Zoek
Sluit dit zoekvak.
21 december 2023

Weekendje aan de Waddenzee: de leukste dingen om te doen in het hoge noorden

Tips voor een vakantie aan de Waddenzee

Voor een weekendje weg naar de Wadden denk je waarschijnlijk al snel aan een reis naar een van de Waddeneilanden. Maar wist je dat ook de noordelijke delen van Groningen, Friesland en Noord-Holland tot het Waddengebied worden gerekend? In dit gebied kun je wandelen over de drooggevallen zeebodem, struinen door bijzondere landschappen, oude vissersdorpjes bezoeken en jezelf onderdompelen in het onvervalste waddengevoel. En daar hoef je dus niet eens de veerboot voor te pakken! 

Weekendje Waddenzee

DE LEUKSTE DINGEN OM TE DOEN IN HET WADDENGEBIED

De Waddenzee is een uniek stukje Nederland en zelfs zo bijzonder dat het door UNESCO op de Werelderfgoedlijst werd gezet. Het is daarom niet gek dat de Waddenzee in 2021 extra in de schijnwerpers stond tijdens het toeristische themajaar Ode aan het Landschap. Ook ik was een paar weken geleden een weekendje weg naar de Waddenzee. Met de auto maakte ik een mooie rondreis door het noordelijk deel van Groningen en Friesland, en ervaarde ik een hele nieuwe kant van de Waddenzee. Benieuwd wat je allemaal kan doen tijdens een weekendje weg of vakantie aan de Waddenzee? In deze blog lees je mijn tips voor een verblijf in het hoge noorden van Groningen en Friesland. 

Tips voor een vakantie aan de Waddenzee

KANOËN IN WINSUM

De eerste halte van mijn weekendje Wadden is Winsum. Dit dorp ligt in het noorden van Groningen en werd in 2020 door de ANWB uitgeroepen tot mooiste dorpje van Nederland. In het centrum vind je inderdaad allemaal mooie straatjes en schattige huisjes, maar het is het leukst om Winsum en omgeving vanaf het water te verkennen. Het huidige landschap is namelijk een overblijfsel van de eeuwenoude slenken en kwelders.

Wij huren een Canadese kano bij Marenland Recreatie, al kun je ook kiezen voor supboards, kajaks of waterfietsen. Er liggen zeven verschillende kanoroutes (2-28 kilometer) in het gebied, maar zorg dat je in ieder geval een stukje door het centrum peddelt. Je komt langs allemaal leuke terrasjes, mooie tuinen en historische huizen. Bij terugkomst is het trouwens leuk om aan te schuiven bij De Jongens uit de Buurt. Hier kun je eten in een kas, maar ze hebben ook een mooi terras en serveren verschillende lokale biertjes.

Kanoën in Winsum

Tip voor Winsum: Bij het Bedstee Hotel in de jachthaven in Winsum kun je overnachten in een echte bedstee!

ZEEARENDEN SPOTTEN IN NATIONAAL PARK LAUWERSMEER

Op de grens van Friesland en Groningen ligt het Nationaal Park Lauwersmeer. Vroeger was dit de Lauwerszee en stond het in verbinding met de Waddenzee, maar daar kwam een eind aan toen in 1969 een dam werd gebouwd. De afgelopen jaren heeft zich op deze plek een nieuw landschap gevormd en op de vroegere zeebodem vind je nu een bijzonder natuurgebied.

Er zijn hier tal van mooie wandelroutes uitgestippeld, maar het natuurpark staat ook bekend als paradijs voor vogelspotters. Met een beetje geluk kun je hier namelijk de indrukwekkende zeearend spotten. Deze enorme roofvogel heeft een spanwijdte van ongeveer 2 meter en komt steeds vaker in Nederland voor. Daarnaast is Nationaal Park Lauwersmeer officieel aangewezen als Dark Sky Park, wat betekent dat het hier ’s nachts aardedonker kan worden. Het is een van de weinige gebieden in Nederland waar je nauwelijks lichtvervuiling hebt en ’s nachts is het daarom de perfecte plek om vallende sterren te spotten. Tijdens een heldere nacht is het zelfs mogelijk om de Melkweg te onderscheiden. 

Nationaal Park Lauwersmeer
Nationaal Park Lauwersmeer

➞ Lees ook: Voor op je bucketlist: 10 x de mooiste plekken in Nederland

VIS ETEN BIJ ’T AILAND IN LAUWERSOOG

Deze tip kunnen we je niet onthouden en is het omrijden waard: in de haven van Lauwersoog moet je echt een hapje eten bij ’t Ailand. Dit sympathieke visrestaurant ligt goed verscholen tussen de vissersboten en pal aan het Waddengebied. Ze hebben een uitgebreide kaart vol bijzondere visgerechten en de meeste ingrediënten komen rechtstreeks uit de Waddenzee. Hier worden de oesters dagelijks vers van het wad geplukt en de rest wordt aangeleverd door plaatselijke vissers. Oftewel: eten wat het Wad schaft. Lokaler kun je het bijna niet krijgen. Een bezoekje aan ’t Ailand is goed te combineren met het Nationaal Park Lauwersmeer (of de boot naar Schier!).

Weekendje Wadden: de leukste tips
Oesters eten bij 't Ailand

BEZOEK VISSERSDORP ZOUTKAMP

Zoutkamp is een vissersdorp dat vroeger op een strategische plek aan de Lauwerszee lag. Men leefde hier voornamelijk van visserij, maar na het afsluiten van de Lauwerszee werd de meeste bedrijvigheid verplaatst naar Lauwersoog. In het Visserijmuseum leer je meer over de geschiedenis van het dorpje, maar als je sfeer wilt proeven van een echt Gronings vissersdorpje, dan moet je ook eens kijken bij de gekleurde huisjes ter hoogte van de Reitdiepskade 21.

Zoutkamp tip: Lekker eten in Zoutkamp doe je bij ZK86. Ze hebben een gevarieerde kaart en fijn terras met uitzicht over de passantenhaven. 

Weekendje Wadden: de leukste tips

UITWAAIEN BIJ DE PEAZEMERLANNEN

Het is heerlijk uitwaaien langs de Waddenzee. Bijvoorbeeld bij de Peazemerlannen, een natuurgebied dat ter hoogte van Moddergat in Friesland ligt. Dit gebied is eigenlijk heel toevallig ontstaan toen tijdens een zware storm een gat in de zomerdijk werd geslagen. Hierdoor ontstond een landschap waar je niet alleen mooi kunt wandelen, maar dat ook erg geliefd is onder vogels.

Natuurgebied Peazemerlannen

DOEN TIJDENS EEN WEEKENDJE NAAR DE WADDEN: WADLOPEN!

Deze activiteit hoort echt op je bucketlist thuis: wadlopen over de drooggevallen Waddenzee. Dat kan op verschillende plekken in het Waddengebied, waaronder op de Waddeneilanden, in Friesland en in Groningen. Ik ging op pad in het Groningse Noordpolderzijl met wadloopgids Wim Spijk. Hij organiseert kleinschalige zwerftochten over het wad en oversteken naar onder andere Ameland.

Zo ook tijdens mijn weekendje Wadden. We maken tijdens zonsopgang een zwerftocht vanuit Noordpolderzijl en doen een rondje van zo’n acht kilometer over de bodem van de Waddenzee. Dat is zo bijzonder om mee te maken: want hoe vaak kun je nou zeggen dat je een wandeling over de zeebodem hebt gemaakt? Het is hier doodstil en heerlijk rustig. Soms zak je tot je knieën in het slik, maar met een lekker zonnetje erbij maakt dat eigenlijk niet uit. Tegen het middaguur zijn we weer terug en helemaal rozig van al die uurtjes in de buitenlucht. 

Wadlopen op de Waddenzee

VOGELS KIJKEN BIJ DE KIEKKAASTE IN NIEUW-STATENZIJL

De laatste halte van mijn weekendje naar het Waddengebied is Nieuw-Statenzijl, dat praktisch op de grens van Nederland en Duitsland ligt. Helemaal in het meest noordoostelijke puntje van Groningen vind je namelijk de Kiekkaaste, de enige buitendijkse vogelhut van Nederland. Deze fotogenieke vogelkijkhut ligt in een rustig gebied aan het wad en kijkt uit over een landschap van slikken en kwelders. Op deze plek mondt de rivier Eems uit in het waddengebied en die combinatie van zoet en zout water trekt allerlei bijzondere diersoorten aan. Vergeet dus niet om je verrekijker mee te nemen, want je kunt vanuit de hut allerlei bijzondere vogels spotten. Goed om te weten: om bij de Kiekkaaste te komen moet je een vlonderpad volgen dat dwars door het riet loopt. Bij hoog water kan het pad soms deels onder water staan en zijn regenlaarzen of waterdichte schoenen geen overbodige luxe.

Vogelkijkhut Kiekkaaste in Nieuw-Statenzijl
Vogelkijkhut Kiekkaaste in Nieuw-Statenzijl

Verantwoording: Bedankt NBTC voor het samenstellen van dit mooie programma!

Meer tips voor een weekendje wadden? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Op vakantie naar de Wadden: de leukste tips voor Terschelling
Tips voor een weekendje Ameland
Wadlopen op Terschelling: Beleef en proef de Waddenzee
De leukste tips voor Vlieland

Reizen in Nederland

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset