Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 april 2022

Treed in de voetsporen van Van Gogh in het gelijknamige nationaal park in Brabant

Van Gogh Nationaal Park

Middenin Brabant ligt het Van Gogh Nationaal Park, een nationaal park in oprichting. Het strekt zich uit in en rondom de steden Breda, Tilburg, ’s-Hertogenbosch, Eindhoven en Helmond, en wat je hier doet is in de voetsporen van de wereldberoemde schilder treden. Dit zijn namelijk de plekken waar Vincent van Gogh opgroeide en zich liet inspireren voor zijn schilderijen. In het nationale park in ontwikkeling bevinden zich een aantal iconische plekken die een bezoek meer dan waard zijn.

Benieuwd wat je allemaal kan doen in het toekomstige Van Gogh Nationaal Park? Je leest het in deze blog.

VAN GOGH NP

Tips voor het Van Gogh Nationaal Park

A TASTE OF VAN GOGH FIETSROUTE

Benieuwd waar Vincent van Gogh woonde, waar hij opgroeide en waar hij zijn eerste meesterwerk maakte? Tijdens deze fietsroute kom je langs verschillende monumenten en plekken waar hij zich door liet inspireren. De route is 70 kilometer lang, maar kan in twee delen worden opgesplitst. Onderweg kom je langs een aantal leuke adresjes waar je kennismaakt met lokale en regionale producten, zoals het trappistenklooster in Zundert. 

Van Gogh in Etten-Leur

FIETS OVER HET VAN GOGH-ROOSEGAARDE FIETSPAD

Ook leuk om te doen: een fietstocht over het Van Gogh-Roosegaarde fietspad. Dit fietspad ligt net buiten Nuenen en is geïnspireerd op het schilderij De Sterrennacht. Wat je je daarbij moet voorstellen? Het fietspad is gemaakt van duizenden fonkelende steentjes en geeft licht in het donker. Wacht dus zeker tot na zonsondergang om dit bijzondere fietspad in volle glorie te ervaren.  

Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad maakt trouwens deel uit van de Van Gogh Fietsroute. Deze route meet in totaal 435 kilometer en is opgedeeld in tien aparte routes. 

IN DE VOETSPOREN VAN VAN GOGH IN HET VAN GOGH NATIONAAL PARK

Super leuk: via Avontuur Dichtbij kun je een driedaagse expeditie doen door het Van Gogh Nationaal Park. Tijdens dit avontuur maak je mooie wandel- en fietstochten, maar bijvoorbeeld ook een kanotocht over de Dommel. Je slaapt in kleinschalige hotels en B&B’s en komt langs de mooiste en meest iconische plekken in het park. Aanrader!

VAN GOGHHUIS IN ZUNDERT

Vincent van Gogh werd op 30 maart 1853 geboren in het Brabantse Zundert. Hij woonde daar tot zijn zestiende en in zijn geboortehuis vind je nu het Vincent van GoghHuis. Hier leer je meer over zijn jeugd en in wat voor een gezin hij opgroeide. Ook leuk om te doen: bij het museum start een wandelroute die je langs Van Gogh’s hoogtepunten in Zundert brengt.

➞ Lees ook: Voor op je bucketlist: 10 x de mooiste plekken in Nederland

VINCENTRE IN OPENLUCHTMUSEUM NUENEN

Museum Vincentre in Nuenen draait om het jaar 1883, toen Vincent van Gogh in de Brabantse plaats kwam wonen. Hier gaat het niet zozeer om zijn schilderijen, maar meer om wie hij was als persoon. In de interactieve tentoonstelling leer je meer over zijn tweejarig verblijf in Nuenen en hoe hij zich ontwikkelde tot een wereldberoemd kunstschilder. Hoe kwam zijn eerste meesterwerk De Aardappeleters tot stand en hoe koos hij zijn onderwerpen? De antwoorden op deze vragen vind je in dit museum.

Vincentre in Nuenen

HET NOORDBRABANTS MUSEUM

Het Noordbrabants Museum is een van de belangrijkste musea van Den Bosch en hier moet je zijn om een aantal van zijn meesterwerken te spotten. Je kunt er namelijk de permanente tentoonstelling Van Gogh in Brabant bezoeken, met werken uit zijn Brabantse periode. Van Gogh heeft tijdens zijn leven op verschillende plekken in Brabant gewoond en zowel de landschappen als inwoners komen terug in verschillende van zijn werken.

BEZOEK NUENENS BROEK

Nuenens Broek is een vrij nat gebied met veel begroeiing en een van de plekken waar Vincent van Gogh graag tekende. Volg zijn voorbeeld en maak een mooie wandeling terwijl je ondertussen geniet van de stille natuur en mooie uitzichten. Met name in het voorjaar, als het speenkruid en de bosanemoon in bloei staan is het Nuenens Broek een plaatje om te zien, maar eigenlijk kun je hier het gehele jaar mooi wandelen.  

OPWETTENSE WATERMOLEN

Het landschap van het toekomstige Van Gogh Nationaal Park wordt onder andere gevormd door het beekdal van de rivier de Dommel. Een van de meest iconische plekjes is de Opwettense watermolen, die regelmatig terugkeert in de werken van Van Gogh. De geschiedenis van de watermolen gaat echter nog verder terug, want al in de elfde eeuw werd op deze plek een eerste watermolen gebouwd door een groep monniken. Anno nu kun je er een hapje eten en een mooie wandeling maken.

NATUURGEBIED KAMPINA

Als je benieuwd bent hoe Brabant eruit heeft gezien in de tijd dat Vincent van Gogh er woonde, dan moet je een wandeltocht maken over de Kampina. Op veel plekken in de provincie hebben natte heide, geurende gagelstruwelen en loofbossen namelijk plaatsgemaakt voor dennenbossen, maar op deze plek is het oorspronkelijke landschap grotendeels bewaard gebleven. In het gebied zijn een aantal mooie routes uitgestippeld. Zo is er een fietsroute door Kampina en de Oisterwijkse bossen, maar je hebt ook keus uit verschillende wandelroutes die elk een ander deel van het gebied ontdekken.

WANDELEN BIJ DE LOONSE EN DRUNENSE DUINEN

De Loonse en Drunense Duinen worden ook tot het nieuwe Van Gogh Nationaal Park gerekend. Deze plek wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd en is een van de grootste stuifzandgebieden van heel West-Europa. Er is een prachtige fietsroute uitgezet door het gebied, maar je kunt er ook goed mountainbiken. Qua wandelroutes heb je aardig wat keus, maar het zachte zand nodigt ook uit tot een struintocht zonder vooropgezet plan.

ONTDEK NATUURGEBIED BOSSCHE BROEK

De Bossche Broek is een natuurgebied ten zuiden van het centrum van Den Bosch. Een groene oase op steenworp afstand van de stad en dat is best bijzonder. Nergens anders in Nederland vind je een natuurgebied dat zo dicht bij het stadscentrum ligt. Hier wandel je over oude zandpaden en loop je tussen de grazende koeien, terwijl je tegelijkertijd uitzicht hebt op de stadswallen van Den Bosch en het statige Bastion Oranje. 

Bossche Briek
Foto: J van der Perk

TIPS VOOR OVERNACHTEN IN VAN GOGH NP

Zoals je hierboven kunt lezen valt er genoeg te doen in het toekomstige Van Gogh Nationaal Park, en je bent hier makkelijk een paar dagen zoet. Als je niet in de regio woont en wilt blijven overnachten, dan zijn er een hoop leuke accommodaties om uit te kiezen. Zo kun je in Vught blijven overnachten bij Kasteel Maurick, een sprookjesachtig kasteel met mooie, luxe hotelkamers. Ook leuk: een nachtje boeken bij Huize Druivelaar, een b&b in een oude druivenkas. En als je op zoek bent naar rust en privacy, dan is dit heerlijke tiny house in Sint Oedenrode een goede optie.

Verantwoording: in samenwerking met NBTC en het Nationale Parken Bureau.

Reizen in Nederland

Picture of Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol is hét toonaangevende reisblog van Nederland. Een online magazine vol reistips over de mooiste bestemmingen wereldwijd. Op de hoogte blijven? Volg Expeditie Aardbol op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset