Als je vloeistoffen mee wilt nemen in het vliegtuig, dan moet je met een aantal dingen rekening houden. Je mag namelijk niet zomaar alles in je handbagage stoppen. Maar wat zijn nou de regels voor vliegen met vloeistoffen in je handbagage? Hoeveel mag je precies meenemen en wat zijn de regels op Schiphol? Je leest het in deze blog.
HOEVEEL VLOEISTOFFEN MAG JE MEENEMEN IN HET VLIEGTUIG?
Sinds 2006 zijn de regels voor vloeistoffen in je handbagage een stuk strenger dan voorheen. Een volle shampoofles mag niet meer mee in je handbagage, net zoals een blikje cola. Over het algemeen geldt dat je alle verpakkingen groter dan 100 ml moet inchecken. Maar wie recent via Schiphol is gevlogen mocht misschien wel een waterflesje meenemen in de handbagage. Huh?! Hoe zit het nou? Mag je nou wel of niet vloeistoffen meenemen in je handbagage als je gaat vliegen?
REGELS VLOEISTOFFEN HANDBAGAGE
Het advies is om altijd de internationale regels te volgen bij het inpakken van je handbagage. De regels voor vloeistoffen in je handbagage zijn als volgt:
Elke reiziger mag maximaal 1 liter aan vloeistoffen meenemen, onderverdeeld in verpakkingen van maximaal 100 milliliter. Deze verpakkingen moeten in een hersluitbare doorzichtige zak van maximaal 1 liter worden gestopt. Tip: deze van Bol.com zijn eindeloos herbruikbaar.
➞ Lees ook: Samsonite koffer review: op zoek naar de beste handbagage koffer
WAT WORDT GEZIEN ALS VLOEISTOF?
Het is goed om te weten dat onder vloeistoffen ook gels, crèmes, pasta’s en spuitbussen worden gerekend. Wij nemen daarom zoveel mogelijke solids mee. Dus een blok zeep en shampoo bar.
Vloeistoffen: Water, shampoo, parfum, aansteker, olijfolie, honing, etc.
Gels: Haargel, handgel, nagellak, gelpacks, etc.
Crèmes: Zonnebrandcrème, gezichtscrème, mascara, etc.
Pasta’s: Tandpasta, smeerkaas, pindakaas, etc.
Spuitbussen: Deodorant, haarspray, scheerschuim etc.
UITZONDERINGEN: BABYVOEDING EN MEDICIJNEN
Er zijn een paar uitzonderingen op de regels voor vloeistoffen in je handbagage: namelijk als het gaat om babyvoeding, dieetvoeding en medicijnen. Deze mogen wel mee in je handbagage. Je bent in deze gevallen ook niet gebonden aan de grens van 100 ml. Zorg wel dat de medicijnen op jouw naam staan en in de originele verpakking zitten. Voor babyvoeding wordt vaak een grens van 1,5 jaar aangehouden en de baby moet natuurlijk wel aanwezig zijn.
VLOEISTOFFEN NA SECURITY
Nog een uitzondering: de regels voor vloeistoffen gelden niet voor vloeistoffen na de security. Je kunt een leeg waterflesje na de controle dus vullen bij het toilet en meenemen aan boord. Een fles sterke drank kopen of bijvoorbeeld parfum is ook mogelijk na de security. Houd in dit geval wel rekening met de eventuele terugvlucht en overstappen, die grote fles parfum moet dan wél weer aan de regels voldoen.
REGELS VLOEISTOFFEN RUIMBAGAGE
De regels voor vloeistoffen gelden gelukkig niet voor ruimbagage. Heb je een volle fles shampoo of grootverpakking parfum, dan kan je dat zonder problemen inchecken.
Let er wel op dat je als reiziger misschien ook moet voldoen aan bepaalde douaneregels en importbeperkingen. Je mag over het algemeen niet zomaar alles meenemen. Zo zijn er veel landen die het niet toestaan om grote hoeveelheden alcohol in te voeren.
VLOEISTOFFEN MEENEMEN OP SCHIPHOL
Sinds een paar jaar werken ze op Schiphol met innovatieve vloeistofscanners. Daardoor zijn ze bij security soms net wat minder streng. Je hoeft je tasje met vloeistoffen niet meer uit je tas te halen en soms mag ook je waterflesje of grootverpakking gewoon mee als handbagage.
Echter is dat geen reden om alle regels voor vloeistoffen dan maar te negeren, want het kan nog steeds voorkomen dat je wordt gevraagd om spullen achter te laten. Houd daarnaast ook rekening met de terugreis. Want ook al wordt jouw volle toilettas op de heenreis door de vingers gezien, op luchthavens in het buitenland werken ze weer met andere apparatuur en zijn ze wellicht een stuk strenger. Dat geldt natuurlijk ook als je ergens onderweg moet overstappen.
Het advies is dus: speel op safe en houd je aan de internationale regels voor vloeistoffen in handbagage. Dan kom je nooit voor verrassingen te staan.