Expeditie Aardbol
15 april 2020

Brazilië: Winkelen op de Ver-o-Peso markt in Belem

Brazilië: De Ver-o-Peso markt in Belém
Home » Brazilië » Brazilië: Winkelen op de Ver-o-Peso markt in Belem

In het noordoosten van Brazilië, aan de monding van de indrukwekkende Amazonerivier, ligt Belém. De hoofdstad van de staat Pará en een grote, relatief onbekende stad met meer dan een miljoen inwoners. Hier begin je aan een cruise over de indrukwekkende Amazone en wandel je over de kleurrijke Ver-o-Peso markt, waar producten uit de Amazone worden verkocht.

| Lees ook: 10 x doen in het Braziliaanse Amazonegebied

Brazilië: De Ver-o-Peso markt in Belém

HET BEGIN VAN EEN REIS OVER DE AMAZONE

Belém is een bijzondere stad, met mooie koloniale kerken, levendige pleinen en bijzondere musea. Langs het water van de bruine rivier loopt een lange boulevard waar je verkoeling kan zoeken op een plakkerige dag en de gerenoveerde dokken, een van de hipste plekken van de stad. Waar vroeger boten lagen vind je nu het culturele complex Estação das Docas, met winkeltjes van kunstenaars en gezellige restaurants waar je met uitzicht over het water een Amazonebiertje drinkt. Vanuit Belém beginnen cruises over de Amazone, maar je kan ook bijzondere dagtripjes maken naar Amazonestadjes en tropische eilandjes in de buurt. Ik maak zelf een tripje naar het bijzondere Ilha dos Papagaois, een eiland waar duizenden papegaaien leven, en spendeer een dagje in het dichte oerwoud van de Amazone.

Voor veel toeristen is Belem het startpunt voor een reis over de Amazone en een echte reden om er langer te blijven hangen hebben ze niet. Niet helemaal terecht, want je kunt hier een van de beroemdste markten van heel Brazilië bezoeken: de Ver-o-Peso markt is een echte Zuid-Amerikaanse markt, met geuren, kleuren en talloze exotische producten. De naam is een verwijzing naar het koloniale verleden van de markt: het huisje waar belasting over de goederen moest worden betaald heette ‘Casa do Haver-o-peso’. Er werd niet gekeken naar de waarde van de producten, maar naar het gewicht. Op basis daarvan werd de belasting berekend. Ook vandaag de dag koop je hier groente en fruit, bijzondere souvenirs en huishoudelijke artikelen, maar vooral de producten uit de Amazone zijn interessant.

Lees ook: Brazilië: Liefdesverhaal op Ilha dos Papagaois

Brazilië: De Ver-o-Peso markt in Belém
Brazilië: De Ver-o-Peso markt in Belém

ERECTIEPROBLEMEN EN NATUURLIJKE VIAGRA

Elke ochtend komen verkopers uit het Amazonegebied met de boot naar Belém om natuurlijke medicijnen, groenten en kruiden uit de Amazone te verkopen. Medicijnvrouwtjes en natuurgenezers hebben kraampjes vol potjes en flesjes met exotische smeerseltjes. Van menstruatiepijn tot griep en van verkoudheid tot erectieproblemen, voor elke klacht wordt wel een middeltje op de markt verkocht. Hier kom je bovendien groenten en fruit tegen die nergens anders ter wereld worden verkocht, manden vol met de acai-bessen en andere tropische vruchten. Ze komen rechtstreeks uit de Amazone, gisteren geplukt en vandaag per boot naar de Ver-O-Peso markt gebracht.

De Ver-O-Peso markt is inmiddels de bekendste trekpleister van Belem en bijna beroemder dan de stad zelf.  Niet gek, want het ziet er met al zijn kleurrijke markthallen, grote stapels verse groenten en kooien vol dieren bijzonder uit. De prachtige markthallen dateren uit de 17e eeuw en inmiddels beslaat de markt een oppervlak van zo’n 35.000 vierkante meter. Een bijzondere bezienswaardigheid in een stad die niet heel veel heeft te bieden, maar een plek die je absoluut gezien moet hebben als je in de buurt bent. Zet de wekker om getuige te zijn van de binnenkomende boten, of plan je bezoek in de middag en ga lunchen bij een van de stalletjes op de markt.

Brazilië: De Ver-o-Peso markt in BelémBrazilië: De Ver-o-Peso markt in Belém

REIZEN NAAR BELEM

Belem is gelegen in het noorden van Brazilië, aan de monding van de Amazone. Ik vlieg vanuit Cuiaba met een overstap in Brasilia naar Belém, maar de stad heeft ook verbindingen met Manaus, Rio de Janeiro en Sao Paulo. Overnachten doe ik in het Hotel Novo Avenida, dat vrij centraal ligt in de buurt van de markt, de rivier en het centrum. Wat betreft veiligheid, je moet in Belém echt goed op jezelf en op je spullen passen. Er zijn regelmatig overvallen en berovingen, onder andere in het openbaar vervoer. Ga ‘s nachts absoluut niet alleen over straat en neem liever de taxi dan de bus. Vooral westerse toeristen zijn een aantrekkelijk doelwit, dus stop je camera, portemonnee en geld goed weg.

Meer lezen over reizen in Brazilië? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• 10 x doen in het Braziliaanse Amazonegebied
• Route en planning: Drie weken rondreizen door Brazilië
• 10 x doen in tropisch Rio de Janeiro
• Brazilië: 5 tips voor je bezoek aan de Pantanal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Over Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Dit Nederlandse reisblog is het gelukkige huwelijk tussen mijn twee grote passies.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

Presets
Bewerk je vakantiefoto's met de filters van Expeditie Aardbol
Lees meer
Tote bags
De enige echte Expeditie Aardbol tas!
Lees meer
Shirts
Bestel hier het exclusieve Expeditie Aardbol t-shirt
Lees meer
Previous
Next