Zoek
Sluit dit zoekvak.
19 september 2023

Doen in Beijing: een ontdekkingsreis door de Verboden Stad

Beijing is een stad van contrasten: het moderne China gaat er hand in hand met keizerlijk erfgoed. Het mooiste voorbeeld daarvan is de Verboden Stad. Eeuwenlang was deze plek het domein van Chinese keizers, maar tegenwoordig mag iedereen er een kijkje nemen. De Verboden Stad is een van de hoogtepunten van Beijing en tijdens je bezoek aan de stad moet je deze plek gezien hebben.

Verboden Stad

Verboden Stad bezoeken: bezienswaardigheden en tips

Tips voor een bezoek aan de Verboden Stad in Beijing

Ga je binnenkort naar Beijing en wil je ook de Verboden Stad bezoeken? In deze blog vind je alle informatie over de geschiedenis en bezienswaardigheden van de Verboden Stad, maar ook tips voor het plannen van je bezoek.

➞ Lees ook: Wat te doen in Beijing: 15 x tips en bezienswaardigheden

Geschiedenis van de Verboden Stad

Voor de geschiedenis van de Verboden Stad moet je terug naar de 15de eeuw. Onder leiding van keizer Yongle werd een reusachtig paleizencomplex gebouwd in het hart van Beijing: de Verboden Stad. Binnen de paleismuren werden paleizen, woningen, tempels en paviljoens gebouwd, en het complex was streng verboden voor de gewone Chinees. Alleen de keizers en hun gevolg mochten de Verboden Stad betreden. Weet je meteen waar de naam vandaan komt.

Verboden Stad bezoeken: bezienswaardigheden en tips

Sinds 1925 is de Verboden Stad een museum

De Verboden Stad was bijna 500 jaar het centrum van de macht in China en vormde het thuis van de keizers die regeerden tijdens Ming- en Qing-dynastieën. Toen China in 1911 echter werd uitgeroepen tot republiek verloor de Verboden Stad zijn functie als keizerlijk paleis. Sinds 1925 is het complex een museum en mag iedereen er een kijkje nemen.

Vandaag de dag vind je hier de grootste en best bewaarde collectie van historische gebouwen en bezienswaardigheden in heel China. Geheel terecht dus dat de Verboden Stad sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

➞ Beijing tip: Wij slapen in Beijing in het Templeside Courtyard Guesthouse, op slechts drie metrohaltes van het Tiananmen-plein en de Verboden Stad.

Verboden Stad bezoeken: bezienswaardigheden en tips

Bezienswaardigheden in de Verboden Stad

De Verboden Stad wordt omringd door 3,5 kilometer aan paleismuren en daarbinnen stikt het van de bezienswaardigheden. De Verboden Stad is het grootste paleizencomplex ter wereld en nergens in China vind je zoveel erfgoed als hier. Als je alle gebedshallen, tentoonstellingen en architectuur wil bekijken, dan moet je zeker een dag uittrekken. Alleen rondje langs de belangrijkste hoogtepunten kan natuurlijk ook. Hieronder vind je een lijstje van de belangrijkste bezienswaardigheden in de Verboden Stad.

Poort van de Hemelse Vrede

Dit is de toegangspoort tot de Verboden Stad. Hier hangt het portret van Mao op de gevel en om dat te kunnen bewonderen hoef je niet eens een kaartje te kopen. Je kan het namelijk gewoon zien als je op het Plein van de Hemelse Vrede staat.

Hall of Literary Glory

Binnen de Verboden Stad vind je een aantal interessante tentoonstellingen. Bezoek bijvoorbeeld de Hall of Literary Glory, waar je een indrukwekkende verzameling keramiek kan bezoeken.

Palace of Tranquil Longevity

Dit paleis wordt ook wel de ’Verboden Stad in het klein’ genoemd. Het heeft namelijk een eigen stadsmuur, poorten, hallen en woonvertrekken. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is de indrukwekkende Nine Dragon Screen.

Klokkententoonstelling

In deze hal kun je een klokkententoonstellingen bekijken. Een bijzondere verzameling van eeuwenoude klokken van over de hele wereld. Let op, hier geldt een toeslag van 10 CNY.

Hal van de Opperste Vrede

In de Verboden Stad vind je een drietal hallen, de een nog groter dan de ander. De belangrijkste was de Hal van de Opperste Vrede: dit is het grootste gebouw in de Verboden Stad. Het werd gebouwd in de vijftiende eeuw en werd gebruikt voor bijzondere bijeenkomsten, zoals de verjaardag van de keizer.

Keizerlijke tuin

De Keizerlijke tuin is wat mij betreft het mooiste deel van het complex. Het is een klassieke Chinese tuin met prachtig aangelegde perken, wandelpaden en paviljoens.

Verboden Stad bezoeken: bezienswaardigheden en tips

10 tips voor een bezoek aan de Verboden Stad

Ook naar de Verboden Stad tijdens een reis naar China? Met deze tien tips haal je alles uit je bezoek aan deze bijzondere bezienswaardigheid.

1. Koop van tevoren je toegangskaartje

Het is altijd druk in de Verboden Stad, per dag wordt het paleis bezocht door 80.000 toeristen. Het is dus verstandig om je tickets online te kopen om lange wachtrijen bij de ingang te vermijden. Op hele drukke dagen zijn tickets soms al een paar dagen van tevoren uitverkocht, dus wacht niet tot het laatste

2. Vergeet je paspoort niet

Bij veel Chinese attracties mag je alleen naar binnen op vertoon van je paspoort. Zo ook bij de Verboden Stad in Beijing.

3. Ga vroeg op de dag

Om zowel de drukte als de hitte (in de zomer) te vermijden, is het het beste om ’s ochtends vroeg te gaan. Zorg dat je rond openingstijd bij de ingang staat. 

4. Draag comfortabele schoenen

De Verboden Stad is enorm en je bent veel aan het lopen. Comfortabele schoenen zijn een must.

5. Neem water en snacks mee

Er zijn verrassend weinig eet- en drinkgelegenheden binnen de oude paleismuren. Neem daarom een eigen lunchpakketje mee met genoeg te snacken.

Verboden Stad bezoeken: bezienswaardigheden en tips

6. Luister naar een gids of gebruik een audiogids

Met een gids of audiogids kan je de geschiedenis en betekenis van de Verboden Stad beter begrijpen. Heb je niet zoveel tijd, dan kun je ook de wandelroute uit de Lonely Planet van China volgen. Deze wandeling leidt je langs de hoogtepunten van de Verboden Stad.

7. Respecteer de regels

Houd je aan de regels van de Verboden Stad. Sommige delen van het museum zijn niet vrij toegankelijk.

8. Leer over de geschiedenis

Het is een goed idee om je alvast wat in te lezen over de geschiedenis van de Verboden Stad en de Chinese keizers die er woonden. Dit zal je bezoek nog interessanter maken.

9. Wees geduldig op de drukke plekken

Sommige delen van de Verboden Stad kunnen erg druk zijn, vooral bij de meest populaire bezienswaardigheden. Plan daarom altijd genoeg tijd in voor je bezoek aan de Verboden Stad.

10. Let goed op de architectuur en details

Let op de vele gedetailleerde decoraties in de Verboden Stad, zoals de poppetjes die je op de rand van de daken ziet staan. Hieraan kun je namelijk zien wat de functie is van het gebouw. Hoe meer poppetjes, hoe belangrijker het bouwwerk.

Verboden Stad bezoeken: bezienswaardigheden en tips

Tip: verken ook de tuinen buiten de muren van de Verboden Stad

Direct achter de Verboden Stad ligt het Jingshan Park en deze twee bezienswaardigheden kun je goed combineren. Vanuit het park heb je een geweldig uitzicht over de Verboden Stad, dus een goede reden om even binnen te kijken. Klim naar het paviljoen op de top van de heuvel voor het beste uitzicht. Toegangsprijs voor het park: 5 CNY.

Verboden Stad bezoeken: bezienswaardigheden en tips

Openingstijden

De Verboden Stad is van dinsdag tot en met zondag geopend.

1 april tot 31 oktober: 08:30 uur tot 17:00 uur (laatste toegang om 16:10 uur)
1 november tot 31 maart: 08:30 tot 16:30 uur (laatste toegang om 15:40)

Tickets voor de Verboden Stad

1 april tot 31 oktober: 60 CNY
1 november tot 31 maart: 40 CNY

Vermijd lange rijen door online alvast een kaartje te kopen. Dat kan onder andere via de officiële Chinese website, maar tickets zijn ook te koop via bekende platforms als Viator. Je betaalt iets meer dan aan de kassa, maar je hoeft niet in de rij te gaan staan. Wel zo prettig als je optimaal gebruik wilt van je tijd in Beijing.

Verboden Stad bezoeken: bezienswaardigheden en tips
Verboden Stad bezoeken: bezienswaardigheden en tips

Reizen naar China

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

28 reacties

 1. Gaaf dat je met de Nederlandse handelsmissie mee mocht, een leuke ervaring denk ik zo! Ik ben van plan dit jaar in september naar China te gaan, maar als ik het zo zie dan is november ook niet verkeerd! Oktober wordt sowieso afgeraden, omdat veel Chinezen dan vrij zijn.

  1. Wat cool dat je die kant op gaat! Ik vond het persoonlijk veel te koud in november, de temperaturen in oktober waren veel aangenamer. Het is dan inderdaad wel drukker, maar eigenlijk alleen in de eerste week van oktober, want daarna moet iedereen aan het werk. En van die gigadrukte merkte ik eigenlijk alleen wat bij de Verboden Stad, toen ik naar de Chinese Muur ging in diezelfde week was er niemand te zien!

 2. Wat een verschil inderdaad! Ik vind het zo zonde dat die smog alles kan verpesten; echt jammer! Je hebt vast positievere herinneringen aan de tweede keer in de Verboden Stad. China lijkt mij een prachtig en bijzonder land!

  1. De tweede keer was mooier, maar de eerste keer was met mijn vriend en dan weet je bovendien nog niet wat je kan verwachten. Dus uiteindelijk zoetere herinneringen aan de eerste keer ;)

 3. Leuk stukje en vrij herkenbaar. Het doet me denken aan de olympische spelen. Toen was het ook opeens smogvrij en heldere lucht. Maar goed om te lezen dat je een tweede indruk kon maken van het plein en vooral dat deze beter was dan de eerste. Ben zelf ook benieuwd naar China.

 4. Grappig dat die twee bezoeken zo verschillend van elkaar kunnen zijn. En zelfs waren niet alle toeristen weggesluisd; soms kan je van tevoren ook niet precies voorspellen wanneer het druk is en wanneer niet. Je hebt jouw eerste indruk in ieder geval kunnen bijstellen :-)

 5. Mooi stuk, wat een bijzondere ervaring moet dat zijn geweest. Lijkt me gek om ergens te zijn waar je eerst geen adem kunt halen en daarna gewoon je gang kunt gaan. lijkt me mooi dat je twee keer hetzelfde ziet in een andere situatie…

 6. Wat een verschil! Leuk om te lezen (en zien)! En wat te gek dat je de tweede keer onder de vlag van een handelsmissie mee mocht reizen :-). Is nooit weg lijkt me!

 7. Hoi Stéphanie, wat een handige blog! Wij gaan deze zomer naar China en wilden tickets voor de verboden stad boeken via de Chinese website. Wanneer we het documentnummer van ons paspoort intypen, geeft de website aan dat de gegevens niet kloppen. Kun je alleen met een Chinees paspoort boeken?

  Groetjes Amber

  1. He Amber, wat een mooi vooruitzicht! En ik denk dat dat dan inderdaad alleen met een Chinees paspoort kan. Daar hebben ze in China sowieso nogal een handje van. Goed dat je het zegt, ik zal het aanpassen in het artikel, want dan heb je als Nederlandse toerist natuurlijk niets aan die link!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis china

China is een van de fascinerendste bestemmingen van Azië. Een land met schitterende natuur, mooie tempels en overweldigende miljoenensteden. Enerzijds hypermodern, anderzijds traditioneel tot in de details. Het land is te groot om in één reis te kunnen doorgronden, maar een bezoek aan Beijing, Shanghai en Hong Kong is een goed begin.

Wil je meer weten over rondreizen en backpacken in China? Lees hier alle reisblogs over China.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset