Zoeken
Sluit dit zoekvak.
7 april 2022

Tips voor een bezoek aan vogelobservatorium Tij in Stellendam

Vogelobservatorium Tij in Stellendam

Op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee ligt misschien wel de mooiste vogelkijkhut van heel Nederland: vogelobservatorium Tij. Hier kom je niet alleen om in alle rust naar bijzondere vogels te kijken, maar toch ook een beetje vanwege het bijzondere bouwwerk. Van een afstandje is het namelijk net alsof een enorme vogel hier een ei heeft gelegd. Vogelobservatorium meets landschapskunst. En dat is een bezoekje waard.

Ben je binnenkort in de buurt omdat je een weekendje Rotterdam of Zeeland hebt gepland? Dan is het zeker een aanrader om een korte omweg te maken langs deze vogelhut.

VOGELOBSERVATORIUM TIJ IN STELLENDAM

Aan de zuidelijke oevers van het Haringvliet, ter hoogte van de jachthaven van Stellendam, kun je een bezoek brengen aan vogelobservatorium Tij. Deze iconische vogelkijkhut ligt in het hart van vogelreservaat Scheelhoek, een belangrijke trekpleister voor allerlei vogelsoorten. Waarom dit zo’n aantrekkelijke plek is voor vogels? Omdat hier in het Haringvliet het zoete water uit de rivieren en het zoute water uit de Noordzee samenkomt. 

Vogelobservatorium Tij Haringvliet

HET EI VAN GOEREE-OVERFLAKKEE

Vogelobservatorium Tij heeft de vorm van het ei van de grote stern. Het is maar liefst acht meter hoog en elf meter lang. Je mag het gerust een architectonisch hoogstandje noemen, want de vogelkijkhut zit ingenieus in elkaar. De houten constructie is zo gemaakt dat er in theorie geen schroef voor nodig zou zijn. In theorie dan, want om veiligheidsredenen is toch maar gekozen om de houten balken in elkaar te schroeven. Hoe dan ook: het is een plaatje om te zien. De vorm en constructie zijn van binnen bijzonder fotogeniek, maar ook van buiten is het een bijzonder fraai bouwwerk. 

WELKE VOGELS KUN JE HIER SPOTTEN?

Vanuit de vogelkijkhut heb je een panoramisch uitzicht over natuurgebied Scheelhoek, het Haringvliet en de Haringvlietsluizen. Omdat de sluizen regelmatig op een kier worden gezet, komen veel vogelsoorten op het brakke water af. Zo kun je hier onder andere de visdief, grote stern en kokmeeuw spotten, maar er zitten bijvoorbeeld ook ijsvogeltjes. Soms wordt hier zelfs de zeearend gespot, maar dan moet je wel een beetje geluk hebben. Het is daarom een aanrader om een verrekijker mee te nemen, maar er staat ook een enorme telescoop van Swarovski Optik. Hiermee kun je over water turen en op zoek gaan naar bijzondere vogels. Met name tijdens het broedseizoen heb je hier volop gelegenheid toe. 

Tip: wij gingen op pad met een gids van Natuurmonumenten. Dat is echt een aanrader als je veel bijzondere vogels wilt spotten. Een gids kan je niet alleen meer vertellen over het gebied, maar heeft ook een geoefend oog. Dat is vooral handig als je zelf niet zo’n volleerd vogelspotter bent. 

Vogelobservatorium Tij

WAAR LIGT DEZE VOGELKIJKHUT?

De vogelhut ligt op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee, ter hoogte van de jachthaven in Stellendam. Hier vind je een parkeerplaats, vanwaar het nog zo’n kwartiertje lopen is naar de vogelkijkhut. Het pad naar vogelobservatorium Tij komt dwars door natuurgebied Scheelhoek, een wild natuurgebied waar metershoge bramenstruiken en rietstengels staan. Het laatste stukje van het pad gaat door een tunnel, zodat de vogels niet worden opgeschrikt door bezoekers.

Vogelobservatorium Tij in Stellendam

TIPS VOOR JE BEZOEK AAN VOGELOBSERVATORIUM TIJ

Wil jij ook een bezoek brengen aan vogelobservatorium Tij? Dit is even goed om te weten: 

  • Navigeer naar Jachthaven Stellendam, het voetpad naar de vogelkijkhut start direct naast de parkeerplaats.
  • Honden zijn op het pad en in de vogelhut niet toegestaan.
  • Het kan heel koud worden in de vogelhut, kleed je warm aan.
  • Het is niet altijd mogelijk om 1,5 meter afstand te houden. Plan je bezoek bij voorkeur in de vroege ochtend of op een doordeweekse dag.
  • Met hoogwater kan het pad naar de vogelhut onder water komen te staan. Zorg dat je dan regenlaarzen of goede waterdichte schoenen draagt.
  • Bij waterstanden van 90cm boven NAP is het wandelpad niet meer begaanbaar. Check hier de actuele waterstand. 
  • Het pad en de vogelhut zijn niet toegankelijk voor rolstoelen en rollators. 
  • Het is niet toegestaan om hier te vliegen met een drone.
Vogelobservatorium Tij in Stellendam

WANDELEN IN DE BUURT VAN DE VOGELKIJKHUT IN STELLENDAM

Je kunt een bezoek aan de vogelkijkhut goed combineren met een mooie wandeling in de omgeving. Ten zuiden van Stellendam ligt natuurgebied Kwade Hoek. Hier vind je een mooi en uitgestrekt strand waar je heerlijk kan uitwaaien. Vanaf vogelobservatorium Tij is het ongeveer vijf minuten rijden naar Kwade Hoek. Restaurant Zout of Zoet in Stellendam is een leuke plek om na een wandeling neer te strijken voor een kopje koffie of lekkere lunch.

Strand Kwade Hoek

Reizen in Nederland

Foto van Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset