Zoeken
Sluit dit zoekvak.
17 februari 2023

Beleef het ultieme Zweedse avontuur tijdens een houtvlottocht op de Klarälven rivier

Vlotvakantie in Zweden

Het avontuurlijkste wat ik verleden jaar heb gedaan was niet eilandhoppen in het Caraïbisch gebied of roadtrippen door Zuid-Afrika. Nee, ik ging vlotvaren in Zweden. Tijdens dit avontuur moet je zelf eerst een vlot bouwen, waarna je met een kampeeruitrusting aan boord de rivier afzakt. Onderweg ben je volledig op jezelf aangewezen en moet je elke avond op zoek naar een slaapplaats in de natuur. Het overgrote deel van de tijd is dat ultiem ontspannen, maar je komt onderweg ook de nodige uitdagingen tegen. Hoe dan ook: vlotvaren in Zweden is niet bepaald geschikt voor luxepoezen of vakantiegangers die vooral achterover willen leunen. Je moet echt een buitenmens zijn en bovendien niet vies van een beetje avontuur.

VLOTVAREN IN ZWEDEN

Met een vlot de Klarälven rivier afzakken

Er zijn verschillende plekken in Zweden waar je op zogenoemde vlotvakantie kunt, maar de bekendste plek is de Klarälven rivier. Deze rivier stroomt door de regio Värmland en het startpunt van de tocht is Vildmark i Varmland. Dit is hét adres in Zweden voor een avontuurlijke vakantie, want behalve voor vlotvaren kun je er ook terecht voor een kanovakantie of andere natuurbeleving. Mijn vriend en ik hebben echter één missie: wij gaan tijdens onze reis door Zweden op houtvlottocht.

Houtvlottocht Värmland Zweden
Vlot varen in Zweden

ZELF EEN VLOT BOUWEN

Als je op vlotvakantie in Zweden wilt, dan gaat daar de nodige lichamelijke inspanning aan vooraf. Je moet namelijk eerst helemaal zelf het vlot bouwen. De dag begint daarom met een uitgebreide instructie, waarbij je niet alleen te horen krijgt hoe je een vlot bouwt, maar ook welke uitdagingen je op de rivier tegen kunt komen. Nou ja uitdagingen, bij Vildmark i Värmland noemen ze het liever ‘adventures’. Zo kun je bijvoorbeeld terecht komen op een zandbank of in een uitzichtloze draaikolk. Het is allemaal niet onoverkomelijk, maar zo’n situatie moet natuurlijk wel worden opgelost. En als je je bedenkt dat een vlot gemiddeld zo’n 2 ton weegt, dan begrijp je dat daar aardig wat fysieke kracht voor nodig is.

TOUW EN BOOMSTAMMEN

Maar dat is een zorg voor later. Terug naar het bouwen van het vlot, want zolang dat niet gebeurt is er überhaupt geen avontuur om aan te gaan. We krijgen te horen hoe het vlot precies gebouwd moet worden en oefenen met het leggen van knopen. Het moge duidelijk zijn dat hier geen schroef aan te pas komt: het vlot wordt volledig gebouwd met touw en boomstammen.

Je gaat als volgt te werk: de boomstammen moeten vanaf een grote stapel naar het water worden gerold. In het water leg je ze naast elkaar en bind je ze met speciale knopen aan elkaar. Op die manier maak je drie lagen en dan is je vlot stevig genoeg om mee te varen. Klinkt allemaal niet heel lastig, maar vergis je niet. Het kost aardig wat inspanning, zeker als je maar met z’n tweeën bent. Houd er rekening mee dat je hier rustig een halve dag zoet mee bent en dan moet het echte avontuur nog beginnen.

Vlot varen in Zweden
Houtvlottocht Värmland Zweden

VLOTVAREN OP DE KLARÄLVEN RIVIER

Mijn vriend en ik beginnen om negen uur met het bouwen van het vlot, die aan het begin van de middag klaar is. Schip ahoy, tijd om te gaan! We laden het vlot vol met onze uitrusting: een grote kist vol eten en kookgerei, een waterdichte ton met daarin een tent, slaapzakken en matjes, en onze rugzakken met schone, droge kleding. We knopen het vlot los, zetten af en laten ons rustig door de stroom meevoeren.

Vlotvaren is het overgrote deel van de tijd een relaxte bezigheid. Als je de juiste stroming te pakken hebt, kun je in principe ontspannen. De rivier doet het werk en bepaalt het tempo. Gemiddeld leg je zo’n 2 kilometer per uur af en het landschap trekt langzaam aan je voorbij. Je hebt volop gelegenheid om een boekje te lezen, een broodje te smeren of met je verrekijker de oever af te speuren. Je kunt zelfs je hengel uitgooien en je diner bij elkaar hengelen. Soms kom je onderweg andere vlotvaarders of kanoërs tegen, maar in principe ben je even helemaal alleen op de wereld.

RADIOSTILTE

Hoewel je op het vlot gewoon ontvangst hebt op je telefoon, kan ik het aanraden om deze zo min mogelijk te gebruiken. Stop ‘m in de waterdichte ton en gebruik hem alleen in geval van nood. Je kunt je telefoon onderweg toch niet opladen (tenzij je een powerbank met zonnecel hebt) en je bent sowieso toffere dingen aan het doen dan je vrienden. Onderweg heb je hem in ieder geval echt niet nodig, want bij vertrek krijg je een ouderwetse kaart mee van de omgeving. Hierop staan herkenningspunten en campings langs de rivier aangegeven, wat erg handig kan zijn als je nog wat boodschappen moet doen of echt behoefte hebt aan een warme douche.

Vlotvakantie in Zweden
Vlotvakantie in Zweden
Houtvlottocht Värmland Zweden

WILDKAMPEREN IN DE NATUUR

Want die warme douche zul je tijdens een vlotvakantie moeten ontberen. Onderdeel van het houtvlotavontuur is namelijk wildkamperen. Ga op zoek naar een mooi plekje langs de oevers en zet daar je kamp op voor de nacht. In Zweden geldt het allemansrecht, wat betekent dat je overal mag wildkamperen, mits je de omgeving precies zo achterlaat als je het hebt aangetroffen. Langs de Klarälven heb je de mooie kampeerspots voor het oprapen. Want hoewel je onderweg wel een aantal huisjes tegenkomt, zijn er ook volop strandjes waar je kunt aanleggen en midden in de natuur zit.

Zo stuitten wij bij toeval op een geweldig mooi plekje dat we via de kaart hadden gescout. Langs de oevers lijkt op het eerste gezicht een dicht bos te staan, maar op de kaart zien we een weiland liggen. Het bos blijkt slechts een strook bomen te zijn en daarachter bevindt zich een weids weiland dat aan het eind van de middag zelfs nog pal in de zon ligt. Hier hebben we alle ruimte om ons kamp op te zetten en rustig te eten en te slapen. En geloof mij: er is niets zo mooi als ’s ochtends midden in de natuur wakker worden.

➞ Lees ook: Paklijst: wat neem je mee tijdens het wildkamperen?

Vlot varen in Zweden
Vlotvakantie in Zweden
Vlotvakantie in Zweden

ADVENTURES

Onze instructeur had er al voor gewaarschuwd: uiteraard gaat niet alles volgens plan tijdens de vlottentocht. Zo krijgen we te maken met een paar adventures. We zijn gelukkig niet vastgelopen op een zandbank, maar komen wel terecht in een draaikolk. En dat hebben we pas door als we er middenin zitten en al een paar keer dezelfde boom voorbij zien komen. Je moet dan echt keihard peddelen om eruit te komen en dat is aardig vermoeiend op een vierkant vlot van 2 ton. Andere uitdagingen die we onderweg zijn tegengekomen: we vaarden regelmatig de bosjes in en hebben ons helemaal suf gepeddeld om bij onze slaapplek te komen. Een leermoment: begin op tijd met peddelen als je aan de andere kant van de rivier wilt geraken.

➞ Lees ook: De ultieme route voor een roadtrip door Noorwegen, Zweden en Denemarken

Vlot varen in Zweden

DE ULTIEME NATUURBELEVING

Maar wat mij het meest is bijgebleven van ons houtvlotavontuur is die ultieme natuurbeleving. Hier kom je pas echt tot rust. Je wordt in de Zweedse zomer al super vroeg wakker van de zonsopgang en wij zaten daarom om zes uur ’s ochtends weer op het vlot, waar we in alle stilte konden ontbijten. Je moet je voorstellen hoe mooi de natuur is op dat moment. Het is doodstil buiten, er hangt een soort mist over het water en als zich langs de oevers dieren laten zien, dan zit je front row. Met een beetje geluk zie je bijvoorbeeld een eland drinken, maar in het gebied komen vooral veel bevers voor.

➞ Lees ook: Wildkamperen in Noorwegen en Zweden

Vlot varen in Zweden
Vlot varen in Zweden

HET VLOT UIT ELKAAR HALEN

Als je na een paar dagen bij het eindpunt bent aangekomen, dan moet het vlot weer uit elkaar gehaald worden. Een pijnlijk moment, want je hebt tenslotte heel wat energie gestoken in het bouwen ervan. Gelukkig duurt het afbouwen een stuk minder lang dan het opbouwen. Je hoeft in principe alleen maar het touw los te halen en de boomstammen af te laten drijven. Ze worden dan vanzelf opgevangen in een soort fuik langs de waterkant. Terwijl het opbouwen zeker vier uur tijd kostte, was het vlot binnen een half uurtje weer uit elkaar.

Vlotvakantie in Zweden
Houtvlottocht Värmland Zweden

HANDIG OM TE WETEN

  • Als je gaat vlotvaren in Zweden, dan kun je alles via Vildmark i Värmland laten regelen. Handig als je met het vliegtuig komt, want zij zorgen dan voor kampeerspullen, een voedselpakket en kookgerei. Toch is het een aanrader om ook zelf wat dingetjes van thuis mee te nemen. Het scheelt geld en mogelijk ook comfort. Zo vond ik het slaapmatje iets te dun en is het ook wel fijn als je zelf kunt bepalen wat je gaat eten. Het voedselpakket dat wij meekregen was ruim voldoende, maar ik had persoonlijk andere dingetjes uitgezocht.
  • Het is ook een mogelijk om je eigen maaltijd bij elkaar te hengelen. Koop van tevoren een visvergunning en je kunt op de rustige momenten je hengel uitwerpen.
  • Hoe je dat in de natuur doet met douchen en toiletteren? Wassen doe je in de rivier en voor een grote boodschap krijg je een schep en wat plastic zakken mee. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om ’s nachts op een camping te gaan staan, maar dat doet het echte avontuur wel een beetje teniet.
  • Als je langere tijd op pad gaat, is het slim om ook een kano te huren en die aan je vlot binden. Met de kano kun je aan het eind van de middag een stukje vooruit varen om een mooi plekje langs de waterkant te scouten bijvoorbeeld. Daarnaast kun je met de kano ook makkelijk uitstapjes maken als je een paar dagen op de zelfde plek blijft aangemeerd.
  • Tot slot nog een tip voor als je het vlot gaat bouwen: neem van huis een paar tuinhandschoenen mee, want de boomstammen zitten vol splinters. Ook handig om mee te nemen: waterschoenen, zwemkleding en muggenspray.
Vlotvakantie in Zweden

OOK OP VLOTVAKANTIE IN ZWEDEN?

Bij Vildmark i Värmland heb je keus uit vlottochten van 2, 5 of 8 dagen. Wij deden de tocht van 2 dagen, maar dat is eigenlijk te kort. Zeker als je bedenkt dat je op de eerste dag vooral aan het bouwen bent. Ik raad het daarom aan om minstens 5 dagen weg te blijven, omdat je dan pas echt het ultieme avontuur beleeft. Het vlot is dan ook een stuk groter en dat maakt de tocht over het water een stukje comfortabeler. Je hebt bovendien de mogelijkheid om een hele dag op een mooie plek aangemeerd te blijven.

Wil je ook op vlotvakantie in Zweden? Neem voor een overzicht van de actuele prijzen een kijkje op de website van Vildmark i Värmland.

Ook leuk: maak een vergelijkbare reis per kano. Je hoeft dan niet eerst zelf een vlot in elkaar te puzzelen, maar kan wel genieten van indrukwekkende landschappen en wildkamperen. Check The Canoe Trip voor alle info.

Houtvlottocht Värmland Zweden

Reizen naar Zweden

Foto van Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

2 reacties

  1. Wat geweldig om jouw ervaringen met zo’n vlotvakantie te lezen! Het lijkt me enorm leuk om dit ook eens te doen. Ik vraag me alleen af: hoeveel last heb je van muggen? Zwermen die echt de hele dag om je heen of is dit vooral ’s avonds als het donker wordt?

    1. Het is echt een aanrader! Overdag hadden wij nauwelijks last van muggen, maar toen we onze tent gingen opzetten in een weiland werd het heel erg. Voor die momenten moet je echt een goede muggenspray hebben. Ze zitten er dus al ruim voor zonsondergang, want het wordt pas heel laat donker in de zomer in Zweden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Zweden

Er zijn maar weinig landen in Europa waar je zo tot rust komt als in Zweden. Het land van de eindeloze roadtrips en ongerepte natuur, maar ook een stedentrip Stockholm is een goed excuus om een ticket te boeken. Ben je op zoek naar tips voor een vakantie in Zweden? Op Expeditie Aardbol vind je volop tips voor onder andere wildkamperen en een reis naar Lapland.

Meer lezen over een vakantie in Zweden? Lees hier alle reisblogs over Zweden.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset