Zoek
Sluit dit zoekvak.
5 september 2022

Ga wadlopen bij Mont Saint-Michel in Normandië

Wadlopen bij Mont Saint-Michel in Normandië

Als je dacht dat je alleen in het Waddengebied over de bodem van de drooggevallen zee kan wandelen, dan heb je het mis. Je kan namelijk ook wadlopen in Normandië en wel op een van de mooiste plekjes in heel Frankrijk: aan de voet van Mont Saint-Michel. Tijdens een wandeling loop je dwars door de baai en zie je het indrukwekkende getijdeneiland vanuit verschillende perspectieven.

MONT SAINT MICHEL

Wadlopen bij het icoon van Normandië

Een van de meest iconische plekjes in Frankrijk is Mont Saint-Michel, een getijdeneiland met bovenop een grote abdij. Het is een van de meest bezochte plekken in heel Frankrijk, maar er is een manier om de vele bezoekers voor te zijn. Ik zet de wekker en maak direct na zonsopgang een wandeling over de drooggevallen zeebodem. Een unieke manier om deze bezienswaardigheid te bekijken en je komt gegarandeerd maar weinig andere toeristen tegen.

TWEE KEER PER DAG VALT DE ZEEBODEM DROOG

Mont Saint-Michel wordt omringd door een soort Waddengebied en op gezette tijden valt de zeebodem droog. Het zeewater is dan zo ver weggetrokken dat je een rondje kan lopen om het eiland. De bodem is nat en drassig, en een wandeling is niet zonder risico’s. Drijfzand, mist en het plotseling opkomende water hebben menig toerist in moeilijkheden gebracht. Het wordt daarom afgeraden om op eigen gelegenheid een rondje te maken. In plaats daarvan kun je met een gids op pad en dat is eigenlijk nog veel leuker.

Wadlopen bij Mont Saint-Michel in Normandië
Wadlopen bij Mont Saint-Michel in Normandië
Wadlopen bij Mont Saint-Michel in Normandië

WADLOPEN BIJ MONT SAINT-MICHEL

Het is nog donker buiten als ik kennismaak met gids Virginie. Zij kent de omgeving op haar duimpje en geeft al vele jaren rondleidingen in de baai van Mont Saint-Michel. Vandaag gaan we wadlopen en maken we een flinke wandeling rondom het eiland. Dus hup, schoenen uit en al blootsvoets betreden we de zeebodem. Het terugtrekkende water heeft dikke ribbels gemaakt in het zand en al wandelend worden de zolen van je voeten gemasseerd.

De abdij gaat op dit tijdstip nog gehuld in dikke mist, maar als ik Virginie mag geloven zal het snel opentrekken. Geen probleem, want voorlopig gaat de aandacht toch nog even ergens anders naartoe. We komen namelijk op een stukje terecht met drijfzand. De bodem schudt als een gelatinepudding als Virginie demonstreert hoe het werkt. Ze stampt hard op de grond en door de trillingen zakken haar voeten steeds verder weg in de modder. Hoe meer ze beweegt, hoe harder het drijfzand aan haar trekt. Uiteindelijk is ze tot boven haar knieën weggezakt en zit ze muurvast.

Het is meteen een lesje survivallen, want je komt niet zomaar los uit het drijfzand. Hoe meer je beweegt, hoe dieper je wegzakt. Het is de truc om voorover of achterover te gaan liggen en voorzichtig uit het gat te kruipen. Doordat je je gewicht verdeelt zul je niet verder wegzakken en kun je jezelf bevrijden. Handig om te weten, mocht ik ooit nog eens vast komen te zitten in een moeras.

Wadlopen bij Mont Saint-Michel in Normandië
Wadlopen bij Mont Saint-Michel in Normandië
Wadlopen bij Mont Saint-Michel in Normandië

DICHTE MISTBANKEN

Tijdens onze wandeling wordt volop aandacht besteed aan de geschiedenis van de abdij, maar ook de onvoorspelbaarheid van het gebied komt aan de orde. Virginie vertelt over oude legendes en hoe mensen in de loop der jaren zijn verrast door het snel stijgende water.

Ik kan me goed voorstellen dat het hier wel eens mis gaat. In het begin van de wandeling is het nog vrij mistig en dan is het lastig om te navigeren. Er zijn bepaalde stukken waar al een laagje water staat en vanaf de achterkant van het eiland bent is het nog een aardig stuk wandelen voordat je weer op het droge bent.

Wadlopen bij Mont Saint-Michel in Normandië
Wadlopen bij Mont Saint-Michel in Normandië

HET EINDE VAN DE WERELD

Het leuke aan wadlopen bij Mont Saint-Michel is dat je het eiland vanuit een compleet nieuw perspectief kan bekijken. De voorkant van het eiland siert menig ansichtkaart en reisgids, maar hoe vaak zie je een beeld dat vanaf de achterkant is gemaakt? In zo’n drie uur tijd omcirkelen we het eiland en krijg ik uitgebreid de tijd om deze Franse bezienswaardigheid te bestuderen. Onderweg komen we niemand tegen en het lijkt soms even alsof we ons aan het einde van de wereld bevinden. Geweldig om een keer mee te maken en wat mij betreft is wadlopen bij de Mont Saint-Michel een absolute must do tijdens je vakantie naar Normandië.

Wadlopen bij Mont Saint-Michel in Normandië
Wadlopen bij Mont Saint-Michel in Normandië
Wadlopen bij Mont Saint-Michel in Normandië

OOK WADLOPEN BIJ MONT SAINT-MICHEL?

Ik kan het zeker aanraden om je bezoek aan Mont Saint-Michel te combineren met een wandeling over het wad. Zoals je hierboven kunt lezen wordt het afgeraden om op eigen houtje de wandeling te maken, dus zorg dat je een gids bij je hebt.

Wadlopen bij Mont Saint-Michel kost vanaf € 14 per persoon en deze excursie is eenvoudig te boeken via Getyourguide en Viator. Zo kun je hier een tocht boeken bij gids Guillaume en hier op pad met gids Stephane. De tocht duurt in totaal drie uur en start bij de ingang van het eiland. Hoe laat je precies start is afhankelijk van het tij en kan elke dag verschillen.

Wil je meer weten over een vakantie in Normandië of Frankrijk, kijk dan eens op de website van het Frans Verkeersbureau of lees mijn andere verhalen over Frankrijk.

Wadlopen bij Mont Saint-Michel in Normandië

Reizen naar Frankrijk

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Eén reactie

  1. Hoi! Ik wil tijdens mijn vakantie Mont Saint-Michel bezoeken en heb het wadlopen nu vaak voorbij zien komen. Nu ben ik aan het kijken maar ik zie het wadlopen niet tussen de excursies staat op de website van getyourguide. Is er toevallig nog een andere link waar ik dat kan vinden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Frankrijk

Frankrijk is het ultieme vakantieland. Je hebt er mooie steden, fijne stranden en kunt er optimaal genieten van het goede leven. Maar dat is niet alles. Ook in de winterperiode is Frankrijk een geliefde bestemming, want met kilometers aan sneeuwzekere pistes en gezellige skidorpen kun je er uitstekend wintersporten.

Wil je meer weten over reizen in Frankrijk? Lees hier alle reisblogs over Frankrijk.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset