Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 april 2022

Faeröer Eilanden: een boottocht langs de rotsklippen van de Vestmanna Bird Cliffs

Faeroer Eilanden: Vestmanna Bird Cliffs

Tijdens een vakantie naar de Faeröer Eilanden zijn er eigenlijk twee redenen om een tour naar de Vestmanna Bird Cliffs te doen. Ten eerste omdat je tijdens dit boottochtje tal van bijzondere vogels kunt spotten. Vanaf de boot zie je aalscholvers, meeuwen en bijzondere eenden, en met een beetje geluk zelfs papegaaiduikers. De andere reden is omdat de eilanden er vanaf het water toch weer heel anders uitzien dan vanaf de weg. Ik sluit daarom aan bij een tour en maak in drie uur tijd een heerlijk boottochtje langs de indrukwekkende kustlijn van de Faeröer Eilanden.

Faeroer Eilanden: Vestmanna Bird Cliffs
Faeroer Eilanden: Vestmanna Bird Cliffs
Faeroer Eilanden: Vestmanna Bird Cliffs

VESTMANNA BIRD CLIFFS

VAREN LANGS DE MOOISTE PLEKJES VAN DE FAERÖER EILANDEN

Een tour naar de Vestmanna Bird Cliffs begint in de haven van het plaatsje Vestmanna. Hier stappen we samen met een handjevol andere toeristen aan boord van een klein bootje en nemen we plaats op het dek. Het is wonderbaarlijk zonnig vandaag en vanaf het dek hebben we een geweldig uitzicht over de omgeving. Wat een verschil met de afgelopen dagen, toen de bovenste bergtoppen zich standaard in een dikke deken van mist en bewolking hulden. We hoeven alleen maar achterover te hangen en te kijken naar al die mooie landschappen die de komende drie uur aan ons voorbij gaan trekken.

Faeroer Eilanden: Vestmanna Bird Cliffs
Faeroer Eilanden: Vestmanna Bird Cliffs
Faeroer Eilanden: Vestmanna Bird Cliffs

STEILE ROTSKLIPPEN

De Faeröer Eilanden bestaan uit een achttiental grillige eilandjes en vandaag gaan we er twee vanaf het water bekijken: Vagar en Streymoy. Zodra we uit de haven varen worden we omcirkeld door eindeloos mooi natuurschoon. De steile rotsklippen torenen tientallen meters boven ons uit en wollige schapen balanceren gevaarlijk op de randjes. Mocht je je afvragen of ze ooit naar beneden vallen: volgens onze kapitein gebeurt dat met enige regelmaat. De schapen vallen te pletter en worden meegenomen door de woeste zee.

Behalve schapen is er vanaf het water nog veel meer te zien. Het landschap wordt gekenmerkt door diepe inhammen en scheuren die duizenden jaren geleden zijn ontstaan. Om de zoveel meter stort een waterval naar beneden en bijzondere rotsformaties creëeren unieke doorkijkjes.

Bezienswaardigheden tijdens een vakantie op de Faëroer Eilanden
Bezienswaardigheden tijdens een vakantie op de Faëroer Eilanden
Faeroer Eilanden: Vestmanna Bird Cliffs

INHAMMEN

Af en toe varen we met de boot naar binnen bij een van de inhammen en worden we ingesloten door torenhoge rotswanden. Voor je gevoel vaart de boot recht op een van die rotsen af, maar het blijkt allemaal precies te passen. Ik leg mijn hoofd in mijn nek en zie vogels broeden op de rotsen, vogels badderen in het heldere water en vogels hun veren uitschudden.

Het is een stukje van de Faeröer dat je normaal niet te zien krijgt, want vanaf het water krijg je pas echt een idee van de grootsheid van het land. Want de Faeröer zijn dan misschien qua oppervlakte vergelijkbaar met de provincie Utrecht, wat betreft indrukwekkende natuur steekt het land er met kop en schouders bovenuit.

Faeroer Eilanden: Vestmanna Bird Cliffs
Faeroer Eilanden: Vestmanna Bird Cliffs
Faeroer Eilanden: Vestmanna Bird Cliffs

OOK NAAR DE VESTMANNA BIRD CLIFFS?

Een tour naar de Vestmanna Bird Cliffs is te boeken via de website Puffin.fo en kost 295 DKK per persoon. De boot vertrekt vanuit de haven van Vestmanna en is eenvoudig te bereiken per huurauto. Reis je met het openbaar vervoer, dan kun je bus 100 nemen vanuit Torshavn.

VESTMANNA TIPS

  1. Het vertrek van de boot is afgestemd op het openbaar vervoer vanuit Torshavn. Deze arriveert zo’n 5 à 10 minuten voor vertrek.
  2. Trek warme kleding aan, want het kan goed koud worden op de boot.
  3. Bij ruige zee wordt soms een alternatieve route gevaren. Je gaat dan niet naar de Vestmanna Bird Cliffs, maar je vaart dan een mooie route naar de Trøllkonufingur.
  4. Als je meer wilt lezen over de verschillende vogels op de Faeröer Eilanden, neem dan eens een kijkje op de website van Visit Faroe Islands. Zij hebben ook een heel handig boekje gemaakt waarin je kennismaakt met de belangrijkste vogels van het eiland.

.
Faeroer Eilanden: Vestmanna Bird Cliffs

REISVIDEO: ZO MOOI IS REIZEN OP DE FAERÖER EILANDEN

Benieuwd hoe reizen op de Faeröer Eilanden eruit ziet? Bekijk hieronder ook het filmpje dat ik maakte tijdens mijn rondreis.

Verantwoording: Met dank aan Visit Faroe Islands.

Reizen naar de Faeröer Eilanden

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Faeröer Eilanden

Er zijn maar weinig mensen die de mysterieuze Faeröer Eilanden kennen. De Deense eilandengroep ligt ongeveer halverwege Schotland en IJsland, en staat vooral bekend om haar ongerepte natuurschoon. Hier maak je spectaculair mooie wandelingen en kun je roadtrippen door een landschap dat wordt gedomineerd door watervallen, vuurtorens, torenhoge rotsklippen en heel veel schapen.

Wil je meer lezen over reizen door de Faeröer Eilanden? Lees hier alle reisblogs over de Faeröer Eilanden.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset