Zoeken
Sluit dit zoekvak.
20 februari 2023

Alleen voor durfals: bezoek het Tsingy de Bemaraha National Park in Madagascar

Tsingy de Bemaraha, Madagascar

Het Isalo National Park verdient dan misschien de schoonheidsprijs, als jouw hart sneller gaat kloppen van een beetje avontuur moet je in een heel ander deel van Madagascar zijn. Tsingy de Bemaraha is een spectaculair natuurgebied in het westen van Madagascar en alleen te bereiken na een uitdagende autorit.

Een tocht dwars door de rimboe en niet zonder gevaar, maar de moeite loont. Want eenmaal in Tsingy wacht een desolaat landschap dat uitsluitend via een spannend parcours van hangbruggen en staalkabels valt te ontdekken. Ik vond het doodeng, maar tegelijkertijd was dit een van de hoogtepunten van mijn reis door Madagascar en de omweg meer dan waard.

Tsingy de Bemaraha, Madagascar

TSINGY DE BEMARAHA

WERELDERFGOED IN HET WILDE WESTEN VAN MADAGASCAR

Tsingy de Bemaraha is een van de meest spectaculaire natuurgebieden in heel Madagascar. Wat zeg ik, in heel de wereld. Want dat het hier om een uniek natuurgebied gaat, beaamt ook UNESCO: Tsingy staat sinds 1990 op de Werelderfgoedlijst. Het park bestrijkt een totaal gebied van ruim 1.500 vierkante kilometer en omvat verschillende landschappen. Je hebt er mangroves, bossen, rivieren en meren, maar het park staat vooral bekend om de puntige rotspartijen.

De kalkstenen rotsen zijn vlijmscherp en gaven het park zijn naam. Tsingy de Bemaraha betekent zoiets als ‘op je tenen lopen’ en volgens lokaal geloof werd het iconische rotslandschap geschapen door goden die op hun tenen liepen. In werkelijkheid werd het landschap gevormd door een miljoenen jaren durend proces van erosie. Hevige regenval zorgde ervoor dat het zachte kalksteen langzaam werd uitgesleten in zijn huidige vorm.

Tsingy de Bemaraha, Madagascar
Tsingy de Bemaraha, Madagascar

GRANDS TSINGY

VIA FERRATA IN HET SPECTACULAIRSTE PARK VAN HET LAND

Tsingy de Bemaraha National Park is onder te verdelen in twee gebieden: Grands Tsingy en Petits Tsingy. Zoals de naam al doet vermoeden is Grands Tsingy het grootste en indrukwekkendste gebied. De rotsen zijn hier tientallen meters hoog en je kunt er uren wandelen door een labyrint van kalkstenen rotsformaties. Het is het letterlijke hoogtepunt van het park en ik adviseer dan ook om hier de meeste tijd voor uit te trekken. Wij bezoeken Grands Tsingy in de ochtend, direct na openingstijd.

Goed om te weten: Grands Tsingy ligt op ongeveer een uur rijden buiten Bekopaka en je moet je gids daar al oppikken bij het kantoor van het nationale park. Niet vergeten dus, anders kun je weer terug.

Tsingy de Bemaraha, Madagascar

MAKI’S SPOTTEN

Als je vanaf de parkeerplaats het park inloopt, dan zul je eerst door een stukje bos wandelen. Dit is qua omgeving het minst interessante deel, maar loop er niet te snel aan voorbij. Hier wacht namelijk een bijzondere ontmoeting met Madagascar’s beroemdste inwoners.

Want hoewel een bezoek aan het Tsingy de Bemaraha National Park in de eerste instantie draait om het landschap, zul je ook de nodige dieren gaan tegenkomen. Vogels, reptielen en maar liefst elf verschillende soorten maki’s zijn hier veel geziene gasten. Onze gids weet precies waar ze zitten en zo staan we binnen vijf minuten al oog in oog met de eerste lemuur. Een hele speciale zelfs, want de sportive lemur (wezelmaki) is een nachtdier en laat zich in principe alleen ’s nachts zien. Omdat hij op deze vroege ochtend nog niet in zijn holletje is gekropen, kunnen we hem ook in het daglicht zien zitten. Bijzonder om mee te maken. In totaal zien wij tijdens onze excursie in Tsingy de Bemaraha drie verschillende soorten maki’s.

Tsingy de Bemaraha, Madagascar
Tsingy de Bemaraha, Madagascar

KRUIPEN DOOR GROTTEN

Het eerste deel van de tocht gaat grotendeels uit vlak terrein, maar al snel gaan we verder naar het deel van het park dat fysiek gezien een stuk uitdagender is. Het begint rotsachtig te worden en we moeten aardig klimmen, bukken, kruipen en klauteren om het pad te blijven volgen. Een beetje conditie is dus geen overbodige luxe. Als je slecht te been bent is een bezoek aan Tsingy de Bemahara National Park echt uitgesloten.

Tsingy de Bemaraha, Madagascar
Tsingy de Bemaraha, Madagascar
Tsingy de Bemaraha, Madagascar

VIA VERRATA: VIA EEN STAALKABEL NAAR UITZICHTPUNTEN KLIMMEN

Op een gegeven moment wordt het zo steil dat we een tuigje aankrijgen en vakkundig door onze gids worden vastgezet aan een stalen kabel. Hier begint het Via Ferrata parcours dat is uitgezet langs de puntige rotswand. Ik heb hoogtevrees en gedacht dat ik dit super eng zou vinden, maar het tegendeel is waar. Onze gids Sebastian is ontzettend geduldig, nauwkeurig en hij spreekt goed Engels. Hij legt heel duidelijk uit wat de bedoeling is en weet me op me gemak te stellen. Ik vertrouw hem volledig en heb er uiteindelijk zelfs plezier in.

Onder zijn leiding klimmen we steeds hoger en uiterst geconcentreerd klem ik mijn harnas vast aan de stalen kabel. Ik durf zelfs af en toe om te kijken naar mijn vriend, die achter mij loopt en foto’s maakt.

We klimmen naar het eerste uitzichtpunt, een geïmproviseerd houten platform dat een fantastisch uitzicht biedt over de puntige rotsen. Je kan kilometers ver kijken en het is hier echt bizar mooi. Er zijn meer van deze uitzichtpunten en als je het parcours volgt kun je het park vanuit verschillende standpunten bekijken.

Tsingy de Bemaraha, Madagascar
Tsingy de Bemaraha, Madagascar
Tsingy de Bemaraha, Madagascar
Tsingy de Bemaraha, Madagascar
Tsingy de Bemaraha, Madagascar
Tsingy de Bemaraha, Madagascar

DE HANGBRUG, HET HOOGTEPUNT VAN TSINGY DE BEMARAHA

De volgende halte op onze route is de plek die elke ansichtkaart en reisgids siert: we gaan de hangbrug oversteken. Deze wiebelige brug overspant een diepe afgrond en is de ultieme uitdaging voor iemand met hoogtevrees. Je loopt maar liefst 70 meter boven een ravijn dat is bezaaid met vlijmscherpe rotsen. Naar beneden kijken is geen optie en ik steek met kloppend hart over. Verstand op nul en al schuifelend naar de overkant. Je zit dan misschien wel vast aan een kabel, toch vind ik het doodeng. Uiteindelijk valt het allemaal mee en heb ik het overleefd, maar spannend was het wel.

Na de hangbrug volgen nog een aantal uitzichtpunten, maar zo spectaculair als het stuk met de hangbrug wordt het niet meer. We wandelen rustig verder en nemen nog een kleine omweg naar de parkeerplaats, want er zijn verschillende wandelroutes in het park uitgezet. Uiteindelijk zijn we rond het middaguur weer terug bij de auto, waar we een broodje eten op de parkeerplaats om vervolgens weer terug te rijden naar Bekopaka.

10 redenen voor een vakantie naar Madagascar
Tsingy de Bemaraha, Madagascar

PETITS TSINGY

EEN MINIATUURVERSIE VAN DE VLIJMSCHERPE ROTSEN

De Petits Tsingy liggen een stuk minder afgelegen en de ingang bevindt zich gewoon in Bekopaka. Wij bezoeken dit deel van het park wederom met gids Sebastian en aan het eind van de middag is het licht echt beeldschoon. We volgen een wandelroute die langs de verschillende bezienswaardigheden in het park komt. Ook nu moeten we flink wat klauteren en klimmen, maar omdat het allemaal veel minder hoog is hebben we geen tuigje nodig. Petits Tsingy is in alle opzichten minder indrukwekkend dan Grands Tsingy, maar het is wel leuk om de verschillen te zien. Het landschap is vrijwel identiek, maar dan vele malen kleiner.

Tsingy de Bemaraha, Madagascar

EEN TOCHTJE OVER DE MANAMBOLO RIVIER

De Manambolo rivier is ook onderdeel van het park en langs de oevers zijn een aantal eeuwenoude grotten te bezoeken. Op onze laatste ochtend in Bekopaka beginnen we de dag met een boottochtje in een traditionele pirogue. Deze kano is gemaakt uit één stuk hout en we worden al peddelend over de rivier gevaren. Iets minder spannend dan onze wandeltocht in Grands Tsingy, maar wel leuk om het park ook vanaf het water gezien te hebben. Wil je ook een tochtje maken over de Manambolo rivier? Je kunt een apart boottochtje boeken, maar er zijn ook routes waarbij je een boottochtje combineert met een wandeling.

Tsingy de Bemaraha, Madagascar

TSINGY DE BEMARAHA BEZOEKEN

PRAKTISCHE INFO VOOR JE BEZOEK AAN TSINGY DE BEMARAHA

BEKOPAKA

De uitvalsbasis voor een bezoek aan Tsingy de Bemaraha is Bekopaka, een piepklein dorpje met vrijwel geen voorzieningen. Er zijn wel een aantal hotels met kamers voor elk budget, maar ik kan het aanraden om een accommodatie met eigen restaurant te kiezen, want eetgelegenheden heb ik niet echt in het dorp gezien. Vanuit Bekopaka loop je zo naar de ingang van Petits Tsingy, maar voor Grands Tsingy moet je nog een uur rijden.

TOEGANGSPRIJZEN

Net als elk ander park in Madagascar moet je ook in Tsingy verplicht met een gids op pad. Je betaalt dus niet alleen een toegangskaartje, maar je moet dus ook nog de gids afrekenen.

Hieronder vind je de kosten voor een bezoek aan het Tsingy de Bemaraha National Park (2019)

Toegangsprijs per persoon: 55.000 ariary
Prijs voor een gids: 135.000 ariary

GIDS

Wij gingen in Tsingy de Bemaraha op pad met gids Sebastian (Sebassy), een van de leukste gidsen die wij in heel Madagascar zijn tegengekomen. Hij spreekt goed Engels en legt alles duidelijk uit. Daarnaast is hij heel precies en let hij constant op of je jezelf wel goed hebt gezekerd aan de kabel. Hij deed dat zelf ook heel consequent om het goede voorbeeld te geven, dus dat gaf ook wel vertrouwen. Ik zou zeker naar hem vragen als je Tsingy gaat bezoeken.

NIET VERGETEN

• stevige wandelschoenen
• een petje of hoofddoekje tegen de zon
• zonnebrand
• muggenspray
• genoeg drinkwater
• een eigen lunchpakketje
• wc-papier (tenzij je genoegen wil nemen met een bak water)

Tsingy de Bemaraha, Madagascar

TIPS

• Probeer de avond van tevoren al je gids vast te leggen. Bij aankomst in Bekopaka kun je direct door naar het kantoor van het park en daar alles vast regelen voor de volgende dag. Er zijn namelijk maar een beperkt aantal gidsen en harnassen beschikbar, en het komt dus wel eens voor dat je pech hebt en niet meer het park in kan. Zeker in het hoogseizoen moet je daar rekening mee houden. Voorkom teleurstellingen en lange rijen in de ochtend, en ga op de middag/avond van tevoren al langs het kantoor.

• Heb je een afspraak met een gids kunnen maken? Pik hem dan zo vroeg mogelijk op in Bekopaka en zorg dat je de eerste toerist bent die het park ingaat. Je kunt elkaar tijdens Via Ferrata niet inhalen en als het druk is ontstaan er soms opstoppingen. Het is dus wel zo prettig als je voorop loopt.

• Er zijn geen voorzieningen bij Grands Tsingy en het is echt een heel eind buiten de bewoonde wereld. Vraag bij je hotel of ze een lunchpakketje voor je kunnen klaarmaken, zodat je wel iets te eten bij je hebt.

HOE KOM JE ER?

Tsingy de Bemaraha ligt in een uithoek van Madagascar en is alleen bereikbaar per 4×4. Vanuit Morondava is het een hele dag rijden naar Bekopaka en de weg ernaartoe is niet de meest veilige. Wij moesten bijvoorbeeld onder politiebegeleiding naar Bekopaka rijden. Ben je van plan om dit stuk op eigen gelegenheid af te leggen, informeer dan goed naar de huidige veiligheidssituatie en rijd zo nodig in colonne met andere toeristen.

Omdat wij in een Renault 4 door Madagascar toerden, konden wij sowieso niet met eigen vervoer naar Tsingy toe. Wij regelden een Jeep-excursie bij Chez Maggie in Morondava, en bezochten Tsingy tijdens een vierdaagse excursie in dit deel van het land.

Tsingy de Bemaraha, Madagascar
Tsingy de Bemaraha, Madagascar

HOTELTIP VOOR TSINGY DE BEMARAHA

Er zijn een aantal hotels in Bekopaka en de prijzen verschillen onderling aardig. Je kunt heel budget slapen, maar ook heerlijk luxe.

Wij slapen bij Olympe de Bemaraha, een vrij luxe hotel met mooie kamers, airco, goede bedden, zwembad en echt een goed restaurant. Je hebt hier een geweldig uitzicht over de omgeving en het was echt heel fijn om na een lange dag klauteren hier in slaap te kunnen vallen.

Route: 3 weken rondreizen en backpacken in Madagascar
Tsingy de Bemaraha, Madagascar

Reizen naar Madagascar

Foto van Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

3 reacties

  1. Heel fijn artikel! Wij gaan in september naar Madagaskar en deze plek staat zeker op de lijst. We willen met een 4×4 zelf gaan rijden. Ik zie dat je schrijft over politiebegeleiding, is dat iets wat je zelf in Morondova kan regelen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RONDREIS MADAGASCAR

Avontuurlijke reizigers zetten koers naar Madagascar, ook wel het Rode Eiland genoemd. Dit unieke paradijs voor de kust van Zuid-Afrika is de ultieme bestemming voor liefhebbers van wildlife en ongerepte natuur, en een geweldig roadtrip land. Huur een 4×4 en zoek de ultieme wildernis op, of ontdek dit bijzondere land in stijl en kies voor een roadtrip met een oude Renault 4.

Wil je meer weten over reizen en backpacken in Madagascar? Lees hier alle reisblogs over Madagascar.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REISORGANISATIES