Doen in Beijing: een ontdekkingsreis door de Verboden Stad

Home » Azië » Doen in Beijing: een ontdekkingsreis door de Verboden Stad

Beijing is een stad van contrasten: het moderne China gaat er hand in hand met keizerlijk erfgoed. Het mooiste voorbeeld daarvan is de Verboden Stad. Eeuwenlang was deze plek het domein van Chinese keizers, maar tegenwoordig mag iedereen er een kijkje nemen. De Verboden Stad is een van de hoogtepunten van Beijing en tijdens je bezoek aan de stad moet je deze plek gezien hebben.

Ga je binnenkort naar Beijing en wil je ook de Verboden Stad bezoeken? In deze blog vind je alle informatie over de geschiedenis en bezienswaardigheden van de Verboden Stad.

| Lees ook: China: 13 reistips voor je verblijf in Beijing

Verboden Stad bezoeken: bezienswaardigheden en tips

GESCHIEDENIS VAN DE VERBODEN STAD

Voor de geschiedenis van de Verboden Stad moet je terug naar de 15de eeuw. Onder leiding van keizer Yongle werd een reusachtig paleizencomplex gebouwd in het hart van Beijing: de Verboden Stad. Binnen de paleismuren werden paleizen, woningen, tempels en paviljoens gebouwd, en het complex was streng verboden voor de gewonde Chinees. Alleen de keizers en hun gevolg mochten de Verboden Stad betreden.

De Verboden Stad was bijna 500 jaar het centrum van de macht in China en vormde het thuis van de keizers die regeerden tijdens Ming- en Qing-dynastieën. Toen China in 1911 echter werd uitgeroepen tot republiek verloor de Verboden Stad zijn functie als keizerlijk paleis. Sinds 1925 is het complex een museum en mag iedereen er een kijkje nemen.

Vandaag de dag vind je hier de grootste en best bewaarde collectie van historische gebouwen en bezienswaardigheden in heel China. Geheel terecht dus dat de Verboden Stad sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Verboden Stad bezoeken: bezienswaardigheden en tips
Verboden Stad bezoeken: bezienswaardigheden en tips

BEZIENSWAARDIGHEDEN IN DE VERBODEN STAD

De Verboden Stad wordt omringd door 3,5 kilometer aan paleismuren en daarbinnen stikt het van de bezienswaardigheden. De Verboden Stad is het grootste paleizencomplex ter wereld en nergens in China vind je zoveel erfgoed als hier. Als je alle gebedshallen, tentoonstellingen en architectuur wil bekijken, dan moet je zeker een dag uittrekken. Hieronder vind je een lijstje van de belangrijkste bezienswaardigheden in de Verboden Stad.

Poort van de Hemelse Vrede: Dit is de toegangspoort tot de Verboden Stad. Hier hangt het portret van Mao op de gevel en om dat te kunnen bewonderen hoef je niet eens een kaartje te kopen. Je kan het namelijk gewoon zien als je op het Plein van de Hemelse Vrede staat.

Hall of Literary Glory: Binnen de Verboden Stad vind je een aantal interessante tentoonstellingen. Bezoek bijvoorbeeld de Hall of Literary Glory, waar je een indrukwekkende verzameling keramiek kan bezoeken.

Palace of Tranquil Longevity: Dit paleis wordt ook wel de ’Verboden Stad in het klein’ genoemd. Het heeft namelijk een eigen stadsmuur, poorten, hallen en woonvertrekken. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is de indrukwekkende Nine Dragon Screen.

Klokkententoonstelling: In deze hal kun je een klokkententoonstellingen bekijken. Een bijzondere verzameling van eeuwenoude klokken van over de hele wereld. Let op, hier geldt een toeslag van 10 CNY.

Hal van de Opperste Vrede: In de Verboden Stad vind je een drietal hallen, de een nog groter dan de ander. De belangrijkste was de Hal van de Opperste Vrede: dit is het grootste gebouw in de Verboden Stad. Het werd gebouwd in de vijftiende eeuw en werd gebruikt voor bijzondere bijeenkomsten, zoals de verjaardag van de keizer.

Keizerlijke tuin: De Keizerlijke tuin is wat mij betreft het mooiste deel van het complex. Het is een klassieke Chinese tuin met prachtig aangelegde perken, wandelpaden en paviljoens.

Verboden Stad bezoeken: bezienswaardigheden en tips

VERBODEN STAD BEZOEKEN

Een bezoek aan de Verboden Stad is een van de hoogtepunten van je verblijf in Beijing. Het is er altijd druk, per dag wordt het paleis bezocht door 80.000 toeristen. Kom dus op tijd om de mensenmassa’s voor te zijn. Je kunt eenvoudig op eigen gelegenheid een rondje lopen langs alle bezienswaardigheden, maar je kunt ook een rondleiding met gids krijgen.

Ik raad het je aan om een audio guide te nemen, zodat je een beeld krijgt van de verschillende gebouwen en hun functies. Heb je niet zoveel tijd, dan kun je ook de wandelroute uit de Lonely Planet van China volgen. Deze wandeling leidt je langs de hoogtepunten van de Verboden Stad. En nog een tip: let op de figuurtjes op de rand van de daken. Hieraan kun je namelijk zien wat de functie is van het gebouw. Hoe meer poppetjes, hoe belangrijker het bouwwerk.

| Lees ook: Route en planning: 3 weken rondreizen door China, Hong Kong en Macau

Verboden Stad bezoeken: bezienswaardigheden en tips
Verboden Stad bezoeken: bezienswaardigheden en tips

COMBINEER DE VERBODEN STAD MET HET JINGSHAN PARK

Direct achter de Verboden Stad ligt het Jingshan Park en die twee bezienswaardigheden kun je goed combineren. Vanuit het park heb je een geweldig uitzicht over de Verboden Stad, dus een goede reden om even binnen te kijken. Klim naar het paviljoen op de top van de heuvel voor het beste uitzicht. Toegangsprijs voor het park: 5 CNY.

Verboden Stad bezoeken: bezienswaardigheden en tips

OPENINGSTIJDEN VERBODEN STAD

De Verboden Stad is van dinsdag tot en met zondag geopend.

1 april tot 31 oktober: 08:30 uur tot 17:00 uur (laatste toegang om 16:10 uur)
1 november tot 31 maart: 08:30 tot 16:30 uur (laatste toegang om 15:40)

TICKETS VERBODEN STAD

1 april tot 31 oktober: 60 CNY
1 november tot 31 maart: 40 CNY

Tip: Vermijd lange rijen door online alvast een kaartje te kopen. Dat kan onder andere via Getyourguide. Je betaalt iets meer dan aan de kassa, maar je hoeft niet in de rij te gaan staan. Wel zo prettig als je optimaal gebruik wilt van je tijd in Beijing.

Verboden Stad bezoeken: bezienswaardigheden en tips
Verboden Stad bezoeken: bezienswaardigheden en tips

Meer lezen over reizen in China? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Stedentrip Shanghai: 10 x doen in de leukste stad van China
• Doen in Beijing: een ontdekkingsreis door de Verboden Stad
• Route en planning: 3 weken backpacken en rondreizen in China
• Hong Kong, 10 x doen in de stad van wolkenkrabbers en neonreclames

Lees hier alle verhalen over China »

OVER EXPEDITIE AARDBOL

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, allen geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!34 REACTIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.