Zoek
Sluit dit zoekvak.
28 juli 2022

Deze bijzondere dieren wil je spotten op safari: maak kennis met de Ugly Five van Afrika

Ugly Five spotten tijdens een safari in Zuid-Afrika

Het spotten van de Big Five is natuurlijk de heilige graal als je op safari gaat in Afrika, maar als je die eenmaal hebt gespot zijn er nog tal van andere dieren die leuk zijn om naar uit te kijken. Heb je alle leden van de Ugly Five bijvoorbeeld al gespot? Deze vijf dieren zijn net wat minder fotogeniek dan een olifant of zebra, maar minstens zo leuk om naar uit te kijken. Benieuwd welke dieren precies tot de Ugly Five van Afrika gerekend worden? Je leest het in deze blog. Welke heb jij al eens in het echt mogen spotten? 

DIT IS DE UGLY FIVE VAN AFRIKA

De Ugly Five van Afrika: we hadden er nog nooit van gehoord. Tót we naar Zuid-Afrika op vakantie gingen. Tijdens een van onze safari’s in het Kruger National Park worden we door onze gids voorgesteld aan enkele leden van de Ugly Five. Oftewel: de vijf lelijke eendjes van Afrika.  

HYENA

Hyena’s hebben niet bepaald een goede reputatie. Dat heeft onder andere te maken met de hysterische lach die ze uitstoten. En waarschijnlijk heeft de film The Lion King er ook wat mee te maken. Ze lijken qua uiterlijk een beetje op honden, maar hebben een kromme rug, korte snuit en enorme tanden. Met hun sterke kaken kunnen ze gevaarlijk hard bijten en daarom zijn veel dieren op hun hoede als er hyena’s in de buurt zijn.

Hyena, Zuid-Afrika

WRATTENZWIJN

Tijdens een safari in Afrika heb je grote kans dat je een keer een wrattenzwijn tegenkomt. Ze zijn over het algemeen vrij makkelijk te spotten: hun pluizige staart is goed te herkennen wanneer deze als een antenne boven het gras uitsteekt. De kromme slagtanden en wratten zijn echter hun voornaamste handelsmerk. Overigens vonden wij het wrattenzwijn een van de leukste dieren om tijdens een safari te spotten. Zo zie je maar weer: smaken verschillen. 

Wrattenzwijn in Kruger National Park, Zuid-Afrika

GIER

Gieren worden ook wel de schoonmakers van de savanne genoemd. Ze laten andere dieren het zware jachtwerk doen en storten zich na elk feestmaal op de overgebleven restjes. Daarmee vervullen ze een belangrijke rol binnen het ecosysteem, want ze zorgen ervoor dat ratten en ander ongedierte geen kans krijgen. Tijdens een safari zie je ze misschien in de lucht rondcirkelen of wroeten in een karkas.

GNOE

De gnoe of wildebeest kun je al van ver herkennen. Ze leven namelijk in grotere kuddes en kunnen tot wel twee meter lang worden. Deze dieren hebben wel wat weg van een paard, koe of bok, maar ze worden officieel gerekend tot de antilopes. In een wildpark vol olifanten, zebra’s en katachtigen stelen ze misschien niet echt de show, toch is het leuk om ze een tijdje vanuit je auto te observeren. Zo kunnen pasgeboren jonkies al binnen enkele minuten staan en met de groep mee als er gevaar dreigt. Best indrukwekkend, toch? 

Gnoe, Zuid-Afrika

MARABOE-OOIEVAAR

Tot slot wordt ook de Maraboe-ooievaar tot de Ugly Five gerekend. En heel eerlijk: dat is niet zo gek. Ze hebben een kale kop met een paar verdwaalde plukken haar en een rood-roze huid met zwarte vlekken. Vriendelijk kan je ze ook niet noemen, want deze kalende ooievaar is een alleseter. Kuikens, vissen, muizen en kikkers behoren tot hun dieet, maar ze hebben het soms ook op flamingo’s gezien. Je ziet ze vaak in het gezelschap van de gier. Soort zoekt soort, zullen we maar zeggen.

Safari in het Krugerpark, Zuid-Afrika

Reizen naar Zuid-Afrika

Picture of Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol is hét toonaangevende reisblog van Nederland. Een online magazine vol reistips over de mooiste bestemmingen wereldwijd. Op de hoogte blijven? Volg Expeditie Aardbol op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Zuid-Afrika

Als je een keer de Big 5 wilt spotten, dan is Zuid-Afrika echt een bestemming voor jou. Je hebt er de mooie reservaten voor het oprapen en gaat er gegarandeerd veel mooie dieren tegenkomen. Zuid-Afrika is daarnaast het land van de mooie roadtrips en een huurauto is een must. Een van de hoogtepunten? Sla de spectaculair mooie Panoramaroute zeker niet over.

Meer lezen over een reizen in Zuid-Afrika? Lees hier alle reisblogs over Zuid-Afrika.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

Reisorganisaties