Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 maart 2023

Voor op je wintersport bucketlist: paragliden in Verbier, Zwitserland

Verbier: Paragliding in Zwitserland

Tijdens wintersport in Zwitserland kun je hele dagen doorbrengen op perfect geprepareerde pistes en elke avond kaasfonduen, maar ik heb nog een suggestie voor op je bucketlist: ga paragliden! Een activiteit voor de echte adrenalinejunkies, want tijdens een tandemsprong bungel je honderden meters boven het dal. Ik deed het in Verbier in Zwitserland en dat was het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van mijn wintersportreis.

WAT IS PARAGLIDING?

Paragliden wordt ook wel parapenten of schermvliegen genoemd en moet je niet verwarren met parachutespringen. Tijdens het paragliden begin je namelijk met beide benen op de grond en na het opstijgen kun je wel uren in de lucht blijven zweven. De  langwerpige parachute maakt het mogelijk om te sturen en daarmee heb je verrassend veel controle over de plek waar je naartoe zweeft. Paragliding is bovendien heel toegankelijk, want tijdens een tandemsprong kun je het zonder enige ervaring of training meemaken.

Verbier: Paragliding in Zwitserland
Verbier: Paragliding in Zwitserland

PARAGLIDING IN VERBIER

Als je gaat wintersporten in Verbier, is paragliding zeker een activiteit die op je bucketlist thuishoort. Op mooie dagen zie je ’s middags altijd een groepje paragliders in de lucht hangen en op de pistes van Les Ruinettes kun je vanaf het terras elk half uur iemand zien opstijgen.

Er zijn verschillende organisaties in Verbier die paragliding aanbieden, maar ik klop zelf aan bij de mannen van Verbier Summits. Deze paraglidingschool wordt gerund door de Britse tweelingbroers Mike en Stuart, en zij hebben al met heel wat beroemdheden een tandemsprong mogen maken. Zo vlogen ze met niemand minder dan Bill Gates en Richard Branson, en deze winter dus ook met het brein achter je favoriete reisblog.

Verbier: Paragliding in Zwitserland

TANDEMSPRONG MET EEN WERELDKAMPIOEN

Hoewel je ook op een plat stuk kunt starten, beginnen verreweg de meeste paragliders hoog in de bergen. Ik neem in Verbier daarom de kabelbaan naar gondelstation Les Ruinettes op een hoogte van 2200 meter. Hier vind je het officiële opstappunt, waar ervaren paragliders hun scherm uitvouwen en touwen ontwarren.

Na een tijdje onze voorgangers geobserveerd te hebben vanaf het tegenovergelegen terras, is het tijd om zelf de sprong te wagen. Mijn vriend wordt gekoppeld aan piloot Mike, ikzelf maak een sprong met Yael Margelisch. Zij is de vrouwelijke wereldrecordhouder op de lange afstand en vloog vorig jaar maar liefst 532 kilometer aan één stuk. Mocht je nog enige zenuwen hebben, dan word je door die wetenschap snel gerustgesteld.

Verbier: Paragliding in Zwitserland
Verbier: Paragliding in Zwitserland
Verbier: Paragliding in Zwitserland

HELP! IK HEB HOOGTEVREES

Wie in de winter gaat paragliden houdt in principe zijn ski’s gewoon aan. Je start bovenaan een korte, vrij steile helling en skiet als het ware recht op een afgrond af. Je trekt de parachute achter je aan en binnen een paar seconden ben je airborne. Voor beginners zoals ik wordt echter een uitzondering gemaakt. Omdat ik te weinig balans heb op het steile stuk moet ik mijn ski’s achterlaten en doe ik de vlucht op mijn skischoenen. Zolang je een stukje kunt rennen op je skischoenen is dat geen probleem.

En dan kan het echte werk beginnen. Ik heb last van hoogtevrees, maar verreweg het spannendste stuk is het moment dat je in beweging moet komen. Tijdens het opstijgen bepaalt Yael de snelheid en moet ik een stukje met haar meerennen. Ik hoor Yael ‘Go!’ schreeuwen en na amper vijf stappen bungelen we al in de lucht. De spanning is dan al grotendeels verdwenen en maakt plaats voor bewondering.

Verbier: Paragliding in Zwitserland
Verbier: Paragliding in Zwitserland
Verbier: Paragliding in Zwitserland

ZELF STUREN

Het paragliden zelf blijkt minder eng dan ik had verwacht. Je zit met een soort rugzak aan je buddy vast en kunt onderweg gewoon met elkaar praten. Het is zelfs best comfortabel: je bungelt niet in harnas, maar neemt plaats in een zitje waardoor het net lijkt alsof je op een stoeltje zit. Terwijl ik om me heen kijk, bestuurt Yael de parachute en vertelt ze over de mooie vluchten die ze al heeft mogen maken. Met haar jarenlange vliegervaring heeft ze al heel wat records op haar naam mogen schrijven en tussen de wedstrijden door begeleidt ze tandemsprongen in haar thuisland Zwitserland.

Ik ben onder de indruk, maar echt heel moeilijk is het volgens haar niet. Yael demonstreert hoe het besturen van de parachute werkt en geeft daarna de handvatten aan mij. Of ik het sturen ook even wil proberen? Hell yeah! Zolang ik de garantie heb dat we niet neerstorten wil ik het best even proberen. Er schijnt weinig fout te kunnen gaan en dus trek ik voorzichtig een keer aan de ene en dan aan de andere kant. We gaan naar links en vervolgens naar rechts, het is inderdaad niet heel lastig.

Verbier: Paragliding in Zwitserland
Verbier: Paragliding in Zwitserland

ZACHTE LANDING

We cirkelen over de verschillende pistes en maken een rondje over Verbier. Beneden mij zie ik een winterwonderland met naaldbomen en honderden houten chalets. In de verte zweeft mijn vriend en nog verder weg zie ik torenhoge besneeuwde bergtoppen.

Een tandemsprong duurt niet heel lang, in totaal zijn we ongeveer 20 minuten in de lucht. Toch heb ik het gevoel dat ik uren door de lucht zweef. Onder mij zie ik mijn vriend landen op een grasveld naast het kabelbaanstation en ook wij sturen die kant op. Het landen gaat eigenlijk precies zoals het opstijgen: Yael geeft een teken wanneer ik mijn voeten op de grond moet zetten om mee te rennen en binnen mum van tijd staan we stil. Een high five voor de piloten; dit was echt super gaaf om te doen.

Verbier: Paragliding in Zwitserland

OOK PARAGLIDEN IN ZWITSERLAND?

Mocht je ooit de kans krijgen om ook te gaan paragliden tijdens wintersport, dan moet je die zeker grijpen. Oók als je hoogtevrees hebt. Ik vond het zó vet om mee te maken.

Verbier is een uitstekende bestemming om te gaan paragliden in Zwitserland, en bij Verbier Summits ben je zeker weten in goeie handen. Mike en Stu runnen een professionele paraglidingschool en hebben meer dan 20 jaar ervaring. Je kunt bij hun een tandemsprong boeken, en als je het echt heel leuk vindt zelfs lessen nemen en certificaten halen.

Een tandemsprong duurt 20 tot 35 minuten en is het hele jaar mogelijk (dus ook als je in de zomer naar Verbier gaat!). De prijs voor een paragliding tandemsprong begint bij 160 CHF (ongeveer 160 euro).

Verbier: Paragliding in Zwitserland

Meer tips voor wintersport in Zwitserland? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Nooit meer koude tenen met deze heerlijk warme snowboots van Sorel
• 10 tips voor een wintersportvakantie in het Zwitserse Crans-Montana
• In dit Zwitserse skigebied kun je street art spotten op de piste
• Tips voor het plannen van jouw volgende skivakantie

Verantwoording: met dank aan l’office du tourisme de Verbier.

Reizen naar Zwitserland

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Zwitserland

Wat is Zwitserland mooi! Met haar indrukwekkende natuur en sfeervolle dorpjes hoort dit land zeker op je bucketlist thuis. Maak een mooie roadtrip over hoge bergpassen en langs watervallen, of nog beter: pak de Glacier Express en reis van Zermatt naar St. Moritz. Voor wintersport zit je in Zwitserland overigens ook goed, met name het charmante dorpje Verbier is een regelrechte aanrader.

Meer lezen over reizen en wintersporten in Zwitserland? Lees hier alle blogs.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset