Search
Close this search box.
7 april 2022

Wintersporten in Zwitserland: zo ga je goed voorbereid op pad

5 tips voor wintersporten in Zwitserland

Wie dit seizoen gaat wintersporten in Zwitserland, moet rekening houden met een paar zaken. Het gaat er namelijk net een beetje anders dan in de rest van Europa. Zo kun je in Zwitserland niet met de euro betalen en moet je in sommige gevallen ook een aparte telefoonbundel afsluiten. Benieuwd waar je nog meer rekening mee moet houden tijdens een wintersport in Zwitserland? Je leest het in deze blog.

WINTERSPORT IN ZWITSERLAND 

Wintersporten in Zwitserland

1. BETALEN MET DE ZWITSERSE FRANK

In Zwitserland betaal je niet met de euro, maar met de Zwitserse frank (CHF). De koers is bijna gelijk aan die van de euro, maar mijn ervaring is dat het prijsniveau in Zwitserland wel iets hoger ligt dan in veel andere wintersportlanden. Betalen kan op de meeste plekken met je normale bankpas, maar je kan voor de zekerheid ook een creditcard meenemen. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je transactiekosten betaalt als je met je bankpas contact geld wil pinnen in Zwitserland. Zo betaal je bij de meeste banken zo tussen de € 2 – € 3,50 per opname.  

2. AUTOBAHNVIGNET ZWITSERLAND

Als je met de auto naar Zwitserland op vakantie gaat, denk er dan aan om een Autobahnvignet te kopen. Deze vignetten zijn te koop aan de Zwitserse grens, maar bijvoorbeeld ook bij tankstations in Zuid-Duitsland. Ze zijn verplicht op de snelwegen, en als je gesnapt wordt zonder vignet riskeer je een boete van zo’n 200 euro

Geen zin in gedoe op reis en bij de grens? Dan is het slim om het vignet alvast online te bestellen. Dat kan onder andere via vignet-bestellen.nl. Je krijgt de sticker dan per post thuisgestuurd. 

Tips voor wintersport in Zwitserland

3. VERPLICHT MEE IN DE AUTO

In Zwitserland is het verplicht om een gevarendriehoek in de auto te hebben. Zaken zoals een veiligheidsvest, verbanddoos, brandblusser of reservelampen zijn geen vereiste, maar voor je eigen veiligheid wellicht wel prettig. Daarnaast gelden voor de buurlanden andere regels, dus daar moet je ook rekening mee houden. Zo is in Duitsland het veiligheidsvest en de verbanddoos bijvoorbeeld wél verplicht.

Wintersporters moeten in Zwitserland daarnaast rekening houden met winterse omstandigheden op de weg. Zo wordt het aangeraden om op winterbanden te rijden en zijn sneeuwkettingen op sommige plekken verplicht. Zorg dus dat je altijd een setje sneeuwkettingen in de auto hebt liggen als je gaat wintersporten in Zwitserland. 

➞ Lees ook: Roadtrippen in Europa? Dit moet je verplicht in je auto hebben

Wintersport in Verbier, Zwitserland

4. CHECK JE TELEFOONBUNDEL

Omdat Zwitserland niet tot de Europese Unie behoort, is bij sommige telefoonproviders je Europa-bundel niet geldig. Internetten, bellen en sms’en kan in Zwitserland daarom behoorlijk in de papieren lopen, dus het is slim om voor vertrek de voorwaarden te controleren. In veel gevallen kun je een aparte bundel kopen voor je vakantie of wintersport in Zwitserland, waarmee je toch voor een klein prijsje online bent. 

5. ZO ZIT HET MET CORONAREGELS IN ZWITSERLAND

In tijden van een pandemie is het soms snel schakelen, want reisadviezen en inreisbeperkingen kunnen elke dag veranderen. Op moment van schrijven (december 2021) gelden onder andere de volgende coronaregels in Zwitserland:

  • Alle reizigers van 16+ moeten een inreisformulier invullen
  • Je moet een negatieve PCR-test of antigeen-test kunnen overleggen
  • Als je niet bent gevaccineerd moet je na een paar dagen een tweede test doen
  • In het openbaar vervoer en alle publieke binnenruimte is een mondkapje verplicht
  • Je krijgt alleen toegang tot restaurants, musea, etc. met een QR-code.

Let op: regelgeving kan snel veranderen, check daarom altijd kort voor vertrek de huidige maatregelen via bijvoorbeeld deze website.

Tips voor wintersport in Zwitserland

OOK WINTERSPORTEN IN ZWITSERLAND?

Wil je deze winter ook wintersporten in Zwitserland? Speel op safe en boek je reis via een reisorganisatie. Je hebt dan niet alleen de meeste keus uit kant-en-klare skivakanties in Zwitserland, maar je hebt ook net wat meer zekerheid als er onverwacht regels veranderen.

  • Summit Travel heeft veel aanbod in Zwitserland. Daarnaast bieden ze zeer soepele annuleringsvoorwaarden en krijg je je geld terug bij code oranje of rood.
  • Ook via Sunweb kun je gaan skiën in Zwitserland. Zij hebben een omruilgarantie, wat betekent dat je onder voorwaarden je vakantie mag omboeken.
  • Bij reisorganisatie TUI boek je met een gerust hart een wintersportvakantie naar Zwitserland. Via hen krijg je je reissom terugbetaald bij een negatief reisadvies en word je in het geval van een vliegvakantie altijd veilig thuisgebracht. 
Wintersport in Verbier, Zwitserland

Reizen naar Zwitserland

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Zwitserland

Wat is Zwitserland mooi! Met haar indrukwekkende natuur en sfeervolle dorpjes hoort dit land zeker op je bucketlist thuis. Maak een mooie roadtrip over hoge bergpassen en langs watervallen, of nog beter: pak de Glacier Express en reis van Zermatt naar St. Moritz. Voor wintersport zit je in Zwitserland overigens ook goed, met name het charmante dorpje Verbier is een regelrechte aanrader.

Meer lezen over reizen en wintersporten in Zwitserland? Lees hier alle blogs.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset