Vanaf Potes vervolgen wij onze weg naar het plaatsje Fuente Dé. Hier kun je de kabelbaan nemen waarmee je het hart van de Picos bereikt. Vanaf het basisstation klim je in amper 3 minuten en 40 seconden naar maar liefst 1850 meter boven de zeespiegel. Eenmaal boven zijn er een aantal mooi wandelingen die je kunt doen, bijvoorbeeld naar Refugio Cabaña Verónica. Van horen zeggen een prachtige hike door het desolate landschap van de Picos, maar wegens tijdgebrek komen wij hier niet meer aan toe. 

Las Arenas de Cabrales: wandelen in de Picos de Europa

Wanneer je de Picos in Noord-Spanje bezoekt is het dorp Las Arenas de Cabrales een goede uitvalsbasis. Wij verblijven hier 4 nachten om een aantal wandelingen in de Picos te ontdekken. 

Mooie wandelroute: Ruta del Cares

De Ruta del Cares is 24 kilometer op en neer en één van de populairste wandelingen in de regio. Wanneer je deze loopt begrijp je al snel waarom. Bepakt met liters water en een lunch gaan we op pad. Tijdens de wandeling loop je van Poncebos in Asturias naar Caín in Leon of andersom. De route is grotendeels vlak en volgt de Río Cares door een kloof. De toppen stijgen zomaar tot 2000 meter boven je uit. De wanden van de kloof komen op het smalste gedeelte bijna samen. Ik begrijp wel waarom deze wandeling zo geliefd is. 

Ruta del Cares, Picos de Europa
Foto copyright: @lidy.scheltus

Het oude ezelpad vanaf Poncebos

De volgende dag staat er wederom een wandeling op het programma. Vanaf Poncebos is het een uur omhoog wandelen via het oude ezelpad naar Bulnes. Dit leuke bergdorpje blijkt een plaatje te zijn. We genieten hier van typische tapas uit de streek en een verfrissend drankje. Er gaat ook een kabelbaan omhoog mocht je niet van een stevige hike houden. 

Cangas de Onis

Cangas de Onis is een kleine en gezellige stad aan de rand van de Picos waar je met gemak een dag kunt vertoeven. Wij bezoeken in Cangas de Onis de Romeinse brug aan de rand van het dorp. Onder de brug hangt een replica van het kruis van de provincie Asturias. 

Cangas de Onis, Picos de Europa
Foto copyright: @lidy.scheltus

Covadonga

Vanuit Cangas de Onis is het zo’n 10 kilometer rijden naar Covadonga. In dit dorp wonen slechts 58 mensen maar het wordt bij tijd en wijle overspoeld door pelgrims. De Onze-Lieve-Vrouwe van Covadonga kerk ligt op een prachtige plek met uitzicht op de groene bergen. 

➞ Lees ook: Asturië en Costa Verde: 9 x doen tijdens een reis in deze Noord-Spaanse regio.

Lagos de Covadonga

Vanuit Covadonga nemen wij een bus omhoog naar Lago Enol en Lago Ercina. De weg is nogal smal en heeft scherpe bochten. Goed om te weten: in de zomermaanden kun je enkel met de bus omhoog. Voor een retour betaal je 8 euro en de bus vertrekt iedere 10 tot 15 minuten tussen 09.00 en 19.30 uur. Zorg dus dat je niet te laat bent om de laatste bus naar beneden te nemen. De busrit duurt wel eventjes: het is ruim 12 kilometer en je stijgt 1056 meter. De uitzichten onderweg zijn echter adembenemend. 

Eenmaal boven kun je kiezen uit twee wandelroutes. De lange of de korte route. Wij kiezen voor de lange route en wandelen op ons gemak naar beide meren waarbij we worden omringd door ruige bergen en grasvelden met koeien.

Picos de Europa, Noord-Spanje
Foto copyright: @lidy.scheltus

Reizen naar Picos de Europa 

Nationaal Park Picos de Europa ligt op de grens van de Spaanse regio’s Asturië, Cantabrië en Castilla y León. Reis je met een camper, dan is het vanuit Nederland zo’n 1600 kilometer rijden. 

Vliegen kan natuurlijk ook. Met KLM kun je rechtstreeks op en neer naar Bilbao en aldaar een auto huren. Via Sunny Cars heb je altijd all inclusive autohuur en kun je tot een paar uur voor vertrek nog annuleren. Vanaf de luchthaven is het dan nog zo’n drie uur rijden naar Picos de Europa.

Reizen naar Spanje

Picture of Lidy - Reisblogger

Lidy - Reisblogger

Wandelend door de bergen of op zoek naar wildlife in Afrika is Lidy op haar best. Maar ook de prikkelende energie van een stadsjungle laat haar hart sneller kloppen. Met 'emergency catfood', een goed boek en een camera in haar rugtas verkent ze de verste uithoeken van deze planeet. Al kost reizen haar haar laatste cent, ze komt altijd rijker thuis. Part-time content creator en fulltime levensgenieter. Heeft een zwak voor kolibries en tomatensoep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Spanje

Een vakantie naar Spanje is altijd een goed idee. Het Zuid-Europese land is vrijwel het gehele jaar verzekerd van aangename temperaturen, en dat maakt het de ideale bestemming voor een zonnige stedentrip. Bezoek Barcelona, Valencia of San Sebastián, of boek een ticket naar een van de Spaanse eilanden en geniet van de charme van bijvoorbeeld Mallorca of Lanzarote.

Wil je meer lezen over een vakantie naar Spanje? Lees hier alle reisblogs over Spanje.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset