Zoek
Sluit dit zoekvak.
13 april 2022

De Kiekkaaste: de mooiste vogelkijkhut van Groningen

Vogelkijkhut Kiekkaaste, Groningen

De mooiste vogelkijkhut van Groningen staat helemaal in het meest noordoostelijke puntje van de provincie. Maak kennis met De Kiekkaaste, een vogelkijkhut met geweldige uitzichten over een deel van het Waddengebied. Maar dat niet alleen, de vogelkijkhut zelf is ook een plaatje om te zien. Het ligt op de grens met Duitsland en je zal er waarschijnlijk een stukje voor moeten rijden, maar als je in de buurt bent is het zeker een aanrader om te gaan kijken.

Vogelkijkhut Kiekkaaste, Groningen

DE KIEKKAASTE IN GRONINGEN

De Kiekkaaste in Nieuwe Statenzijl is de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland. Het ligt midden in natuurgebied de Dollard en je hebt hier uitzicht op tal van soorten vogels. Het omliggende landschap is gevormd door kwelders en drooggevallen wad, oftewel zout en zoet water komen hier samen. Dankzij dit brakke getijdenlandschap kun je hier heel veel bijzondere vogels, dieren en planten spotten. Wad- en watervogels komen hier om te broeden en vanuit de vogelkijkhut kun je de mooiste exemplaren spotten. Soms worden hier zelfs bruinvissen zeehonden gespot, dus vergeet niet om je verrekijker mee te nemen. Wij hebben er eentje van het merk Bynolyt

Vogelkijkhut Kiekkaaste in Nieuw-Statenzijl

VLONDERPAD

Omdat De Kiekkaaste buiten de dijk ligt, heb je hier met hoog water grote kans op natte voeten De vogelkijkhut is daarom alleen bereikbaar via een lang vlonderpad dat dwars door het riet loopt. Dat riet zorgt ervoor dat deze wandeling er elk seizoen anders uitziet. In de winter is het hier wijds en open, maar aan het eind van de zomer is het riet zo hoog dat je De Kiekkaaste pas na de laatste bocht in het oog krijgt. 

Goed om te weten: met hoog water is het slim om waterdichte schoenen aan te trekken en met harde wind wordt het afgeraden om de vogelkijkhut te bezoeken. 

Vogelkijkhut Kiekkaaste, Groningen

WAAR LIGT DE KIEKKAASTE? 

De Kiekkaaste ligt bij het sluizencomplex van Nieuwe Statenzijl, praktisch op de grens met Duitsland. Om er te komen ben je waarschijnlijk wel even onderweg, want zelfs vanuit Groningen-Stad is het nog zo’n 50 minuten rijden. Parkeren kan gratis bij de sluis en als het goed is zie je de vogelkijkhut dan al in de verte staan. Om er te komen moet je de sluis oversteken en het vlonderpad vanaf de dijk volgen. Vanaf de dijk is het ongeveer een kwartiertje lopen naar De Kiekkaaste.

Na afloop van je bezoek aan de Kiekkaaste kun je een mooie wandeling maken door het natuurgebied van de Dollard. De Kwelderroute begint direct aan de andere kant van de sluis, ter hoogte van de Waaeiboei. Van dinsdag t/m zondag staat er ook een kleine foodtruck waar koffie en snacks te koop zijn.

Vogelkijkhut Kiekkaaste in Nieuw-Statenzijl

Reizen in Nederland

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset