14 redenen om een reis naar Madagascar te plannen

Home » Madagascar » 14 redenen om een reis naar Madagascar te plannen

Al jaren stond een vakantie naar Madagascar bovenaan mijn wensenlijstje en ondanks torenhoge verwachtingen heeft het land me geen moment teleurgesteld. Madagascar is zonder twijfel het meest indrukwekkende land dat ik ooit heb bezocht en de rondreis die ik heb gemaakt zal ik nooit vergeten. Madagascar ligt als vakantiebestemming misschien niet zo voor de hand, maar er zijn genoeg redenen om een ticket naar dit bijzondere land te boeken. Komen ze:

14 REDENEN VOOR EEN VAKANTIE NAAR MADAGASCAR


1. OMDAT RONDREIZEN ER EEN GROOT AVONTUUR

Tijdens een vakantie in Madagascar kun je dagenlang onderweg zijn, maar dat is zeker geen straf. Niet alleen word je onderweg getrakteerd op de mooiste uitzichten, er valt altijd wel iets te beleven. Schoolkinderen die nieuwsgierig kennis komen maken, een kudde op hol geslagen zeboe’s die de weg blokkeert en fietsers met complete boekenkasten op hun bagagedrager, ik heb ze allemaal voorbij zien komen. Verharde wegen zijn hier een uitzondering, verkeersborden, bewegwijzering en stoplichten hebben ze überhaupt niet. Ook gebeurd: met vijf auto’s op een vlot de rivier proberen over te steken om vervolgens vast te lopen aan de oever en een uur bezig zijn om los te komen. Je weet in Madagascar nooit wat je onderweg gaat tegenkomen en dat maakt het rondreizen hier een groot avontuur.

Tip: Benieuwd welke route wij aflegden tijdens onze vakantie naar Madagascar? Bekijk hier het uitgebreide artikel over onze route door Madagascar.

10 redenen voor een vakantie naar Madagascar10 redenen voor een vakantie naar Madagascar

2. OMDAT HET TOERISME NOG IN DE KINDERSCHOENEN STAAT

Als je je ergens een ontdekkingsreiziger waant, dan is het wel op Madagascar. Op sommige plekken is daarom geen ruk te doen, maar authentiek kun je het eiland zeker noemen.

10 redenen voor een vakantie naar Madagascar

3. OMDAT DE NATUUR EEN HOUDBAARHEIDSDATUM HEEFT

De natuur in Madagascar is beeldschoon, maar er zit helaas een houdbaarheidsdatum op. Ontbossing is een serieus probleem in Madagascar en een groot deel van de inheemse dieren wordt met uitsterven bedreigd. De verwachting is dat Madagascar de komende decennia veel van haar natuurlijke rijkdom gaat verliezen, dus een goede redenen om het eiland zo snel mogelijk te bezoeken.

10 redenen voor een vakantie naar Madagascar

4. OMDAT JE ALLÉE DES BAOBABS HELEMAAL VOOR JEZELF HEBT

Het meest gefotografeerde plekje in Madagascar is Allée des baobabs. Deze bezienswaardigheid bestaat uit een stuk onverharde weg die wordt geflankeerd door torenhoge baobabs. Baobabs zijn het icoon van Madagascar en het totaalplaatje is natuurlijk hartstikke fotogeniek. Het leuke? Je hebt deze plek het grootste deel van de dag voor jezelf. Alleen rond zonsondergang kan het aardig druk worden, maar de overige 23 uur per dag is het praktisch uitgestorven. En waar ter wereld kom je dat nou nog tegen? Ooit de Eiffeltoren zonder mensen gezien? Precies.

Tip: Lees alles over een bezoek aan Allée des Baobabs en ontdek op welk moment van de dag deze magische plek het mooist is.

5. OMDAT DE LOCALS SUPER GASTVRIJ ZIJN

Zelden heb ik me zo welkom gevoeld in een land als hier. De lokale bevolking van Madagascar is ontzettend gastvrij. Natuurlijk vindt men je hartstikke interessant vanwege je exotische uiterlijk, maar in tegenstelling tot veel andere bestemmingen word je hier totaal niet gezien als een wandelende geldmachine. Iedereen maakt graag een praatje met je en we hebben vooral gemerkt dat mensen mega sociaal en behulpzaam zijn. Om een voorbeeld te geven: toen wij met autopech langs de weg kwamen te staan, hadden we zo drie jongens gevonden die ons konden helpen met de auto. Niet omdat ze achteraf een beloning verwachten, maar gewoon omdat je hulp nodig hebt.

10 redenen voor een vakantie naar Madagascar

6. OMDAT JE ER KAN TOEREN IN EEN KNALRODE RENAULT 4

Ik denk dat elke reis naar Madagascar onvergetelijk is, maar de mijne werd nog een stukje legendarischer vanwege de Renault 4 waarmee ik heb rondgereden. Dit oude Franse autootje zie je veel rijden op Madagascar, maar er zijn weinig mensen die er echt grote afstanden mee afleggen. Ik vond het geweldig om hiermee over het eiland te toeren en de reacties die je op straat krijgt zijn onbetaalbaar. Werkelijk iedereen vind het interessant om vazaha in zo’n auto te zien zitten. Daarnaast is de afstand tot de lokale bevolking letterlijk kleiner dan wanneer je in een grote 4×4 rondrijdt. Ik heb tijdens mijn reis door Madagascar intens genoten van dit pittige rode ding.

Tip: Meer weten over de reis die ik maakte en hoe het is om in een Renault 4 rond te rijden? Lees ook mijn uitgebreide blog met tips voor autohuur in Madagascar.

10 redenen voor een vakantie naar Madagascar

7. OMDAT HET DE ENIGE PLEK IS WAAR JE WILDE MAKI’S KAN SPOTTEN

Vanwege de geïsoleerde ligging heeft de natuur op Madagascar zich op een unieke manier kunnen ontwikkelen. Daardoor is het eigenlijk veel interessanter om op Madagascar wildlife te spotten dan op het vasteland van Afrika. De bekendste inwoner is natuurlijk de maki en met meer dan honderd verschillende lemuren valt er wat dat betreft genoeg te zien. Mijn favoriete exemplaar is de ringstaartmaki, maar je moet tijdens je vakantie in Madagascar ook echt een dansende sifaka hebben gezien. Andere mooie dieren voor op je lijstje: de kameleon, pauwoogdaggekko, fossa en ringstaartmangoest.

Tip: Benieuwd naar het mooiste nationale park van Madagascar? Lees ook mijn blog met tips voor een bezoek aan het Isalo National Park.

10 redenen voor een vakantie naar Madagascar
10 redenen voor een vakantie naar Madagascar

8. OMDAT DE LOKALE BEVOLKING HET TOERISME GOED KAN GEBRUIKEN

Laten we niet vergeten dat Madagascar een van de armste landen ter wereld is. Het is onbegrijpelijk dat een land met zoveel natuurlijke rijkdom zó arm kan zijn. Ik vond het mega confronterend. Als toerist kun je een steentje bijdragen en ervoor zorgen dat jouw geld zoveel mogelijk bij de lokale bevolking terecht komt. Dat doe je bijvoorbeeld door je excursies te boeken bij lokale toeristenbureau’s, door een keer een ritje te maken met een pousse-pousse (fietsriksja) of door een nachtje te blijven slapen bij een duurzaam initiatief zoals Stichting Madalief.

10 redenen voor een vakantie naar Madagascar

9. OMDAT JE ER BEST WEL LEKKER KAN ETEN

Het zou niet het eerste eiland zijn waar je slecht te eten krijgt, maar in Madagascar is het tegendeel waar. Als toerist kun je hier eigenlijk best wel lekker eten. Dat heeft natuurlijk een hoop te maken met de Franse kolonisatie, maar ook de lokale gerechten moet je geprobeerd hebben. In het stadje Belo-sur-Tsiribinha vind je bijvoorbeeld het beste restaurant van Madagascar. Bij Mad Zebu kun je voor iets meer dan een tientje een waanzinnig driegangendiner eten en zelfs een glaasje wijn bestellen. De zeboe steak was goddelijk, maar het ijs van groene peperkorrels en warm tropisch fruit is een culinaire ervaring die ik nooit zal vergeten. Michelin-jury, leest u mee?

10 redenen voor een vakantie naar Madagascar 10 redenen voor een vakantie naar Madagascar

10. OMDAT ER GENOEG TE DOEN IS VOOR DURFALS

Een vakantie naar Madagascar is allerminst saai en dat geldt zeker als je het spectaculaire natuurpark Tsingy de Bemaraha in je planning opneemt. Dit nationale park omvat een gebied vol ravijnen en puntige rotsformaties, en tijdens een bezoek aan het park verken je de omgeving door middel van via ferrata. Je wordt in een harnas gehesen en gaat klauterend op weg naar boven. Onder toeziend oog van verschillende soorten maki’s moet je je wurmen door grotten en nauwe openingen, maar het hoogtepunt is een wandeling over de wiebelende touwbrug. Een van de vetste dingen die ik tijdens deze reis heb gedaan.

10 redenen voor een vakantie naar Madagascar

11. OMDAT HET VOELT ALS EEN REIS RONDOM DE WERELD

Madagascar wordt ook wel het achtste continent genoemd en tijdens een rondreis voelt het alsof je de hele wereld hebt gezien. De landschappen zijn hier zó divers dat je je bijna niet kan voorstellen dat je geen landsgrenzen hebt overschreden. Toch is het zo. Het Ranomafana National Park doet denken aan de jungle in Guatemala. De omgeving van Morondava lijkt sprekend op Indonesië. In Ambalavao waan je je even in Schotland. En het Isalo National Park toont sterke gelijkenissen met de Amerikaanse staat Utah.

10 redenen voor een vakantie naar Madagascar10 redenen voor een vakantie naar Madagascar
10 redenen voor een vakantie naar Madagascar

12. OMDAT JE OOK GEWOON NAAR HET STRAND KAN

Zon, zee, strand, palmbomen: check. Ook voor een ordinaire strandvakantie zit je helemaal goed op Madagascar. Zelf ben ik een paar dagen aan de kust te vinden bij Morondava, maar Madagascar heeft nog veel meer mooie stranden. Zo kun je het tropische Île Sainte-Marie aan de oostkust bezoeken en als geld geen probleem is, dan zet je koers naar het paradijselijke Nosy Be.

| Lees ook: Zon, zee, strand en baobabs in Morondava, Madagascar

10 redenen voor een vakantie naar Madagascar

13. OMDAT JE ER SUPER VETTE SLAAPPLEKKEN HEBT

Een tropisch hutje op het strand of een luxe kamer met ligbad en uitzicht over de rotsen: aan mooie slaapplekken geen gebrek in Madagascar. Ik heb mijn best gedaan om op zoveel mogelijk bijzondere plekken te slapen en dat is geen moeilijke opgave. Je betaalt op sommige plekken een Malagassisch fortuin, maar het is elke cent waard. Bovendien: als je het vergelijkt met prijzen op het vasteland van Afrika, dan valt het allemaal wel mee.

10 redenen voor een vakantie naar Madagascar

14. OMDAT MADAGASCAR HET MOOISTE LAND OP AARDE IS

Oké vooruit, het mooiste land dat ík ooit heb bezocht. Van alle 50 landen waar ik ooit ben geweest, staat Madagascar absoluut op nummer 1.

10 redenen voor een vakantie naar Madagascar
10 redenen voor een vakantie naar Madagascar

Madagascar tip: Wil jij hulp bij het plannen van je vakantie naar Madagascar? Neem dan eens een kijkje bij Better Places. Via deze reisorganisatie kun je je reis helemaal op maat laten samenstellen, en bepaal je samen met een lokale reisexpert de route. Een aanrader, want je kunt de reis helemaal naar eigen wens samenstellen zonder dat je alles zelf hoeft uit te zoeken.

Meer lezen over Madagascar? Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Dieren spotten in Madagascar: Zet deze exemplaren op je lijstje
Route en planning: 3 weken rondreizen door Madagascar
Allée des Baobabs: het icoon van Madagascar
Bezoek het Isalo National Park, het mooiste natuurpark van Madagascar

Alle verhalen over Madagascar »

OVER EXPEDITIE AARDBOL

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, allen geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!25 REACTIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.