Search
Close this search box.
4 december 2023

Waarom je een VPN moet hebben als je in het buitenland op reis gaat

VPN gebruiken in het buitenland

Hoe veilig zijn jouw bankgegevens en wachtwoorden als je in het buitenland op reis bent? Je let misschien wel goed op je telefoon of laptop, maar zorg je er ook voor dat je niet wordt opgemerkt door cybercriminelen? Een VPN is daarom eigenlijk onmisbaar, want hiermee kun je zelfs op de meest obscure plekken ter wereld veilig internetten. Daarnaast omzeil je met een VPN ook nog eens een heleboel praktische problemen, dus reden genoeg om in het buitenland gebruik te maken van deze dienst.

VPN OP REIS

WAT IS EEN VPN EN HOE WERKT HET?

Allereerst: wat is een VPN? VPN staat voor Virtual Private Network en is heel simpel gezegd een veilige verbinding tussen jouw smartphone of computer en het internet. Met een VPN wordt er een extra server geplaatst tussen jouw device en het internet, waarmee alle data versleuteld wordt. Dit maakt internetten een stuk veiliger. Je IP-adres en locatie worden verborgen, het houdt hackers buiten de deur én je kunt toegang krijgen tot websites en online diensten die anders geblokkeerd zouden zijn.

VEILIG GEBRUIK MAKEN VAN EEN OPENBARE WIFI

Maak je in het buitenland vaak gebruik van WiFi? Dan moet je zeker een VPN gebruiken. Het is namelijk een stuk veiliger. Zeker in het buitenland zijn veel openbare WiFi netwerken slecht beveiligd, waardoor hackers jouw data vrij eenvoudig kunnen onderscheppen. Sterker nog: sommige WiFi-netwerken worden zelfs speciaal opgezet om bij jouw wachtwoorden en persoonlijke gegevens te komen. Dat is überhaupt geen prettig idee, maar helemaal riskant als je veel online betalingen doet of bijvoorbeeld een online business runt (zoals een blog!).

Tip: Via deze site kun je eenvoudig zoeken naar open WiFi-netwerken bij jou in de buurt.

NEDERLANDSE TV KIJKEN IN HET BUITENLAND

Wil je Wie is de Mol blijven volgen vanuit het buitenland? Wedstrijd van Ajax zien? Dat kan nog wel eens lastig worden, zeker als je buiten de EU op reis bent. Door geografische blokkades is het vaak niet mogelijk om Nederlandse televisieprogramma’s te streamen via bijvoorbeeld RTL XL of NPO Start. Je krijgt dan vaak een melding te zien in de trant van Deze content is niet beschikbaar in uw land. Met behulp van een VPN kun je zelf een server kiezen, waardoor deze apps en websites denken dat je gewoon vanuit Nederland aan het browsen bent.

Netflix en televisie kijken in het buitenland
Netflix en televisie kijken in het buitenland

NETFLIX IN HET NEDERLANDS

Ook voor Netflix kan een VPN erg handig zijn. Vanwege televisierechten verschilt het aanbod van films en series per land. Daarnaast kun je in verre landen geen Nederlandse ondertiteling krijgen. Ben je dus ergens aan het backpacken in Vietnam, dan krijg je daar enkel de series en films te zien waarvoor Netflix in Vietnam de uitzendrechten heeft, inclusief Vietnamese ondertiteling. Dit werkt natuurlijk ook de andere kant op als jij het aanbod in bijvoorbeeld de Verenigde Staten beter vindt.

MET EEN VPN KUN JE BESPAREN OP VLIEGTICKETS

Doordat je met een VPN je geografische locatie kunt kiezen, kun je ook het nodige besparen als je op reis bent. Veel hotel- en ticketsites hanteren baseren hun prijzen op het land van de boeker. Zo kan het bijvoorbeeld een stuk goedkoper zijn om een hotel te boeken met een IP-adres uit Indonesië of Oost-Europa. Een trucje dat niet op elke boekingssite toepasbaar is en er is ook geen garantie op een lekkere korting, maar het is de moeite waard om een beetje rond te klikken voordat je daadwerkelijk iets boekt.

CENSUUR OMZEILEN

Tot slot is een VPN echt onmisbaar als je gaat reizen door landen waar ze aan internetcensuur doen. China is wat dat betreft een van de meest beruchte bestemmingen. Hier krijg je als reiziger te maken met de Great Firewall of China, die ervoor zorgt dat je geen gebruik kunt maken van Google, Whatsapp, Facebook, Instagram. Je apps doen het niet en de websites zijn onbereikbaar. Dankzij een VPN kun je dit soort blokkades eenvoudig omzeilen en toch gebruik maken van je vertrouwde zoekmachines en social media.

Reistips

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp