Zoeken
Sluit dit zoekvak.
6 juni 2024

Roadtrippen in Europa? Dit moet je verplicht in je auto hebben

Verplicht in de auto in Europa

Mocht je van plan zijn om komende zomer naar een mooie Europese bestemming te rijden, let er dan wel op dat je de benodigde spullen in je auto hebt. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld een gevarendriehoek, alcoholtest en fluoriserende hesje. Omwille van je eigen veiligheid zijn deze items sowieso geen overbodige luxe, maar sommige landen stellen ze zelfs verplicht. 

VERPLICHT IN DE AUTO

DIT MOET JE BIJ JE HEBBEN

Wat moet je verplicht meenemen in de auto als je gaat roadtrippen in Europa? De precieze regels hiervoor kunnen per bestemming verschillen, dus zorg dat je dat altijd voor vertrek controleert via bijvoorbeeld de ANWB. Benieuwd aan welke dingen je moet denken? Hieronder vind je een handig overzicht met wat je mogelijk wel en niet nodig hebt.

VEILIGHEIDSHESJE

In bijna alle Europese landen moet je een veiligheidshesje in de auto hebben liggen. Dit zodat je in geval van pech goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Soms geldt dat je alleen exemplaar nodig hebt voor de bestuurder, maar er zijn ook landen die voor elke inzittende een fluoriserend veiligheidshesje in de auto eisen. Maar wat de precieze regels ook zijn: eigenlijk is het voor je eigen veiligheid wel zo prettig als er genoeg hesjes aanwezig zijn voor alle passagiers. 

GEVARENDRIEHOEK

Ook een gevarendriehoek is in veel landen verplicht. Voor sommige bestemmingen moet je er zelfs twee in de auto hebben liggen. Bijvoorbeeld als je met een aanhanger of camper rijdt, maar het geldt soms bijvoorbeeld ook voor huurauto’s. Let wel op als je met pech langs de weg komt te staan, want je mag de gevarendriehoek vaak niet gebruiken op de snelweg.  

Auto huren Mallorca: tips en ervaringen

ALCOHOLTEST

Het was lange tijd verplicht om een alcoholtest in de auto te hebben voor reizen naar Frankrijk, maar deze regel is sinds 22 mei 2020 afgeschaft.

Tip: Reis je met een camper? Check hier onze onmisbare campertips voor beginners.

RESERVEWIEL

In onder andere Spanje en Slowakije is het verplicht om een reserveband in de auto te hebben óf een bandenreparatieset. Maar verplicht in de auto of niet… een reservewiel is sowieso handig om bij je te hebben. Zeker als je veel kilometers maakt op vakantie kan er een hoop gebeuren. Niet vergeten om ook een krik in te pakken en het is ook handig als je weet hoe je een band moet verwisselen.

BRANDBLUSSER

Ga je op reis naar Polen? Dan moet je een brandblusser in de auto hebben. Dat geldt overigens ook in België, maar alleen voor auto’s met een Belgisch kenteken. 

Auto huren op Sicilië

RESERVELAMPJES

Als je je eigen auto op vakantie gaat in Europa, dan hoef je vaak geen reservelampjes bij je te hebben, maar op veel bestemmingen is dit wel verplicht als je een auto huurt. Dat geldt onder andere voor Kroatië en Slovenië. 

Tip: Zorg dat je zaken als een brandblusser, gevarendriehoek en hesjes altijd bij de hand hebt. Het heeft weinig zin om in geval van nood eerst je hele auto nog te moeten uitpakken.

VERBANDDOOS

Voor heel veel Europese bestemmingen is het verplicht om een verbanddoos in de auto te hebben. Dat geldt onder andere voor Hongarije, Tsjechië en Kroatië, maar er zijn veel meer bestemmingen die hierom vragen. Het is sowieso handig om een verbanddoos bij je te hebben op vakantie, dus zorg gewoon dat je er eentje aan boord hebt. Er zijn niet echt richtlijnen voor wat er precies in moet zitten, maar pleisters, verband, alcoholdoekjes, ontsmettingsmiddel, paracetamol en een schaar zijn in ieder geval handig om erin te stoppen.

Reistips

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp