De leukste tips voor Vlieland

Wat te doen op Vlieland: Tips en activiteiten
Home » Europa » De leukste tips voor Vlieland

De Waddeneilanden lenen zich uitstekend voor een weekendje weg in eigen land. Neem nou bijvoorbeeld Vlieland. Dit autoluwe eiland is een combinatie van mooie natuur, lange stranden en charmante dorpjes. Het is maar 1,5 uur varen met de boot vanaf Harlingen, maar je hebt het gevoel dat je heel ver van huis bent. Vlieland is mijn favoriete Waddeneiland en in deze blog lees je mijn persoonlijke tips en aanbevelingen.

VLIELAND TIPS

WAT TE DOEN OP VLIELAND?

Wat te doen op Vlieland tijdens een weekendje weg of vakantie naar de Waddeneilanden? Ik bezoek Vlieland in augustus en maakte een lijstje met mijn persoonlijke hoogtepunten. Je vindt mijn tips voor Vlieland hieronder. Meer inspiratie voor een vakantie naar de Waddeneilanden? Lees ook mijn tips voor Terschelling.

NAAR DE SAHARA VAN HET NOORDEN MET DE VLIEHORSEXPRESS

Een van de leukste dingen om te doen op Vlieland is een ritje met de Vliehorsexpress. Het westen van Vlieland bestaat uit een eindeloze zandvlakte en wordt ook wel de Sahara van het Noorden genoemd. Met een knalgele truck kun je naar dit uiterste puntje van het eiland reizen, Vliehors genaamd.

De tocht begint in de steile duinen en daarna scheur je over een kilometerslang, verlaten strand tot de plek waar het eiland eindigt. Vanaf hier kun je de vuurtoren van Texel bijna aanraken en heb je bovendien grote kans om zeehonden te spotten. De excursie wordt besloten bij het idyllische reddingshuisje dat is omgetoverd tot een juttersmuseum met de meest spectaculaire vondsten. Een tochtje met de Vliehorsexpres is een ontzettend leuke manier om dit bijzondere natuurgebied te leren kennen. Een mooi detail: de banden laten een gedicht achter in het zand.

Wat te doen op Vlieland? Tips en activiteitenWat te doen op Vlieland: Tips en activiteiten

DE VUURTOREN VAN VLIELAND

Het symbool van zowel Vlieland is de vuurtoren. Deze bezienswaardigheid ligt op loopafstand van het dorp Oost-Vlieland, wat tevens de plek is waar je aankomt met de boot. Met 16,8 meter hoogte kreeg de vuurtoren de bijnaam ‘Rode Kabouter’. Vanwege de ligging op de hoogste duin van het eiland is het de wandeling omhoog meer dan waard. Je kunt voor 3 euro een kijkje nemen.

Wat te doen op Vlieland? Tips en activiteiten

ZEEWIERKAAS PROEVEN OP VLIELAND

Zeewierbier, zeewierkaas & cranberry’s. Elk Waddeneiland heeft zijn eigen smaken en culinaire tradities. Neem op Vlieland zeker een kijkje bij de delicatessenwinkel ‘H’eerlijk eten op Dorpsstraat 14. Hier vind je de lekkerste lokale kazen en worsten. Ook leuk: je kunt op donderdagmiddag aansluiten bij een proeverij van ambachtelijke kazen uit de kaasbunker bij Hotel De Wadden. En natuurlijk schenken ze op Vlieland ook hun eigen bier: Rampzalig Bier, gemaakt van Vlielands water en zeewier, is geïnspireerd op de scheepsramp uit 1666. Je koopt het bij Slijterij De Branding aan de Dorpsstraat 58.

Wat te doen op Vlieland: Tips en activiteiten

KORREN OP VLIELAND

Een kor is een fijnmazig net dat wordt gebruikt door vissersboten op het Wad. Waddencentrum De Noordwester op Vlieland verzorgt in de zomermaanden een zogenoemde korexcursie, waarbij je net als de vissers met een net door de branding loopt. Ik ga drie keer het water in om op deze manier te kijken wat er zoal op de bodem van de zee leeft. Onder meer krabbetjes, garnalen en een klein visje blijven achter in het net. Na afloop gaan de krabben en garnalen terug de zee in, het visje wordt door korexpert Lars ter observatie meegenomen naar het Waddencentrum en mag een dag later het water in. Op zoek naar een leuke activiteit op Vlieland? Ga korren!

Wat te doen op Vlieland? Tips en activiteiten

HORIZONTOER FESTIVAL

Elk jaar in augustus strijkt het Horizontoer festival neer op de Waddeneilanden. Dit is een varend festival dat van eiland naar eiland vaart voor concerten en optredens. In deze periode kun je gratis naar voorstellingen in kroegjes en discotheken, maar er worden vaak ook optredens geprogrammeerd in de straten van Vlieland. Het is echt een aanrader om je bezoek aan Vlieland te plannen tijdens dit festival.

Tip: Het is ook mogelijk om mee te varen met de artiesten. Je gaat dan eilandhoppen en slaapt een aantal nachtjes op een oud zeilschip. Ik heb dat zelf ook gedaan en op die manier zowel Vlieland als Terschelling bezocht. Klik hier voor meer informatie over de komende editie van Horizontoer.

Wat te doen op Vlieland? Tips en activiteiten

VLIELAND OF TERSCHELLING?

Welk eiland is leuker Vlieland of Terschelling? Dat is lastig te zeggen. Ik bezoek beide eilanden tijdens mijn reis naar de Wadden en ze hebben allebei hun charme. Terschelling is groter, maar Vlieland is rustiger. Er is daar bijvoorbeeld bijna geen gemotoriseerd verkeer. Ik vond de stranden van Terschelling wel heel mooi, maar de dorpjes op Vlieland net iets charmanter. Mijn voorkeur gaat daarom uit naar Vlieland.

Bekijk ook mijn tips voor Terschelling.

Wat te doen op Vlieland: Tips en activiteiten

REIZEN NAAR VLIELAND – ZO KOM JE ER

Je kunt vanuit Harlingen met de boot naar Vlieland reizen. De haven ligt op loopafstand van het station in Harlingen en de boot doet er ongeveer 1,5 uur over. Een kaartje kopen kan via de website van Rederij Doeksen en kost € 27 voor een retourtje. De sneldienst is sneller, maar kost ook aanzienlijk meer geld.

Wat te doen op Vlieland: Tips en activiteiten

KUN JE OOK EILANDHOPPEN OP DE WADDEN?

Kun je ook eenvoudig tussen de eilanden reizen? Ja, dat kan zeker! In de zomermaanden zijn er directe verbindingen tussen de eilanden en hoef je niet via het vasteland te reizen. Bekijk hier een overzicht van alle verbindingen tussen de verschillende Waddeneilanden. Ikzelf reisde mee met de boot van Horizontoer en bezocht op die manier de verschillende Waddeneilanden in een reis.

Meer lezen over reizen in Nederland? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Wadlopen op Terschelling: Beleef en proef de Waddenzee
• De leukste tips voor Terschelling
• Bijzonder overnachten in de natuur: wakker worden op Vakantieboot Frederiek
• Een roadtrip maken in eigen land: toeren met een lelijke eend
• Toerist in eigen land: een weekendje weg in Arnhem

Lees hier alle verhalen over Nederland »


Met dank aan Provincie Fryslan

OVER EXPEDITIE AARDBOL

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, allen geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!19 REACTIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.