Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 april 2022

Waarom ik Bologna leuker vind dan Florence

Het is vloeken in de kerk, of nee: het is zelfs vloeken in het Vaticaan. Ik vind Florence niet zo’n leuke stad. En dan druk ik me nog netjes uit.

Toen mijn vriend en ik anderhalf jaar geleden onze kampeeruitrusting hadden uitgestald op de camping van een lieve Italiaanse nonna, zaten we precies tussen de steden Bologna en Florence. Het onvermijdelijke gebeurde, en dus gingen we de ene dag op en neer naar Bologna, en de andere dag naar Florence.

BOLOGNA VS FLORENCE

Bologna kende ik vooral van zijn tagliatelle alla bolognaise, en Florence van haar kerken, bruggen en klassieke geschiedenis. Dat wilden we ervaren natuurlijk.

De uitkomst? Ik was direct gek op Bologna, maar Florence daarentegen was één grote deceptie. Zo enthousiast als ik was over Bologna, zo teleurgesteld was ik over Florence. Dit jaar deden we nogmaals een poging om de schoonheid van Florence te ervaren, maar ook dit keer was het geen succes. Ik voel het gewoon niet, we hebben geen klik.

Ik zou natuurlijk kunnen opschrijven waarom je absoluut niet naar Florence moet gaan, maar om een beetje in de positieve sferen te blijven, vertel ik je liever waarom je beter maar gelijk naar Bologna kunt rijden/vliegen/treinen/liften in plaats van naar Florence.

Waarom ik Bologna leuker vind dan Florence

HET IS ER HEERLIJK RUSTIG

In Florence werd ik op de parkeerplaats al bijna aangereden door een touringcar vol Japanners, maar dat zal je in Bologna niet zo snel gebeuren. Blijkbaar heeft Bologna veel minder aantrekkingskracht op toeristen dan Florence. En dat is eigenlijk hartstikke fijn, want daarom is het heerlijk rustig in de stad. Je kunt in alle rust flaneren en etalages bekijken, hoeft veel minder op te passen dat je wordt gerold en op straat hoor je van die zangerige Italiaanse gesprekken om je heen, in plaats van Engelse.

Waarom ik Bologna leuker vind dan Florence

ZE MAKEN ER DE LEKKERSTE PASTA

Bologna word ook wel ‘de buik van Italië’ genoemd. Niet zo vreemd, want het is de hoofdstad van Emilia-Romagna, de regio waar de Parmaham, balsamicoazijn en Parmezaanse kaas vandaan komen. Bologna zelf staat vooral bekend als naamgever aan de pasta bolognese, ofwel pasta al ragù, die traditioneel met tagliatelle wordt gemaakt, en niet met spaghetti. Een bordje pasta met warme gehaktsaus is verplichte kost tijdens een bezoekje, maar dat is natuurlijk geen straf.

JE HOEFT ER GEEN UREN IN DE BRANDENDE ZON TE LOPEN (OF IN DE REGEN)

In de zomer kan warm worden in Italië. Heel warm. Om te voorkomen dat je tere huidje wegfikt onder de mediterrane zon hoef je je alleen maar te verschuilen onder één van de honderden bogen die de stad kent. Bologna staat bekend om zijn prachtige zuilengalerijen, die vrijwel alle trottoirs in de binnenstad overdekken. Ideaal voor een beetje verkoeling, en stiekem ook wel fijn als het regent. Ideetje voor Nederland?

Waarom ik Bologna leuker vind dan Florence

JE KUNT ER GEWELDIG WINKELEN

Jazeker, ook de shoperella’s komen aan hun trekken in Bologna. Je hebt er natuurlijk de standaard ketens en winkels van de grote Italiaanse modehuizen, maar als je de zijstraatjes in duikt vind je toffe concept stores, hippe boetiekjes en fijne delicatessenzaakjes. En als je zelf graag in de keuken staat dan zou ik zeker even snuffelen in één van de vele huishoudwinkeltjes, want daar tik je voor een prikkie een pastamachine of espressopotje van Italiaanse makelij op de kop.

Waarom ik Bologna leuker vind dan Florence

HET FENOMEEN ‘IN DE RIJ STAAN’ KENNEN ZE NIET

Florence kent een aantal prachtige kerken en beroemde musea, maar als je daar naar binnen wilt, dan mag je in de zomer wel rekening houden met flink wat uurtjes in de rij staan. In Bologna zijn alle kerken en alle 52 (!!!) musea gratis toegankelijk en bovendien vrij van wachttijden. Je kan zo naar binnen lopen om een toren te beklimmen of om kunst te bekijken. Ideaal.

HET IS BETAALBAAR

Dit hangt natuurlijk nauw samen met dat gebrek aan drukte en de weinige aantrekkingskracht op toeristen, maar van een bordje pasta tot een nachtje in een hotel: het is in Bologna allemaal net iets beter te betalen dan in Florence. En ook niet vervelend: opdringerige marktkooplui, agressieve obers die je hun restaurant in willen trekken en van die slechte toeristenhappen zul je hier ook niet zo snel treffen.

HET IS GEWOON EEN HELE MOOIE STAD

Het oog wil natuurlijk ook wat, en gelukkig is Bologna rijkelijk bedeeld met oude gebouwen en indrukwekkende architectuur. Bologna heeft een prachtig middeleeuws centrum dat bestaat uit oranje huisjes, historische kerkjes, schattige pleintjes en dus die klassieke bogengalerijen. Een plaatje!

Reizen naar Italië

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

30 reacties

 1. Ik heb precies dezelfde gevoelens. Florence is mooi – erg mooi – maar wat mij vorig jaar vooral tegenviel na een reis door Italië en andere onbekendere steden waren de rijen met toeristen. Ik ben al een aantal keer naar Florence geweest, maar deze keer had ik het na een uurtje eigenlijk alweer gezien en zijn we ipv de hoogtepunten van de stad gaan bezichtigen een beetje rond gaan lopen in een afgelegen deel van de stad. Ik bezoek liever nog een keer een stad als Parma of Bergamo!

 2. Florence vind ik dus echt een hele mooie stad haha! Het was ook wel deels omdat ik Inferno van Dan Brown had gelezen en daardoor veel dingen herkende. Bologna ben ik nooit geweest, maar nu wel erg benieuwd naar!

  1. Ah ja, dat boek heb ik dan weer niet gelezen ;). Misschien dat dat mijn kijk op de stad zou veranderen!

 3. Ik ben dus wél verliefd op Florence, ondanks dat het toeristisch is. Naar Bologna ben ik inderdaad ook al een tijdje erg benieuwd, dus wat mij betreft is dat mijn volgende Italiaanse bestemming (al combineer ik het dan wel met een dagje Firenze haha). Toevallig eet ik vanavond pasta bolognese, kom al helemaal in de stemming ;)

 4. Leuk om te lezen hoe iedereen dit ervaart! Zelf heb ik een lastige relatie met Florance… Twee keer op vakantie geweest in Toscane (prachtige streek trouwens), maar de eerste keer dat we in Florence waren regende het zó hard. Echt tropisch bijna. Dus niet zoveel gezien. Tweede keer Toscane wilden we terug voor een beter beeld, maar gaf de weersverwachting 44 graden aan. Iets wat mijn vriend niet aankan, haha :’) Dus maar niet gegaan. Ik denk dat Florence en ik niet voor elkaar geknipt zijn.

 5. Ik kan ze niet vergelijken, Florence vond ik prachtig maar Bologna nog nooit gezien. Maar ik herken je blogpost wel…. ik heb vrij lang de charme van Barcelona niet begrepen. Het heeft me 4 bezoeken gekost voordat ik het echt leuk vond.

  1. Dat van Barcelona snap ik wel inderdaad! De eerste keer zag ik het nog niet heel erg in Barcelona, maar de tweede keer vond ik het heerlijk!

 6. Florence vond ik geweldig toen ik er de eerste keer kwam, Bologna nog nooit gezien. Ben wel heel erg benieuwd naar Bologna, dus misschien dat ik dan maar eens die kant op moet gaan :)

 7. Leuk, Bologna klinkt zeer aantrekkelijk na jouw aanprijzingen! Ik ben alleen op het eiland Sardinië geweest en in Rome, dus ik wil erg graag meer zien van Italië. Deze steden zou ik graag beide zien, maar ik denk dat ik ’t leukste voor het laatst bewaar. Bologna dus! Ik hou wel van steden die iets minder toeristisch zijn. In Nieuw-Zeeland hebben ze in de steden overal zo’n overkapping, echt perfect ook tegen de regen!

 8. Alleen in Bologna geweest zo’n 10 jr geleden en daar vond ik toen weinig aan… Maar hetzelfde heb ik met Milaan en Palermo. Vond ik ook niet bijzonder, terwijl ik Verona, Venetie, Napels en Rome waanzinnig vind. Ben wel erg benieuwd naar Florence en Pisa.

  1. Ik vond Milaan ook heel leuk, en heb weer gehoord dat Pisa heel erg saai is. Maar met Napels en Rome ben ik het eens! Fantastische steden !

  1. Oeh, nu ga ik heel erg twijfelen! Maar volgens mij wordt het ook door de Italianen afwisselend gebruikt. Ik vind wel dat het in de context van mijn stukje mooier is om pasta al ragu te gebruiken, dus dat zal ik even aanpassen :).

 9. Ha, dat is fijne en handige informatie! Wij gaan met mijn schoonouders een week naar Noord-Italie en zochten nog wat tripjes richting Bologna, Florence etc. om als uitstapje te doen. De keus om niet naar Florence te gaan is nu wel gemakkelijker. We kunnen immers niet alles bezoeken ;-)! Al ligt mijn hart wel echt, echt in Italie… ik ben stiekem dus ook weer benieuwd hoe ik de stad vind, haha.

  1. Het zou zo maar kunnen dat je Florence helemaal fantastisch vind ;). Maar seriously, als je hoogzomer gaat, dan zou ik voor Bologna kiezen :)!

 10. Ik kom 1 keer in de 2 jaar voor mijn werk in Bologna. We hebben in de maand Mei daar altijd een beurs. Die beurs is mede populair door de sfeer van de stad. Het is inderdaad erg mooi en door de vele studenten heeft het ook een erge leuke sfeer. Eind mei is het vaak heerlijk weer en de terassen en pleinen zijn dan ook tot ’s nachts vol.
  Er zijn veel restaurants met heerlijk en authentiek Italiaans efen. Een leuke verrassing was voor ons het restaurant 5 en 50. Lijkt van binnen heel eenvoudig maar ze maken echt alles met verse en lokale ingredienten. Heerlijk!

  Kortom, Bologna is echt een aanrader om eens een paar dagen te bezoeken. Aan de andere kant, het zou haast jammer zijn als deze stad ook onder de voet zou worden gelopen door toeristen..

 11. Ha, klinkt heel bekend! Vorig jaar voor drie dagen naar Bologna geweest: twee dagen in Bologna zelf gebleven en één dagje op en af naar Verona. Verona vond ik persoonlijk nog iets fijner, maar Bologna is ook heel gezellig. Firenze is veel te druk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis ITalië

Italië heeft boeiende steden, volop culturele hoogtepunten, een overheerlijke keuken én het is er bijna het hele jaar lekker weer. Reden genoeg dus om een vakantie naar Italië te plannen. Of je nu gaat kamperen in het noorden, een stedentrip maakt naar Rome of op zoek gaat naar de mooiste stranden van de Amalfitaanse kust, hier draait het om genieten met een hoofdletter G.

Wil je meer weten over een vakantie naar Italië? Lees hier alle reisblogs over Italië.

BESTEMMINGEN

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset