India is een land met een reputatie, zeker als het gaat om veiligheid voor vrouwen. Verhalen over gewelddadige groepsverkrachtingen zorgen ervoor dat veel vrouwelijke reizigers liever niet in India gaan reizen. Maar is dat wel terecht? Is het echt zo erg of is India veilig genoeg om doorheen te reizen?
In dit artikel lees je over mijn ervaring om als vrouw in India te reizen.
REISADVIES INDIA
HOE VEILIG IS HET VOOR VROUWEN IN INDIA?BACKPACKEN IN INDIA ALS VROUW ALLEEN
In de herfst van 2011 maakte ik samen met een goede vriendin een backpackreis door India. In een maand tijd streepten we New Delhi, Varanasi, Agra, woestijnprovincie Rajasthan, de stranden van Goa en Mumbai af. We reisden veel met het openbaar vervoer en deden alles op de bonnefooi. Een fantastische reis, maar ook een hele zware. Alle vooroordelen over Indiase mannen zijn tijdens onze reis bevestigd en dat maakt het reizen door India toch iets minder leuk.
MIJN ERVARINGEN
Ik vind het belangrijk dat andere vrouwen weten waar ze aan toe zijn als ze door India reizen, daarom deel ik graag mijn ervaringen. Uiteraard is het heel goed mogelijk dat jij het land en zijn inwoners heel anders hebt beleefd of gaat beleven, maar een beetje op je hoede zijn kan geen kwaad. Het gaat ten slotte om je eigen veiligheid.
IK WERD AANGERAND IN NEW DELHI
Mijn eerste ervaring met de Indiase mannen was al in het eerste uur nadat we geland waren. We hadden een guesthouse geregeld in Paharganj, vlakbij het centrale treinstation van New Delhi. Het was niet moeilijk te vinden, dus sloegen we de airportservice van het guesthouse vriendelijk af. Vanaf het vliegveld konden we met de splinternieuwe metrolijn naar het station, en daarna was het nog maximaal tien minuutjes lopen.
Het zal de lange vlucht zijn geweest, de drukkende hitte en de metershoge berg poep die naast de glazen ingang van het metrostation lag. Want ondanks onze voorbereiding, raakten we eenmaal in het centrum van New Delhi binnen een minuut gedesoriënteerd. We hadden geen flauw idee welke kant we op moesten, konden überhaupt nergens het treinstation zien en er was niemand die ons begreep.
Op een gegeven moment komen er twee jongens op ons af. Ik blokkeer het pad met mijn backpack en stop daarom even zodat de jongens ruimte hebben om erlangs te gaan.
Maar de jongens stoppen ook. Eén van hen kijkt me aan en grijpt me zomaar en uit het niets vol in mijn borsten. Ik ben stomverbaasd, maar ik ben ook geschrokken. Boos duw ik de jongen weg en met de palm van mijn hand geef ik hem een flinke duw tegen zijn kaak. De jongen schrikt van mijn reactie en loopt snel weer door met zijn vriend. Met mijn armen beschermend voor mijn borst geslagen, lopen we uiteindelijk tien minuten later ons guesthouse binnen. Geen leuk begin van wat een fantastische trip moet worden.
BANG OP STRAAT
Wat er in die eerste paar minuten in New Delhi is gebeurd, heeft grote invloed op hoe we ons verder gedragen en bewegen. Ik voel me absoluut niet veilig op straat in India en ben bang dat iedereen me wil betasten. Ik loop de hele tijd krom en met mijn armen gekruist over mijn lichaam, zodat niemand bij mijn borsten kan. Shirtjes zonder mouwen en korte broeken blijven veilig in mijn backpack, we gaan niet na het donker de straat op en eten elke avond in het restaurant van ons guesthouse.
Niet dat je het daarmee kan voorkomen. Wanneer we op straat urinerende mannen passeren, draaien ze zich graag even helemaal om zodat wij uitgebreid hun zaakje kunnen te bewonderen. Dat gebeurt ook gewoon op klaarlichte dag.
Ook meegemaakt: mannen die je verlekkerd aan staan te kijken en ondertussen hun eigen kruis masseren. Juk.
ZE MAKEN FOTO’S OP HET STRAND
Pas in het rustige Goa voel ik me iets meer op mijn gemak en ga ik zelfs een keer met mijn bikini de zee in. Op het strand liggen doe ik liever niet, want overal lopen groepjes mannen met kleine camera’s in de aanslag. Zodra ze je in de gaten krijgen doen ze er alles aan om je op de foto te zetten. Ze blijven rustig 5 minuten wachten als je in bikini uit de zee komt en hebben de foto’s al gemaakt voordat je een handdoek hebt omgeslagen. In mijn hotel in Jaisalmer heb ik met een groot t-shirt gezwommen en dat is ook hier de enige optie.
Het maakt me boos en ik voel me heel erg vies. Go away, schreeuw ik naar ze. Maar het heeft geen zin. Ik heb de neiging om mijn middelvinger naar ze op te steken, en dat doe ik dan ook maar. Het haalt niet veel uit, maar ik heb in ieder geval de foto een beetje verpest.
HAD IK HET KUNNEN VOORKOMEN?
Ik weet niet wat er mis is met de mannen die ik ben tegen gekomen, maar ze hebben in ieder geval een andere seksuele moraal. Wat mij is overkomen in New Delhi, gebeurde niet omdat ik me niet aan kledingvoorschriften heb gehouden. Ik had een lange broek aan en een t-shirt met lange mouwen. Ik was gedesoriënteerd, en daarmee waarschijnlijk een makkelijke prooi. Je laat even de aandacht verslappen en iemand maakt daar meteen misbruik van. Zo gaat dat hier blijkbaar. Een nare gedachte en niet prettig als je net met een jetlag uit het vliegtuig bent gestapt, en op het punt staat om een maand te gaan rondreizen in India.
Eenmaal thuis blijven de gebeurtenissen door mijn hoofd spoken en ik denk nog steeds vaak terug aan wat er allemaal is gebeurd tijdens mijn reis naar India, en of ik het had kunnen voorkomen. Ik denk het eigenlijk niet. Ik was op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Als ik vijf minuten eerder of later was, dan had ik het begin van mijn reis heel anders beleefd.
EEN NEGATIEF REISADVIES VOOR INDIA?
Met zoveel verhalen over verkrachtingen in India, ga je jezelf bijna afvragen: is reizen naar India gevaarlijk? Kun je veilig rondreizen door India? Hoe zit het met veiligheid en backpacken in India? Volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken is er géén negatief reisadvies voor India. Er zijn wel veiligheidsrisico’s en in bepaalde gebieden wordt reizen afgeraden. Kijk voor het actuele reisadvies voor India op de website van Nederland Wereldwijd.
Over veiligheid en vrouwen zegt het ministerie het volgende:
Vrouwen die door India reizen moeten op hun hoede zijn. Er zijn meldingen van ongewilde aandacht en seksueel en verbaal geweld tegen vrouwen. Reist u als vrouw door India? Ga dan bedekt gekleed en vermijd afgelegen plaatsen. Loop na zonsondergang niet alleen over straat en reis niet met het openbaar vervoer of een taxi.
MIJN MENING: IS EEN VAKANTIE NAAR INDIA VEILIG?
Dan mijn persoonlijke mening. Vind ik India veilig? Ik denk zelf dat je als vrouw beter niet alleen door India kan reizen. Maar ik snap het heel erg goed als je toch besluit het te doen. Ik heb dat ten slotte ook ooit besloten. Spijt heb ik allerminst, het is een fantastisch land, en tegenover elke vervelende ervaring staan tien goede.
Toch is het verstandig om een beetje op jezelf te letten en daarom geef ik hieronder een paar tips. Sommigen liggen misschien voor de hand, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Heb je zelf aanvullingen? Laat ze achter in de comments of stuur me een mailtje, dan kan ik het artikel updaten. Lees hier mijn eerdere blogs en artikelen over India
18 TIPS VOOR VROUWEN IN INDIA
Ga je als vrouw (alleen) reizen door India? Neem onderstaande tips ter harte en lees ook de comments onder dit artikel goed door. Het is geen garantie dat er iets gebeurd, maar het is niet verkeerd om op je hoede te zijn.
- Neem een man mee. De beste bescherming tegen vervelende mannen is een andere man. Ga met je partner, broer of huisgenoot op pad en je zult een stuk minder worden lastig gevallen.
- Reis sowieso zo min mogelijk alleen, dat is vragen om problemen. Sluit vriendschap met medereizigers en trek er samen op uit om te eten en om een stad te verkennen. Is nog gezelliger ook.
- Zoek accommodatie in een goede buurt. Ga niet ergens achteraf zitten.
- Ga in de grotere steden niet na het donker de straat op.
- Laat altijd aan de receptie weten wanneer je op pad gaat en waar je naartoe gaat.
- Houd regelmatig contact met het thuisfront en vertel ze wat je plannen zijn. Dan zijn je ouders gerustgesteld, en is het makkelijker om je gangen na te gaan. Mocht het nodig zijn.
- Zorg dat je telefoon altijd is opgeladen.
- Neem voldoende bedekkende kleding mee. Show niet te veel decolleté, te veel been of te veel arm.
- Zwem met een t-shirtje aan als dat prettiger voelt.
- Draag een zonnebril op straat, vermijd oogcontact.
- Bedek je blonde haar met een sjaaltje of hoedje.
- Zorg dat je de weg kent. Wees alert op waar je vandaan komt en waar je naartoe moet. Neem altijd een kaart mee van de omgeving.
- Pas op met eten dat je wordt aangeboden in de trein en op straat, en houd altijd je drankje in de gaten.
- Koop een iets duurder treinticket. Luxere treinstellen zijn beter bewaakt.
- Blijf weg uit onoverzichtelijke steegjes en donkere zijstraatjes.
- Zorg dat je op drukke plekken onder de mensen blijft. Ga je in vol treinstation niet terugtrekken, maar zoek een plekje waar je goed wordt gezien.
- Ga niet achter in de bus zitten.
- Vertrouw altijd op je instinct. Voelt iets niet goed? Doe het dan niet.
Meer lezen over backpacken in India? Deze blogs vind je misschien ook interessant:
• Route en planning: 4 weken backpacken in India
• 10 geboden voor reizen door India
• 8 dingen die je kunnen overkomen in een trein in India, en wat ik daarvan leerde
• Een rondreis door India in analoge foto’s
56 reacties
Best heftig om te lezen! India lijkt me een prachtig land, maar dit maakt de keuze om naar India te gaan toch wat minder gemakkelijk. ;-)
Snap ik! Al schijnt het in het zuiden allemaal wat relaxter te zijn, maar verder dan Goa ben ik zelf niet gekomen :)
Dit is ook de enige reden waarom ik twijfel om naar India te gaan. Zeker toen ik hoorde over gevallen waarbij de mannelijke partner knock-out werd geslagen zodat mannen hun gang konden gaan met de vrouw. Volgens mij is het grootste probleem het taboe die er bestaat rond seks en het gebrek aan seksuele opvoeding dat daaruit voortvloeit. Mannen leren gewoon niet hoe ze met hun seksuele gevoelens moeten omgaan.
Zou heel goed kunnen dat dat de reden is dat er zoveel seksueel geweld is in India. Snap je twijfels ook heel erg goed, ik zou niet zo snel nog een keer terug gaan.
Jeetje, je hoort er van maar het zo te lezen is dubbel heftig. Het is een gevoelig onderwerp en goed dat je het onder de aandacht bent. Ik ga er zelf niet heen omdat ik het gevoel heb geen respect te hebben voor de slachtoffers daar. De vrouwen worden zo onderdrukt.. dan kan ik er niet leuk even op vakantie gaan…
Heel begrijpelijk!
Wat een heftig verhaal, en iedereen lijkt met dit soort ervaringen thuis te komen uit India. Zelf ben ik een maand in Zuid-India geweest, we reisden van Chennai naar Mumbai. Ik heb geen enkele keer iets meegemaakt. Nu was ik wel met mijn vriend, dat scheelt misschien. En ik heb ook het idee dat Zuid-India minder heftig is dan Noord-India, ook op dit gebied. Maar in Goa was het wel een ramp met die kerels die foto’s van me probeerden te maken. Ik lag met korte broek en t-shirt aan op mijn strandbedje, en ook nog eens bedekt met een sarong. Ongelofelijk! Er is iets ernstig mis met de manier waarop er in India naar seks en vrouwen wordt gekeken. Het houdt mij in elk geval tegen om naar Noord-India te gaan, hoe graag ik het gebied ook zou willen zien…
Volgens mij is het zuiden inderdaad minder heftig dan het noorden, maar ik ben daar dan weer niet echt geweest ;).
Jeetje wat heftig! Je hoort inderdaad altijd wel over die groepsverkrachtingen, maar om het dan zo nog eens te lezen…
Ja best wel eigenlijk! Inmiddels ben ik er wel overheen, maar destijds heeft het heel veel indruk op me gemaakt!
Goede tips!
Vervelend dat je zo’n eerste indruk van het land hebt, en dat dat best een stempel op je reis drukt. Ik voelde me in Bangladesh niet altijd veilig op straat, ik was daar continu op mijn hoede, en dat is gruwelijk vermoeiend.
Vermoeiend is echt het juiste woord inderdaad. Al je zintuigen staan op scherp.
Twee jaar geleden ben ik samen met een vriendin naar India geweest met de backpack. Ik heb het echt heel anders ervaren. Oké India is heftig. We werden aangestaard, op de foto gezet, konden geen korte broek aan en inderdaad op het strand van Goa hebben de mannen een buitengewone interesse voor je. Mijn vriendin en ik hebben ons hier op ingesteld en het gewoon over ons heen laten komen. We hebben dan ook helemaal geen vervelende situaties mee gemaakt. Ik ben na drie weken alleen terug gegaan naar New Delhi en mijn vriendin is zelfs nog drie weken alleen in India geweest.
India is echt het beest bijzondere land waar ik ooit geweest ben en heb het land echt in mijn hart gesloten. Ik wil echt heel graag nog eens terug.
Het kan dus ook anders!
Thanks voor je aanvulling! Wat goed om te lezen dat het bij jou totaal anders was, het kan dus wel ;).
Wat fijn datje deze tips en jouw ervaringen deelt. Zelf hebben wij heel erg getwijfeld over het wel of niet bezoeken van India toen wij in Azie waren.. Na veel wikken en wegen het (nog) niet te doen. Het was onze eerste keer in Azie en zelfs in Sri Lanka ergerde ik me af en toe dood aan mannen die naar me staarden.. Minutenlang! En dan raakten ze me nog niet eens af.. Ik ben aan de ene kant ontzettend nieuwsgierig naar India en wil er zeker eens naartoe (het zuiden vooral), maar voorlopig durf ik het nog even niet aan. Er zijn zoveel mooie bestemmingen en anderen trekken me dan toch net iets meer..
Er zijn inderdaad ook veel vrouwvriendelijkere bestemmingen, dus groot gelijk ;)
Jee wat een heftige ervaringen wel… Ik ben maar kort in india geweest en het is alweer tien jaar geleden. Ik was toen samen met een vrouwelijk collegaatje en we zijn met zijn twee New Delhi ingegaan. Ja inderdaad veel bekijks maar niet zo negatief als jij aangeeft. Nu zit er ruim 7 jaar tussen en dat kan een hoop verschil uitmaken. Bovendien; misschien ook van belang; wij waren in new Delhi de dag na het Holi festival dus de kerels lagen waarschijnlijk allemaal nog dronken hun roes uit te slapen. Ik wil(de) graag nog een keer naar India maar Tom had daar al niet zo’n zin in en ik weet zeker dat – als ik hem dit stuk laat lezen – hij nu helemaal niet meer wil… Ondanks dat ik dan wel met een man zou zijn… Hij wordt laaiend om dit soort dingen en dat is ook niet altijd even handig… Hmmm, misschien dan toch maar voorlopig geen India!
Als je echt heel graag wilt moet je hem dit stukje maar niet laten lezen ;). Maar het is natuurlijk ook helemaal persoonlijk. Iemand die een scooterongeluk in Thailand heeft gehad zal ook zeggen dat de wegen slecht zijn, terwijl dat maar één ervaring is. Succes met afwegen, het scheelt sowieso als je een man bij je hebt :).
Ik had inderdaad dezelfde twijfels en heb daarom besloten om met een groepsreis Noord-India te verkennen. Ik vind het een prachtig land, ondanks de vieze mannetjes. Maar na al die nare verhalen over groepsverkrachtingen zou ik nu wel drie keer nadenken voordat ik weer naar India ga.
Het is ook een prachtig land inderdaad! Slim om met een groepsreis mee te gaan, dat is ook nog een idee inderdaad :)!
Jemig wat een heftig verhaal! Maar super fijn dat je je ervaringen en tips deelt. India lijkt me super tof, maar staat me ook heel erg tegen vanwege de mannelijke bevolking. Thanks voor de handige tips!
Graag gedaan :)
Wat een bizarre verhalen zeg, bah. Ik heb sowieso het gevoel dat ik als reiziger nog(?) niet klaar ben voor India en alles wat je daar voor je kiezen krijgt, maar misschien ga ik er voor m’n gevoel ook wel nooit wel klaar voor zijn. Voorlopig staat India nog niet echt op de wishlist in ieder geval.
Ik geef je groot gelijk! Vooral niet doen als het je niet prettig lijkt.
Jeetje, wat een nare ervaringen. Lijkt me niet fijn als je zo op je hoede moet zijn; je bent toch een stuk minder zorgeloos. Ik zou me denk ik heel ongemakkelijk voelen, alleen al als ze je met hun ogen uitkleden, laat staan betasten..
Klopt, en dat is juist wat zo fijn is aan vakantie: zorgeloosheid!
Wow, wat heftig! Dat wist ik helemaal niet over India. Het lijkt me een prachtig land, zonde dat dat op deze manier dan toch een beetje “verpest” wordt. Respect dat je dit deelt! (en fijn, mocht ik ooit die kant op gaan, dan weet ik wat ik kan verwachten!)
Verpest is denk het goede woord. Gelukkig zijn er ook heel veel positieve en mooie dingen aan India, maar dit overheerst helaas een beetje ;)
Wat goed dat je hier aandacht aan besteed, Stéphanie! De kijk van mannen op vrouwen is voor mij de allerbelangrijkste reden om India niet op mijn wish list te zetten. De onderdrukking, het gebrek aan respect en de seksuele instelling staan me zo enorm tegen, ik wil zo’n land niet bezoeken zolang er geen actieve stappen genomen worden om de situatie voor vrouwen te verbeteren. Ik snap dat er in veel landen iets mis is, maar de mate waarin dit voor India geldt stuit me zo enorm tegen de borst, daar wil ik niet naartoe.
Dat begrijp ik volkomen! Weet alleen niet of er op korte termijn iets aan te doen is..
Pff wat een heftig verhaal.. Heb dit soort verhalen al eens eerder gehoord en ik zeker een van de redenen dat ik niet naar India ga, ookal zou ik het land heel graag eens zien.. Ook mega heftig dat dat al op de eerste dag begon, kan me goed voorstellen dat dat je de hele verdere reis blijft beinvloeden..
Ja dat was wel een beetje flauw ja, maar helaas niets aan te doen :(
Bah wat een naar verhaal!. Ik ben zelf ook in India geweest maar met mijn man en we zijn beide donker, gelukkig nooit in een soortgelijke situatie geweest. We hebben diverse Indiase vrienden en die zeggen dat een groot deel van het probleem ook is dat veel mannen in India nooit een vrouw zullen krijgen. Ze hebben een te lage kaste en onvoldoende mogelijkheden om een bruidsschat te kunnen betalen. Absoluut geen excuus hoor maar daarom zijn die mannen wel behoorlijk seksueel gefrustreerd en ze hebben weinig te verliezen.
Ergens is dat ook heel triest inderdaad, maar wel vervelend dat ze niet het fatsoen hebben om hun handen thuis te houden.
Very sorry to read about your ordeal. I am an Indian Man. For that matter a Goan man. I now live in Belgium. I could write this in Dutch, but would take me days as I am at the beginner level. I am a postgraduate and work in an intergovernmental organisation of the UN. I talked to my wife about your article and she agrees with your experience. I cannot apologise enough for what you have gone through. I like your suggestions at the end of the article. I would like to add a few more. Always travel by flight or the most expensive class in the train (as you suggest). Stay in at-least a 3star hotel. No guest houses. Be prepared to spend a bit more money as most middle class Indian people do while traveling. India is not a place for backpacking for women ( and most men), you will meet all the third rate Indian men you mention in your article (and believe me they area a minority).
I would like to take objection to the fact that you and some of the people who have commented here, consider India as homogeneous monolith and term all men molesters and rapist. I agree that the North Indian men are uncivilised. I would not let my sister or my wife walk alone on the street in North India. The reasons for this is mainly lack of education and deep routed patriarchal society. It is also a result of systematic female infanticide in those parts of the country, which leave many parts of North India full of sex starved unmarried men who do not find women.
Goa as you mention in one of your other article, was colonised by Portuguese. hence we are more liberal than other parts of the country. Goa has a hint of western culture. Hence, a lot of men from neighbouring states visit Goa (and loiter on beaches) for cheap booze and prostitutes. The guys you mention photographing you on the beach are the same scumbags. They are mostly in groups, high on alcohol and have no regards for anything as they think Goa and everything there is for them to enjoy without any limits. They are most attracted to white women because most of them have not seen white women in their lives except in Internet porn. We as Goan’s,are tired of these kind of people. They seem to increase in number each year. Thanks to the Bollywood movies depicting Goa as the Land of free flowing alcohol and loose women. You would need to work a bit hard to see real Goan population which lives a bit far away from the touristic areas. We are very calm, respectful and peace loving people.
I travel to India each year, things seem to be improving. Especially, after the much publicised Delhi rapes, there seems to be a lot of awareness. The rape and molestation laws have been strengthened and work is on for educating children in schools. It will not be easy but we will get over this and things will improve. South India is much safer, North can be skipped for now.
Hi Adi, Thank you so much for your answer. I really hope some day it will be safe enough for women again. For the next few years I think I will be skipping the northern parts, just to be sure ;).
Wow, thanks for all the information stephanie! Really usefull!
India was on my list, because of the colourfull culture (in my idea). But, I’ll wait a few more years for sure. There are lots of other country’s where I haven’t been yet, so they’re on my list first!
Adi, thanks for the information as well! Interesting to read how an Indian man sees this!
Thanks for the tips, in the case I’ll be there one day. And I will. ;)
Hi Lotte! Thanks for your comment, and I am glad I could help. India really is a great country, but it has a downside when you are traveling alone. Perhaps you can take a travel buddy?
Hallo,
Ik ben nu drie keer in India geweest. Om rond te trekken. Het zit in de planning om volgend jaar of het jaar erop terug te gaan. Deze keer helemaal alleen. Ik wil niet oordelen over de situaties waar jullie in zijn beland maar er moet me toch iets van het hart.
Als je naar India gaat met in je bagage korte broeken, mouwloze topjes en bikinis heb je je niet goed ingelezen in en voorbereid op het land wat mij betreft. Zelfs in de lonely planet staan kledingvoorschriften waar je je zonder al te veel moeite aan kunt houden. Het komt ongeveer neer op: geen strakke kleding, geen blote knieen, blote schouders of een decollete. Dit wordt overigens ook geadviseerd aan mannen. Verder is het als vrouw handig altijd een sjaal bij je te hebben omdat dit nog weleens een eis is om bij bepaalde bezienswaardigheden binnen te mogen.
Ik heb me hier al die reizen aan gehouden en ben nooit lastiggevallen. At gewoon op straat, reisde met het openbaar vervoer, ging ook in het donker naar buiten en knoopte ook praatjes aan met de bevolking.
Naar mijn mening is je ervaring dan ook enigszins gekleurd door een niet al te beste voorbereiding.
Hoi Bonny, dank voor je aanvulling en goed om te horen dat een reis door India ook anders kan worden ervaren. Ik vind het wel jammer en (eerlijk gezegd ontzettend naïef) dat je suggereert dat vrouwen die iets meemaken in India (lastig gevallen worden op straat, aanranding of erger), dat over zichzelf afroepen. Bedekte armen, benen en borsten, al dan niet in combinatie met kennis van de Lonely Planet, zijn helaas geen garantie om NIET lastig gevallen te worden.
Hoi,
Naief ben ik zeker niet hoor, wel voorzichtig en me bewust van andere zeden en moralen. Ik heb in en met mijn woorden ook geen garantie gegeven, wel een optie om meer op te gaan en minder op te vallen en daardoor minder makkeiljk lastiggevallen te worden. Jammer dat je je zo aangevallen voelt.
Ik geef aan dat de kleding die je omschrijft niet geschikt is voor het land waar je over praat. Voor mijn part loop je daar naakt rond, dan vind ik nog niet dat men het recht heeft aan je zitten. Echter in landen als deze zijn zeden vaak anders geformuleerd. Zij zien vrouwen in een dergelijke kledij (dus de blote schouders ed) wel als vrouwen met lichtere zeden en waar je dus ‘gewoon’ aan mag zitten.
Hallo, Ik vind het spijtig dat jouw ervaringen zo negatief waren waardoor je schrijft dat je als vrouw beter niet alleen door India kan reizen. Ik ben 4 jaar geleden als Westerse vrouw 3 maanden alleen gaan reizen in Zuid en Noord India en ik ben nooit lastig gevallen. Ik heb er voor gekozen om nooit een korte broek te dragen, ook niet op het strand in Goa, het zat zelfs niet in mijn bagage. Ik heb ze wel gezien, de mannen die vrouwen in shortjes en bikinis openlijk fotografeerden maar mij is het nooit overkomen. Is het leuk om met lange kleren op een strand te liggen bij 38 graden? Hmmm, nee, ik heb het ook liever anders maar je zit nu eenmaal in een land met totaal andere zeden en gewoonten. Ik heb altijd lange broeken en hemdjes met lange mouwen in een lichte stof gedragen, zelden t-shirts. Ik ben 1m82 en slank, ik val echt wel op tussen de Indiers. Natuurlijk is dit geen garantie om niet lastig gevallen te worden maar ik ben ervan overtuigd dat het wel heel erg helpt. Ik heb heel low budget gereisd, ik had 6 kg bagage, geen gsm, geen iphone, geen ipad, enkel een eenvoudig klein fototoestel. Ik heb bijna enkel verbleven in guesthouses van 1 tot 15 euro per nacht. Ik heb voornameljk gereisd met de bus en de trein waarbij ik zou pleiten voor de laagste klasse want dat is dikken ambiance! Enkel ’s nachts koos ik voor de vrouwencoupé als die er was. De tips die ik zou geven zijn stel je bescheiden op, pas je aan, gebruik je gezond verstand, laat je niet leiden door angst maar ga wel af op je intuïtie, je hebt het ergens voor gekregen dus gebruik het. Veel reisplezier!
Hi, ik heb mijn familie opgezocht nadat ik ze 30 jaar niet gezien heb. En nu weer gevonden had. Ik ben geadopteerd. Het probleem in dit soort landen is, dat je je rijk moet kleden. ( Mooi opgemaakt, en goed verzorgd. Natuurlijk wel alles goed bedekken, want ook al lijkt niemand moslim, de mannen hebben daar akte vrijheid te mogen doen wat ze willen. De regering vind namelijk dat de vrouw zich mast aan moet passen. ) Hierdoor wek je bij hun de indruk dat je uit een hoge kast komt. En als dat zo is, komt jouw familie hem doden. En ook dat mag bij de regering. Ik heb veel dingen zelf ervaren. Ik was en ouder kind, toen ik geadopteerd was. Nu ik mijn familie weer heen leren kennen, weet ik precies hoe alles werkt, ook door mijn tolk, maar ook omdat ik alle Bengaalse woorden ( ook die ik als gast niet hoor te weten ) begrijp.. maar daardoor ook begrijp dat hun denk wijze en over overlevingswijze waarin de meeste zich elke min. in bevinden, dingen niet zo aan kunnen pakken als jij en ik. Klef je rijk, dan heb je macht. En het liefst in het rijk van de cultuur kleding waarin je je bevind.
Dank voor je aanvulling Sjoma, denk dat je inderdaad minder opvalt en meer wordt geaccepteerd als je je kleedt in lokale kledingstijl!
Sorry voor de schrijf fouten. Mijn woordenboek op mijn mobiel is nog niet zo goed. Ik had het ff na moeten lezen. Mijn advies, kleed je rijk, en luister inderdaad goed naar je intuïtie. Ik ga nooit meer naar india, op tv is het leuk, erkenning. Ook wel fijn om de geuren te herkennen en andere dingetjes, maar met een goed sprekende Nederlandse en Indiase tolk, was het onveilig in Calcutta. Ook in indiase kleding. Hand in hand met een man, maak je kans dat het goed afloopt. Mensen die zeggen dat het land te gek is om hen te gaan, gaan of naar een rijkere gebied, of kennen de taal en mentaliteiten niet. Wij zijn direct verhuist naar een hotel met strenge bewaking, toen wij te horen kregen dat een groep Duitsers vlak bij gepakt waren. Ik wens iedereen een hele fijne tijd in India. Maar als het fout gaat, gaat het goed fout. In de tijd die wij hadden, verbleven we in een christelijke nonnen klooster, waar we beschermd werden in een dorpje bij mijn familie. Daar was ik blij om.
Fijn dat je je verhaal hebt gedaan Stephanie. En stukje herkenning. Toch zijn er wel hele mooie gebieden om heen te gaan, maar wel met iemand die man is, en die het gebied goed kent.
Ben ik het ook absoluut mee eens, geen indrukwekkender land meegemaakt dan India. Maar de volgende keer ga ik inderdaad wel met een man aan mijn zijde ;)!
Kom net terug van ons zoveelste reisje door een deel van India. Een land met meer dan een miljard inwoners. Nog niet de helft is vrouw. Dit vrouwen tekort zorgt ervoor dat een deel van de mannen nooit aan een partner zullen komen. Je mag van mij aannemen dat deze mannen behoorlijk seksueel gefrustreerd rondlopen. Prostitutie is dan ook wijd verbreid maar zeker niet de oplossing. Een klein rekensommetje, 350 miljoen mannen, 10%, 35 miljoen, ruim tweemaal zoveel als de inwoners van Nederland bijten op een houtje. Het is afkeurenswaardig dat een deel van deze mannen bij het zien van een westerse toerist in een voor hun ogen gewaagde kleding denken, dit is een dankbare prooi. Maar vanuit de Indiase cultuur en opvoeding, jongens wordt al op jonge leeftijd als superieur gezien, nog steeds afkeurenswaardig. Heb tijdens een vorige reis met een reisbegeleidster gesproken die ruim 10 jaar onafgebroken dit land bezoekt. Dit onderwerp kwam ook ter sprake en een van de dingen die zij opmerkte was dat, zeker het jonge volkje, meent dat je in India hetzelfde kan doen als in Nederland. Dus topjes, zeer korte broeken zodat de beschouwer niet hoeft te raden wat er onder zit. Heb zelf in Kolkotta een meisje rond zien lopen in een lange katoenen rok die net zo doorzichtig was als vitrage. Is nog steeds geen vrijbrief om iemand ongewenst aan te raken. Maar je kunt er, zoals anderen schreven, veel aan doen door je behoorlijk in te lezen, bepaalde kledingstukken thuis te laten en sommige plekken in een stad te vermijden. Overigens de geciteerde reisbegeleidster, die voldeed aan dat wat wij van een gezonde “Hollandse meid” noemen heeft tijdens haar ontelbare reizen door India nog niets vervelends ondervonden. In het verleden, onze eerste reis was 30 jaar geleden, stonden de Indiërs op hun beurt te wachten om met jou een babbeltje te maken. Mijn vrouwen ik, niet direct de jongste en in gepaste kleding zijn tijdens deze reis honderden keren op de foto gezet. Het nieuwe digitale babbeltje.
Hoi Wim, dank voor het delen van jouw mooie ervaring! Ik ben blij om te horen dat je zo graag naar India op reis gaat! Ik denk dat gepaste kleding inderdaad zeker kan helpen, maar dat is helaas geen garantie dat er niets kan gebeuren. Ik denk dat ik zelf gewoon pech heb gehad en vind het fijn dat er genoeg mensen zijn die wel van hun reizen naar India hebben genoten! Groet, Stéphanie
Dank je wel voor je reisverslag door India. Door de reacties begrijp ik een beetje wat er in India speelt, dat veel mannen zich misdragen naar vrouwen. Kennelijk tiert het patriarchaat daar nog steeds welig in de 21e eeuw. Het verbaast mij dat een land waarin spiritualiteit vroeger een grote plaats innam, nu door vrouwen vanwege sexuele agressie beter vermeden kan worden. Het lijkt mij dat internet met toegang tot porno hierin ook een rol speelt.
Als vrouw zijnde zou ik dat land mijden. De wereld is groot genoeg om andere mooie reisbestemmingen te vinden. Het lijkt me dat het aantal touristen hierdoor wel daalt. Jammer.
Hoi Nelleke, India is een moeilijk land inderdaad, zeker als vrouw alleen. Zou het zelf niet zo snel doen, maar ken ook genoeg dames die zonder moeilijkheden hebben rondgereisd.
Twee keer bezocht ik India. Nooit ergens last van gehad, maar ik droeg inderdaad t-shirts en een lange dunne broek of rok. Ik had niet eens hemdjes meegenomen…
Ik denk inderdaad, dat je in het algemeen jezelf wat moet aanpassen aan de mores van het land waar je te gast bent. Dat wil nog niet zeggen dat je het goedkeurt! Maar voor je eigen bestwil aanpassen is wel verstandig. Wat je er dan verder over denkt, mag je zelf weten. Het is op de wereld nou eenmaal niet allemaal hetzelfde als in Nederland.
Twee keer bezocht ik India. Nooit ergens last van gehad, maar ik droeg inderdaad t-shirts en een lange dunne broek of rok. Ik had niet eens hemdjes meegenomen…
Ik denk inderdaad, dat je in het algemeen jezelf moet aanpassen aan de zeden en gewoontes van het land waar je te gast bent. Dat wil nog niet zeggen dat je het goedkeurt, maar voor je eigen bestwil aanpassen is wel verstandig! Wat je er dan verder over denkt, mag je zelf weten. Het is op de wereld nou eenmaal niet allemaal hetzelfde als in Nederland. Anders is niet minder… of meer. Al is het gedrag op zich niet goed te keuren, maar in de beleving van die jongens deden ze waarschijnlijk niks verkeerd. Zoals die Indiase man hierboven beschrijft…
Dank voor je aanvulling Tineke, de wereld is zeker anders in India. Goed om te horen dat jij geen nare dingen hebt meegemaakt. India is een fascinerend land, maar wel eentje met een gebruiksaanwijzing!
Ik kom zelf oorspronkelijk uit India en het zijn vooral migranten uit Bihar en UP provinces (twee armste streken in India) en Nepal en Bangladesh die deze problemen veroorzaken. Ik bedoel bijna helft van alle verkrachtingen (zo ook de groepsverkachting in Delhi) word door hun veroorzaakt. Ik kom zelf uit de Punjab en de meeste ‘natives’ zijn vrij gastvrij en houden ervan als toeristen hun komen bezoeken en die zullen vrouwelijke toeristen nooit wat aan doen. Vooral Sikhs . Het zijn helaas migranten die India en ook alle Indiase mannen een slechte naam geven. Dit is ook een van de redenen waarom de overheid ongeveer 9 miljoen Bengalen wilt deporteren en waarom zoveel staten af willen van mensen uit deze gebieden. Daarnaast staat Paharganj en ook de rest van Old Delhi bekend als een ghetto bij veel Indiërs dus dat wijk zal ik sterk afraden zeker als je daar een hotel wilt boeken. Pas goed op waar je reist en welke hotel je boekt. Soms worden hotels zelfs gerund door mensen die relaties hebben met de Indiase onderwereld en geloof me met hun wil je niets te maken hebben.
Zou met een reisgezelschap niet beter zijn of shoe-stringreizen incl hotelboeking. Zou maar niet alleen gaan. Er was ook een mevrouw die werkte in Nederland in de papierfabriek om te sparen voor een reis naar India om daar vervolgens vrijwilligerswerk te doen in een ziekenhuis in India. New Delhi is een heel andere cultuur en er waren mooie stoffen die je om je heen kon doen. Ze verpleegde mensen met Aids die in dat hospitaal waren opgenomen. Je zag daar glazen kisten opgestapeld waar ze in lagen en hadden niets aan. Het was een inspirerende reis. Ze zeggen dat er ook een zwarte markt is waar je medicijnen kunt kopen die in Nederland niet meer gebruikt worden en afgewezen zijn.