Zoek
Sluit dit zoekvak.
29 april 2024

De leukste tips voor Vlieland

Wat te doen op Vlieland: Tips en activiteiten

De Waddeneilanden lenen zich uitstekend voor een weekendje weg in eigen land. Neem nou bijvoorbeeld Vlieland. Dit autoluwe eiland is een combinatie van mooie natuur, lange stranden en charmante dorpjes. Het is maar 1,5 uur varen met de boot vanaf Harlingen, maar je hebt het gevoel dat je heel ver van huis bent. Vlieland is mijn favoriete Waddeneiland en in deze blog lees je mijn persoonlijke tips en aanbevelingen.

VLIELAND TIPS

WAT TE DOEN OP VLIELAND?

Wat te doen op Vlieland tijdens een weekendje weg of vakantie naar de Waddeneilanden? Ik bezoek Vlieland in augustus en maakte een lijstje met mijn persoonlijke hoogtepunten. Je vindt mijn tips voor Vlieland hieronder. Meer inspiratie voor een vakantie naar de Waddeneilanden? Lees ook mijn tips voor Terschelling en mijn tips voor Ameland.

OVERNACHTEN OP VLIELAND

Vlieland is niet heel groot, maar wat overnachtingen betreft heb je hier aardig wat keus. Zelf boek ik graag een vakantiehuisje via Natuurhuisje.nl, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een verblijf op een vakantiepark. Op het eiland zit Vakantiepark Vlieduyn van Landal, dat op slechts 200 meter van het strand ligt. Daarnaast is het mogelijk om te kamperen op Vlieland.

STRANDEN VAN VLIELAND

De stranden van Vlieland sieren menig lijstje met mooiste stranden van Nederland en het eiland is daarom een uitstekende bestemming voor een strandvakantie in eigen land. Op mooie zomerdagen is het hier in vergelijking met de stranden op het vasteland verrassend rustig en kun je je handdoekje uitrollen op het zachte poederzand. De meest toegankelijke stranden vind je in het noordoostelijke deel van het eiland. Vanuit Oost-Vlieland heb je namelijk een aantal stranden en strandopgangen op loopafstand zitten, namelijk Badhuys, Stortemelk, Paal 53 en het Havenstrand. Wil je de stranden bezoeken die een stukje westelijker liggen, dan kun je het best een fiets huren.

Tips voor Vlieland

OOST-VLIELAND

Er is één dorpje op Vlieland, Oost-Vlieland genaamd. Dit is de plek waar je aanmeert met de veerboot vanuit Harlingen en waar je de nodige winkels, restaurants en andere voorzieningen kan vinden. Het is een ontzettend mooi dorpje: het straatbeeld wordt hier bepaald door historische straatjes en oudhollandse huisjes. Je vindt er delicatessenzaakjes, gezellige bruine cafés en de nodige restaurantjes waar ze echte streekproducten op de kaart hebben staan.

Wat te doen op Vlieland: Tips en activiteiten

VLIEHORSEXPRESS

Een van de leukste dingen om te doen op Vlieland is een ritje met de Vliehorsexpress. Het westen van Vlieland bestaat uit een eindeloze zandvlakte en wordt ook wel de Sahara van het Noorden genoemd. Met een knalgele truck kun je naar dit uiterste puntje van het eiland reizen, Vliehors genaamd.

De tocht begint in de steile duinen en daarna scheur je over een kilometerslang, verlaten strand tot de plek waar het eiland eindigt. Vanaf hier kun je de vuurtoren van Texel bijna aanraken en heb je bovendien grote kans om zeehonden te spotten. De excursie wordt besloten bij het idyllische reddingshuisje dat is omgetoverd tot een juttersmuseum. Dit kleine drenkelingenhuisje is tot de nok gevuld met allerlei spullen die in de loop der jaren op het strand zijn aangespoeld. Heel leuk om even een kijkje te nemen, want er zitten allerlei rariteiten tussen.

Ik vond wen tochtje met de Vliehorsexpres een ontzettend leuke manier om dit bijzondere natuurgebied te leren kennen. Tijdens deze excursie heb je bovendien genoeg tijd om even rond te kijken op dit uiterste puntje van het eiland en leer je Vlieland weer op een nieuwe manier kennen. En een mooi detail: de banden van het voertuig laten een gedicht achter in het zand.

Wat te doen op Vlieland? Tips en activiteiten
Wat te doen op Vlieland: Tips en activiteiten

DE VUURTOREN VAN VLIELAND

Het symbool van zowel Vlieland is de vuurtoren. Deze bezienswaardigheid ligt op loopafstand van het dorp Oost-Vlieland, wat tevens de plek is waar je aankomt met de boot. Met 16,8 meter hoogte kreeg de vuurtoren de bijnaam ‘Rode Kabouter’. Vanwege de ligging op de hoogste duin van het eiland is het de wandeling omhoog meer dan waard. Je kunt voor 3 euro een kijkje nemen.

Wat te doen op Vlieland? Tips en activiteiten

ZEEWIERKAAS PROEVEN OP VLIELAND

Zeewierbier, zeewierkaas & cranberry’s. Elk Waddeneiland heeft zijn eigen smaken en culinaire tradities. Neem op Vlieland zeker een kijkje bij de delicatessenwinkel ‘H’eerlijk eten op Dorpsstraat 14. Hier vind je de lekkerste lokale kazen en worsten. Ook leuk: je kunt op donderdagmiddag aansluiten bij een proeverij van ambachtelijke kazen uit de kaasbunker bij Hotel De Wadden. En natuurlijk schenken ze op Vlieland ook hun eigen bier: Rampzalig Bier, gemaakt van Vlielands water en zeewier, is geïnspireerd op de scheepsramp uit 1666. Je koopt het bij Slijterij De Branding aan de Dorpsstraat 58.

Wat te doen op Vlieland: Tips en activiteiten

KORREN OP VLIELAND

Een kor is een fijnmazig net dat wordt gebruikt door vissersboten op het Wad. Waddencentrum De Noordwester op Vlieland verzorgt in de zomermaanden een zogenoemde korexcursie, waarbij je net als de vissers met een net door de branding loopt. Ik ga drie keer het water in om op deze manier te kijken wat er zoal op de bodem van de zee leeft. Onder meer krabbetjes, garnalen en een klein visje blijven achter in het net. Na afloop gaan de krabben en garnalen terug de zee in, het visje wordt door korexpert Lars ter observatie meegenomen naar het Waddencentrum en mag een dag later het water in. Op zoek naar een leuke activiteit op Vlieland? Ga korren!

Wat te doen op Vlieland? Tips en activiteiten

HORIZONTOER FESTIVAL

Elk jaar in augustus strijkt het Horizontoer festival neer op de Waddeneilanden. Dit is een varend festival dat van eiland naar eiland vaart voor concerten en optredens. In deze periode kun je gratis naar voorstellingen in kroegjes en discotheken, maar er worden vaak ook optredens geprogrammeerd in de straten van Vlieland. Het is echt een aanrader om je bezoek aan Vlieland te plannen tijdens dit festival.

Tip: Het is ook mogelijk om mee te varen met de artiesten. Je gaat dan eilandhoppen en slaapt een aantal nachtjes op een oud zeilschip. Ik heb dat zelf ook gedaan en op die manier zowel Vlieland als Terschelling bezocht. Klik hier voor meer informatie over de komende editie van Horizontoer.

Wat te doen op Vlieland? Tips en activiteiten

INTO THE GREAT WIDE OPEN

Horizontoer is niet het enige festival dat zich afspeelt op Vlieland, je hebt namelijk ook nog Into The Great Wide Open. Dit intieme muziekfestival staat in augustus op het programma en is een van de populairste festivals op de Waddeneilanden. Hier worden elk jaar de nodige nationale en internationale artiesten voor ingevlogen, maar beeldende kunst, film en cultuur vormen ook een groot onderdeel van het programma. Let op: Into The Great Wide Open is ontzettend populair, kaartjes zijn vaak binnen een paar minuten uitverkocht en accommodaties zitten vol met festivalgangers. Als je een rustig weekendje weg wilt plannen naar Vlieland, is het verstandig om dit weekend over te slaan.

Tips voor Vlieland

VLIELAND OF TERSCHELLING?

En dan nu de vraag der vragen: welk Waddeneiland is leuker? Vlieland of Terschelling? Dat is lastig te zeggen en hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke voorkeuren. Ik heb beide eilanden bezocht tijdens een rondreis door het Waddengebied en ze hebben allebei hun charme.

Terschelling is groter en er valt daarom iets meer te zien en te doen. Ideaal als je tijdens je vakantie naar de Wadden de nodige activiteiten wilt ondernemen. Maar als je vooral op zoek bent naar rust en mooie natuur, dan is Vlieland een betere optie. Er is op Vlieland bijvoorbeeld bijna geen gemotoriseerd verkeer en dat maakt echt verschil. In het centrum ligt alles op loopafstand en de natuurgebieden kun je het best per fiets ontdekken. Ik moet er wel bij zeggen dat ik de stranden van Terschelling beeldschoon vond, maar de dorpjes op Vlieland net iets charmanter. Mijn voorkeur gaat daarom uit naar Vlieland, maar eigenlijk heb je op Terschelling ook vrij weinig te klagen.

Bekijk ook mijn tips voor Terschelling.

Tips voor Vlieland

REIZEN NAAR VLIELAND – ZO KOM JE ER

Wil je op vakantie naar Vlieland? Dan heb ik goed nieuws voor je, want je kunt het eiland uitstekend met het openbaar vervoer bereiken. Je kunt namelijk heel eenvoudig met de trein naar Harlingen reizen en daar de boot naar Vlieland pakken. De haven van Harlingen ligt op loopafstand van het station en de boot doet er ongeveer 1,5 uur over. Een kaartje kopen kan via de website van Rederij Doeksen en kost € 27 voor een retourtje. Er is ook een sneldienst: deze is sneller, maar kost ook aanzienlijk meer geld. Omdat het maar over zo’n klein stukje gaat, is dat niet echt het geld waard wat mij betreft.

Wat te doen op Vlieland: Tips en activiteiten

KUN JE OOK EILANDHOPPEN OP DE WADDEN?

Tot slot nog een tip voor als je wilt gaan eilandhoppen, want je kunt ook van eiland naar eiland reizen. In de zomermaanden zijn er directe verbindingen tussen de verschillende Waddeneilanden en hoef je niet via het vasteland te reizen. Ideaal als je een paar dagen Vlieland wilt combineren met bijvoorbeeld Terschelling of Texel. Bekijk hier een overzicht van alle verbindingen tussen de verschillende Waddeneilanden. Ikzelf reisde mee met de boot van Horizontoer en bezocht op die manier de verschillende Waddeneilanden in een reis.

Meer lezen over reizen in Nederland? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Wadlopen op Terschelling: Beleef en proef de Waddenzee
• De leukste tips voor Terschelling
• Tips voor een weekendje Ameland
• 13 ideeën voor een bijzonder weekendje weg in eigen land

Met dank aan Provincie Fryslan

Reizen in Nederland

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

19 reacties

  1. Waaah, dat is lang! Ik in 2014 voor het eerst op de Wadden (Ameland), nu voor eerst deze eilanden gezien!

 1. Deze eilanden zijn zooo fijn. Ik hou net iets meer van Terschelling. Het groene strand is mooi met de Walvis daar en ik vind het stuk fietsen vanuit daar richting de duinen zoooo mooi!

  1. Ja ik vond het daar ook echt prachtig! Heerlijk gewandeld en uitgewaaid op het Groene Strand. Ik denk dat ik snel nog eens terug ga!

 2. Wij komen uit Vlaanderen en zijn ondertussen verknocht aan de Waddeneilanden, in het bijzonder Terschelling en Vlieland voor de rust (verlengde weekendjes) Ameland voor met de kindjes onze zomervakantie door te brengen. Heerlijk fietsen in duinen en op de dijk, wondermooie natuur, pikzwarte nachten met een hemel vol sterren, lekker eten, glaasje drinken op het strand, geen lelijke flatgebouwen,… Collega’s en vrienden snappen niet steeds waarom het er zo fantastisch is ( we maken veel reclame) tot ze er uiteindelijk zelf eens raken! Dat we maar snel eens de loterij mogen winnen, ons vakantiehuisjes zijn onmiddellijk gekocht!

  1. Ah stukje langer rijden voor jullie, maar inderdaad: zo’n heerlijk stukje Nederland. Leuk dat jullie er zo vaak naartoe gaan!

 3. Zo leuk, handige tips! Op pad in eigen land kan zo leuk zijn, zo ben ik wel een beetje gek op Texel en ben ik heel kort op Terschelling geweest. Ik zou graag eens terug gaan, maar ook heel graag de andere waddeneilanden verkennen, een korte vakantie in eigen land.

 4. Wát een heerlijke plek is Vlieland he? Ben er ook zo’n fan van! Altijd leuk om te zien wat een ander er over schrijft ;-) Enne… Die corexcursie ga ik onthouden! Leuk!

  1. De verwachtingen van Vlieland waren hoog, maar het is helemaal waargemaakt. Zo’n fijn eiland! Ik ben blij dat ik heb mogen kennismaken :)!

 5. Ook ik heb deze eilanden ontdekt met Horizontoer, écht een aanrader! Maar… onthoud goed: het werkt als een virus… als je eenmaal gaat, blijf je gaan! Heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset