Zoeken
Sluit dit zoekvak.
29 april 2024

Hier vind je de mooiste tulpenvelden van Nederland

Tulpenvelden bezoeken in Nederland

We reizen wat af met z’n allen, maar staan vaak nauwelijks stil bij alle mooie plekken in eigen land. Neem nou bijvoorbeeld de tulpenvelden. Elk voorjaar een van de meest bezochte plekken in Nederland, vooral door buitenlandse toeristen. En geef ze eens ongelijk, want de bloeiende bollenvelden doen het bijzonder goed op vakantiefoto’s. Zelfs National Geographic benoemde de Nederlandse ‘Flower Route’ enkele jaren geleden tot een van de 50 mooiste roadtrips op aarde, dus hoog tijd om komende lente ook zelf op pad te gaan in eigen land.

Tulpenvelden

De mooiste bollenvelden van Nederland

De mooiste tulpenvelden van Nederland

Benieuwd waar je de mooiste tulpenvelden van Nederland precies kan vinden? Hieronder vind je een uitgebreid overzicht dat zich zeker niet alleen beperkt tot de Bollenstreek.

Tulpenvelden bezoeken: etiquette

Eerst nog even dit: wees alsjeblieft voorzichtig met de bloemen. Ik zie regelmatig foto’s voorbij komen van mensen die tussen de bloemen gaan staan en daarmee de tulpen beschadigen. Dat is niet de bedoeling. De tulpenvelden zijn een belangrijke bron van inkomsten en veel boeren vinden het daarom niet goed dat je zomaar hun akkers betreedt. Vraag van tevoren altijd toestemming en pluk ook nooit zelf bloemen rechtstreeks van het land. Vaak kom je onderweg kleine bloemenstalletjes tegen waar je een mooi bosje Hollandse tulpen kan kopen en anders kun je altijd nog langs de bloemist.

Wanneer staan de bollenvelden in bloei?

Officieel loopt het tulpenseizoen van eind maart tot begin mei, maar de bollenvelden zijn doorgaans op hun mooist vanaf half april. Dan staan de vele duizenden hectaren aan voorjaarsbloemen in volle bloei en is de knop ook daadwerkelijk open. In de eerste week van mei wordt de bloem vervolgens afgeknipt, zodat de bloembol al zijn energie kan steken in het groeien. Hoe groter de bol, hoe beter, want deze wordt uiteindelijk verkocht.

Let op: vanwege het zachte winterweer kan het zomaar gebeuren dat de tulpen dit jaar eerder in volle bloei staan dan verwacht. Ben je van plan om een van onderstaande locaties te bezoeken? Bel van tevoren even met de lokale VVV om te vragen hoe de bollenvelden erbij staan.

De mooiste bollenvelden van Nederland

Bezoek de Keukenhof

Natuurlijk mag ’s lands bekendste attractie niet ontbreken in dit lijstje met mooie tulpenvelden. De Keukenhof is vooral een begrip onder buitenlandse toeristen en trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers. Met een oppervlak van maar liefst 32 hectare is het ’s werelds grootste bloementuin en in totaal zijn hier meer dan 7 miljoen bloembollen uitgeplant. Je vindt er dus niet alleen tulpenvelden, maar ook krokussen, narcissen en hyacinten.

In de weekenden en vakantieperiode kan het erg druk zijn in de Keukenhof. Wie de grote mensenmassa’s wil vermijden, kan zijn bezoek daarom het best doordeweeks plannen. Daarnaast is het slim om van tevoren online een toegangskaartje te kopen, zodat je de rij voor de kassa kunt overslaan.

Tulpenvelden in de Bollenstreek

Laat ik beginnen met de meest voor de hand liggende plek om de tulpenvelden te bezoeken: de Bollenstreek. Met name in het stuk tussen Lisse, Noordwijkerhout en Hillegom kun je ontzettend veel mooie bollenvelden bewonderen. Omdat het hier een relatief klein gebied betreft, leent de Bollenstreek zich uitstekend om te ontdekken per fiets. Je kunt bij de Keukenhof een fiets huren, maar bijvoorbeeld ook een OV-fiets lenen op het station in Hillegom.

Tips voor een tour door de tulpenvelden in de Bollenstreek:

 • Bloemenradar op de website van Bloemenradar vind je een actuele kaart met de mooiste locaties van de bloemenvelden.
 • Tulip Experience Amsterdam – Meer weten over de Nederlandse bollenindustrie en schaamteloos veel foto’s maken tussen de stroken met bloemen zonder boze boeren? Ga naar de Tulip Experience in Noordwijkerhout.
 • The Tulip Barn – Bij The Tulip Barn staan meer dan 400.000 tulpen en kun je de beste tulpenfoto’s maken in de bloementuin.
 • De Tulperij – Bij de Tulperij in Voorhout worden tulpen- en narcissenbollen gekweekt en kun je een rondleiding krijgen door de velden.
 • Annemieke’s pluktuin – Wil je een bosje echte Hollandse tulpen meenemen als souvenir? Bij Annemieke’s pluktuin in Hillegom mag je de tulpen zelf plukken.
 • Fietsroute Bollenstreek – Er zijn verschillende mooie fietsroutes uitgestippeld in de Bollenstreek. De VVV in Lisse raadt het aan om deze route (37 km) te nemen langs de volgende knooppunten: 91 – 29 – 49 – 40 – 28 – 13 – 12 – 17 – 16 – 15 – 44 – 11 – 48 – 47 – 86 – 43 – 42 – 69 – 75 – 74 – 59 – 58 – 55 – 57 – 38 – 30 – 91.
  .

➞ Overnachten in de Bollenstreek: dit fantastische natuurhuisje kijkt uit over de bollenvelden en ligt op vijf minuten rijden van de Keukenhof.

De mooiste bollenvelden van Nederland

Bollenvelden in de Noordoostpolder

De Noordoostpolder is verrassend genoeg een van de grootste bloembollengebieden van Nederland. Met maar liefst 2000 hectare heb je in dit deel van Flevoland de mooiste bollenvelden voor het uitkiezen. Hier worden vooral tulpen gekweekt en in de lente verandert het landschap in een bonte verzameling van kleuren. In het gebied zijn verschillende autoroutes uitgestippeld, maar je kunt ook een mooie wandeling maken langs de tulpenvelden.

Hier vind je de mooiste tulpenvelden in de Noordoostpolder:

 • Profytodsd Tulpenfestival Noordoostpolder – Navigeer langs de mooiste tulpenvelden in de Noordoostpolder. De routes vind je op de website of in de Tulpenroute App.
 • Tulpenbelevingsveld – Op het Tulpenbelevingsveld kun je maar liefst 500 soorten tulpen bewonderen. Daarnaast worden hier in de lente regelmatig activiteiten georganiseerd.
 • Tulpenpluktuin in Marknesse – Dit is een van de weinige plekken waar het wel is toegestaan om uit de bollenvelden. Een leuke plek om je tocht door de tulpenvelden af te sluiten.
 • Tulpeiland – Nog een tip voor tulpen in Flevoland. Dit schiereiland heeft de vorm van een tulp en is gelegen voor de kust van Zeewolde. Er zijn maar liefst 15.000 bollen gepland, die het schiereiland tijdens het tulpenseizoen straks prachtig in bloei zetten.
  .

➞ Overnachten in de Noordoostpolder: deze luxe safaritenten staat tussen de weilanden en op een klein stukje rijden van de bollenvelden.

Tulpenvelden bezoeken in Nederland

Tulpenvelden in de Kop van Noord-Holland

In de Kop van Noord-Holland vind je de grootste bollenvelden van Nederland. Sterker nog, deze regio staat bekend als het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld. Van uitgestrekte akkers met tulpen tot kunstig aangelegde tuinen vol voorjaarsbloeiers: aan mooie tulpenvelden geen gebrek in dit deel van Nederland. Hoe hoger je komt, hoe mooier de landschappen worden. De regio Schagen, Den Helder en Hollandse Kroon is daarom een van de beste plekken in Nederland om de bollenvelden te bezoeken.

Hier vind je de mooiste tulpenvelden in de Kop van Noord Holland:

 • Langs het Noordhollandsch Kanaal – Eigenlijk hoef je in dit deel van Nederland niet eens op zoek te gaan naar een specifiek adres, want het stikt hier van de mooie tulpenvelden. Volg de weg langs het Noordhollandsch Kanaal, en je komt vanzelf langs de kleurrijke bloemenvelden.
 • Julianadorp – Julianadorp ligt midden in de bollenvelden en wordt omringd door kleurrijke akkers met tulpen. Bezoek de Floratuin als je zelf tulpen wilt plukken.
 • Anna Paulowna – Ook rondom het dorp Anna Paulowna vind je een aantal mooie tulpenvelden. Daarnaast kun je hier de Poldertuin bezoeken, wat je het best kan omschrijven als de Keukenhof in het klein.
 • Zijpe – De Zijpepolder wordt ook wel de achtertuin van Schagen genoemd en is naar eigen zeggen de mooiste bloembollenstreek van Nederland. Hier worden tijdens de tulpentijd tal van activiteiten georganiseerd, zoals een hardloopwedstrijd tussen de bollenvelden en de nodige wandeltochten.
  .

➞ Overnachten in de Kop van Noord-Holland: boek een paar nachtjes in een huisje van Qurios in Callantsoog. Vanaf hier heb je de mooiste bollenvelden (én stranden) binnen handbereik.

De mooiste bollenvelden van Nederland

Tulpenvelden in Goeree Overflakkee

Verreweg de meeste toeristen gaan naar de Bollenstreek, maar als je die wilt ontwijken kun je beter naar Goeree Overflakkee. Op dit Zuid-Hollandse eiland vind je misschien wel de mooiste tulpenvelden van Nederland. Je kunt het gebied met de auto verkennen, maar leuker is het om een fietstocht te maken. In totaal zijn er drie verschillende fietsroutes uitgezet die je langs de bloeiende bollenvelden loodsen. Deze zijn 38, 48 en 49 kilometer, en bestrijken elk een ander deel van het eiland. Een fiets huren kan in Stellendam en Middelharnis.

Fietsroutes langs de mooiste bollenvelden in Goeree Overflakkee:

 • Fietsroute 1 (48 km) – Deze fietsroute langs de bollenvelden in Goeree Overflakkee begint in Middelharnis. Route vanaf fietsknooppunt 75 naar 74 – 85 – 86 – 87 – 88 – 92 – 93 – 94 – 87 – 88 – 89 – 82 – 83 – 75.
 • Fietsroute 2 (38 km) – Beginpunt fietsknooppunt 75 in Middelharnis, naar 83 – 84 – 89 – 82 – 81 – 80 – 79 – 78 – 46 – 77 – 47 – 76 – 75.
 • Fietsroute 3 (49 km) – Deze fietsroute begint in Stellendam, ter hoogte van fietsknooppunt 64 en gaat via 65 – 73 – 76 – 47 – 77 – 44 – 79 – 78 – 46 – 44 – 77 – 47 – 43 – 72 – 66 – 65 – 64.
  .
Tulpenvelden bezoeken in Nederland

Tulpen bekijken in Laag Holland

Ook in de regio Laag Holland kun je bollenvelden bezoeken. Mocht je je afvragen waar Laag Holland precies ligt: het gaat hier om het gebied ten noorden van Amsterdam dat ónder de zeespiegel ligt. Daartoe worden onder andere de Beemster en de Zaanstreek gerekend. Een geweldige plek om de tulpenvelden te bezoeken, want Hollandser ga je het bijna niet krijgen. Hier wordt het decor namelijk bepaald door molens, historische boerderijen en weilanden vol koeien. Ik was er een paar jaar geleden en maakte toen een ontzettend leuke roadtrip tussen de bollenvelden. En dat deed ik niet in een normale auto, maar in een knalrode Citroën 2CV, oftewel een Lelijke Eend. Aanrader!

Hier vind je de mooiste tulpenvelden in Laag Holland:

 • Noordbeemster – De mooiste bollenvelden in Laag Holland vind je in de Noordbeemster. Als je met de auto een rondje rijdt door het gebied kom je tal van mooie tulpenvelden tegen.
 • Nicolaashoeve – Bij de Nicolaashoeve in Middenbeemster ben je van harte welkom om foto’s te maken tussen de tulpen. Je moet van tevoren wel even laten weten dat je eraan komt.
 • Limmen – Het dorpje Limmen ligt tussen Castricum en Uitgeest, en wordt omringd door de mooiste bloemenvelden. Je kunt op het station in Castricum een fiets huren en een mooie route maken door de bloeiende tulpenvelden.
  .
De mooiste bollenvelden van Nederland

Bloemenvelden in Groningen

Wist je dat je ook in Groningen bloemenvelden hebt? Lang niet zo uitgestrekt als in het westen van Nederland, maar als je in de buurt woont moet je zeker eens gaan kijken. Naast kleurrijke bolgewassen groeit in Groningen ook veel koolzaad. De zaden van deze kleine gele bloemetjes vormen de basis voor koolzaadolie, wat op hun beurt weer een belangrijke ingrediënt is voor margarine. Koolzaad boeit in dezelfde periode als de tulp, dus het is een goed idee om ook de koolzaadvelden Groningen in je route mee te nemen.

Hier vind je de mooiste bloemenvelden in de Groningen:

 • Woldendorp – Ook de akkers rondom het Groningse Woldendorp kleuren in april in alle tinten van de regenboog.
 • Uithuizermeeden – De omgeving van Uithuizermeeden bestaat uit oerhollandse boerenlandschappen met (wind)molens, kerkjes, buitenplaatsen en natuurlijk prachtige bollenvelden.
 • Oosternieland – In Oosternieland reiken de uitgestrekte tulpenvelden tot aan de horizon. Sowieso kom je in Groningen niet heel veel tulpentoeristen tegen, maar hier kun je ze gegarandeerd ontlopen.
 • Kloosterburen – Rondom Kloosterburen kom je ook een paar mooie tulpenvelden tegen.
 • Oost-Groningen – Wil je velden met gele koolzaadbloemetjes spotten, ga dan naar Oost-Groningen. Daar kun je de koolzaadvelden vinden ter hoogte van Termunten, Nieuw-Scheemda, Drieborg en Uiterburen in Zuidbroek.

➞ Overnachten in Groningen: in Zijldijk kun je overnachten op een wel heel bijzondere plek, namelijk in een oude kerk!

Tulpenvelden bezoeken in Nederland

Bollenvelden buiten het seizoen

Heb je het seizoen gemist en ben je te laat om de bloeiende tulpenvelden in Nederland te bewonderen? Niet getreurd, want ook buiten het seizoen kun je op verschillende plekken in Nederland bollenvelden bewonderen. Dat is met name in de Kop van Noord Holland. Daar worden in de zomermaanden namelijk óók bloembollen gekweekt. Geen tulpen, maar wel andere kleurrijke soorten. Afgelopen zomer kwam ik bijvoorbeeld meerdere kleurrijke akkers tegen rondom Callantsoog. Het zijn er misschien niet zoveel als in de lente, maar het blijft een mooi plaatje om te zien.

Bollenvelden in zomer in de Kop van Noord-Holland
Bollenvelden in zomer in de Kop van Noord-Holland

Reizen in Nederland

Foto van Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset