Zoek
Sluit dit zoekvak.
28 februari 2023

Deze kinderdrager van Vaude is de ideale oplossing voor reislustige ouders

Shuttle Base Kinderdrager van Vaude

Reislustige ouders, opgelet. Was jij vroeger – voordat je kinderen kreeg – een actieve wereldreiziger? Zo eentje die met backpack op de rug door Azië of Zuid-Amerika trok? Of juist een reiziger die lange wandeltochten maakte in Alpen? Niet getreurd, want met een comfortabele kinderdrager kun je je oude hobby gewoon weer oppakken. Wij testten namelijk de Shuttle Base kinderdrager van VAUDE, onmisbaar voor mooie avonturen met het hele gezin. 

Kinderdrager

Op pad met de rugdrager/kinderdrager van Vaude

Shuttle Base kinderdrager van VAUDE

Als je gaat reizen met kleine kinderen, dan neem je waarschijnlijk meer mee dan voorheen. Zeker als je een kindje hebt dat nog niet (lang) kan lopen. Persoonlijk ben ik er geen fan van om een kinderwagen of buggy mee te slepen op reis. Veel liever draag ik mijn dochter. De eerste maanden in een draagdoek of draagzak, en sinds ze zelfstandig kan zitten ook steeds vaker in de Shuttle Base kinderdrager van VAUDE. 

Shuttle Base Kinderdrager van Vaude

Wat is een kinderdrager?

Een kinderdrager laat zich nog het best omschrijven als een soort backpack. Hij ziet er bijna hetzelfde uit, met comfortabele schouderbanden en sluitingen op je borst en heupen. Grote verschil is echter dat het vak voor je kleding is vervangen voor een stevig frame waar je je kindje in kan gespen. 

Vrijwel alle grote backpackmerken hebben inmiddels ook een kinderdrager (of rugdrager) in de collectie. Wij hebben er eentje van VAUDE: de Shuttle Base kinderdrager, geschikt voor jonge kinderen tot 105 cm of 18 kilo. Deze is voorzien van een zogenoemd Tergolight-rugsystem, dat maximaal comfort biedt tijdens het wandelen en net zo goed zit als we gewend zijn van een normale backpack.

Op pad met de rugdrager/kinderdrager van Vaude

De voordelen van een kinderdrager

Met een kinderdrager wordt het reizen met een kind een stukje makkelijker. Het heeft voor jou als ouder namelijk zo zijn voordelen, zeker ten opzichte van een draagdoek of draagzak. Allereerst is het veel minder zwaar om je baby, dreumes of peuter in een kinderdrager op je rug te hebben. Dat komt omdat het gewicht veel beter wordt verdeeld over je lichaam. 

De Shuttle Base kinderdrager van VAUDE heeft zachte, brede schouderbanden en een rugpaneel dat je volledig kan aanpassen. Je kunt ‘m zo instellen dat het precies past bij jouw lengte en lichaamsbouw. Omdat het gewicht over je lichaam wordt verdeeld, is het dragen minder zwaar. Ook heb je minder last van je nek, rug en schouders, dan wanneer je hetzelfde stuk met een draagzak zou lopen.

Wat wij ook heel fijn vonden is het feit dat je kindje echt een eigen zitje heeft. Het is minder warm en zweterig, je zit tenslotte niet meer de hele wandeling tegen elkaar aan zit geplakt. Dat is overigens ook meteen iets om rekening mee te houden: je kindje moet wel dikker worden aangekleed achterin de kinderdrager.

Je kindje in de Shuttle Base drager installeren

Het is niet moeilijk om je baby, dreumes of peuter in de Vaude kinderdrager te zetten en ‘m op je rug te doen. Dat komt onder andere door de uitklapbare voetsteun. Hiermee kan je de kinderdrager stevig op de grond zetten en had ik beide handen vrij om m’n dochter erin te tillen. Daarna gesp je de zijkant vast en klik je de gordels over de schouders. Deze kun je zo aanpassen dat het precies goed zit en je kindje geen ruimte heeft om zich eruit te worstelen. Met het grote handvat bovenop en de schouderbanden kun je de drager vervolgens makkelijk op je rug tillen, zelfs als je in je eentje bent.  

Op pad met de rugdrager/kinderdrager van Vaude

Ook ruimte voor bagage

Een ander voordeel van een kinderdrager is dat je ruimte hebt om wat spulletjes mee te nemen. Dat geldt ook voor de kinderdrager van VAUDE. De Shuttle Base heeft een groot vak en twee kleinere vakken van in totaal 20 liter. Daar kun je luiers, schone kleren, een lunchpakketje en bijvoorbeeld je telefoon en portemonnee in kwijt. Prop ‘m overigens niet te vol, want het is wel allemaal extra gewicht dat je mee moet nemen. Er mag (inclusief kind) maximaal 22 kilo in de drager zitten.

Dingen waar je waar rekening mee moet houden als je een kinderdrager gebruikt

Vanaf welke leeftijd je een kinderdrager mag gebruiken? Over het algemeen geldt dat je kindje zelfstandig rechtop moet kunnen zitten. Dat is meestal bij zo’n 8 maanden. VAUDE adviseert daarnaast om de Shuttle Base kinderdrager pas te gebruiken bij een leeftijd van 12 maanden. 

Ook iets om mee op te passen: de bloedcirculatie in de benen kan worden belemmerd als je kind te lang in de drager zit. Je moet dus regelmatig even pauzeren en je kind eruit halen. Want ondanks dat een kinderdrager het een reizen een stuk makkelijk kan maken, is het natuurlijk nooit helemaal hetzelfde als voorheen. 

Op pad met de rugdrager/kinderdrager van Vaude

Is een kinderdrager ergonomisch?

Daar komt bij dat een kinderdrager minder ergonomisch is dan een goede draagzak of draagdoek. De beentjes zitten niet in een comfortabele M-vorm, maar bungelen wat meer. Er zitten wel voetlussen aan de rugzak die steun geven, maar de beentjes van onze dochter zijn daar voorlopig nog te kort voor. Als ze wat ouder en groter is, zit ze waarschijnlijk beter. Tot die tijd zullen we de kinderdrager afwisselen met de draagzak.

Een rugdrager is vooral prettig voor ouders

Een kinderdrager geeft je dus vooral zelf wat meer draagcomfort en is niet per sé lekkerder zitten voor het kind. Of je dat oké vindt is een afweging die je als ouder zelf moet maken. 

Shuttle Premium van VAUDE

Naast de Shuttle Base kinderdrager, heeft VAUDE ook een Shuttle Premium versie. De Premium kinderdrager heeft onder andere een afstelbare hoofdsteun, een zonnedak en een afneembaar knuffelkussen dat in de wasmachine kan. Deze is dus net wat uitgebreider en geavanceerder, maar ook een stukje duurder. De Shuttle Base kinderdrager is € 260, voor de Premium betaal je € 320. 

Ook op pad met de Shuttle Base kinderdrager van VAUDE?

Wij hebben de Shuttle Base kinderdrager van VAUDE nu een tijdje in gebruik en het is echt een fijn ding. Een aanwinst voor alle reislustige ouders, zouden we wel kunnen stellen. Komende zomer gaan we naar Zweden en we kijken ontzettend uit naar alle mooie avonturen die we daar met z’n drieën gaan beleven.

Je kunt de Shuttle Base kinderdragen kopen via de officiële webshop van VAUDE, in de betere outdoorwinkels en online via onder andere Travelbags. Goed om te weten: de Shuttle Base van VAUDE is niet standaard uitgerust met een regenkap of zonnescherm, die moet je er apart bij kopen.

Shuttle Base Kinderdrager van Vaude

Reistips

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp