Zoeken
Sluit dit zoekvak.
12 december 2023

Zo overleef je een winterse stedentrip naar Berlijn

De leukste tips voor een winterse stedentrip naar Berlijn

Twijfel je over een stedentrip naar Berlijn in de winter? Gewoon doen! De Berlijnse winters zijn koud en grauw, maar juist daarom is er binnen genoeg te beleven in de Duitse hoofdstad. 

Winter in Berlijn

Tips voor winter in Berlijn

Berlijn in de winter: 8 tips voor een stedentrip

Wat te doen in Berlijn in de winter? Genoeg, zo blijkt. Laat je niet afschrikken door de kou of slecht weer, en ga op pad met deze lijst vol verrassende tips voor een winterse stedentrip naar Berlijn.

➞ Berlijn tip: De winter is écht winters in Berlijn. Het vriest er meer dan het dooit en een dik pak sneeuw is geen uitzondering. Doe daar wat wind uit het oosten bovenop en je begrijpt dat een dikke winterjas, sjaal, muts en handschoenen geen overbodige luxe zijn. 

1. Brunchen tot de zon ondergaat

Waarschijnlijk de beste manier om een grijze zondag door te komen: urenlang brunchen. Koffie erbij, goed gezelschap en laat die borden met eten maar komen. In wijken als Kreuzberg, Prenzlauer Berg, Mitte en Neukölln vind je op elke straathoek sfeervolle brunchspots waar je rustig een ochtend én middag doorbrengt. Heel Berlijn heeft het op dit moment over de vegan brunch van Sfera, met onder meer misowafels met paddenstoelen en french toast met pruimen en amandelcrème. Of ga voor Le Bon, inmiddels een klassieker onder de brunchcafés. Hier schijn je de beste pancakes van de stad  te eten.

2. Glühwein op de kerstmarkt

De Duitsers zijn gek op kerstmarkt, dat is algemeen bekend. Berlijn is daarop geen uitzondering, al pakt de eigenzinnige stad dat uiteraard op eigenzinnig wijze aan. Zo vind je tussen de meer dan 100 (!) kerstmarkten een queer kerstmarkt, een Caribische kerstmarkt en een middeleeuwse kerstmarkt (Schloss Britz). Een aanrader is de kerstmarkt van creatieve vrijplaats Holzmarkt. Glühwein erbij en je voelt de kou al snel niet meer. De meeste kerstmarkten vinden plaats in de weken voor Kerst, een paar markten blijven staan tot Oud en Nieuw.

Kerstmarkt Duitsland

3. Kommen vol comfort food

Tot op het bot verkleumd door de temperaturen onder nul? Dan warmt niks je zo op als een bord (of kom) dampend eten. Geen wonder dat ramen al jaren een van de lievelingsmaaltijden van de Berlijners is. Ramenbars zijn er door de hele stad, waaronder nu ook vegan ramen bij Beyond Ramen. Meer in de stemming voor iets typisch Duits? Ga dan knödel of käsespätzle eten, bijvoorbeeld bij Peter Schlemihl (what’s in a name?) of de vegan versie daarvan bij Knödelwirtschaft.

Wil je echt maar een paar stappen buiten je hotel of airbnb zetten wegens sneeuwstormen, dan is Vietnamees een aanrader. Vietnamese restaurants zijn overal in Berlijn en vrijwel zonder uitzondering goedkoop en goed. Zelf was ik in mijn Berlijnse jaren vrijwel wekelijks bij Soy te vinden voor een vegan curry.  

➞ Lees ook: 10 x eten en drinken in Berlijn

Lekker eten in Berlijn

4. Stomen in de sauna

In een stad met bijna 4 miljoen inwoner is er ook een sauna of hamam voor elke smaak. Stomen is tijdens de winter in Berlijn een van de favoriete activiteiten van de Berlijners. Vabali Spa is een enorme Balinese wellness-oase en een echte Turkse hamam-ervaring heb je bij Sultan Hamam. Wil je het liever wat Berlijnser? In de Gewölbesauna heb je keus uit 25 soorten bier en in de Liquidrom zijn onderwatermuziek-events, compleet met house-dj’s.

➞ Berlijn tip: Noem het deprimerend of noem het knus, maar het wordt ’s winters zo’n drie kwartier eerder donker dan in Nederland. Rond eind december is dat al vóór vier uur ’s middags. Voordeel is wel dat het in de ochtend ook eerder licht is en je dus niet in het donker de deur uit hoeft.

5. Onder de grond met Berliner Unterwelten

Wat te doen in Berlijn als het regent of sneeuwt? Onderduiken. Letterlijk. Berliner Unterwelten geeft tours door de ondergrondse tunnels en bunkers van de stad die ooit gebruikt zijn als schuilkelders, vluchtroute of legerlocatie. Fascinerend om te zien en door de constante temperatuur is het onder de grond prima uit te houden, zelfs met je jas open.

6. Markthallen

Toch nog een beetje trek over na een urenlange brunch of lunch? Ga op snackspeditie in een van de mooie Berlijnse markthallen. In sommige hallen vind je een traditioneel aanbod, in andere zijn de aardappels verruild voor macarons, koffietrucks en dumplings. De bekendste is Markthalle Neun in Kreuzberg, omgetoverd tot ‘Naschmarkt’ (snackmarkt). Hier zijn ook het hele jaar door festivals rondom koffie, kaas, bier en meer. De Arminiusmarkthalle in Moabit is een sfeervolle combinatie van foodtruck-achtige restaurants en ‘gewone’ marktkramen. Tijdens de brunch op zaterdag proef je het allemaal, onder het genot van een prosecco.  

Berlijn Markthal in de winter

7. Dansen tot de zon opkomt

Is het in Berlijn mooi weer, dan moet er gefeest worden. En is het in Berlijn slecht weer, dan moet er ook gefeest worden. Een heel weekend, een avond, een ochtend… Er is altijd een club waar het nog helemaal losgaat. Berghain is de beroemdste club in Berlijn, maar de wachtrij kan in de winter nogal afschrikken. Bij andere clubs kom je over het algemeen makkelijker binnen. Sisyphos heeft een festivalsfeer, RSO.Berlin is intiem en bij KitKat draait het om fetisj. Is techno niet helemaal je ding, dan is er ook genoeg te kiezen. SO36 voor punk bijvoorbeeld, Bar Zum Schmutzigen Hobby voor een goed feest met gay-tintje en Duncker voor alles van gitaren tot synthwave electro.

8. Museumhoppen

Met 170 musea mag je Berlijn eigenlijk niet verlaten zonder een museumbezoek(je). De klassiekers zijn onder meer het prachtige Hamburger Bahnhof (moderne kunst), het imposante Pergamon (antieke kunst) en de T-rex van het Museum für Naturkunde. Heb je die al van je lijstje gestreept? Dan wordt het alleen maar leuker met het DDR-appartement WBS 70, het minimuseum Das Kleine Grosz Museum in een voormalig tankstation en lichaamsdelen op sterk water in het Museum der Charité. 

Berlijn in de winter

➞ Lees ook: 10 x leuke musea in Berlijn

In de winter naar Berlijn reizen

In de winter naar Berlijn: waarom niet? Met de auto is het vanaf de Nederlandse grens zo’n vijf à zes uur rijden, mits het verkeer een beetje meewerkt natuurlijk. Houd er wel rekening mee dat je een milieusticker nodig hebt om de stad binnen te komen. Deze dien je van tevoren aan te vragen en wordt met de post thuisgestuurd. Milieusticker.shop is het goedkoopst en razendsnel met verzenden.

Met de trein kan ook, en is eigenlijk ook wel heel relaxt. Pak de rechtstreekse intercity en geniet van de landschappen die in sneltreinvaart aan je raampje voorbij schieten. Onderweg kun je lekker achterover leunen, een boekje lezen of een spelletje doen. Tickets via NSInternational beginnen al bij € 38 voor een enkele reis.

Winter in Berlijn

Reizen naar Duitsland

Foto van Daphne - Reisblogger

Daphne - Reisblogger

Als ik reis, wil ik een land en een cultuur écht leren kennen. Of het nu India of Duitsland is en of ik nu een maand of een paar dagen heb. Thuis ben ik journalist, schrijver (o.a. voor Expeditie Aardbol, hoera!) en vertaler.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Duitsland

Buurland Duitsland is een geliefde vakantiebestemming en dat komt natuurlijk omdat het zo dichtbij ligt. Vanuit Nederland is het maar een klein stukje rijden naar steden als Keulen en Hamburg, maar je kunt hier ook hele mooie roadtrips maken door bijvoorbeeld het Zwarte Woud en Beieren. En ben je ooit al een keer op een Duitse kerstmarkt geweest?

Wil je meer weten over reizen in Duitsland? Lees hier alle reisblogs over Duitsland.

Duitse milieusticker nodig?

BESTEMMINGEN

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset