Zoek
Sluit dit zoekvak.
9 november 2023

In deze vakantielanden rijden ze aan de linkerkant van de weg

Waar rijden ze links?

In Nederland rijden we aan de rechterkant van de weg, maar er zijn ook genoeg landen waar ze links rijden. Ooit een auto gehuurd in Engeland of Zuid-Afrika? Dan zul je wel gemerkt hebben dat ook het stuur gespiegeld is: de bestuurder zit aan de rechterkant en meestal zijn ook de richtingaanwijzers en ruitenwissers omgedraaid. Je zal niet de eerste reiziger zijn die per ongeluk zijn ruitenwissers aanzet bij het naderen van een kruising. Gelukkig went het snel en is links rijden minder moeilijk dan je misschien denkt. 

Waarom rijden ze in sommige landen links?

Waar dat verschil van rijrichting vandaan komt? Dit komt vooral door historische en culturele bepalingen, en het heeft onder andere te maken met de hand waarin ruiters vroeger hun zweep en/of zwaard vasthielden.

Inmiddels rijdt ongeveer een derde van de hele wereldbevolking aan de linkerkant, maar dat was niet altijd het geval. Ook in Nederland reden we oorspronkelijk links, totdat Napoleon (linkshandig!) voor veel Europese landen bepaalde dat we rechts gingen rijden. 

In welke landen rijden ze aan de linkerkant?

Benieuwd of er op jouw bestemming links wordt gereden? In deze populaire vakantielanden rijden ze aan de linkerkant van de weg.

➞ Huurauto tip: Links rijden is niet moeilijk, maar vind je het toch een beetje spannend? Huur een auto via Sunny Cars, zodat je in geval van schade altijd goed verzekerd bent. Ook fijn: de Nederlandse klantenservice en terugbetaling van je eigen risico, óók als je een schade hebt gereden

Verenigd Koninkrijk 

Het Verenigd Koninkrijk is waarschijnlijk het meest bekende land waar men aan de linkerkant van de weg rijdt. Het links rijden werd hier al in 1773 formeel verplicht gesteld. Onder het Verenigd Koninkrijk vallen Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. De regels gelden ook voor de Kanaaleilanden. Reis je met je eigen auto naar de UK? Houd er rekening mee dat je kilometers moet omrekenen naar miles, en dat je je snelheid dus goed in de gaten moet houden.

Links rijden in Engeland

Ierland

Nee hoor, als je vanuit Noord-Ierland de grens met Ierland oversteekt, hoef je niet ineens naar de andere kant van de weg uit te wijken. In Ierland rijden ze namelijk ook aan de linkerkant. 

Malta 

Om in je oren te knopen als je in Malta een auto huurt: links rijden, rechts inhalen en linksom over de rotonde. Meer hoef je eigenlijk niet te onthouden als je de weg op gaat in een land waar ze links rijden. Wat overigens wel hetzelfde is: verkeer van rechts heeft voorrang, net zoals je gewend bent vanuit Nederland. 

Japan

Waar ze nog meer links rijden? Japan is een van de weinige Aziatische landen waar men aan de linkerkant rijdt. Dit komt deels door de invloed van het Verenigd Koninkrijk in de 19e eeuw. Hoewel Japan een hypermodern netwerk van treinen heeft, kun je er ook voor kiezen om een rondreis te maken met de auto. Houd er dan wel rekening mee dat je een internationaal rijbewijs moet kunnen overleggen. Anders krijg je helaas geen auto mee.

Links rijden in Tokyo, Japan

India

Autorijden in India? Je moet er maar zin in hebben. Niet alleen rijden ze hier links, het verkeer in de steden is op z’n zachtst hectisch te noemen. De meeste reizigers die per auto door het land reizen kiezen daarom voor een huurauto met chauffeur. 

Thailand

Bangkok kun je met een huurauto beter overslaan, maar voor de rest van Thailand is het heerlijk roadtrippen met een eigen auto. Je zou het in theorie kunnen overlaten aan een chauffeur, maar na een dag toeren ben je zelf ook wel gewend aan het rijden aan de linkerkant.

Zuid-Afrika

In veel Afrikaanse landen rijdt men aan de linkerkant. Ook in Zuid-Afrika is dat het geval. Ben je van plan om met een huurauto op safari te gaan? Reserveer een automaat zodat je niet hoeft te schakelen en kies een extra hoge huurauto, zodat je in het Krugerpark net wat beter zicht hebt op een leeuw die door het hoge gras sluipt. 

Zebra crossing, Zuid-Afrika

Australië

Nadat men in Groot-Brittannië werd verplicht om links te rijden, ging de regel ook gelden voor landen die deel uitmaakten van het Britse Rijk. Zo ook Australië. Gelukkig rijdt bijna iedereen in Australië in een automaat, waardoor je tijdens het rijden in ieder geval niet meer hoeft na te denken over het schakelen aan de andere kant.

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is een geweldige roadtripbestemming, maar ook hier rijden ze aan de linkerkant. Wel een voordeel: in Nieuw Zeeland worden afstanden en snelheid gewoon aangeduid in kilometers.

Caribisch gebied

Reis gepland naar een Caribisch eiland? Check even goed aan welke kant van de weg ze rijden, want de verdeling is ongeveer fiftyfifty. Op de ABC-eilanden en Sint Maarten wordt rechts gereden, maar op onder andere Barbados, Jamaica en Trinidad en Tobago rijden ze aan de linkerkant van de weg.

Hong Kong en Macau

Hong Kong en Macau zijn beide administratieve regio’s van China. Maar in tegenstelling tot het grote China rijden ze in beide regio’s aan de andere kant van de weg. Dat komt deels door hun voorgeschiedenis: Hong Kong was ooit een Britse kolonie, Macau werd bestuurd door Portugal, waar ze in het verleden ook links reden. 

Hong Kong

Indonesië

In Nederland reed men vroeger ook aan de linkerkant van de weg, totdat Napoleon daar een eind aan maakte. Die regel werd echter niet doorgevoerd in het voormalige Nederlands-Indië, waardoor men in Indonesië vandaag de dag nog steeds aan de linkerkant rijdt. Datzelfde geldt trouwens ook voor Suriname, dat ook werd gekoloniseerd door Nederland.

Reistips

Picture of Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol is hét toonaangevende reisblog van Nederland. Een online magazine vol reistips over de mooiste bestemmingen wereldwijd. Op de hoogte blijven? Volg Expeditie Aardbol op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp