Zoek
Sluit dit zoekvak.
24 februari 2023

Zo mooi is Zweeds Lapland zonder sneeuw

Vakantie Zweeds Lapland in de zomer

Zweeds Lapland moet het in de zomervakantie weliswaar zonder sneeuw doen, maar dat doet gelukkig weinig af aan het avontuurlijke karakter van de regio. Ik maak een onvergetelijke roadtrip langs de iconen van Lapland en geniet van de ultieme nazomer in het hoge noorden.

ZWEEDS LAPLAND

EEN RONDREIS DOOR ZWEEDS LAPLAND IN DE ZOMER

Of ik Zweeds Lapland in de zomer kan aanraden? Absoluut. Het is de perfecte bestemming om je een paar dagen terug te trekken in de natuur, maar er valt tegelijkertijd ook genoeg te doen. Benieuwd wat de zomer in Zweeds Lapland te bieden heeft? Ik maakte een lijstje met mijn persoonlijke hoogtepunten. Wil je meer lezen over een vakantie naar Zweden? Lees ook mijn artikel over wildkamperen en het allemansrecht in Zweden.

OP ZOEK NAAR RENDIEREN

Maak je een rondreis door Zweeds Lapland, dan zul je onderweg een hoop rendieren tegenkomen. Ze lopen vaak midden op de weg en gaan geen centimeter aan de kant, maar het is geen straf om er even voor te stoppen. Tijdens mijn roadtrip kwam ik op een gegeven moment een spierwit rendier tegen. Slechts twee procent van de rendieren is wit, dus dat is best bijzonder om mee te maken. De meeste rendieren zagen we in de omgeving van Arjeplog en Arvidsjaur, en dan met name op de onverharde zijweggetjes.

Vakantie Zweeds Lapland in de zomer
Vakantie Zweeds Lapland in de zomer
Vakantie Zweeds Lapland in de zomer

WANDELEN MET HUSKY’S

Zo zonder sneeuw zit een sledetocht met husky’s er natuurlijk niet in, maar gelukkig kun je ook ’s zomers aan je broodnodige dosis hondenknuffels komen. Wij maken tijdens onze rondreis door Zweeds Lapland een huskywandeling en leren de omgeving zo op een nieuwe manier kennen. Heel bijzonder om een paar uur de natuur in te gaan met deze bijzondere honden. Wat mij betreft een van de leukste activiteiten om te doen in Zweeds Lapland in de zomer.

Vakantie Zweeds Lapland in de zomer

MARSHMALLOWS ROOSTEREN BOVEN EEN HOUTVUURTJE

Vaste prik tijdens onze rondreis door Zweeds Lapland: vuurtjes stoken en marshmallows roosteren. Overal in Zweden vind je namelijk plekken waar je een kampvuur mag maken. Wij zorgden daarom dat we altijd een doosje lucifers en een zak marshmallows in onze rugzak hadden zitten. Midden in het bos, bovenop een heuvel of gewoon aan de rand van een meertje, in zeven dagen hebben we heel wat fikkies gestookt. Bij veel kampvuurplekken liggen altijd wel een paar houtblokken, maar anders kun je ook een zak hout kopen bij de tankstations.

Tip: Bij supermarkt ICA kun je zelf je picknicklunch samenstellen bij het saladebuffet. Je hebt ontzettend veel keus en betaalt per gewicht. Wij deden daar vaak ’s ochtends voor vertrek al inkopen en zochten onderweg een mooie picknickplek uit.

Vakantie Zweeds Lapland in de zomer
Vakantie Zweeds Lapland in de zomer
Vakantie Zweeds Lapland in de zomer

HET BLAUWSTE MEER VAN ZWEDEN

Een van de mooiste plekjes die ik tijdens mijn rondreis door Zweeds Lapland heb bezocht, is een felblauw meertje nabij Arvidsjaur. Om er te komen moet je via een onverharde weg het bos inrijden en vervolgens nog een kwartiertje door een moerasgebied lopen. Maar het is de omweg zeker waard, want verstopt tussen de bomen ligt het blauwste meer van heel Zweden: Grodkällan. Het meertje is klein en zwemmen wordt niet aangeraden, maar het is zonder meer een bijzonder gezicht. Als je goed kijkt zie je op de bodem allemaal luchtbellen omhoog komen. In de winter valt er weinig van haar schoonheid te zien, dus nog een reden om Zweeds Lapland in de zomer te bezoeken.

Vakantie Zweeds Lapland in de zomer

BESSEN EN PADDENSTOELEN PLUKKEN

In Zweden staan de bossen vol met bessen en paddenstoelen, zeker aan het eind van de zomer. Als je weet wat je kan eten, dan is het een aanrader om tijdens een wandeling te gaan wildplukken. Een handje bosbessen of vossenbessen heb je zo verzameld en is een lekkere snack voor tussendoor.

Vakantie Zweeds Lapland in de zomer
Vakantie Zweeds Lapland in de zomer

VAREN MET EEN SAUNARAFT

Net als Finland heeft ook Zweden een echte saunacultuur en dus mag een bezoekje aan de sauna niet ontbreken in je programma. Dat is geen lastige opgave, want de meeste hotels en campings hebben wel een saunahokje op het terrein.

Een van de leukste dingen om te doen in Zweeds Lapland in de zomer, is een middagje varen met een zogenoemd saunaraft. Ik heb dat gedaan in Arjeplog. Hier hebben ze namelijk een sauna gebouwd op een vlot met buitenboordmotor en daarmee kun je naar het midden van het meer varen. Geweldig om te doen. Het uitzicht vanuit de sauna is fantastisch en na afloop neem je een verfrissende duik in het frisse meer. In de winter liggen de sauna’s aan de oevers vanwege het dichtgevroren meer, dus dit is echt een activiteit voor de zomer.

Vakantie Zweeds Lapland in de zomer
Vakantie Zweeds Lapland in de zomer

KANOËN OVER EEN VAN DE VELE MEERTJES

Aan meertjes geen gebrek in het noorden van Zweden en ik kan het aanraden om een middagje te gaan kanoën. In vrijwel elk stadje is een kanoclub te vinden, waar je kano’s kan huren en tours kan boeken. Wij maken een kanotocht in de omgeving van Kalvträsk.

Tip: Echte fanatiekelingen kunnen in de omgeving van Piteå en Luleå meerdaagse tourtochten maken in een kano. Een leuke manier om de kust van Zweeds Lapland te verkennen.

Vakantie Zweeds Lapland in de zomer
Vakantie Zweeds Lapland in de zomer

WATERVALLEN BEZOEKEN

Nog een voordeel als je Zweeds Lapland in de zomer bezoekt: je kunt de vele watervallen in vol ornaat bekijken. Ik bezoek de Storforsen, een indrukwekkende stroomversnelling die op de weg van Lulea naar Arvidsjaur is gelegen. In de winter is het water bevroren, maar tijdens mijn bezoek word je bijna omvergeblazen door al dat natuurgeweld. Een hele leuke tussenstop als je gaat rondreizen door Zweeds Lapland. In het omliggende natuurgebied zijn bovendien tal van plekken waar je een kampvuur kan maken, dus vergeet je picknickmand niet.

Vakantie Zweeds Lapland in de zomer

KENNISMAKEN MET DE CULTUUR VAN DE SAMI

De Sami is een nomadisch volk dat in het noorden van Scandinavië leeft en tijdens je vakantie in Zweeds Lapland kun je daar maar moeilijk omheen. Je kunt op verschillende plekken een Sami-dorp bezoeken en kennismaken met lokale cultuur en gebruiken. Ik bezoek het Sami-dorp in Arvidsjaur en het Batsuoj Samecentre. Met name die laatste plek is een absolute aanrader, want daar kun je zelfs een nachtje blijven slapen (in een huisje met hot tub!).

Vakantie Zweeds Lapland in de zomer

SLAPEN IN EEN ZWEEDSE BLOKHUT

Tijdens een rondreis door Zweeds Lapland kun je op de mooiste plekjes slapen en ik raad het aan om minstens één avond op een bijzondere plek te overnachten. Mijn favoriete slaapplek tijdens onze rondreis door Zweeds Lapland was een kneuterige houten blokhut in het bos. Ik sliep in het Kalvträsk Vildmarkscamp nabij het dorpje Kalvträsk en ging even een nachtje back to basic. WiFi kun je hier niet ontvangen, maar dat is geen straf in deze mooie omgeving. Hier ben je vooral om te genieten van de natuur en buitenlucht. We hebben buiten gekookt op een kampvuur, een tocht gemaakt in een kano en ultiem genoten van ons verblijf hier.

Vakantie Zweeds Lapland in de zomer
Vakantie Zweeds Lapland in de zomer

DE MIDDERNACHTZON OF HET NOORDERLICHT SPOTTEN

Het hoge noorden staat bekend om haar donkere winters, maar in de zomer is het juist het tegenovergestelde. In de weken rondom 21 juni kun je hier getuige zijn van de middernachtzon en genieten van eindeloze zonsondergangen. In het noorden van Zweeds Lapland gaat de zon ’s zomers zelfs helemaal niet onder. Dat is niet alleen heel bijzonder om mee te maken, het betekent ook dat je optimaal gebruik kan maken van je reisdagen. Midden in de nacht een duik nemen in een meertje? Ik daag je uit.

Ikzelf bezoek Zweeds Lapland begin september. De temperatuur is dan bijzonder aangenaam en de dagen zijn nog lekker lang. De middernachtzon laat zich niet meer zien, maar je hebt wel kans om het noorderlicht te spotten. September is een van de beste maanden hiervoor, dus ik kan het aanraden om de hemel ’s avonds goed in de gaten te houden. Ik heb tijdens mijn verblijf in Zweeds Lapland geen geluk. Ik had van tevoren deze super handige tips voor het fotograferen van het noorderlicht opgezocht, maar het was helaas te bewolkt.

Let op: Het toeristenseizoen is hier erg kort en loopt van pakweg half juni tot half augustus. Tijdens mijn rondreis door Zweeds Lapland waren daarom veel restaurants en voorzieningen voor toeristen gesloten. Houd daar rekening mee.

Vakantie Zweeds Lapland in de zomerVakantie Zweeds Lapland in de zomer

HIKEN IN ZWEEDS LAPLAND

De landschappen in Zweeds Lapland worden gekenmerkt door dichte naaldbossen en uitgestrekte natuurreservaten. Je kunt er in de zomermaanden schitterend wandelen, want overal in de regio zijn wandelroutes uitgestippeld. Wij maken op verschillende plekken een wandeling, maar het hoogtepunt is toch wel het stukje dat we van de Kungsleden lopen. De Kungsleden is het beroemdste wandelpad van Zweden, en loopt van Abisko naar Hemavan. Het totale pad meet 443 kilometer en de meeste mensen doen er een paar weken over om de gehele route te voltooien.

Het mooiste deel van de route loopt door Lapland en wordt gekenmerkt door sterke hoogteverschillen en uniek natuurschoon. Wij doen één kleine etappe in de regio van Ammarnäs en zien over een lengte van 8 kilometer al heel veel mooie plekjes voorbij komen.

Vakantie Zweeds Lapland in de zomer
Vakantie Zweeds Lapland in de zomer
Vakantie Zweeds Lapland in de zomer

MAAK DE ULTIEME ROADTRIP

Nog een reden om in het zomerseizoen een reis naar Zweeds Lapland te maken: wegens het gebrek aan sneeuw is het er vrij makkelijk rondreizen met een huurauto. In de winter is het vanwege de gladde wegen en donkere dagen aantrekkelijk om een paar dagen op dezelfde plek te blijven hangen, maar ’s zomers heb je alle ruimte om een mooie roadtrip te maken.

Ik maak in zeven dagen een rondje van ruim 1000 kilometer en slaap elke avond op een andere plek. Onderweg hebben we bovendien volop gelegenheid om een kleine omweg te maken. Een aanrader, want zo leer je de regio pas echt goed kennen.

Vakantie Zweeds Lapland in de zomer

ZWEEDS LAPLAND IN DE ZOMER

Wil jij ook een rondreis maken door Zweeds Lapland? In de zomer kun je via Rotterdam The Hague Airport rechtstreeks naar Skellefteå in Noord-Zweden vliegen. Skellefteå is de toegangspoort tot Zweeds Lapland en het startpunt van een afwisselende fly-drive door het noorden van Lapland.

Ik bezocht de regio op uitnodiging van Voigt Travel, een reisorganisatie die gespecialiseerd is in reizen naar het hoge noorden. Voigt Travel kan je helpen met het samenstellen van de ultieme rondreis door Zweeds Lapland in de zomer én in de winter. Wil je meer inspiratie voor een reis naar Zweeds Lapland? Neem dan een kijkje op de website van Swedish Lapland. Je kunt met Voigt Travel trouwens ook naar Fins Lapland reizen. Lees de blog van Carolien om een idee te krijgen van Fins Lapland in de nazomer.

Reizen naar Zweden

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

6 reacties

  1. Ook in de zomer klinkt dit als een gave bestemming. Rendieren spotten lijkt me super, maar ook de wandeling met de husky’s en dat blauwe meer klinkt geweldig. Ik zou graag eens naar Lapland gaan in de winter, voor het noorderlicht en de sneeuwlandschappen etc. Maar ook in de zomer komt het steeds hoger op mijn lijstje

  2. Wat een onwijs mooie regio! Jij (en de vele andere bloggers die er geweest zijn) hebt me echt nieuwsgierig gemaakt naar Zweeds Lapland! Heerlijk, fikkie stoken onderweg! En zo fijn ook, dat knablauwe Arvidsjaur. Tof joh!

  3. het is werkelijk fantastisch, het heet niet Europa’s laatste wildernis. Wil je meer van de Samen ( is Lappen weten ) ga dan in Jokkmok naar het museum dat geheel aan hen en hun cultuur gewijd is.

    Hopelijk wordt het geen platgetreden land, betreedt het met eerbied.

  4. het is werkelijk fantastisch, het heet niet voor niets Europa’s laatste wildernis. Wil je meer van de Samen ( is Lappen weten ) ga dan in Jokkmok naar het museum dat geheel aan hen en hun cultuur gewijd is.

    Hopelijk wordt het geen platgetreden land, betreedt het met eerbied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Zweden

Er zijn maar weinig landen in Europa waar je zo tot rust komt als in Zweden. Het land van de eindeloze roadtrips en ongerepte natuur, maar ook een stedentrip Stockholm is een goed excuus om een ticket te boeken. Ben je op zoek naar tips voor een vakantie in Zweden? Op Expeditie Aardbol vind je volop tips voor onder andere wildkamperen en een reis naar Lapland.

Meer lezen over een vakantie in Zweden? Lees hier alle reisblogs over Zweden.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset