Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 april 2022

Wadlopen op Terschelling: Beleef en proef de Waddenzee

Proef de Waddenzee tijdens het wadlopen op Terschelling

De Waddenzee is een prachtig, ongerept natuurgebied en behoort tot de leukste en meest afwisselende vakantiebestemmingen in eigen land. De beste manier om dit bijzondere Werelderfgoed in al haar facetten te beleven? Tijdens een wandeling over het wad.

Tijdens mijn verblijf op de Waddeneilanden vorige maand trek ik er samen met twee gidsen van de Waddenvereniging en een rasechte eilandbewoner op uit om te wadlopen op Terschelling, de drassige bodem te bestuderen, naar krabben en wormen te speuren en om zelf oesters en kokkels te verzamelen. Een boeiende en leerzame wandeling over de bodem van de zee, die wordt afgesloten met een picknick van zelf verzamelde oesters van het wad.

Lees ook: De leukste tips voor Terschelling

Proef de Waddenzee tijdens het wadlopen op Terschelling

WADLOPEN OP TERSCHELLING

Het is half 7 ’s ochtends als de wekker gaat. Ik heb slecht geslapen vannacht, maar geen reden om me nog een keer om te draaien. Het is eb en de Waddenzee laat niet op zich wachten.

Ruim anderhalf uur later sta ik met een korte broek en vastgesnoerde gympen naast de waddendijk op Terschelling. Het wad is drooggevallen en onder leiding van twee gidsen van de Waddenvereniging en eilander Flang Cupido – meervoudig wereldkampioen snert koken en geboren Terschellinger – begin ik aan mijn wandeling over de bodem van de zee.

Wadlopen is een vak apart. Al bij de eerste stap zit ik centimeters diep en muurvast in de modder, en voel ik het vocht langzaam in mijn schoenen trekken. Als je niet oppast zou je er zo je schoen verliezen, maar gelukkig is er een trucje. Om ervoor te zorgen dat je niet wegzakt in het slik moet je tijdens het lopen schaatsbewegingen maken en zo min mogelijk gewicht plaatsen op de hak van je voet. Eerst de ene voet, dan de ander. Het gaat nog niet zo soepel, maar uiteindelijk glijd ook ik over het wad.

Proef de Waddenzee tijdens het wadlopen op Terschelling

TOT MIJN ENKELS IN HET WERELDERFGOED

De Waddenzee is met 10.000 km2 een van de meest unieke natuurgebieden ter wereld. Tweemaal per dag, als het eb valt, trekt de watermassa zich terug en kun je over de bodem van de zee lopen. De Waddenzee verandert in een grote modderige vlakte en legt haar talloze bewoners bloot.

Sinds 2009 staat de Waddenzee op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Nergens ter wereld vind je zo’n groot en divers overgangsgebied tussen land en zee, en alle reden om dit onvervangbare stuk natuur te beschermen.

Het is op deze plek dat ik wegzak in de modder. Ik sta tot mijn enkels vast in het Werelderfgoed, heb zojuist een kokkel uit het zand gegraven en opgegeten, en in de verte is de zee alweer in aantocht. Een betere manier om deze bijzondere natuur te ervaren en beleven is er niet.

Proef de Waddenzee tijdens het wadlopen op Terschelling

DE SMAKEN VAN DE WADDENZEE

Tijd voor mijn ontdekkingstocht over het wad. Het is gaan regenen en de lucht kleurt donkergrijs. Met de Wadgidsen voorop verkennen we de drassige zeebodem. Ik leer over de wormen en algen in de modder en hoe ik een mannetje van een vrouwtjeskrab kan herkennen, maar het wordt pas echt interessant als Flang begint te vertellen.

Flang heeft een eigen kookschool en haalt zijn ingrediënten het liefst zo dicht mogelijk bij huis. Hij weet precies wat er te vinden valt in de Waddenzee en is niet de beroerdste om die kennis te delen. Met een schepnetje rent hij door het lage water en enthousiast vertelt hij wat hij met de kleine garnaaltjes, mosselen, kokkels en de plukjes zeesla kan doen in zijn keuken. Het klinkt verdraaid lekker, zelfs op dit tijdstip. Onder zijn hoede pulk ik met mijn vinger kokkels uit de modder en vooruit, een hapje van zeesla wil ik ook best proberen. Vanwege het gebrek aan een kookstelletje laten we de meeste schelpen en schaaldieren liggen, maar oesters kunnen wel geraapt worden.

Lees ook: De leukste tips voor Vlieland

Proef de Waddenzee tijdens het wadlopen op Terschelling
Proef de Waddenzee tijdens het wadlopen op Terschelling

WIJN EN OESTERS OM 10 UUR ‘S OCHTENDS

Ruim twee uur later en met een emmertje vol zelf geplukte oesters staan we weer aan wal. De regenwolken zijn verdwenen en het waterige zonnetje warmt Terschelling langzaam op. Het is 10 uur ’s ochtends als de fles wijn wordt ontkurkt, het nog warme brood wordt gesneden en wordt besmeerd met een tapenade van zeesla. Met een scherp mes opent Flang oester na oester, hij voorziet ze van een speciale dressing en met genoegen slurp ik ze naar binnen. Verser dan dit ga ik ze niet krijgen.

En terwijl aan de waterkant wijnglazen klinken en de gladde, goddelijk lekkere oesters een voor een achterin mijn keel glijden, komt het zeewater steeds dichterbij, tot ook onze voetsporen zijn verdwenen onder het zilte wateroppervlak. Want de Waddenzee laat zich door niets en niemand tegenhouden.

Proef de Waddenzee tijdens het wadlopen op Terschelling
Proef de Waddenzee tijdens het wadlopen op Terschelling

PRAKTISCHE INFORMATIE

Flang Cupido is een geboren Terschellinger en weet je alles te vertellen over de smaken van zijn eiland. In zijn kookstudio Flang in de Pan kun je kookworkshops volgen en kennismaken met lokale producten en tradities, maar je kunt bij hem ook terecht voor culinair wadlopen en proeverijen waarbij je de Waddenzee en het vasteland van Terschelling beter leert kennen.

Ikzelf neem deel aan de Wadproeverij, een twee uur durende wandeling over het wad die van april tot oktober wordt gegeven. Klik hier voor een overzicht van alle workshops en wandelingen van Flang in de Pan op Terschelling.

Wil je meer te weten over komen over de Waddenzee en haar bewoners? De Waddenvereniging zet zich in voor de bescherming van de Waddenzee en geeft dagelijks rondleidingen over het wad, variërend van wadlopen op Terschelling tot een middagje zeilen. Op de website van de Waddenvereniging vind je de actuele agenda met activiteiten voor alle Waddeneilanden.

Reizen in Nederland

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

8 reacties

  1. Lijkt me super leuk om eens te doen. Ben sowieso nog nooit in het waddengebied geweest! Maarre.. oesters om 10 uur? Weet niet of ik die weg zou krijgen ;-)

    1. Ik 2 jaar geleden voor het eerst op Ameland en dat voelde echt alsof ik in een ander land was. Zo fijn was het dit keer weer! En die oesters… Ik hou er erg van oesters en vis. In Japan stond ik ook om 8 uur op de markt met een bak sashimi voor mn neus ;)!

  2. Heel gaaf! Ik heb het gedaan op kamp met school, toen ik net 15 jaar was. Ik vond het helemaal niet zo leuk en eerder eng, omdat je écht vast zit in de modder als je te lang blijft staan. Nu achteraf vond ik het juist best een ervaring om het ooit te hebben gedaan, maar op die leeftijd vond ik er vrij weinig aan, haha.

    1. Ja kan ik me voorstellen, haha. En dat wandelen is inderdaad een uitdaging, vond het ook best spannend om zo te glibberen over de zeebodem!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset