Kaapverdië is een kleurrijke eilandgroep voor de kust van West-Afrika. Een vakantiebestemming in opkomst, want de prijzen zijn laag, het is er altijd mooi weer en je maakt er op een relaxte manier kennis met het echte Afrika. Zelf ging ik 11 dagen naar de Kaapverdische Eilanden en bezocht tijdens mijn reis de eilanden Santiago en Maio. Een geweldige vakantie die ik iedereen kan aanraden.
KAAPVERDISCHE EILANDEN
Benieuwd wat te doen in Kaapverdië? In dit artikel lees je alles over de leukste eilanden, bezienswaardigheden en andere praktische tips voor de Kaapverdische Eilanden.
WAAR LIGT KAAPVERDIË?
Kaapverdië is een eilandengroep in de Atlantische Oceaan. Het ligt een paar honderd kilometer voor de kust van Senegal, en hoort dus bij Afrika. De Kaapverdische Eilanden werden ontdekt door de Portugezen, maar vanwege de slavenhandel heeft het land ook Zuid-Europese en Afrikaanse invloeden.
Deze smeltkroes van culturen zorgt ervoor dat het leven op de eilanden zo relaxt is. Op straat klinkt muziek, overal zie je vrolijk gekleurde huisjes en iedereen groet elkaar vriendelijk. Je ziet dat mensen weinig geld en luxe hebben, maar de eilandbewoners zijn vrolijk, toegankelijk en iedereen wordt hier geaccepteerd. Je hebt het gevoel dat je in één grote familie terecht bent gekomen. Ook als toerist.
EILANDEN KAAPVERDIË
Kaapverdië bestaat uit 10 eilandjes die elk hun eigen charme en karakter hebben. Je vindt er groene eilanden met vulkanische gebergten en ruige kustlijnen, maar ook eilanden met mooie stranden en resorts. Veel mensen kiezen voor een all-inclusive vakantie naar Kaapverdië, maar wist je dat er ook goed kan backpacken? Kaapverdië is een gevarieerde bestemming, met voor elk type reiziger wat wils. Hieronder heb ik de verschillende eilanden kort uitgelicht. Meer lezen over een rondreis door Kaapverdië?Ik ging zelf eilandhoppen op Santiago en Maio. Lees ook mijn uitgebreide blog met de route en planning van een rondreis Kaapverdië.
1. SANTIAGO
Het grootste eiland van Kaapverdië, met een aantal bijzondere bezienswaardigheden. Bezoek het oude slavenstadje Cidade Velha en de markt in Assomada. Hoogtepunt is een verblijf in surfdorpje Tarrafal.
2. MAIO
Een piepklein eiland dat vrijwel alleen maar uit zand bestaat. Hier komen maar weinig toeristen en daarom is Maio het perfecte eiland als je het echte Kaapverdië wil beleven.
3. SÃO VICENTE
Hier kom je voor de beroemde Kaapverdiaanse muziek. Mindelo is de culturele hoofdstad van Kaapverdië en op elke hoek van de straat wordt live-muziek gemaakt. Plan je reis tijdens een van de vele muziekfestivals.
4. BOA VISTA
Een populair vakantie-eiland dankzij de mooie stranden en charmante plaatsjes. Je vindt er de ideale mix van strand en cultuur. Bekijk ook het scheepswrak dat bij Sal Rei voor de kust ligt.
5. SAL
De ideale bestemming voor een all-inclusive naar Kaapverdië. Er valt niet heel veel te zien en te doen, maar je hebt er mooie resorts, eindeloze stranden en kunt er bovendien uitstekend watersporten. Sal is beroemd onder wind- en kitesurfers.
6. SANTO ANTÃO
Het exotische eiland Santo Antão bestaat uit hoge bergtoppen en je kunt er ontzettend mooi wandelen en hiken. Je kunt er slapen in kleinschalige b&b’s en maakt er kennis met het echte Kaapverdiaanse leven.
7. SÃO NICOLAO
Dit eiland staat bekend om zijn afwisselende landschappen. Je vindt er bergen, groene valleien, watervallen en mooie kustlijnen. São Nicolau vormt het perfecte decor voor een mooie natuurreis.
8. BRAVA
Het kleinste eiland van Kaapverdië is een paradijs voor natuurliefhebbers. Je hebt er ongerepte berglandschappen en kunt er schitterend wandelen. Het toerisme is er nog in opkomst, dus perfect voor reizigers die op zoek zijn naar rust.
9. FOGO
Het vulkanische eiland Fogo is al van veraf te spotten, dankzij de 3000 meter hoge Pico de Fogo vulkaan. Op de flanken vind je koffieplantages en kleine dorpjes, en kun je prachtige wandelingen maken door de natuur.
10. SANTA LUZIA
Dit onbewoonde eiland is alleen met de boot te bereiken, en ligt op 5 uur varen van Sao Vicente. Een eiland waar je mooi kan wandelen en alle stranden voor jezelf hebt.
VAKANTIE KAAPVERDIË
ALL-INCLUSIVE KAAPVERDIË
Sal en Boa Vista zijn de ideale bestemming voor een all-inclusive vakantie naar Kaapverdië. Je vindt er mooie resorts en met bijvoorbeeld TUI kun je voor een mooi bedrag een paar dagen weg. Je hoeft je nergens zorgen over hoeft te maken, want vervoer, transfers, accommodatie en diners worden voor je geregeld.
ZELF PLANNEN
Ben je een avontuurlijke reiziger en vind je het leuk om Kaapverdië op eigen gelegenheid te ontdekken? Ik kan het aanraden, want mijn vakantie op Kaapverdië was een van de leukste reizen ooit. Met TAP Portugal kun je een ticket boeken naar Kaapverdië en met TACV vervolgens een binnenlandse vlucht naar een ander eiland. Vervoer gaat met lokale minibusjes, maar je kunt natuurlijk ook een auto huren. Overnachtingen regel je eenvoudig via Booking.com.
BACKPACKEN IN KAAPVERDIË: MIJN ROUTE
Kaapverdië bestaat uit 10 eilanden van vulkanische oorsprong en die zijn onder te verdelen in ‘groene’ en de ‘droge’ eilanden. De ‘groene eilanden’ zijn vrij bergachtig en bedekt met bananenbomen en exotische planten. De ‘droge eilanden’ zijn vlak en hebben lange, brede zandstranden. Plan je een backpackreis of vakantie naar Kaapverdië, dan is het aan te raden om twee van die eilanden te combineren.
Ik bezocht zelf de eilanden Santiago en Maio. Deze twee eilanden liggen naast elkaar en de vliegtijd is kort. Van Santiago naar Maio is het slechts 8 minuten vliegen.
Mijn planning voor Kaapverdië:
Praia, Santiago – 3 nachten
Vila do Maio, Maio – 3 nachten
Assomada, Santiago – 1 nacht
Tarrafal, Santiago – 3 nachten
Lees hier het uitgebreide artikel over mijn route en planning in Kaapverdië
ETEN EN DRINKEN OP KAAPVERDIË
Laat ik maar eerlijk zijn: voor de culinaire hoogstandjes moet je niet op Kaapverdië zijn. De Kaapverdiaanse keuken is namelijk vrij basic. Het scheelt wel heel erg als je van vis houdt, want die halen ze dagelijks vers uit de zee.
Ik kan het wél aanraden om een keer Cachupa te proberen, een lokaal gerecht in de categorie comfort food. Het is een prutje met vis, bonen, mais en eieren en ikzelf houd wel van dit soort eten. Ik ben er overigens niet achter gekomen of het nou gebruikelijk is om Cachupa in de middag of in de avond te eten, maar als je er om vraagt dan hebben de meeste eettentjes het wel. Een ander lokaal gerecht is Buzio, wat wordt gemaakt me zeeslakken. Klinkt vies, ziet er tijdens het bereiden ook vies uit, maar smaakt erg goed.
EEN PAAR LEUKE RESTAURANTS OP SANTIAGO
Hieronder vind je mijn favoriete restaurants op het eiland Santiago.
QUINTAL DA MÚSICA
Muziek is een belangrijk onderdeel van de Kaapverdiaanse cultuur en in restaurant Quintal da Musica worden elke avond live optredens gegeven. Menig Kaapverdiaans artiest heeft hier ooit op het podium gestaan en alleen daarom al een hele leuke tent om je avond door te brengen. Wij waren hier de eerste avond en hadden hier gelijk een hoop geld uitgegeven. Het is de duurste plek waar we hebben gegeten, en eerlijk gezegd niet de beste, maar alleen voor de sfeer zou ik er al een biertje gaan drinken. Ik waande me weer even in een salsabar in Brazilië.
Plateau, Praia
CYBER CAFÉ SOFIA
Laat je niet misleiden door de vreselijke naam, want op dit terras hebben wij heel wat uurtjes gespendeerd. Je vindt Cyber Café Sofia aan de rand van een pleintje, met zwoele muziek op de achtergrond. Hier drink je een biertje tussen de schakende bejaarde mannetjes en serveren ze Cachupa bij kaarslicht. Daarnaast is het personeel niet te beroerd om een gezellig praatje te maken en dat is best gezellig. Cyber Café Sofia is eerder een bar dan een restaurant, maar hier zie je wel het Kaapverdiaanse leven langzaam aan je voorbij trekken. Een heerlijke plek om ’s avonds te eten en te drinken.
Plateau, Praia
KEBRA KABANA
Een strandtent waar ze de hele dag sterke caipirinha’s schenken, gin tonics maken en fantastische broodjes smeren voor een zacht prijsje. Als je het gehad hebt met de zee, dan moet je absoluut je handdoek mee naar boven nemen en opdrogen op het terras van deze relaxte strandtent. Fijne plek.
Cuebra Canela, Praia
ALTO MIRA
Omdat tonijn op den duur ook gaat vervelen gingen we dineren bij Alto Mira, de pizzeria van een Franse expat in Tarrafal. Deze man heeft zijn prachtige tuin omgetoverd tot restaurant en in zijn steenoven bakt hij de hele avond zeer smakelijke pizza’s. De kaak van een haai aan de muur, turkooizen verf op de deur en tropische bomen op de binnenplaats maken dit een uitermate fijne plek om ’s avonds te eten. En ach, als je die vis echt niet kan missen dan hebben ze gelukkig een volle kaart vol met specialiteiten uit de zee.
R. Macaco, Tarrafal
TIPS VOOR KAAPVERDIË
VISUM KAAPVERDIË
Voor reizen naar Kaapverdië heb je een visum nodig. Deze kun je bij aankomst op het vliegveld krijgen, maar er bestaat een kans dat ze deze afwijzen. Dit zal in de praktijk echter meevallen, maar als je zeker wil zijn dat je het land in mag, dan kun je deze het best voor vertrek regelen bij het Kaapverdiaanse consulaat in Rotterdam. De prijs voor een visa on arrival bedraagt € 40. Hiermee mag je 90 dagen in het land blijven. Let op, je paspoort dient bij thuiskomst nog 6 maanden geldig te zijn. Tip: het is ook mogelijk om je visum Kaapverdië online aan te vragen via een tussenpersoon. Dat is wel iets duurder, maar je hoeft dan niet naar het consulaat in Rotterdam én je weet zeker dat je wordt toegelaten tot Kaapverdië.
INENTINGEN KAAPVERDIË
Heb je een vakantie naar Kaapverdië gepland, dan is het slim om een afspraak te maken bij de GGD of je huisarts. Zo worden inentingen voor Hepatitis A en DTP aanbevolen, daarnaast kan een vaccinatie voor Gele Koorts verplicht zijn. Er komt op bepaalde eilanden ook malaria voor, je arts kan je daarover advies geven.
VLIEGTICKETS KAAPVERDIË
De vliegtijd naar Kaapverdië bedraagt 6 uur. Ik vloog met TAP naar Praia en betaalde 340 euro voor een retourticket. Je moet dan wel overstappen in Lissabon, dus je bent iets langer onderweg. Als alternatief kun je ook met Transavia of TACV (de Kaapverdiaanse vliegmaatschappij) naar het eiland Sal vliegen, die gaan namelijk wel rechtstreeks.
OPENBAAR VERVOER OP KAAPVERDIË
ALUGUER – HET MINIBUSJE
Tijdens je vakantie op Kaapverdië moet je in ieder geval één keer een ritje hebben gemaakt in de aluguer. Dat zijn minibusjes die tussen twee dorpen rijden en waarvoor je een paar euro per ritje betaald. Zoeken is niet nodig, want zij vinden jou wel. Er hangt namelijk altijd iemand uit het raam die de bestemming naar voorbijgangers schreeuwt, en het enige wat je dan moet doen is je hand opsteken om aan te geven dat je mee wilt.
Reizen met de aluguer is een erg goedkope manier van vervoer en bovendien een waar avontuur. Je maakt er kennis met de lokale bevolking en aan boord kom je kleurrijke types tegen. Wij reisden per aluguer van Praia naar Cidade Velha en een paar dagen later via Assomada naar Tarrafal. Prima te doen, maar houd er wel rekening mee dat het vertrekken lang kan duren. Het busje gaat pas rijden als alle plaatsen zijn bezet.
TAXI
In Praia zelf hebben we ook een aantal keer de taxi gepakt, want de prijzen zijn bijzonder laag. Voor 1,50 werden we binnen een paar minuten bij de zee afgezet, dus voor de prijs hoef je het zeker met z’n tweeën eigenlijk niet te laten. Een taxi van het vliegveld van Praia naar de stad is wel wat duurder (6,50 en in de avond/nacht tegen de 10 euro) maar alternatief vervoer is er niet.
BINNENLANDSE VLUCHTEN EN FERRY’S
Vervolgens heb je ook nog vervoer nodig om van eiland te wisselen. Vliegen doe je met TACV en kost je een paar tientjes voor een retourtje, afhankelijk van hoe vroeg je boekt. Je kan bijvoorbeeld van Praia naar Maio vliegen voor 55 euro. Per vrachtschip kom je ook aan de overkant, maar die schijnen heel erg oncomfortabel te zijn, doen er stukken langer over en hebben bovendien een onvoorspelbaar vaarschema.
HOTELS IN KAAPVERDIË
De prijzen voor een hotel in Kaapverdië vond ik persoonlijk wel meevallen. Om je een idee te geven: voor een simpele tweepersoonskamer zonder airco en met ontbijt betaalde ik 40 euro per nacht.
Mijn leukste overnachting was in het heerlijke vakantiehuis van de Engelsman in Maio. Wij betaalden daar 90 euro per nacht voor een huisje met een heerlijk bed, keuken, enorme tuin, zwembad en uitzicht op zee. Ook leuk was de super gezellige b&b in Tarrafal. Daar betaalden we 38 euro voor een kamer met gedeelde douche, fantastisch ontbijt en heerlijk dakterras met uitzicht op zee. Dit zijn gangbare prijzen in Kaapverdië, goedkoper ga je het bijna niet vinden.
Omdat het aanbod qua hotels niet zo groot is, hebben wij het meeste van tevoren geboekt. In Praia en in Assomada kon je wel op de bonnefooi komen aanwaaien, maar onze b&b in Tarrafal is vrij populair en met vier kamers ook redelijk snel vol. Als je hier zeker wil zijn van een fijne verblijfsplaats, dan is van tevoren boeken aan te raden.
Praia:
Hotel Residencial Paraíso – Klik hier voor prijzen en beschikbaarheid
Maio:
Villa Stella Maris – Klik hier voor prijzen en beschikbaarheid
Assomada:
Hotel Residencial Cosmos – Klik hier voor prijzen en beschikbaarheid
Tarrafal (supertip!):
Casa Strela B&B – Klik hier voor prijzen en beschikbaarheid
IS KAAPVERDIË DUUR?
Kaapverdië is heel erg goedkoop. Wij hebben niet veel geld uitgegeven aan overnachtingen, vliegtickets of eten. Als je een goede deal kan vinden via bijvoorbeeld TUI, dan kun je vrij goedkoop op vakantie naar Kaapverdië.
Een overzicht van de prijzen op Kaapverdië:
Biertje: 1 euro
Fles water uit de supermarkt: 60 cent
Bordje cachupa: 4 euro
Broodje van de bakker: 10 cent
Pizza: 4 euro
Twee uur in de aluguer van Praia naar Tarrafal: 5 euro
Nacht in een pension/hotel: 40 euro
IS KAAPVERDIË VEILIG?
Tot slot nog een opmerking over de veiligheid in Kaapverdië. In Praia zijn soms tasjesdieven actief, maar verder is Kaapverdië vrij veilig om doorheen te reizen. Geen mannen die naar je fluiten of je aandacht proberen te trekken, geen bedelende mensen op straat die iets te dichtbij komen of personen die je rare dingen willen aansmeren.
Als mensen je aanspreken willen ze je hier alleen maar helpen. Eén jongen stapte zelfs veel te vroeg uit de aluguer om ons in Assomada een stel hotels aan te wijzen. Ik verwachtte op z’n minst dat hij er geld voor wilde hebben, maar hij gaf ons een hand, draaide zich om en ging weer op zoek naar een aluguer. Zo ontzettend lief! Of de bakker, die ons per sé tien cent wisselgeld terug wilde geven, ondanks dat wij tig keer zeiden dat hij het mocht houden. Echt bijzonder, dat ben ik op reis maar heel weinig tegen gekomen.
EBOLA OP KAAPVERDIË?
Daar kan ik heel kort over zijn: dat is er niet. Kaapverdië ligt ver van de landen waar ebola heerst. Ik zag overal posters hangen met informatie, er zijn constant reclamespotjes met voorlichting en er zijn zelfs speciale kantoortjes waar je langs kan gaan als je meer wilt weten over het virus. De Kaapverdiaanse overheid doet er logischerwijs alles aan om te voorkomen dat ebola in Kaapverdië de boel komt verzieken en er wordt heel voorzichtig gedaan als het gaat om vliegtuigen die vanaf West-Afrika in Kaapverdië landen.
Meer lezen over backpacken in Kaapverdië? Deze blogs vind je misschien ook interessant:
• Route en planning: 11 dagen eilandhoppen en rondreizen op Kaapverdië
• Tips voor een vakantie naar het eiland Maio op Kaapverdië
• Kaapverdië: 10 x doen op het eiland Santiago
• Kaapverdië: Tips voor het relaxte Tarrafal
20 reacties
Een fijne uitgebreide post :-) Eerlijk gezegd ben ik nu juist nieuwsgierig naar de keuken in Kaapverdië! En is de internationale keuken (Italiaanse / Franse / Portugese restaurants) ook vertegenwoordigd of is het vooral heel lokaal?
Ik heb wel veel pasta gezien, maar verder niet echt internationaal. Het is op de eilanden waar ik ben geweest echt heeeeel basic. Maar ik kan me voorstellen dat op Sal of Boa Vista, waar veel meer toeristen komen, wel meer diversiteit is van restaurants en keukens!
Ohhh ik wil ook zo’n reis maken!! Wat is jouw layout mooi, trouwens! x
Thanks! En gewoon doen, wat houd je tegen :)?
Leuk! Ik had je vorige posts ook al gelezen en was al benieuwd naar je tips. Wil heel graag nog eens naar Kaapverdie dus ik sla je tips sowieso op!
Ah leuk, als je ze ooit gaat gebruiken hoor ik het graag!
Ik moet eerlijk zeggen dat Kaap Verdië nooit op mijn reislijst heeft gestaan, maar jouw artikelen zijn zó leuk! Wie weet… ;)
Aaah dat vind ik leuk om te horen!
Oh, wat een prachtige post! Ik ben heel lang geleden (2002) op Sal, Santiago, Fogo, St. Antao en Sao Vincente geweest. In een week tijd, dus ik ben nergens heel lang geweest. Ik weet nog dat ik echt verrukkelijke kreeft heb gegeten op Fogo en in een mini-cantina een heerlijk maaltje. Verder herinner ik me niets over het eten. Wel heerlijke wijn! Maar ik vond de eilanden echt bijzonder, zoals jij beschrijft, heel relaxt. Ik vond het ook zo typisch dat op het ene eiland echt een Portugese sfeer hing en op een ander juist heel Frans/Carribisch. Ik wil heel graag eens terug om de rest te zien.
Leuk om te horen! Wat een reis heb jij gemaakt zeg, lijkt me ontzettend intensief! De wijn van Fogo heb ik niet geprobeerd omdat die toch wel erg prijzig was in vergelijking met het bier ;).
Heel gaaf. Afgelopen jaar was ik op Sal, vond ik ook tof. De andere eilanden (behalve Boa Vista) schijnen veel groener en interessanter te zijn. Leuk om jouw ervaringen te lezen :)
Oook leuk dat je daar bent geweest! Ik ben helemaal verliefd geworden op Kaapverdië en wil dat aan iedereen opdringen, haha!
Wij (gezin met een zoon van 8) gaan dit jaar (juli) voor 2 weken naar Sal. Wij zijn benieuwd wat de prijzen zijn om naar de andere eilanden te vliegen.
Weet iemand dat toevallig?
Groetjes Kenneth
Hi Kenneth, als je op tijd boekt kun je al vanaf een paar tientjes heen en weer vliegen. Bekijk de website van TACV maar even, zeker de moeite waard om ook de rest van Kaapverdië te bekijken!
Meid wat een prachtig verhaal en mooie reis heb jij gemaakt zeg
Nou ben heel erg benieuwd Ik ga volgende week naar Sal
Zal het gaan ontdekken
Bedankt voor je tips ??
Super veel plezier op je reis naar Sal, ben benieuwd hoe je het hebt gehad!
Hoi Stéphanie, Heb net je verslag gelezen met veel praktische tips. Heel nuttig om te weten.
Zag dat je ook van Praia naar Tarrafal was gereisd met een aluguer. En paar vraagjes daarover.
Rijden ze rechtstreeks of moet je wisselen van minibus bij Assomada?
Rijden ze ook nog vanaf 16u30? Aangezien onze vlucht van Sal aankomt op 16u05 en we eigenlijk meteen door moeten naar Tarrafal.
Zijn ze dus ook meteen vanaf de luchthaven te verkrijgen?
Het zou fijn zijn als je daarover een beetje info hebt. Alvast bedankt voor je reactie. Groetjes Kirstie en Johan
Er is sinds 2016 al weer een heleboel verandert. Het vliegen tussen de eilanden is overgenomen door Binter Canarias. Gevolg geen concurrentie. 20 min. vliegen Praia-Fogo 70 €. Prijzen drank en voedsel . De wijn iCha de Fogo kost nu in de restaurants 1500 tot 2000 cvesc. Het bier ,0.25 cc is meestal 100 tot 120 en 150 cvesc. Het brood is hetzelfe gebleven, dat wordt door de overheid gesubsidieerd. De grogue is nog steeds even lekker en goedkoop 50 cvesc. De cachupa kan je hier op Fogo voor 250 krijgen. Meestall als ontbijt met koffie een banaan en brood met geitenkaas. Divere pensions voor 2 contos= 18 € Pizza vanaf 650 .
Geweldige blog!
Bedankt, wij gaan in februari naar Dal en zullen jouw tips ter harte nemen!
Groet,
Edwin Diks
Hoe was het weer in februari? Wij vertrekken binnenkort. Echt veel wind? Warm genoeg om in het zwembad te zwemmen? En in de zee?