Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 maart 2023

Een visum aanvragen voor India? Zo doe je dat!

India

Door alle intense reiservaringen is India een land waar veel reizigers een haat-liefde verhouding mee hebben. En dat begint vaak al ruim voordat je voet op Indiase bodem hebt gezet, want het is soms nog aardig wat gedoe om een visum voor India te krijgen. Ondanks de recente invoering van het e-visum, worden aanvragen regelmatig afgewezen en is het altijd afwachten of je daadwerkelijk je vliegtuig gaat halen.

VISUM INDIA

Zo moet je een e-visum aanvragen voor India

Wil je naar India en ben je benieuwd hoe je een visum moet aanvragen? In deze blog lees je hoe je dat het slimst kan doen.

EEN VAN DE LASTIGSTE LANDEN OM EEN VISUM VOOR TE KRIJGEN

Ik heb al heel wat visumstempels in mijn paspoort staan, maar het verkrijgen van het visum voor India heeft mij de meeste grijze haren opgeleverd. Waarom? Om voor een Indiaas toeristenvisum in aanmerking te komen, moet je aardig wat informatie aanleveren en als er één ding niet goed is ingevuld wordt je aanvraag vaak afgewezen. Het geld ben je dan kwijt en je kan de hele procedure weer opnieuw beginnen. Doordat regels regelmatig veranderen en bovendien niet heel duidelijk zijn, gebeurt dat vaker dan je zou denken.

➞ Lees ook: Route en planning: 4 weken backpacken in India

India - strand van Goa

VOORWAARDEN VOOR HET INDIA VISUM

Als je een reis gaat maken naar India, dan moet je aan de volgende voorwaarden voldoen.

Vereisten voor het e-visum:

  • Je moet in het bezit zijn van een Nederlands paspoort
  • Je paspoort moet bij aankomst in India nog minimaal 6 maanden geldig zijn
  • Het paspoort moet bij aankomst 2 lege pagina’s bevatten
  • Je moet kunnen aantonen dat je over voldoende financiële middelen beschikt tijdens jouw reis door India
  • Je moet een terug- of doorreisticket kunnen overhandigen

Geldigheid van het e-visum voor India:

  • Het e-visum moet worden uitgeprint in kleur en op A4, en in je handbagage bewaard worden
  • Een e-visum is na uitgifte nog 365 dagen geldig
  • Een e-visum is geldig voor een onbeperkt aantal reizen naar India
  • Als toerist mag je met een e-visum niet langer dan 90 aaneengesloten dagen in India verblijven
  • Een e-visum is alleen geldig bij aankomst en vertrek op geselecteerde luchthavens, waaronder Delhi, Mumbai, Varanasi, Chennai, Kochi, Dabolim, Calcutta en Bagalore.

Disclaimer: bekijk altijd de actuele voorwaarden voor het aanvragen van visum voor India.

WELKE SOORTEN VISA ZIJN ER?

Er zijn drie soorten e-visums voor India. Voor toeristen en backpackers is er het eTourist visa, zakenreizigers kunnen gebruik maken van het eBusiness visa en medische reizigers dienen het eMedical visa aan te vragen.

Let op! Als je niet aan de voorwaarden voor het e-visum kan voldoen, moet je een fysiek visum voor India aanvragen. Bijvoorbeeld als je langer dan 90 aaneengesloten dagen in India wil verblijven of wanneer je aankomt op een locatie waar geen e-visum wordt geaccepteerd.

Visum aanvragen voor India

HOE MOET JE EEN E-VISUM VOOR INDIA AANVRAGEN?

Ik ben zelf in 2011 in India geweest en toen waren de regels nog veel strenger, maar gelukkig heb je tegenwoordig een e-visum waardoor de gehele procedure in ieder geval een stukje eenvoudiger én goedkoper is geworden. Je kunt de hele aanvraag online regelen, dus je hoeft niet meer langs de ambassade of je paspoort op te sturen.

E-VISUM VIA EEN TUSSENPERSOON

Omdat veel e-visumaanvragen worden afgekeurd, is het slim om de aanvraag te doen via een tussenpersoon. Ik heb dat zelf destijds ook gedaan, omdat je dan zeker weet dat de aanvraag goed gaat en je niet dubbel moet betalen bij een afwijzing. Ook fijn: via zo’n tussenpersoon kun je gewoon met iDeal betalen en hoef je geen creditcardgegevens achter te laten op een onduidelijke Indiase website.

Er zijn verschillende partijen die de visumvraag voor je uit handen kunnen nemen. Ik werk zelf graag samen met de Nederlandse website VisumBuitenland.nl. Hier kun je het aanvraagformulier namelijk in het Nederlands invullen en zal iemand alle gegevens nog een keer handmatig controleren. Dat is heel fijn, want eventuele onduidelijkheden en foutjes worden er dan direct uitgehaald. Door die extra check heb je grotere kans dat je aanvraag direct wordt goedgekeurd. Is er toch iets mis gegaan? Als je aanvraag onverhoopt toch is afgewezen, krijg je bij VisumBuitenland.nl altijd je geld terug.

➞ Lees ook: 10 tips voor je eerste rondreis door India

EEN VISUM AANVRAGEN VOOR INDIA: ZO WERKT HET

De kosten voor een visum voor India bedragen € 109,95 per persoon en aanvragen kan 24/7 via VisumBuitenland.nl. Je moet daarvoor een vragenlijst invullen met details over je contactgegevens en reisplanning, en een pasfoto en een scan van je paspoort uploaden. Vervolgens controleert iemand al je gegevens nog een keer en kan de visumaanvraag in gang worden gezet. Het duurt ongeveer een week om je aanvraag te verwerken. De bevestiging krijg je daarna eenvoudig aangeleverd via de mail en hoef je alleen nog maar te printen als je naar India gaat.

In onderstaand filmpje zie je hoe de procedure te werk gaat.

Meer lezen over reizen in India? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Een rondreis door India in analoge foto’s
• 8 dingen die je kunnen overkomen in een trein in India, en wat ik daarvan leerde
• Is India veilig voor vrouwelijke reizigers?
• Magisch Varanasi, reizen door het ultieme India

Verantwoording: In samenwerking met VisumBuitenland.nl

Reizen naar India

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis India

India is niet de makkelijkste bestemming om te bereizen, maar eenmaal gewend aan alle chaos en indrukken sluit je het land al snel in je hart. Je kunt er op spirituele reis naar Varanasi, op een kameel rijden in de buurt van Rajasthan en aan het eind van de reis een paar dagen bijkomen op de mooie stranden van Goa.

Wil je meer weten over reizen en backpacken in India? Lees hier alle reisblogs over India.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset